Anders Dons sidder ved vandet med sin hund
»Jo ældre, jeg er blevet, jo mere har jeg behov for min søvn,« fortæller Anders Dons, der både prioriterer søvn og træning for at kunne fungere i sin travle hverdag. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Sådan er min dag

Deloittedirektøren vinterbader før han hopper i morgenens mails og sms’er

Foto Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
8. marts 2023

Vinterbadning, en notesbog og en særlig behandlingsform, der hjalp ham efter en hjernerystelse, er vigtige elementer for Anders Dons, dansk og nordisk CEO i Deloitte, der har en lang arbejdsdag med møder væg til væg.

Gå til Action card

Jeg står op cirka halv seks og går ned og vinterbader fra vores badebro ved Øresund. Så laver jeg mine armbøjninger og øvelser. Når man kommer i min alder, skal man huske at lave noget styrketræning, men ellers er det mest i weekenden, at jeg får motion på cykel eller rulleski. Efter turen i vandet sætter jeg mig med en kop kaffe, og så har jeg 45 minutter eller en time, inden resten af huset vågner, til at læse mails og sms’er.

Min sekretær gennemgår alle mine mails i løbet af en dag. Jeg bliver nødt til at have nogen, der skrålæser sammen med mig for at håndtere dem. Om morgenen kan jeg ret hurtigt se på afsender og tema, om det kræver, at jeg selv læser. Det er nok 30-50 mails, jeg lige læser igennem sådan en morgen, og så kan der være 10-15 sms’er. Så vækker jeg børnene sammen med min hustru cirka kvart i syv. Jeg har fem børn, to af dem er flyttet hjemmefra, og tre er hjemme. En i 1. g. og to i 7. klasse.

Jeg er lidt af en dinosaur i forhold til, at jeg gerne vil fysisk ind på arbejde. Jeg har behov for at være sammen med andre mennesker. I bilen lytter jeg til podcast, hvis jeg ikke taler i telefon. Det kan være alt lige fra dokumentarer eller noget om mental sundhed til The Economist, Financial Times eller New York Times. Jeg er på arbejde klokken otte, hvor mine første møder typisk starter. Det kan være enten virtuelt eller fysisk, og på en normal dag er der møder fra start til slut.

Jeg gør meget for at organisere møderne i kalenderen. Der er en blok, der er sat af til kunder. De møder har førsteprioritet. Så er der en blok, der er sat af til mine ledermøder, det vil sige mine danske og nordiske lederteams og ledere fra EMEA-landene. Og så er der én til én-møder, hvor jeg løbende bliver opdateret og hører, hvordan det går i de enkelte lande. Derudover er der et hav af forespørgsler om ad hoc-møder. Nogle af dem kan klares over telefonen, andre gange sætter vi et møde i kalenderen.

Jeg har en sort notesbog, jeg godt kan lide at have med rundt i løbet af dagen. Den giver overblik over, hvad jeg skal følge op på, eller det kan være nogle refleksioner, der opstår under et møde. Når jeg kommer hjem, kan jeg gennemgå, hvilke opgaver jeg skal have uddelegeret og få dem skubbet hen til de rigtige mennesker. Nogle laver actionlister i Outlook og har det på telefonen, men jeg kan godt lide at have det på papir i min bog. Det giver også den fordel, at den ikke skaber en distance under møder, som en computer kan gøre. Jeg vil helst ikke have, at mit lederteam sidder med computere åbnet til møder, for så kan jeg ikke mærke, om de er med i dialogen. Det giver mere nærvær uden computere. Nogle gange laver jeg også et møde som walk and talk. Så får man noget frisk luft og typisk også nogle andre dialoger, end når man sidder ned.

Anders Dons

Født 1966

2016: Deloitte, CEO for Danmark og Norden

2012: Deloitte Danmark, CEO

2003-2012: Deloitte Danmark, partner

2000-2003: Deloitte Singapore, partner

1994-2000: Deloitte Danmark, manager

1994: Deloitte Litauen, manager

1991-1993: Astley & Pearce, broker

1986-1991: Deloitte Danmark, senior

Uddannelse: HD i Regnskabsvæsen og Økonomistyring (1991) samt HD i Finansiering (1993). Cand.merc.aud. (1996)

Fold ud

Jeg spiser ikke morgenmad, så normalt er jeg ved at være sulten ved frokosttid. Meget tit er der et frokostmøde i Deloitte eller hos kunder, men hvis jeg sidder oppe på pinden, spiser jeg oftest mad fra kantinen, når jeg har en kort pause.

For fem år siden fik jeg en hjernerystelse, og jeg fik hjælp af en body sds-terapeut til at komme over det. Det var en stor hjælp, og derfor hyrede jeg ham til at give mit team body sds-behandlinger hver anden uge. Den bedste pause, jeg kan få på en arbejdsdag, er når jeg får den behandling. Jeg er også ved at få bygget ind i min kalender, at jeg kan gå ned og træne og få det afbræk. 

Jeg er nyhedsfreak, så hvis jeg har en guilty pleasure, så er det mellem møderne lige at se, hvad der sker på Financial Times, New York Times eller CNN. Der er måske en slags terapeutisk pause i bare at lade hjernen gå på standby. Men det er også superrelevant for mit job at vide, hvad der sker ude i verden og samtidig af personlig interesse. Så på den måde opfylder det flere behov.

Det er langt fra altid, jeg kan overholde det, men grundreglen, når jeg ikke er ude at rejse, er, at jeg kører hjem klokken 18 og spiser derhjemme. Der kan dog også være møder om aftenen, eller der kan være en middag. Men jeg prøver virkelig at disciplinere mig selv til at komme hjem til familien.

Senere på aftenen, når vi har spist, sætter jeg mig typisk og kigger på, om der er noget, der skal forberedes til dagen efter. Optimalt set vil jeg gerne forberede næste dags møder i løbet af dagen, og min PA lægger også tid ind i kalenderen til det, men tit ender det med, at jeg sidder med noget om aftenen. 

Jeg kan godt mærke, at jo ældre, jeg er blevet, jo mere har jeg behov for min søvn. Og jo mere jeg har læst om søvn i de senere år, jo mere lægger jeg vægt på, at jeg skal have mindst seks timers søvn, helst syv. Det er en hel del mere, end da jeg var yngre. Der startede min dag noget tidligere end halv seks. Jeg prøver at komme i seng ved 22.30- eller 23-tiden. Jeg har et bjerg af bøger ved sengen og er i gang med flere bøger samtidig. Den seneste i bunken er Morten Albæks ‘Falske sandheder i livet’. At læse i en fysisk bog giver en meget behagelig træthed i forhold til at kigge på telefonen. Men jeg når ikke at læse ret længe, før jeg sover. 

Relateret indhold

Martin Lindestrøm sidder på en bænk
Sådan er min dag

Martin Lindstrøm har verden som sin arbejdsplads og ingen telefon

Når Martin Lindstrøm rejser rundt i verden som brandingekspert og rådgiver store internationale virksomheder, har han nogle vaner og regler for sig selv, som skaber en bedre arbejdsdag. Det handler blandt andet om papiraviser, svømning og gevinsten ved at undvære en telefon, selvom han er leder for 600 mennesker.
6 min.
Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
David Heinemeier Hansson kigger ud af vinduet
Sådan er min dag

David har skabt en milliardforretning uden at arbejde sig halvt ihjel. Her er hans opskrift på en effektiv arbejdsdag

For David Heinemeier Hansson er 8 timer om dagen mere end rigeligt til både at være topchef, programmør og forfatter til flere internationale bestsellerbøger om ledelse.
7 min.
Nanna Schultz udenfor stryger håret bag øret
Sådan er min dag

»Vi bliver nødt til at gøre op med idéen om, at flere timer er lig med mere succes«

Ifølge Nanna Schultz hænger et succesrigt arbejdsliv tættere sammen med et liv i balance end antallet af timer på kontoret. I hendes virksomhed Momkind er 30 timer om ugen normalen. Alligevel kan også hun opleve symptomer på stress. Men det arbejder hun med.
8 min.
Mette Maix
Sådan er min dag

Det gav ro og frihed, da Mette Maix tog kontrol over sin kalender

Mette Maix lægger vægt på frihed – som administrerende direktør i Rosendahl Design Group tog hun kontrollen tilbage over sin kalender, og nu har hun med egne ord sat sig selv yderligere fri. Hun er stoppet som direktør og overvejer, hvad næste fase af arbejdslivet skal indeholde.
5 min.
Rane Willerslev sidder i en rød sofa
Sådan er min dag

Rane Willerslev er topchefen uden computer og skrivebord

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev har et utraditionelt kontor, hvor nogle normale elementer mangler, og hvor en ‘Freud-briks’ spiller en rolle. Her smider han sig for at læse mails eller tage en powernap imellem de mange aftaler i løbet af dagen.
5 min.