Julefrokost
Coronatid

Julefrokosten er aflyst - sådan kan du alligevel give dine medarbejdere en god oplevelse

6. november 2020

Coronarestriktionerne betyder, at mange aflyser årets firmajulefrokost. Så hvad gør du som leder, der gerne vil sikre trivsel og sammenhængskraft blandt dine folk? Her er inspiration fra en række virksomheder til, hvad du kan gøre.

Gå til Action card
De fleste danskeres liste over højdepunkter, som i årets løb er blevet aflyst på grund af coronakrisen, er lang. Og nu kan mange føje endnu et arrangement til listen.

Virksomheder på stribe har valgt at aflyse den årlige firmajulefrokost, hvor ledere og medarbejdere mødes i festligt lag. Med samfundssind, forsamlingsforbud og almindelig sund fornuft kan en stor fest med snaps og dans ikke lade sig gøre.

Men mange ansatte har tilbragt en meget stor del af året langt væk fra kollegaerne, siddende foran en pc hjemme i stuen. Og selv om det fungerer fint i forhold til at få løst arbejdsopgaverne, så hører teamchef og ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt fra Lederne fra mange ledere, at medarbejderne savner fællesskabet på arbejdspladsen.

Derfor opfordrer han til, at du overvejer alternativer til julefrokosten frem for at skrotte planerne helt.

»Som leder må man ikke undervurdere den betydning, det har for medarbejderne at kigge hinanden i øjnene. Så nu, hvor julefrokosten så også bliver aflyst, er det vigtigt at tænke i alternativer, som kan styrke de sociale bånd og den sociale lim – naturligvis under hensyntagen til restriktionerne og den sunde fornuft«, siger Michael Uhrenholt.

Spørgsmålet er bare hvordan.

Ud at spise i små grupper

Michael Uhrenholt foreslår selv eksempelvis at invitere teams eller andre små grupper på maksimalt ti medarbejdere ud at spise sammen på en café eller restaurant.

Dermed får man mulighed for at se hinanden i øjnene samtidig med, at man – som han siger – »gør noget godt for samfundsøkonomien«.

»Alternativt kan arrangementet holdes internt i virksomheden med catering fra en lokal restaurant. Det vigtigste er, at man tænker ud af den traditionelle arbejdskontekst og i stedet ind i en social kontekst med respekt for det, som mange for tiden virkelig savner, nemlig muligheden for at snakke uformelt og hygge sig med kollegaerne i et par timer«, siger Michael Uhrenholt.

Netop løsningen med at spise sammen i små hold er blevet valgt på to af Danmarks store mediearbejdspladser. Ifølge MediaWatch holder Jyllands-Posten i år julefrokoster i hold af ti personer fordelt over flere dage enten i kantinen eller på restaurationer, og Ekstra Bladet har valgt samme model.

I de tilfælde, hvor afdelingerne eller redaktionerne tæller flere end ti, bliver de delt op i mindre enheder.

Catering fra kantinen

Hos Ammeraal Beltech Modular, som producerer bånd og kæder til transport af varer, er den store julefrokost for de 180 ansatte ændret til en anden variation af mindre forsamlinger. Her er planen små afdelingsarrangementer samt muligheden for at spise sildemadden derhjemme.

»Afdelingerne kan bestille julemad i kantinen og få den sendt ud. Vi har også en del ansatte, som arbejder hjemme, og for dem overvejer vi, om vi kan få kørt maden ud til dem«, siger HR-chef Lene Boe til Jysk Fynske Medier.

Gavekort til medarbejderens helt private julefrokost

Hos Dagrofa, som leverer fødevarer til blandt andet hoteller og pizzeriaer, kan alle medarbejdere i Dagrofa Foodservice og Logistik i stedet for julefrokosten se frem til at få et restaurantgavekort på 500 kroner. Det kan bruges på 30 forskellige restauranter landet rundt.

»Vi leverer fødevarer til restauranter, hoteller og kantiner i hele landet, og for dem er det et meget hårdt slag, hvis julefrokosten aflyses. Derfor vil vi gerne vise samfundssind og støtte erhvervet«, siger Peter Bruun, direktør i Dagrofa Foodservice, til Finans.dk.

Penge fryses ned

I Arbejdernes Landsbank har ledelsen besluttet sig for at udskyde, men ikke aflyse julefrokosten.

»Vi fryser det beløb, som normalt ville blive brugt på en stor fest, ned, og så har vi besluttet, at i det sekund, det igen bliver muligt og forsvarligt at holde en samlet julefrokost, tør vi pengene op igen«.

»Vi har samtidig opfordret alle ledere til at sikre, at der foregår noget socialt i de respektive afdelinger virtuelt for at holde samling på tropperne. Men den store fest må vente«, siger Peter Froulund, der er branding- og kommunikationsdirektør i Arbejdernes Landsbank.

Det er også muligt at holde julefrokosten, som du sikkert har holdt en lang række af dine møder i år: Digitalt.

I Nestlé Purina, der er en del af Nestlé-koncernen, vælger ledelsen i år at fastholde en fælles julefrokost for de 60 medarbejdere, hvoraf halvdelen sidder i Danmark og resten i Sverige, Norge og Finland – men denne gang med den vigtige pointe, at det sker hjemme foran pc’en.

Ifølge Nicola Magalini, der er daglig leder på hovedkontoret i København, er behovet for at mødes med kollegaerne stort – og måske særligt stort oven på en lang coronaperiode.

Derfor blev der i kølvandet på aflysningen af den traditionelle fysiske julefrokost søgt efter sikkerhedsmæssigt forsvarlige alternativer.

Løsningen blev en digital julefrokost i december, hvor alle medarbejdere på et givent tidspunkt hver især skal logge ind på en platform fra hjemme-pc’en.

»Vi har udvalgte nogle spil, som afvikles i undergrupper, og hvor hvert teammedlem får en aktiv rolle, en komiker underholder os, og så får alle bragt en goodie-boks hjem med mad, slik og drikkevarer«.

»Vi håber, at teamet vil nyde det og sætter pris på indsatsen og forsøget på at tilbringe noget god kvalitetstid sammen«, siger Nicola Magalini.

Løsningen er ikke store julegaver

Idérigdommen er altså stor, og det glæder Michael Uhrenholt – især i de tilfælde, hvor alternativerne til firmajulefrokosten opfylder det store ønske blandt mange om at se hinanden i øjnene, også selv om antallet af øjne selvsagt er nødt til at være meget begrænset.

En idé, ledelsesrådgiveren hos Lederne til gengæld ikke er stor tilhænger af, er helt at aflyse julefrokosten for så til gengæld at italesætte, at årets firmajulegave bliver større end normalt.

»Det svarer lidt til, at mor og far har travlt og som kompensation klarer børneopdragelsen med at give barnet en iPad og en pose slik. Uanset hvor stor og fin julegaven er, kan den ikke kompensere den sociale lim, der mangler mange steder«.

»Så personligt synes jeg, det er en forkert vej at gå«, siger Michael Uhrenholt.

Hvad med dig?

Her på Lederstof.dk vil vi gerne inspirere med endnu flere gode alternativer til den traditionelle julefrokost. Send os en mail på lederstof@lederstof.dk og fortæl, hvad I gør på din arbejdsplads – så deler vi det.

Coronatid

Rasmus Meyer går på stranden

26-årige Rasmus har skabt en lederkarriere i Sierra Leone

Rasmus Meyer var bare 22 år, da han blev udnævnt til landechef for det danske shippingselskab OBT i Sierra Leone. Siden da er både omsætning og medarbejderskare firdoblet. Den autodidakte leder har skabt en arbejdsplads med plads til både kulturforskelle og fejl.
12 min.
Petter Storedalen

Hotel- og rejsekongen blev ramt af den perfekte storm. Her er hvad du kan lære af ham om kriseledelse

En af Nordens mest succesrige forretningsmænd, den norske milliardær Petter Stordalen, der blandt andet ejer rejseselskaberne Spies og Ving, røg til tælling, da corona-krisen sendte hans imperium i lockdown. I et interview med Lederstof.dk fortæller han, hvorfor ledelse i en krisetid handler meget mere om mennesker end om penge - og om vigtigheden af at vise tillid, sårbarhed og åbenhed.
14 min.
Gennem kriseledelse har Den Blå Planets direktør Jon Diderichsen afværget et økonomisk kollaps
Kriseledelse

»Når du står på kanten af afgrunden, er du altså nødt til at tænke ud af boksen«

”Køb blæksprutten Otto for en halv million kroner”, lød en af salgsannoncerne, da corona-krisen pressede Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, helt ud i tovene. Igennem to års corona-kriseledelse har direktør Jon Diderichsen afværget økonomisk kollaps med ærlighed, humor og masser af mod.
12 min.
Læs hvordan 5 topchefer har håndteret corona
Coronatid

Danmark genåbner: Det har 5 topchefer lært undervejs

Topcheferne for Coop, JYSK, Rigshospitalet, McDonald’s og GN Hearing har været igennem to helt vilde år.
11 min.
Lotte Thiim Bertelsen
Lederskabet

Sådan får du din ledergruppe til at fungere optimalt – også i en corona-tid

16 min.
Henrik Ullum er direktør for Statens Serum Institut
Ledelse med vilje

Henrik Ullum dumpede ned som topchef midt i pandemiens centrum

Direktøren for Statens Serum Institut gik fra 40 til over 1.000 medarbejdere samtidigt med, at han fik en nøglerolle i vores kamp mod corona.
37 min.