Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 4

Derfor handler ligestilling ikke kun om kvinder

1. June 2020

Vindermænd, tabermænd og retten til barsel. Skal vi have reel ligestilling, er det også vigtigt at kæmpe for mænds rettigheder.

Gå til Action card
»Vores podcast hedder Karrierekvinder. Vi har lyserøde bryster som logo. Vi taler ofte om kvinder. Men vi har overraskende nok også en stor mandlig lytterskare, hvilket vi er rigtig glade for. Det er nemlig enormt vigtigt, at mænd engagerer sig i ligestilling, da det er ofte mænd, der sidder på de poster, der skal forfremme kvinderne«.

Sådan fortæller Rikke Østergaard, som er én af de to værter på Podcasten Karrierekvinder, der er sponsoreret af Lederne.

I afsnit 4 af anden sæson af podcasten taler værterne Rikke Østergaard og Naja Lind med flere mænd, der på forskellig vis arbejder for ligestilling. Man forbinder nemlig ofte ligestillingsdebatten med kvinder. Men ifølge de to værter, bør debatten også handle om mænds rettigheder:

»Når vi taler ligestilling af køn, vil de fleste automatisk tænke på kvinder. Men mænd ligger også under for kønnede stereotyper og forventninger til, hvordan de skal opføre sig. I nogle brancher eller på hjemmefronten kan det være en kamp for mænd at få lov at tage en del af barslen«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Hvordan taler vi om mænd?

De to værter har besøgt organisationen DareGender, der arbejder for at fremme mænds stemme i ligestillingsdebatten. Her taler de med deres mandlige ligestillingsaktivist Rasmus Hald Møller, som fortæller om de specifikke ligestillings-udfordringer, der eksisterer for manden.

Én af dem er måden, vi taler om mænd i samfundet. Ligesom vi har ord for en karrierekvinde, men ikke for en karrieremand, har vi også ordet tabermænd, men ikke taberkvinde.

Vores måde at omtale kønnene på afspejler den måde, vi opfatter kønnene på. Når vi stadig bruger ord som tabermænd forstås mandens liv altså som en konkurrence, hvor det handler om at søge opad. Og er man ikke en vinder – så er man en taber.

Den konkurrenceprægerede mentalitet er altså noget, der fylder for mange mænds identitet. Og mentaliteten kan i sidste ende føre til, at mænd ender på samfundets bund, hvis de ikke lykkes med karriere- eller familieliv.

En fælles indsats

»Det vigtige er, at ligestilling ikke bliver en kamp mellem kønnene, men en fælles indsats. Så det aldrig bliver et spørgsmål om, hvem der har det hårdest eller værst, men at vi sammen arbejder på at skabe bedre og mere frie rammer for både kvinder og mænd til at være, som de vil«, siger Rikke Østergaard.

De to værter konkluderer, at der er behov for at mænd kommer med i samtalen om ligestilling. Ikke kun fordi mænd sidder på de afgørende poster, men også fordi mænd har noget at opnå ved en større grad af ligestilling. Der er altså brug for at sige fra over for stereotyper – både dem om mænd og kvinder.

Mere om diversitet i ledelse

Nina Mathiesen og Mari Randsborg på COBEs kontor
Kvindernes Kampdag

Her er 16 kvindelige ledere, der gør deres for at smadre statistikkerne

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi samlet en række artikler med succesfulde, kvindelige ledere, som vi alle kan lære noget af. Værsgo.
6 min.
Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
Frederik Sjørslev kigger ind i kameraet og har sin solsikkesnor rundt om halsen
Diversitet

Det kan være svært at gøre et supergodt førstehåndsindtryk, når man stammer. Alligevel er Frederik blevet direktør og leder for 900 medarbejdere

Der skulle 300 ansøgninger og 30 jobsamtaler til, før Frederik fandt en arbejdsgiver, der kunne se ud over hans stammen.
9 min.
Fodgængeroverfelt med en masse mennesker

Har vi overset, at diversitet også kan være svært?

Det er afgørende at se på diversitet som mere end ligelig repræsentation af køn, alder og etnicitet. Et forskningsprojekt viser, at brogede teams kan være både en fordel og en ulempe, afhængigt af hvordan ledelsen griber arbejdet an.
9 min.
Mette Hybschmann står ved et gelænder

»Vil du være topleder, kan udlandet være vejen frem – specielt hvis du er kvinde«

»Min præference har været at bo og arbejde i Danmark, men de interessante job, jeg har fået tilbudt, var ofte i udlandet,« lyder det fra CEO Mette Hybschmann, der har skabt sin karriere via globale job med virke i England, USA, Tyskland og senest Mellemøsten.
9 min.
Eva Secher kigger ind i kameraet

Eva Secher er leder på samfundets yderste kant: »Personligt leder jeg ikke efter lykken, jeg leder mere efter mening«

Du skal kun blive leder, hvis du har ambitioner om at gøre en forskel, mener Eva Secher, der er direktør for Mændenes Hjem på Vesterbro i København. Hun går hver dag på arbejde for at gøre livet lidt mere tåleligt for hjemløse, stofmisbrugere og andre udsatte borgere.
9 min.