Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 7

»Vi skal finde kvindelige rollemodeller, der er gået deres egne veje«

30. September 2020

Det er ikke nok at fremhæve kvinder, som er nået til tops, hvis vi skal bryde med stereotyperne. Vi skal også finde dem, som har gjort det på deres egen måde, konkluderer podcastduoen Karrierekvinder i deres seneste afsnit.

Gå til Action card

»Der er sjovt nok ikke nogen derude, som er eksperter på rollemodeller. Vi taler rigtig meget om, at vi har brug for nye rollemodeller, men ingen kan helt fortælle os, hvordan en rollemodel ser ud, og hvorfor de gør så stor en forskel«.

Sådan undrer Rikke Østergaard og Naja Lind sig, og derfor har de to værter bag den populære podcast Karrierekvinder interviewet to personer, som om noget har valgt at gå deres egne veje, nemlig Mette Schak Dahlmann, også kendt som ”Murer-Mette”, samt Ann-Christina Matzen Andreasen, som står i spidsen for intet mindre end Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads to år i træk.

Mette Schak Dahlmann blev et kendt ansigt, da hun tog kampen op for at sikre bedre vilkår for kvindelige murere. En kamp, der tog hende fra byggepladsen til Christiansborg og FN.

Ann-Christina Matzen Andreasen har valgt at bryde med stereotyperne for ledelse og har gennem sin rolle ved Job, Aktivitets- og Kompetencecenteret i Gentofte valgt at sætte ledelsen fri under begrebet ”90 procent ledelsesløs”.

»Vi har fulgt Mette og Ann-Christina i lang tid, men efter vores interview var det helt klart for os, at de er rollemodeller, og at vi har brug for flere som dem. For den største læring er egentlig, at det ikke er ens succes, der skal afgøre, om man er rollemodel. Det er derimod, at man har valgt at bryde med stereotyperne og gjort tingene på sin egen måde. Vi skal fremhæve flere af de personer, hvis vi skal inspirere kvinderne«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

I afsnittet taler Rikke Østergaard og Naja Lind også med Ledernes ekspert, Nanna Simone Jensen, for at finde ud af, hvor stor skade stereotyperne egentlig gør. Og der er ingen tvivl hos de to podcastere om, at stereotyperne er med til at fastholde et gammeldags billede af ledere, hvilket skaber store udfordringer for både mænd og kvinder.

»Hele idéen med stereotyperne er jo, at de ikke forandrer sig. Det er faste og genkendelige billeder, vi alle kender, og som ikke har forandret sig i flere årtier. Det er et problem, fordi det jo faktisk hindrer udvikling og forandring, og vi stiler alle efter et outdated succeskriterie. Det burde alle virksomheder være interesseret i at ændre, hvis de vil tiltrække talent«, slår Naja Lind fra podcasten fast.

Derfor er konklusionen i Karrierekvinder også tydelig: Vi skal gøre op med stereotyperne, og vi må ikke bare erstatte dem med kopivarer. Vi skal finde de kvinder og mænd, som er gået deres egen vej, og som kan inspirere andre til at gøre det samme. Og så skal vi give videre.

»Vi har alle et ansvar for at give gaven videre. Hvis man selv har klaret skærene, så skal man også hjælpe andre. Det hjælper ikke at gemme sig, når man først er lykkedes ─ man kan gøre en stor forskel som dem, der stadig kæmper«, siger Rikke Østergaard.