Anders Dam kigger mod udsigten
»Jeg er stor tilhænger af den decentrale ledelsesform, og har altid ment, at beslutninger skal træffes så tæt på problemernes opståen, som overhovedet muligt,« siger Anders Dam, der netop er stoppet i Jyske Bank efter at have været ordførende direktør i 26 år. Foto: Casper Dalhoff / Ritzau Scanpix 
LEDELSE MED VILJE

Bankdirektøren, der blev stjerne i sit eget tv-studie

Foto Ritzau Scanpix & Jyske Bank
22. november 2023

Jyske Banks ordførende direktør gennem 26 år, Anders Dam, er blevet skildret som impulsiv, højtråbende og med følelserne uden på kroppen. Selv mener den nu pensionerede bankdirektør ikke, at han har været særligt farverig: »Jeg har bare sagt tingene, som de er.«

Gå til Action card

»Selv vejrguderne holder med Anders Dam her på hans sidste dag i Jyske Bank.«

Sådan lød det fra en begejstret pressemand i Jyske Bank, da bankens egen tv-station, Jyske Bank TV, livetransmitterede Anders Dams sidste arbejdsdag som ordførende direktør i banken den 31. oktober.

På den 80 minutter lange tv-transmission kunne Jyske Bank-ansatte over hele landet se hovedpersonen gøre en grandios entre. Ledsaget af sin hustru ankom Anders Dam til hovedsædet i Silkeborg i en lang, hvid limousine, og blev tiljublet af hundredvis af ansatte med blafrende dannebrogsflag.

»Du er en ener, ikke bare i den finansielle sektor, men i det danske erhvervsliv,« lød det, da bankens formand, Kurt Bligaard Pedersen, hyldede Anders Dam for en på alle måder storslået indsats.

Følelserne uden på tøjet
Den 67-årige Anders Dam har da også igennem tre årtier sat et markant aftryk på både den finansielle sektor i almindelighed og Jyske Bank i særdeleshed. I hans regeringstid har banken udviklet sig fra en lille regionalbank til nu landets tredjestørste bank med tæt på 4000 ansatte og 900.000 kunder.

Det er ikke kun resultaterne, der har gjort indtryk. I en verden af mere eller mindre anonyme bankdirektør-profiler har Anders Dam stukket ud som en leder med følelserne uden på tøjet, der ofte og gerne har talt specielt det københavnske banketablissement imod. Når han har følt sin egen eller bankens ære trådt for nær, har han blæst til modangreb og taget kampen op, selv om det måske havde været mere effektivt at lægge sig ned. Det har igennem årene ført til masser af store avisoverskrifter med Anders Dam som afsender.

»Der er ingen tvivl om, at den danske finanssektor bliver markant kedeligere med Anders Dams exit,« som en garvet erhvervskommentator formulerer det.

Anders Dam står med hænderne i lommerne

Blå bog

Anders Dam

Født 1956 i Aalborg.

  • 1997 - 2023: Ordførende direktør i Jyske Bank 
  • 1995-1997: Medlem af Jyske Banks direktion
  • 1992-1995: Direktør i Stibo Datagrafik
  • 1987-1992: Cheføkonom og efterfølgende underdirektør i Jyske Bank
  • 1982-1987: Cheføkonom i Håndværksrådet

Anders Dam er uddannet cand.oecon. i 1981.

Foto: Casper Dalhoff / Ritzau Scanpix

Fold ud

’Venlig, men impulsiv’
I portrætbogen ’Gadedreng i jakkesæt’ fra 2016 blev Anders Dam beskrevet som en ’venlig, men også impulsiv og højtråbende leder’, der ikke har været bange for at tage beslutninger baseret på ren intuition.

»Når Anders Dam er ked af det, kan alle i Jyske Banks hovedsæde i Silkeborg se det. Til gengæld er ingen i tvivl, når den ordførende direktør for landets tredjestørste bank har en god dag,« hedder det i bogen.

Selv mener Anders Dam egentlig ikke, at han har været særligt farverig.

»Det billede kan jeg ikke genkende. Jeg har bare optrådt, som jeg nu engang er, og har sagt, hvad jeg mener, formuleret så godt og klart som overhovedet muligt,« siger Anders Dam i Lederstof.dk’s podcast Ledelse med Vilje, hvor topchefer fortæller om de største beslutninger i deres karriere.

Svært at vende retur til banken
Dem har der været masser af, siden Anders Dam tilbage i 1997 blev ansat som ordførende direktør i Jyske Bank. Blandt de største highlights fremhæver han selv fusionen med BRFkredit og købet af Handelsbanken, men han er også meget stolt af bankens ageren under finanskrisen, hvor Anders Dam sagde nej tak til statens hjælpepakker og insisterede på at lade Jyske Bank klare skærene selv.

Den allerstørste beslutning i Anders Dams karriere handler dog om noget helt andet. Den traf han, da Jyske Banks daværende ordførende direktør, Kaj Steenkjær, i sommeren 1995 tilbød ham at blive hans afløser.

Anders Dam havde et par år forinden forladt en stilling som underdirektør i banken, fordi de mange timer, jobbet krævede, ikke harmonerede med hans privatliv. Han var blevet træt af, at specielt Kaj Steenkjær så skævt til ham, når han af og til gik tidligt for at hente børn.

»Når jeg gik hjem, kiggede han på klokken og sagde: ’Går du allerede?’« fortæller Anders Dam.

Selv om han forklarede sin direktør, at han altid lavede sine ting, men ofte gjorde det tidligt om morgenen eller om aftenen, når børnene var lagt i seng, satte det ikke en stopper for de syrlige kommentarer.

»Han tilhørte nok den generation, hvor lyset helst skulle brænde på direktionskontorerne døgnet rundt, så alle kunne se, at der blev arbejdet hårdt,« forklarer Anders Dam om det forløb, der i sidste ende førte til, at han forlod banken til fordel for et job som direktør for Stibo.

Anders Dam og Susanne Dam
Anders Dam blev modtaget af hundredvis af Jyske Bank-ansatte med flag, da han ankom til sin sidste arbejdsdag. Med sig havde han, ud over hustruen Susanne, et skilt, hvor der stod, at han ikke kunne tale, da uheldigvis samme dag havde mistet det meste af stemmen. Foto: Allan Høgholm / Jyske Bank

Ufravigelige krav
Så da Kaj Steenkjær et par år senere tilbød ham at blive den øverste chef for Jyske Bank, blev han først meget overrasket. Og måtte derefter tænke sig grundigt om.

»Jeg vidste godt, at det ville ændre mit liv, alene på grund af den store medieopmærksomhed, der følger med sådan et job, og jeg var faktisk glad for det job, jeg havde i Stibo,« siger Anders Dam.

I sidste ende besluttede han sig for at sige ja til tilbuddet, men han formulerede først nogle ufravigelige krav for sin tilbagevenden til banken. Det vigtigste var, at han selv ville have lov til at udpege den direktion, han skulle arbejde sammen med. Både i Jyske Bank og Stibo havde han oplevet masser af ballade og magtkampe på direktionsgangen, og det gad han ikke stå model til igen.

»Det var ret enestående, men hvis de ville have mig, var det min betingelse – og sådan blev det. Jeg brugte et halvt år på at finde de helt rigtige folk. Og man må sige, at det har fungeret. Der er ikke blevet fyret en direktør i Jyske Bank siden 1995,« siger Anders Dam.

Igennem alle årene har Anders Dam både internt og eksternt fremstået som en uhøjtidelig leder med fødderne placeret solidt i den jyske muld. Selv forklarer han, at han altid har prøvet at lede, som han gerne selv vil ledes, og derfor har givet masser af frihed under ansvar til dem, dem har været tæt på ham.

»Jeg er stor tilhænger af den decentrale ledelsesform, og har altid ment, at beslutninger skal træffes så tæt på problemernes opståen, som overhovedet muligt, og at de folk, der sidder med problemerne, skal have de nødvendige beføjelser til at kunne træffe beslutningerne,« lyder det fra Anders Dam.

Ledelse med Vilje

Hvordan leder man i en verden fuld af forandringer?

I Lederstof.dk’s podcastserie Ledelse med Vilje møder du nogle af Danmarks mest succesrige, inspirerende og markante ledere i samtaler om deres livs og deres karrieres vigtigste beslutninger. Vært på podcasten er chefredaktør Anders Hvass.

Fold ud

Topchef med egen tv-station
Han vil nok først og fremmest blive husket som bankdirektøren, der gjorde Jyske Bank til en seriøs udfordrer for de store københavnske banker. Men når erhvervshistorikerne en dag skal skrive Jyske Banks historie i Anders Dams regeringstid, vil hans håndtering af den interne og eksterne kommunikation formentlig også fylde en del. Ikke mindst fordi Anders Dam var en af de allerførste topchefer, der opdagede værdien af have sin egen tv-kanal.

Tilbage i 1990’erne havde Jyske Bank, ligesom de fleste andre virksomheder, et medarbejderblad, som Anders Dam dog mente indeholdt for meget uinteressant rygklapperi. I et forsøg på at komme af med bladet, satte han dets fremtid til afstemning blandt medarbejderne – og tabte 80/20.

Kompromisset blev, at bladet fortsatte, men at det skulle være mere kritisk, så journalisterne fik et såkaldt frihedsbrev. I starten af nullerne blev bladet kåret til Danmarks bedste medarbejderblad, og året efter igen til Europas bedste. Alligevel besluttede Anders Dam at lukke det.

»Man skal stoppe på toppen,« lyder forklaringen fra Anders Dam, der i stedet brugte pengene derfra – og fra et ligeledes lukket aktionærmagasin – på at oprette Jyske Bank TV, som lige siden er blevet brugt som intern og ekstern kommunikationskanal.

Anders Dam
»Glæden ved at stoppe er, indtil videre i hvert fald, væsentligt større end vemodet. Det er virkeligt en tung sten, der er faldet fra hjertet, at vi har fået gennemført et generationsskifte, som vil bringe Jyske Bank godt og sikkert ind i fremtiden,« fortæller Anders Dam. Foto: Allan Høgholm / Jyske Bank

Stor reklameværdi
Ifølge Anders Dam har tv-kanalen været ekstremt vigtig i arbejdet med at opbygge den stærke medarbejderkultur, der præger banken i dag.

Men han har også brugt kanalen meget proaktivt til at få sine egne og bankens budskaber ud – og til at gøre reklame for banken. Før det første studie blev bygget i 2002, var det svært at få Danmarks Radio og TV2 til Silkeborg med en sendevogn, hvis der for eksempel var brug for en aktieanalytiker, men da banken fik egne tv-faciliteter, blev det meget nemmere at få analytikere og direktøren selv på skærmen.

»Fordi vi gjorde accessen til Jyske Bank let, blev vi benyttet utroligt meget. Og da vi begyndte at måle på, hvor tit vi fik vores folk igennem, og regnede reklameværdien ud, kunne vi se, at det også var en god forretning,« siger Anders Dam.

På hjemmebane i bankens tv-studie
Også for ham personligt skulle tv-kanalen vise sig at være en god investering. Det oplevede han første gang i 2004, da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen anklagede Jyske Bank for dårlig skattemoral i en speget sag om tilbagekøb af aktier. Den sag lærte ham, hvor vigtigt det var, at banken kunne respondere hurtigt på tv, når en sag kørte i de store medier.

»Slaget om, hvor medierne lægger sig sympatimæssigt, bliver afgjort på meget kort tid. Og fordi vi kunne svare hurtigt, havde det en stor effekt. Jeg kunne gå ned i vores eget studie på et øjeblik og svare på de spørgsmål, der kom, i stedet for først at køre til Karup, tage en flyver til København, blive søsyg i luften, få pudret næsen og få et kamera helt op under næseborene, så jeg rigtigt kunne se dum ud. Pludselig kunne jeg styre det hele selv,« siger Anders Dam.

Han husker specielt ét interview, han var inviteret til i Deadline, og hvor han på forhånd vidste, at han ville blive grillet godt og grundigt på en vanskelig sag.

»Vi valgte at placere mig i et hyggeligt studie-setup med planter, stuelamper og en behagelig lænestol. Fordi kameramanden var en af mine egne folk og smilede venligt til mig, var jeg helt afslappet og havde en fornemmelse af at være på hjemmebane. Jeg har sagt nej til mange interviews, fordi de ikke kunne blive optaget her i Silkeborg, hvor jeg har følt mig tryg og derfor også har formuleret mig bedre, end hvis jeg havde været på en rusketur til København først,« siger Anders Dam.

Anders Dam
»Jeg har bare optrådt, som jeg nu engang er, og har sagt, hvad jeg mener, formuleret så godt og klart som overhovedet muligt,« fortæller Anders Dam. Foto: Casper Dalhoff / Ritzau Scanpix 

Finanstilsynet forpurrede pensionsplaner
Egentlig var planen, at han skulle være gået på pension allerede for to år siden, men den blev forpurret, da Finanstilsynet i 2021 afviste at godkende hans afløser, Lars Mørch, fordi han var ansat i Danske Bank og havde ansvaret for bankens internationale forretninger på det tidspunkt, hvor hvidvasksagen i en estisk filial udspillede sig.

Da godkendelsen endelig kom på plads i august i år, var det en stor lettelse for Anders Dam.

»Glæden ved at stoppe er, indtil videre i hvert fald, væsentligt større end vemodet. Det er virkeligt en tung sten, der er faldet fra hjertet, at vi har fået gennemført et generationsskifte, som vil bringe Jyske Bank godt og sikkert ind i fremtiden,« siger Anders Dam.

At han skulle ende med at sidde som ordførende direktør i så mange år, som tilfældet blev, lå allerede i kortene, da han i sin tid accepterede Kaj Steenkjærs tilbud om at vende tilbage til Jyske Bank.

»Dengang blev jeg spurgt, om jeg bare ville rejse videre igen, hvis der kom et bedre tilbud. Jeg svarede, at med den tillid, de viste mig i så tidlig en alder (39 år, red.), ville jeg betragte det som min livsopgave. Der har været et par tilbud over årene, men dem har sagt nej til. Så jeg har holdt mit ord,« lyder det fra Anders Dam.

Action Card

Her er Anders Dams bedste ledelsesråd

  • Lav en organisations- og beslutningsstruktur, der understøtter en decentral organisering, hvis du leder en kompleks virksomhed. Lad beføjelserne til at træffe beslutninger følge kompetence og ansvar.

Mere fra Ledelse med Vilje

Ole Krogh Petersen står og læner sig op ad en væg udenfor
Ledelse med vilje

PFA-direktør siger nej til lange powerpoints: »Jeg har brug for noget short and sweet, som er nok til at træffe en beslutning«

Mere information fører ikke nødvendigvis til bedre beslutninger. Det mener administrerende direktør i PFA, Ole Krogh Petersen, der foretrækker en kort snak over telefonen frem for et langt møde.
47 min.
Signe Lopdrup står på Roskilde Festival
Ledelse med vilje

Roskilde Festivalens direktør: »Det er ikke mig, der bærer festivalen, det er fællesskabet«

Det kræver helt særlige lederevner at motivere og inspirere 30.000 frivillige ildsjæle, der en gang om året bygger en by på størrelse med Aalborg op fra bunden og skaber Nordens største musikfestival. Signe Lopdrups recept hedder ’fællesskabende ledelse’ – også selvom det tit er bøvlet og tager lang tid at nå frem til en beslutning.
45 min.
Johan Kirstein Brammer går ud på en bro
Ledelse med vilje

»Hvis du kommer alene i mål, fordi du har tabt alle andre bag dig, er du ikke lykkedes med noget som helst«

Johan Kirstein Brammers liv tog en skelsættende drejning, da han som 18-årig mistede sin mor. Det blev startskuddet til en hæsblæsende rejse mod erhvervslivets top, hvor han konstant søgte nye udfordringer og mere ansvar. Nu har den nye topchef i Tryg lært, at han indimellem også skal sætte tempoet ned.
41 min.
Torben Modvig står med refleksarbejdstøj mellem to betonvægge
Ledelse med vilje

Torben Modvig droppede specialistrollen, da han indså, at han som leder kunne gøre en meget større forskel

Topchefen i entreprenørvirksomheden Nordstern var egentlig på et helt andet karrierespor, da det gik op for ham, at han ville være leder. Han genstartede karrieren og nåede målet, men har stadig en ambition, han ikke har fået opfyldt.
47 min.
Peter Lauring kigger til siden
Ledelse med vilje

Manden bag milliardkoncernen, du næppe har hørt om: »Det betyder noget at gøre en indsats«

Det er fint nok at arbejde smart, men kun hvis du både arbejder smart OG dobbelt så hårdt som alle andre, skaber du resultater, siger Peter Lauring, der selv arbejder 65 timer om ugen.
41 min.
Rami Jensen sidder på en stol
Ledelse med vilje

Rami Jensen er ny topchef i JYSK: »Det har været min store livsinteresse at gå på arbejde«

For 30 år siden startede Rami Jensen som elev i JYSK. Nu vil han som koncernens nye topchef føre stifter Lars Larsens drøm om 5.000 butikker ud i livet. Ikke ved at lave store ændringer. Men med en stærk tro på konceptet, en pragmatisk tilgang til tingene og god gammeldags flid.
41 min.