LØN

Jobskifte giver et godt lønhop for de fleste ledere. Men ikke alle.

Søren Kudahl
21. April 2021

Det er ved et jobskifte, at man har størst mulighed for et stort lønhop. Det lykkedes to tredjedele af alle ledere at stige i løn, sidst de skiftede job. Og der er gode råd til resten.

Jobskifte giver lønhop til de fleste. Men ikke alle.
Gå til Action card
Et jobskifte kan ikke bare give nye udfordringer, men er også en gylden mulighed for at få mere ind på lønkontoen.

Det viser en ny undersøgelse blandt ledere, som har skiftet job inden for de seneste fem år. Her fik 64 procent en lønstigning i forhold til deres tidligere job. Og det er ikke småpenge, vi taler om. Den typiske lønstigning lå mellem 11 og 20 procent, og for hele to tredjedele af dem, som fik mere i løn, var stigningen på mere end 10 procent.

Lederne har gennemført undersøgelsen blandt i alt 6.119 medlemmer med personaleansvar, hvoraf knap halvdelen har skiftet job inden for de seneste fem år.

Bjarne Henning Jensen, der er ledelsesrådgiver i Lederne, har også den klare erfaring, at man har en oplagt mulighed for at hente en lønstigning ved et jobskifte.

»Du står helt naturligt i en rigtig god forhandlingsposition, når en ny arbejdsgiver har besluttet sig for, at du er den, som de allerhelst vil ansætte. Og det skal man selvfølgelig benytte sig af. Det er meget lettere at høste en solid lønstigning, når du lander et nyt job, end når man først er inde i virksomheden og typisk er underlagt en bestemt lønstruktur, hvor det er svært at lave store hop. Derfor er det afgørende at komme ind på en fornuftig startløn, som man er godt tilfreds med,« siger Bjarne Henning Jensen.

Lønforhandling kræver forberedelse

Bjarne Henning Jensen opfordrer derfor alle til at sætte sig ind i lønniveauet hos den virksomhed, man overvejer at skifte til, og desuden forberede sig grundigt til lønforhandlingen. Han giver 12 gode råd til den vellykkede lønforhandling, som du kan læse om her.

Som medlem af Lederne kan du blandt andet forberede dig ved at tjekke Ledernes Lønberegner, som bygger på over 80.000 medlemmers præcise løn trukket fra Danmarks Statistik. Her kan man se, hvad ledere med en bestemt titel, uddannelse og erfaring gennemsnitligt tjener i forskellige virksomhedsstørrelser, brancher og steder i landet.

De overordnede tal viser altså, at to tredjedele af de ledere, som har skiftet job inden for de seneste fem år, fik en lønstigning ud af deres seneste jobskifte. Men hvis man ser lidt nærmere på tallene, viser det sig – måske ikke overraskende – at det primært er dem, som har skiftet til et højere lederniveau, som har fået en lønstigning ud af det. Det er kun halvdelen af dem, som skiftede til et job på samme niveau, der steg i løn, og det studser ledelsesrådgiver Bjarne Henning Jensen lidt over.

»Lønnen vil sjældent være det afgørende parameter for at skifte job. Og det er naturligvis helt fint, hvis man med åbne øjne vælger et nyt job, fordi det er mere meningsfuldt eller udfordrende, selv om man bliver på den samme løn eller ligefrem skal gå ned i løn. Men det er ærgerligt, hvis det for nogle handler om, at de ikke havde forberedt sig godt nok eller var for hurtige til at sige ja til det første løntilbud. Det kan være overvældende at møde ny virksomhed, ny chef, når man er i et jobskifte. Men midt i alt det nye, som man præsenteres for, er aftalen om lønnen fortsat en ligeværdig forhandling mellem virksomhed og ansøger. Og den forhandling skal man som ansøger forberede sig godt til, « siger Bjarne Henning Jensen