Her er årets 10 mest læste artikler – og fire historier som redaktionen ærgrer sig over, at I missede

30. december 2022

I ville gerne læse om fastholdelse, meditation, frihed til de ansatte, årets leder – og om Holger Runes mor. Fedt! Men vi har også nogle ekstra læseforslag.

Gå til Action card
Endnu et år er gået. Og som tidligere har vi samlet en oversigt over de 10 mest læste artikler på Lederstof.dk. De kommer her. Efterfulgt af fire historier, som vi her på redaktionen synes havde fortjent en plads på listen:

10. mest læste:

Sheela Søgaard går på kontoret

Sheela Søgaard: »Som leder er jeg drevet af at få folks drømme til at gå i opfyldelse«

Sheela Maini Søgaard har som topchef transformeret BIG fra Bjarke Ingels’ danske arkitektfirma til et internationalt megabrand. Hun er en rollemodel, der sætter ligestilling og diversitet på dagsordenen, og så er hun godt i gang med at skabe ’fremtidens arbejdsplads’, hvor alles meninger tæller, og hvor det er rart og sjovt at være. Derfor kan Sheela Søgaard kalde sig Årets Leder 2022. Læs historien her.

9. mest læste:

Sådan motiverer du dine medarbejdere

Som leder afhænger dine resultater af, at du kan få andre til at præstere ─ men uden motivation og drivkraft, ingen præstation. Så hvordan gør du? Ledelseskonsulent Tudi Langkjær Larsen giver syv gode råd. Læs historien her.

8. mest læste:

På billedet ses Henrik Wellejus, der betænktsomt tager sig til hagen. Han står i midten af to yngre medarbejdere. Alle tre kigger de på en computerskærm.

Ledelsen i Deloitte skar 100.000 kundetimer fra. Nu vil de gøre op med en 'syg' travlhedskultur

»Vi har været en organisation, hvor folk brændte ud, før de brændte igennem,« fortæller partner i Deloitte, Henrik Wellejus. Derfor sagde han blandt andet farvel til de kunder, der gjorde medarbejderne i dårligt humør. Læs historien her.

7. mest læste:

Kontorliv, foto: Getty Images

Rekordmange siger op – Sådan får du medarbejderne til at blive

Højere løn og mere fleksibilitet kan være med til at fastholde dine medarbejdere. Men det, der giver dem allermest lyst til at blive, er noget helt andet. Læs historien her.

6. mest læste:

Petter Storedalen

Hotel- og rejsekongen blev ramt af den perfekte storm. Her er, hvad du kan lære af ham om kriseledelse

En af Nordens mest succesrige forretningsmænd, den norske milliardær Petter Stordalen, der blandt andet ejer rejseselskaberne Spies og Ving, røg til tælling, da corona-krisen sendte hans imperium i lockdown. I et interview med Lederstof.dk fortæller han, hvorfor ledelse i en krisetid handler meget mere om mennesker end om penge - og om vigtigheden af at vise tillid, sårbarhed og åbenhed. Læs historien her.

5. mest læste:

Lars Riis sidder på en bænk på ELSK's kontor med sin telefon

Her har de ansatte maksimal frihed: »Det ville da være ærgerligt at gå glip af gode surf-bølger«

Lars Riis kvittede sit prestigefyldte job som indkøbschef i en international koncern og skabte i stedet det lille bæredygtige tøjfirma Elsk. Nu forærer han en procent af omsætningen til naturprojekter, producerer så miljøvenligt som muligt og giver de ansatte masser af frihed – også til at surfe i arbejdstiden. »Det handler om ordentlighed,« siger Lars Riis. Læs historien her.

4. mest læste:

Jægerkorpsets chef, Jens Peter Blomqvist

Jærgerkorpsets chef var den første danske soldat i Afghanistan – og den sidste mand hjem

Jens Peter Blomqvist hoppede som sidste mand på det allersidste fly under evakueringen af de danske statsborgere og tolke fra Kabul. 20 år tidligere var han den første jægersoldat i Afghanistan, da krigen begyndte. Hans bedste råd om ledelse gælder både i krig og i fred. Læs historien her.

3. mest læste:

Mads Krogsgaard Thomsen sidder i en sofa og ser ind i kameraret

Mens du ser Netflix, hygger Novos troldmand sig med de nyeste forksningsartikler

Gennem 20 år stod Mads Krogsgaard Thomsen bag Novo Nordisks milliard-successer. Recepten var dyb faglig forståelse, mod og – til tider – lidt for meget optimisme. Læs historien her.

2. mest læste:

Aneke Rune ved en tennisbane mens sønnen spiller

Ville du også droppe din egen karriere, hvis dit barn kunne blive verdens bedste tennisspiller?

Aneke Rune har sat sit firma og CEO-job på standby for at følge sin søn, Holger Rune, der på rekordtid er blevet en af verdens bedste tennisspillere, verden rundt fra turnering til turnering. Læs historien her.

Den allermest læste artikel i 2022:

Marie Kronquist

Hun er spirituel vejleder for landets topledere. Det her er, hvad de spørger om

Når topledere har ondt i livet eller karrieren, føler sig ensomme og rådvilde eller fanget i hamsterhjulet, går de til den buddhistiske vejleder Marie Kronquist og lærer hvordan stilhed, meditation og refleksion kan hjælpe. Læs historien her.

Og som lovet…

Her er fire bud fra redaktionen på historier, som vi ærgrer os over, at der ikke var endnu flere, som læste:

Nanna Vestgård

Hører dine medarbejdere efter, når du taler? Hvis ikke bør du læse med her

Journalist Jacob Feilberg Petersen anbefaler: Retoriker og taleskriver Nanna Vestgård har lært hundredvis af ledere og politikere, hvordan de skaber mere retorisk gennemslagskraft. I denne artikel deler hun ud af sine bedste råd til, hvordan du kan blive en bedre taler. Om det er fra talerstolen i Bella Centret eller på et medarbejdermøde mandag morgen – og hun gør det på en måde, som både er underholdende, sjov og dejlig konkret. Læs historien her.

Lars Sander Matjeka går tur med sine hunde på Amager Strandpark

»Jeg er virkelig overrasket over, hvor mange ledere der ikke trives«

Journalist Henrik Nordskilde anbefaler: Det gjorde stort indtryk på mig at møde den tidligere CEO i Aller Lars Sander Matjeka. Da han blev fyret i 2020, var han overbevist om, at han skulle have et nyt toplederjob og gik målrettet i gang med at dyrke sit netværk for at afsøge mulighederne. Men i den proces nåede han frem til erkendelsen af, at han – i hvert fald for nu – skal en anden vej i arbejdslivet. Også selvom muligheden for et nyt lederjob dukkede op flere gange. Uanset om man er enig i hans synspunkter eller ej, giver hans valg anledning til sunde overvejelser om, hvorfor vi gør, som vi gør karrieremæssigt, og hvilke omkostninger der kan følge med. Læs historien her.
Braw Bakir er salgsdirektør for 525 Netto-butikker

Braw Bakirs forældre flygtede ud af Irak: Nu er han salgsdirektør for 525 Netto-butikker

Journalist Bjørn Lambek anbefaler: Braw Bakir er et af de mennesker, jeg har interviewet i årets løb, som har gjort størst indtryk på mig. Hans forældre er kurdere og flygtede fra Saddam Hussein, da han var 14 år, men Braw Bakir nægter at se sig selv som mønsterbryder eller symbolet på vellykket integration. Men faktum er, at han startede som servicemedarbejder i Netto i Ringsted som 16-årig og for nylig kronede en kometagtig karriere med jobbet som salgsdirektør for 14.500 Netto-ansatte, der omsætter for 21 milliarder kroner. For Braw Bakir er det helt afgørende at behandle sine ansatte med respekt og ordentlighed og acceptere og respektere dem, som de er. Og så har han nogle helt særlige kommunikationsfif, som du måske kan lære noget af, blandt andet en ugentlig, helt low-tech video til alle medarbejdere. Læs historien her.
Max Skov Hansen

Mens andre kæmper om arbejdskraft, får Max Skov Hansen dagligt ansøgninger

Chefredaktør Anders Hvass anbefaler: Historien om købmanden Max Skov Hansen var elsket af mange, men nåede ikke top 10, og det er en skam. Den viser nemlig helt konkret, hvordan god ledelse ikke kun gør en forskel på bundlinjen, men i allerhøjeste grad også kan gøre en positiv forskel for hver enkelt medarbejder og faktisk for hele samfundet. Når jeg læser historien, får jeg lyst til at være en leder som Max. Læs historien her.