Connie Astrup-Larsen er CEO i Kompan og var nomineret til Årets Leder til Ledelsens Dag i 2020
Connie Astrup-Larsen, CEO i Kompan, er nomineret til Årets Leder 2020. Foto: Christian Als
Nomineret til Årets Leder

Connie Astrup-Larsen: »Når udfordringen vokser, føler jeg mig stærkere«

Fortalt til Ulla Hinge Thomsen
23. oktober 2020

Da corona ramte, blev både samfundet og virksomhederne drænet for energi. I sådan en situation finder Connie Astrup-Larsen, CEO for legeplads- og fitnessvirksomheden Kompan, ekstra styrke og rykker tættere på sin organisation. For løsningen findes ikke bag en lukket dør.

Gå til Action card

God ledelse starter med at formulere et stærkt og vigtigt formål. Vores er at skabe sundere og gladere samfund i hele verden. Både børn og voksne har alt for lidt fysisk aktivitet, og det har vidtrækkende sundhedsmæssige konsekvenser: problemer med vægten, koncentrationen og indlæringen. En af de største motivationsfaktorer for fysisk aktivitet er, at man synes, det er sjovt. Det bruger vi til at motivere alle vores brugere. Det handler også om kognitiv læring – at man hos børn kan skabe en holdning til, hvordan man kommunikerer, omgås og respekterer hinanden og får en god leg. Endelig binder vi folk sammen på tværs af alle samfundslag. En legeplads er et af de få steder i verden, hvor mennesker mødes på samme niveau og bare starter en dialog. Det at gøre en så stor og positiv forskel for så mange mennesker er et privilegium. Så kan ens arbejde ikke give mere mening.

Hvis man vil vækste markant, skal man have mod og evne til at tænke og agere utraditionelt. Senest har vi gjort hele vores salgsproces digital. Det har betydet, at vi specielt i coronatiden har været i stand til at holde kontakten og drive vores virksomhed digitalt over hele verden. Et andet eksempel er bæredygtighed, hvor vi er gået ind med en meget større tyngde end alle andre i industrien. Vi har fundet de bedste måder at måle bæredygtighed i vores industri og sat en tung handlingsplan bag ved det, og det har krævet massive investeringer. Det skal man have mod til.

For at kunne lede har jeg både brug for overblik og detailviden. I Kompan har vi mange specialordrer, og for at lykkes er det som en lang kæde, som ikke er stærkere end det svageste led. Så overblikket er virkelig vigtigt for at kunne sætte den rigtige plan op og træffe de rigtige beslutninger. Men jeg har også brug for at forstå min virksomhed helt ned i maskinrummet. Jeg involverer mig i mange problemstillinger og mødes med medarbejdere på mange forskellige niveauer. Jeg er nysgerrig, spørger meget og kommer ude i virksomheden. Både for at forstå forretningen, og fordi jeg tror på, at synlig ledelse giver meget bedre resultater.

Connie Astrup-Larsen er CEO i Kompan og var nomineret til Årets Leder til Ledelsens Dag i 2020

Tre skarpe til Connie Astrup-Larsen

  1. Hvad er god ledelse?
    At sætte en retning og et formål med virksomheden og skabe passion og følgeskab for alle medarbejderne. Det er en af de ting, vi har arbejdet rigtig tungt med i Kompan.
  2. Hvad betyder det for dig at være nomineret til Årets Leder?
    Jeg er meget stolt, fordi jeg tænker, at det må være et udtryk for, at nogle af de mange gode tiltag, vi har lavet i Kompan, er blevet bemærket.
  3. Hvorfor er det vigtigt at hylde gode ledere?
    Fordi det er helt åbenlyst, at god ledelse skaber bedre resultater. Det kontinuerligt at sætte god ledelse på dagsordenen er noget af det vigtigste. Så det bakker jeg fuldt op om og støtter helhjertet.

Foto: Christian Als

Jeg bruger min intuition rigtig meget. Jeg har en god fornemmelse for mennesker og for, hvad der sker i situationen. Det kan også både være noget med produktet, servicen og måden, vi er i markedet på. Er der noget, vi har overset eller skal gøre anderledes? Jeg er datadrevet og kan godt lide målinger frem for meninger, men jeg supplerer altid med min egen mavefornemmelse.

Alle skal ledes forskelligt, og alle mine medarbejdere bliver ledet forskelligt. Nogle finder drivkraft i selv at starte nogle opgaver, andre i at kunne fuldføre noget. Nogle har det godt med en meget kontant form, andre skal have det på en anden måde. Ikke to møder eller ledelsessituationer er ens. En af de ting, jeg bruger min intuition til, er netop at fornemme, hvordan hver enkelt skal ledes. Jeg kan også fornemme med det samme, hvis dialogen går af sporet. Jeg kan mærke det, aflæse det og høre det i lokalet – den fornemmelse har altid været stærk hos mig.

Jeg føler, at jeg lykkes, når teamet selv tager over. Når vi starter på en stor opgave eller et stort initiativ sammen, og teamet fuldfører det uden min indblanding, bliver jeg glad. Jeg bliver også super glad og stolt, når nogen vokser og kan påtage sig større opgaver i organisationen. Jeg synes, det er fantastisk at se glæden og stoltheden hos medarbejderne.

I vores industri skal vi hele tiden være foran. Vi er i en globalt ledende position, vi hver dag skal fastholde og udbygge. Derfor skal jeg sørge for, at virksomheden ikke bliver selvtilfreds. Jeg skal skabe sult efter mere og fortælle alle medarbejdere, at jo mere vi gør, desto flere gør vi godt for. Der går ikke en dag, uden mine medarbejdere hører fra mig, at ”vi skal videre”. For det, der var rigtig stærkt i går, er baseline for os i dag. Det hele tiden at skulle komme ud med nye lege- eller fitness-aktiviteter, som giver genlyd og skaber et wow, er selvfølgelig en stor udfordring hver dag.

Connie Astrup-Larsen er CEO i Kompan og var nomineret til Årets Leder til Ledelsens Dag i 2020

Connie Astrup-Larsen

Født 1959.

  • Administrerende direktør (CEO), Kompan A/S (2008-nu)
  • Executive director, Royal Unibrew (2003-2008)
  • Managing Director, Cadbury Schweppes (2001-2003)
  • Senior Vice President and Executive Vice President, Dandy A/S (1995-2003)
  • Uddannet HD i Afsætningsøkonomi

Foto: Christian Als

Fold ud
Jeg støtter mig meget op ad mit team. De er gode til at give mig input og kritik og komme med forslag. De er min base, og jeg kan godt vise dem, når jeg er i tvivl. Vi er gode til at skabe et rum for, at ingen af os bare kaster en løsning på bordet med det samme. Det er okay, at vi går rundt i nogle uger og tænker og observerer, og så mødes vi og kan altid finde en rigtig god løsning. I en ledelsesgruppe er der altid nogle, som har lynhurtige bud, mens andre har brug for lidt mere eftertanke. Når vi har gået og grublet lidt, mødes vi på en lidt mere lige platform, hvor vi alle sammen er med og bidrager mere og bedre til problemløsningen. Det sker jo nogle gange, at dem, som er lidt mere stille på den korte bane, kommer med de bedste løsninger.

Corona har lært os noget afgørende om fokus. Vi har måttet lære at finde ind til de vigtigste initiativer, fokusere helhjertet på dem og acceptere, at der er andet, vi ikke får gjort. Når vi kommer ud på den anden side, tror jeg, vi har lært meget om at stille skarpt og satse på færre initiativer. Hele vores digitale omstilling har for eksempel været en meget stor investering. Men den har vi taget, og det har været helt afgørende for os.

Jo større udfordringen er, desto stærkere føler jeg mig.

Da Danmark blev lukket ned, mærkede jeg et enormt energidræn, ikke bare hos os, men i hele samfundet. Jeg var nødt til at finde min egen energi, så jeg kunne give energi videre til mellemlederne, og de kunne give energi videre til medarbejderne. Det var en stor opgave, men jeg tror, at man som leder må finde styrken netop i det, at opgaven vokser. Sådan har jeg i hvert fald altid haft det. Når det er sådan, har jeg også altid rykket tættere på min organisation. Jeg har ikke buret mig inde på mit kontor og troet, at jeg selv skulle sidde derinde og finde ud af det hele alene.

Jeg er optaget af at bringe alt det gode, Kompan kan gøre, ud i verden. Det er den sti, jeg er på, og det er en kæmpe ledelsesudfordring. Vi får løbende nye forretningsenheder, nye lande og nye kulturer ind i vores virksomhed, vi skal have til at smelte sammen. Derfor skal vi udvide lederrollen, ikke bare hos mig, men hos alle andre ledere. Mine medarbejdere ved godt, at jeg kan begejstre og få taget til at løfte sig. Jeg synes, det er sjovt, når alle medarbejdere synes, at Kompan er det fedeste sted at være, og at vi har en fantastisk mission foran os. Så trives jeg som en fisk i vandet.

Connie Astrup-Larsen er CEO i Kompan og var nomineret til Årets Leder til Ledelsens Dag i 2020
Connie Astrup-Larsen er CEO for legeplads- og fitnessvirksomheden Kompan. Foto: Christian Als.
Action Card

Connie Astrup-Larsens tre gode råd om ledelse

  1. Skab et stærkt formål og en mission for virksomheden. Alt for mange virksomheder mangler det og taler kun om, hvad de skal i morgen. Men man skaber et enormt engagement og en fremdrift ved at formulere et formål, medarbejderne synes er udfordrende og spændende.
  2. Inspirér medarbejderne til at skabe kontinuerlige forbedringer og fremdrift. De skal hele tiden have sult efter mere, og de skal opmuntres til at tænke nyt og innovativt og yde deres bedste.
  3. Vær tydelig om, hvor vigtigt god ledelse er. Anerkend, når du ser det, og hjælp og støt dine ledere i organisationen, især når det er svært. Ledere er også mennesker og kan indimellem have svært ved at aflæse, hvad der er det rigtige at gøre. Her er det godt at gå ind og hjælpe.