Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne
Louise Dinesen (tv) og Vibeke Lunding-Gregersen er psykologer og værter på Lederstof.dk's podcast Lederhjerne. Foto: Christian Als
Podcast fra Lederstof.dk

Ny podcast om lederhjernen

23. oktober 2020

Kan vi lede os selv og andre mere bæredygtigt og etisk? Ja, mener psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen. Gennem neurovidenskab, psykologisk forskning og viden om ledelse fortæller de i podcasten Lederhjerne, hvordan man kan lede med succes, samtidig med man møder sine egne og medarbejdernes menneskelige behov.  

Gå til Action card

 På mange måder har det aldrig været nemmere og sværere at være menneske i Danmark. Hverken som medarbejder eller chef.

Vi lever længere og arbejder formelt set kortere. Vi har flere digitale værktøjer end nogensinde før, og vi har adgang til kompetenceudvikling, mad og uddannelse. Men samtidig møder vi alvorlige problemer i livet, på arbejdspladserne og i samfundet. Skandaler med magtmisbrug og uetiske handlinger i organisationer, krænkelsesproblematikker og mental mistrivsel er i eksplosiv vækst.

Det er afsættet for Lederstof.dk’s nye podcastserie Lederhjerne, der har de to psykologer Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen som værter. I podcasten giver de dig viden, som kan hjælpe dig med at skabe mental bæredygtighed og understøtte det gode sunde arbejdsliv for dig selv og dine medarbejdere.

Der er nok at tage fat på. I 2030 forudsiger WHO, at depression bliver én af de absolut største globale sygdomsbyrder, og stress er i dag et samfundsmæssigt problem, ligesom det psykosociale arbejdsmiljø bløder mange steder.

Vi bliver med andre ord i stigende grad udfordret på mentalt bæredygtig ledelse, i takt med konstante teknologiske og videnskabelige fremskridt skaber et moderne samfund med eksponentiel udvikling og vækst, konstaterer Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen.

De to psykologer insisterer på, at vi skal finde svarene på vores problemer i viden om mennesket og derfor have mere fokus på sunde relationer i arbejdslivet. I de første episoder af Lederhjerne præsenterer de derfor den grundlæggende viden, du har behov for. Om menneskehjernen, menneskets natur og vores særlige evne til compassion, som en vejviser i det mentalt bæredygtige arbejdsliv. Det sker med afsæt i forskningsstudier og evidens.

I de første afsnit af Lederhjerne gør Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen det klart, at der er store forventninger til ledere i dag. Ledere skal både skabe resultater og sikre bundlinjen, de skal skabe motivation og deltage i at løse verdens store problemer, og så skal de sikre sunde betingelser for medarbejdere på arbejdspladsen.

Derfor benytter de to psykologer en intuitiv, enkel men videnskabelig model af de følelsesregulerende systemer i menneskehjernen, der direkte kan bidrage i arbejdet med at lede mennesker. Modellen præsenteres i 2. episode af Lederhjerne. 

»Det er via forståelsen af hjernens følelsesregulerende systemer og forståelsen af mennesker, at vi skal tale om veje til trivsel, etik og præstationer. Alle mennesker har potentialet for det gode såvel som det knap så gode, og vi bliver påvirkede af det samfund, vi sammen har skabt og lever i. Derfor handler mental bæredygtig ledelse om, at vi med udgangspunkt i viden om menneskehjernen og menneskets natur skaber rammer, der understøtter vores lyse sider og som sikrer både vores trivsel, performance og balance,« siger Vibeke Lunding Gregersen

»Mennesker lever, udvikles og trives i sunde relationer til andre mennesker, og compassion handler om relationer mellem mennesker, men vores evne til compassion er underbelyst, og det er en skam, for det er en tilgang i ledelse, som kan bringe den mentalt bæredygtige og etiske ledelse videre i fremtiden,« siger Louise Dinesen.

Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne

Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen

  • Vibeke Lunding-Gregersen er autoriseret og specialistgodkendt psykolog samt autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er administrerende direktør i Mindwork og forfatter til bøgerne Hjernen på overarbejde og Kort & godt om compassion.
  • Louise Dinesen er chefpsykolog, selvstændig erhvervspsykolog og autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er tilknyttet Københavns Universitet, arbejder for Forsvarets masteruddannelse i ledelse og er redaktør på tidsskriftet Erhvervspsykologi.
Fold ud

Den hårde viden om hjernen fra forskningsstudier og evidens bliver i podcasten kombineret med konkrete cases, forsøg og eksempler på, at for eksempel compassion og dermed sunde relationer på arbejdspladsen er med til at sikre den trivsel og de præstationer, vi har brug for.

Lyt med, når Lederhjerne dykker ned i hjernen og i ledelse og søger svar på, hvordan vi i fremtiden kan skabe de levedygtige virksomheder, som opbygger flere mentale ressourcer, end de bruger. Steder, hvor ledere træffer beslutninger med udgangspunkt i viden om mennesket, etik og medmenneskelighed.

Lederhjerne

Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Du kan ikke undgå flirt og forelskelse på arbejdspladsen: Sådan håndterer du det som leder

Flere virksomheder har i dag retningslinjer og procedurer for intime relationer og parforhold. Men man kan aldrig forhindre kærlighed på arbejdspladsen, siger to erhvervspsykologer. De giver her deres bedste råd til, hvordan du håndterer det som leder.
39 min.
Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Kan dine medarbejdere arbejde for meget hjemme?

Der er nye forventninger til et fleksibelt arbejdsliv efter pandemien. Men det stiller høje krav til ledernes evne til at skabe følgeskab og sammenhængskraft i deres teams.
37 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Hvornår finder de ud af, at du ingenting kan?

Har du nogle gange følelsen af, at du ikke er helt dygtig nok til det, du laver? At det kun er et spørgsmål om tid, før alle andre opdager det? Måske er du ramt af det såkaldte imposter-fænomen, siger to erhvervspsykologer.
35 min.
Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen
Lederhjerne

Hvem passer på dig, når du passer på medarbejderne?

At skabe et godt arbejdsmiljø for dine medarbejdere er en central del af lederjobbet. Men vi taler sjældent om lederens psykiske arbejdsmiljø, siger to erhvervspsykologer.
36 min.
Erhvervspsykologerne Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen.
Lederhjerne

Involvér dine medarbejdere - også når du selv bliver presset

En stigende opmærksomhed på lederes adfærd og moral skaber et pres hos ledere. Men det kan faktisk betale sig at involvere dine medarbejdere i dine svære følelser, siger to erhvervspsykologer.
36 min.
Erhvervspsykologerne Louise Dinesen (th) & Vibeke Lunding-Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne.
LEDERHJERNE

Det er ikke nok at lave regler imod krænkelser

MeToo har fået virksomheder til at formulere trivselspolitikker og sexismereglementer. Men de gode hensigter samler ofte støv i skuffen. Erhvervspsykologerne Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen giver her deres bedste råd til, hvordan du som leder forebygger og håndterer krænkelsessager.
35 min.