Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne
Louise Dinesen (tv) og Vibeke Lunding-Gregersen er psykologer og værter på Lederstof.dk's podcast Lederhjerne. Foto: Christian Als
Podcast fra Lederstof.dk

Ny podcast om lederhjernen

23. oktober 2020

Kan vi lede os selv og andre mere bæredygtigt og etisk? Ja, mener psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen. Gennem neurovidenskab, psykologisk forskning og viden om ledelse fortæller de i podcasten Lederhjerne, hvordan man kan lede med succes, samtidig med man møder sine egne og medarbejdernes menneskelige behov.  

Gå til Action card

 På mange måder har det aldrig været nemmere og sværere at være menneske i Danmark. Hverken som medarbejder eller chef.

Vi lever længere og arbejder formelt set kortere. Vi har flere digitale værktøjer end nogensinde før, og vi har adgang til kompetenceudvikling, mad og uddannelse. Men samtidig møder vi alvorlige problemer i livet, på arbejdspladserne og i samfundet. Skandaler med magtmisbrug og uetiske handlinger i organisationer, krænkelsesproblematikker og mental mistrivsel er i eksplosiv vækst.

Det er afsættet for Lederstof.dk’s nye podcastserie Lederhjerne, der har de to psykologer Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen som værter. I podcasten giver de dig viden, som kan hjælpe dig med at skabe mental bæredygtighed og understøtte det gode sunde arbejdsliv for dig selv og dine medarbejdere.

Der er nok at tage fat på. I 2030 forudsiger WHO, at depression bliver én af de absolut største globale sygdomsbyrder, og stress er i dag et samfundsmæssigt problem, ligesom det psykosociale arbejdsmiljø bløder mange steder.

Vi bliver med andre ord i stigende grad udfordret på mentalt bæredygtig ledelse, i takt med konstante teknologiske og videnskabelige fremskridt skaber et moderne samfund med eksponentiel udvikling og vækst, konstaterer Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen.

De to psykologer insisterer på, at vi skal finde svarene på vores problemer i viden om mennesket og derfor have mere fokus på sunde relationer i arbejdslivet. I de første episoder af Lederhjerne præsenterer de derfor den grundlæggende viden, du har behov for. Om menneskehjernen, menneskets natur og vores særlige evne til compassion, som en vejviser i det mentalt bæredygtige arbejdsliv. Det sker med afsæt i forskningsstudier og evidens.

I de første afsnit af Lederhjerne gør Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen det klart, at der er store forventninger til ledere i dag. Ledere skal både skabe resultater og sikre bundlinjen, de skal skabe motivation og deltage i at løse verdens store problemer, og så skal de sikre sunde betingelser for medarbejdere på arbejdspladsen.

Derfor benytter de to psykologer en intuitiv, enkel men videnskabelig model af de følelsesregulerende systemer i menneskehjernen, der direkte kan bidrage i arbejdet med at lede mennesker. Modellen præsenteres i 2. episode af Lederhjerne. 

»Det er via forståelsen af hjernens følelsesregulerende systemer og forståelsen af mennesker, at vi skal tale om veje til trivsel, etik og præstationer. Alle mennesker har potentialet for det gode såvel som det knap så gode, og vi bliver påvirkede af det samfund, vi sammen har skabt og lever i. Derfor handler mental bæredygtig ledelse om, at vi med udgangspunkt i viden om menneskehjernen og menneskets natur skaber rammer, der understøtter vores lyse sider og som sikrer både vores trivsel, performance og balance,« siger Vibeke Lunding Gregersen

»Mennesker lever, udvikles og trives i sunde relationer til andre mennesker, og compassion handler om relationer mellem mennesker, men vores evne til compassion er underbelyst, og det er en skam, for det er en tilgang i ledelse, som kan bringe den mentalt bæredygtige og etiske ledelse videre i fremtiden,« siger Louise Dinesen.

Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne

Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen

  • Vibeke Lunding-Gregersen er autoriseret og specialistgodkendt psykolog samt autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er administrerende direktør i Mindwork og forfatter til bøgerne Hjernen på overarbejde og Kort & godt om compassion.
  • Louise Dinesen er chefpsykolog, selvstændig erhvervspsykolog og autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er tilknyttet Københavns Universitet, arbejder for Forsvarets masteruddannelse i ledelse og er redaktør på tidsskriftet Erhvervspsykologi.
Fold ud

Den hårde viden om hjernen fra forskningsstudier og evidens bliver i podcasten kombineret med konkrete cases, forsøg og eksempler på, at for eksempel compassion og dermed sunde relationer på arbejdspladsen er med til at sikre den trivsel og de præstationer, vi har brug for.

Lyt med, når Lederhjerne dykker ned i hjernen og i ledelse og søger svar på, hvordan vi i fremtiden kan skabe de levedygtige virksomheder, som opbygger flere mentale ressourcer, end de bruger. Steder, hvor ledere træffer beslutninger med udgangspunkt i viden om mennesket, etik og medmenneskelighed.

Lederhjerne

Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen står foran et sort gardin
Lederhjerne

7 gode råd: Det skal du huske, når du skal håndtere en svær personalesag

Krænkelser. Mobning. Stresshåndtering. Her giver to erhvervspsykologer deres bedste råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du skal håndtere de svære personalesager som leder.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen sidder foran et vindue
Lederhjerne

Sådan skaber du en sund arbejdskultur, der får dine medarbejdere til at blive

Hvis du vil undgå, at dine medarbejdere søger væk, skal du som leder skabe en arbejdskultur, der er båret af sunde relationer, værdighed og lighed. Det bliver det helt store konkurrenceparameter i fremtidens arbejdsfællesskaber, siger to erhvervspsykologer.
37 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen står på havnen
Lederhjerne

Lytter du, når dine medarbejdere siger, at der er problemer?

Arbejdsmiljøkriser kommer ofte som en overraskelse for virksomhederne trods mange advarselstegn. To erhvervspsykologer forklarer her hvorfor. Og så giver de deres bedste råd til, hvordan du kan forebygge dem som leder.
38 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen sidder i en sofa
Lederhjerne

Var du dygtigere som medarbejder, end du er som leder?

Det er ikke altid, at virksomheder ser ordentligt på medarbejdernes menneskelige kompetencer, når de forfremmer dem til at blive ledere. Derfor er det vigtigt, at vi uddanner og støtter lederne i deres nye faglighed, siger to erhvervspsykologer.
33 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen kigger mod udsigten
Lederhjerne

Et trygt lederteam er afgørende, hvis du skal lykkes med trivselsundersøgelsen. Især hvis du selv får en rigtig dårlig bedømmelse

Dårlige evalueringer af din ledelse kan have stor betydning for din trivsel og dynamikken i din ledergruppe. To erhvervspsykologer kender trivselsundersøgelsens faldgruber og begrænsninger.
40 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen står på en trappe
Lederhjerne

Venner på jobbet højner din trivsel og sænker dit stressniveau. Men det er ikke altid problemfrit med de nære relationer.

Som leder bør du prioritere tid og give plads til relationer på arbejdspladsen. Både for dig selv og dine medarbejdere. Venskaber og social rammesætning er en vigtig ledelsesopgave, siger to erhvervspsykologer.
39 min.