Søren Gøtterup-Tang er på taget af en bygning i København
»Når jeg på et eller andet tidspunkt bliver lagt i graven, vil jeg gerne have sat nogle fodspor i sneen. Det vigtigste for mig er at kunne gøre en forskel,« siger Søren Gøtterup-Tang, CEO og medstifter af Weply. Foto: Christian Als
BÆREDYGTIG LEDELSE

Hver tredje medarbejder, Søren ansætter, har et handicap

Foto Christian Als
29. februar 2024

Alle mennesker har brug for at føle sig og være nyttige, mener Søren Gøtterup-Tang, der er CEO i Weply og en leder, der gerne vil gøre en forskel.

Gå til Action card

Søren Gøtterup-Tang ved det godt selv: Som leder kan han nogle gange være lidt for hurtig på aftrækkeren. Han er typen, der ofte får nye ideer og som er rigtig god til at argumentere for dem. Men som – ifølge ham selv – også af og til brug har for en stopklods.

Derfor har han fået tatoveret et lille ’V’ på sin venstre hånd. V’et er det romerske tegn for fem og skal minde ham om, at det er en god ide lige at trække vejret fem sekunder, inden han siger eller beslutter noget, han måske kommer til fortryde.

»Det ligger dybt i mig, at jeg er en problemløser, som træffer beslutninger her og nu. Jeg er ofte for hurtig og for direkte, og jeg tænker altid fart og eksekvering først. Men med tiden har jeg lært, at der aldrig er nogen beslutning, der er blevet dårligere af lige at vente de der fem sekunder,« siger Søren Gøtterup-Tang, CEO i virksomheden Weply, der hjælper sine kunder med at bemande deres chats og samtidig konverterer trafikken til leads (se boks, red.).

Selv om Søren Gøtterup-Tang har kort fra tanke til handling og først og fremmest tænker salg og business, er han også en leder, der tillader sig at tænke dybere over tingene og som er præget af en stor retfærdighedssans. Det kommer tydeligst til udtryk i en beslutning om at indrette virksomheden på en måde, der inviterer mennesker, der ellers ofte står udenfor arbejdsmarkedet, indenfor.

»Det slog mig, om ikke Weplys chattjeneste kunne betjenes af mennesker med forskellige handicap, og kort efter gik vi i gang med at tilbyde job, hvor man kan arbejde hjemmefra i det antal timer, man kan,« fortæller Søren Gøtterup-Tang. Foto: Christian Als

Del af forretningsmodellen
»Det er blevet en integreret del af vores forretningsmodel at sikre social impact, for eksempel ved at ansætte mennesker med handicap og give dem et job, der passer til deres livssituation,« siger Søren Gøtterup-Tang, der sidste år vandt prisen som årets CEO ved Danish Diversity Awards med begrundelsen:

»Han har i spidsen for Weply gennemført en grundlæggende ændring i forretningsstrukturen, og derudover har tech-virksomheden en lige andel af mænd og kvinder og en stor andel medarbejdere med handicaps.«

Håber på 500 stillinger
Lige nu har Weply 28 medarbejdere med handicap ansat til at betjene virksomhedens chattjeneste, svarende til omkring en tredjedel af virksomhedens samlede medarbejderantal. De er ansat i fleksjob og arbejder typisk 8-10 timer om ugen.

»Håbet er, at vi med tiden kan oprette mange hundrede af den slags stillinger i takt med, at Weply forhåbentlig vokser sig større og større,« siger Søren Gøtterup-Tang, der fik ideen, da han faldt over en avisartikel, der oplyste, at 120.000 mennesker ikke kan få et arbejde, fordi de har et handicap.

»Det slog mig, om ikke Weplys chattjeneste kunne betjenes af mennesker med forskellige handicap, og kort efter gik vi i gang med at tilbyde job, hvor man kan arbejde hjemmefra i det antal timer, man kan.«

De medarbejdere, der arbejder i chattjenesten, har mange forskellige diagnoser, men fælles for dem er, at de – ifølge Weply-CEO’en – ville have svært ved at passe et almindeligt 8-16-job.

»Vi er bevidste om, at vores kolleger med et handicap kan have behov for at gå ned eller op i timeantal og effektivitet. Derfor tilbyder vi en høj grad af fleksibilitet,« siger Søren Gøtterup-Tang.

Fakta om Weply

Weply er en B2B-chatvirksomhed, der driver livechats for 2500 virksomheder, og samtidig hjælper kunderne med at generere data fra livechats til leads.

Virksomheden har hovedsæde på Vesterbrogade lige over for Hovedbanegården i København, men har også filialer i Sverige, Norge, Holland, Bulgarien og USA.

Foto: Christian Als

Fold ud

»Fedt at føle mig nyttig«
En af dem, der betjener chattjenesten, er Linda Schou Lund. Klokken 12 mandag til torsdag sætter hun sig foran computeren hjemme i stuen i Vanløse og er de næste to timer travlt optaget af at svare på spørgsmål fra kunder på en række danske virksomheders hjemmesider. Egentlig havde Københavns Kommune tilbudt hende at gå på førtidspension, men hun valgte i stedet et fleksjob i Weply de otte timer om ugen, hun kan holde til.

»Jeg synes, det er fedt at føle mig nyttig og til gavn. Og så er arbejdet som chatkonsulent et velkomment frikvarter fra alle de lægebesøg, undersøgelser og operationer, jeg bruger tid på,« siger Linda Schou Lund.

Hun havde oprindeligt en drøm om at blive tolk i EU eller på en ambassade, men måtte som 24-årig droppe ud af russisk- og engelskstudierne på Handelshøjskolen, da hun blev diagnosticeret med Morbus Crohn, en kronisk autoimmun sygdom, der i perioder gør det umuligt for hende at arbejde. Derfor passer fleksjobbet i Weply hende godt.

»Det er fantastisk, at der er plads til mig her. Jeg har en fornemmelse af, at virksomheden sætter pris på det, jeg bidrager med, og de bliver aldrig irriterede eller sure, hvis jeg må melde mig syg nogle dage.«

Selv om hun ikke møder fysisk ind på Weplys kontor i København, føler hun alligevel, at hun er en del af et arbejdsfællesskab. Hun tager del i sommerfester, julearrangementer og kommer til oplæg og foredrag.

»Vi er også nogle stykker, der skriver sammen, både når vi arbejder og holder fri, og så mødes vi den første onsdag i hver måned på en cafe,« siger Linda Schou Lund.

Søren Gøtterup-Tang

CEO og medstifter Weply

Født i 1980

Søren Gøtterup-Tang brugte 10 år på at uddanne sig til cand.merc. på CBS, fordi han arbejdede fuldtids imens. Han har hidtil i karrieren været involveret i tre startups: MatematikFessor, MentorDanmark og nu Weply.

Når han ikke arbejder, er han interesseret i at lave ’udfordrende’ mad, dødløft, bordfodbold, hvidvin og skak. P.t. er der ikke tid til sport, men det bliver dog til 50 strict pull ups og 50 armstræk hver dag. Han faster de fleste dage fra 19.00-12.00 og har gjort det i 20 år.

Foto: Christian Als

Fold ud

Nemt at komme i gang
Ifølge Søren Gøtterup-Tang ville det være enkelt for andre virksomheder at følge Weplys eksempel.

»Tag en stilling på 37 timer, og del den op i fire stillinger af 10 timer. Ring til kommunen, invester lidt tid i ekstra onboarding, og høst frugterne. Der følger lidt besvær med, men diversitet skaber også en masse gode ting,« siger Søren Gøtterup-Tang.

Han understreger flere gange i interviewet, at Weply ikke er nogen altruistisk virksomhed, og at han har fuldt fokus på at skabe indtjening. Derfor er det også helt afgørende for ham, at han kan stille krav til de ansatte, der arbejder hjemmefra med et handicap.

Noget af det sværeste, han har prøvet som leder, var, siger han i dag, at fyre en kollega, der på grund af sit handicap, var for langsom ved tasterne. Da han måtte fortælle, at hun skulle afskediges, vidste han, at der var stor risiko for, at hun ikke ville få et job igen, og kunne ikke holde tårerne tilbage.

»Det var selvfølgelig uprofessionelt, at jeg fældede en tåre under samtalen, men vi kunne ikke træne hende hurtigere, og vores kunder mistede penge, fordi hun var langsom. Havde hun været vores eneste kollega med et handicap, var det underordnet, men det handler om at skabe et forretningskoncept og være tro mod det. Skaber vi en koncept med for mange hensyn, går det ud over væksten og andres arbejdspladser. Det handler i denne sammenhæng ikke om det enkelte menneske – missionen er vigtigere,« siger Søren Gøtterup-Tang.

»Jeg er ofte for hurtig og for direkte, og jeg tænker altid fart og eksekvering først. Men med tiden har jeg lært, at der aldrig er nogen beslutning, der er blevet dårligere af lige at vente de der fem sekunder,« fortæller Søren Gøtterup-Tang. Foto: Christian Als

Fodspor i sneen
Weply er den tredje vækstrejse, han har været en del af. Tidligere har han også været involveret i MatematikFessor og MentorDanmark, inden han blev CEO i Weply i sommeren 2020. Han har ikke nogen egentlig lederuddannelse, bortset fra et ti år gammelt weekendkursus, ’hvor jeg formentlig har glemt alt indhold’, som han udtrykker det.

»Jeg er langt hen ad vejen styret af min intuition, et ønske om at forbedre mig og deraf en kontinuerlig refleksion over mine handlinger. Jeg ville ønske, at jeg kunne læse flere bøger, meditere og finde mere ro, men det er ikke min vej til læring, indsigt og udvikling,« siger Søren Gøtterup-Tang.

Måske er det den manglende skoling, der gør, at lederjobbet for ham i høj grad handler om at turde tænke i utraditionelle baner. Det viste han senest, da han for nogle uger siden slog en lederstilling op. Kandidater til stillingen som Weplys nye Head of Finance skulle ifølge jobopslaget have afholdt minimum fem måneders barsel.

Så mange handicappede står udenfor arbejdsmarkedet

  • 25 procent, dvs. hver fjerde i den arbejdsdygtige alder, vurderer selv, at de har et handicap eller længerevarende helbredsproblem. Heraf vurderer 10 procent, at de har et større handicap, og 15 procent at de har et mindre.
  • Ifølge VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, er beskæftigelsen noget lavere for personer med handicap end for personer uden. 86 procent af de sidstnævnte er i beskæftigelse – blandt dem med handicap er det 60 procent. Det giver en forskel – et gab – på 26 procentpoint. Gabet afhænger af om handicappet er større eller mindre. 76 procent af dem med mindre handicap er i beskæftigelse mod kun 36 procent blandt personer med større handicap.
  • 78 procent af de beskæftigede med handicap er ansat på ordinære vilkår. 87 procent af dem med mindre handicap er ansat ordinært, mens det gælder for 51 procent af dem med større handicap. 17 procent af alle med handicap er i fleksjob – af dem med større handicap er det 42 procent.

(Kilde: ”Handicap og beskæftigelse 2022”, VIVE)

Fold ud

Det usædvanlige krav skyldes ifølge Søren Gøtterup-Tang, at både mænd og kvinder, der vælger at tage en lang barsel, demonstrerer, at de ikke kun er interesserede i sig selv og karrieren.

»Under en lang barsel får man et godt øje for udvikling og behovsdækning, og endnu vigtigere udvikler man empati, og det er der brug for, hvis man skal kunne sætte sig ind i kollegernes eller kundernes udfordringer,« lyder det fra Søren Gøtterup-Tang.

Hans tilgang til livet som leder i en startup-virksomhed er, siger han selv, båret af en brændende lyst til at bygge noget op. Men han vil også gerne bevise, at man godt kan være en superdrevet leder og samtidig have et ønske om at påvirke menneskene omkring sig positivt.

»Når jeg på et eller andet tidspunkt bliver lagt i graven, vil jeg gerne have sat nogle fodspor i sneen. Det vigtigste for mig er at kunne gøre en forskel,« siger Søren Gøtterup-Tang.

Action Card

Her er Søren Gøtterup-Tangs bedste ledelsesråd

  1. Skab et ledelsesmæssigt rum med plads følelser og sårbarhed. Evnen til at skabe psykologisk tryghed er det absolut vigtigste, når det kommer til ledelse. Jo større tryghed, jo højere tilfredshed og performance.
  2. Lederskab kræver personlig udvikling. Du skal være dig selv, men lederskab handler ikke om dig. Det handler om dem, du er leder for. Du er forpligtiget til at gøre dit bedste og forbedre dig selv. Få en coach. Reflekter. Føg din intuition. Reflekter. Læs en bog. Reflekter. Lyt til en podcast. Reflekter. Tal med din partner. Reflekter.
  3. Kend dine kollegaers drømme og ønsker. Virksomheden låner deres tid. Hav respekt for mennesket og erkend, at vi ikke ER vores arbejde, men ethvert bidrag skal værdsættes og ikke tages for givet. Kan du ikke skabe en ramme, hvori de kan udleve deres drømme, så hjælp dem videre. Tal om det.
  4. Omring dig med mennesker som både er klogere end dig og kan andet end dig. Erkend, at du har lige så mange dårlige som gode sider. Sørg for at identificere teamets talenter med en test. Tal om dine mangler. Fordel sammen opgaver efter kompetencer og forcer. Gå forrest. Og hold din mund, når andre er klogere. Det er oftere, end vi tror.
  5. Vær glad eller pak dit tøj. Som leder påvirker dit humør dine omgivelser proportionelt mere. Selvfølgelig kan alle have offdays, men ansvaret for at sprede positiv energi er endnu større, når du er leder. Hav en ambition om at efterlade alle rum med mere energi, end da du kom ind i det. Brug dørkarmen som en reminder. Erkend også, at det ikke altid er muligt.

Mere fra Bæredygtig ledelse

Anitha Danielsen og en kollega sidder ved en computer
Bæredygtig ledelse

Sygeplejerskerne på akutafsnittet var opgivende, frustrerede og havde let til tårer. Efter 10 måneder med en ny leder vandt afdelingen en arbejdsmiljøpris

På Gentofte Akutklinik har oversygeplejerske Anitha Danielsen på under et år formået at rette op på et arbejdsmiljø, der ellers blinkede rødt på mange punkter. Hun arbejder med at sætte vagtplanerne fri og på at indføre en kultur, hvor medarbejderne får mere ansvar og giver hinanden – og chefen – løbende feedback.
12 min.
Pia Hauge og Katrine Sperling

Farvel til det overfladiske og fortravlede lederliv: Velkommen til ’langsom ledelse’

Kan du forestille dig et arbejdsliv, hvor du ikke hopper forpustet rundt fra tue til tue, men hvor der er tid og rum til fordybelse, refleksion og pauser? Og hvor du derfor giver din hjerne mulighed for at fungere optimalt? Så er ’langsom ledelse’ måske løsningen, lyder det fra Katrine Sperling og Pia Hauge, der nu præsenterer en ny model for det bæredygtige arbejdsliv som leder.
15 min.
IBM's CEO Thomas Kovsted
Bæredygtig ledelse

Her laver både topchefen og medarbejderne frivilligt arbejde: »Det er helt vildt, hvor meget glæde jeg tager med mig hjem«

IBM Danmark opfordrer sine ansatte til at lave frivilligt arbejde. Det giver stolthed og energi at hjælpe andre. Og gavner også forretningen.
18 min.
Shahida Hamid taler til et kursus med en storskærm bag sig

Pernille og Shahida klæder sig på til at gøre en bæredygtig forskel på jobbet: Det kræver kommunikation, strategi og et fælles sprog

Bæredygtighed fylder i mange virksomheder, men hvad betyder det egentlig, og hvilken forskel kan man gøre som leder og medarbejder? En masteruddannelse forsøger at give svarene. Mød to deltagere, der gør status på deres vej mod at gøre bæredygtighed til en naturlig del af arbejdslivet.
4 min.
Kenneth_Nørgaard
Bæredygtig ledelse

Lige barsel for alle? »Det er det helt rigtige at gøre - også for bundlinjen«

Konsulenthuset KPMG indførte i sommer 24 ugers betalt barsel til både mødre, fædre og medforældre. Det sikrer ikke bare lige vilkår for mænd og kvinder. Men er også god forretning. Læs her hvorfor.
18 min.
Comwell reception
Bæredygtig ledelse

Her går selv ikke kernerne fra den røde peber til spilde: »Den lille idé tæller i det store klimaregnskab«

På Danmarks mest klimavenlige hotel har ledelsen haft held med at engagere medarbejderne i den grønne omstilling. Læs her, hvordan de har båret sig ad.
18 min.