Mere lige barsel er nøglen
Når Nina Smith for egen regning og risiko skal give et bud på, hvorfor karrierekløften er blevet så dyb, som tilfældet er, spoler hun tiden tilbage til 2002 og indførelsen af knap et års samlet barsel per barn.
»Den ordning gjorde bestemt ikke kvinderne noget godt, hvis vi måler det på deres mulighed for at gøre karriere, for mændene tog jo en forsvindende lille del af barselsorloven, i snit 8,6 procent.«
Den seneste lovændring fra 2022, der gav fædrene ret til sammenlagt 11 ugers orlov, ser Nina Smith som et stort fremskridt. Men ikke nødvendigvis nok.
»Kønsneutral barsel er efter min opfattelse det mest effektive instrument. Du kan ikke lovgive om ubevidst bias, eller mænds og kvinders præferencer, når de ansætter. Men du kan lovgive om, hvem der tager barslen. Det behøver ikke være 50-50 fordelt, men min vurdering er, vi skal op på, at mændene tager en tredjedel af barslen, hvis det skal have effekt på den karrierekløft, vi oplever. Så bliver det en naturlig ting at begge forældre er væk for at passe børn, og ikke noget signal om, at man ikke vil gøre karriere,« siger Nina Smith.
Kvinder tager stadig slæbet derhjemme
For hende er der også en vigtig dimension i den del, der ligger ud over, hvad der kan lovgives om, nemlig en mere ligelig fordeling af de hjemlige pligter. Logik for mange, men ikke alle, understreger Nina Smith og henviser til, at studiet viser, at det fortsat er kvinderne, der har det største ansvar for hjemmefronten og også bruger mere tid på husarbejde på hverdage.
»Fordi vi har haft en barselsorlov, der så tydeligt fik mødrene til at gå hjemme det første år, har vi set den effekt, at mødrene også bagefter har haft omsorgspligten, mens fædrene i mellemtiden har arbejdet sig op karrieremæssigt. Det er der stadig brug for et opgør med, så begge parter – ud over at deles om barsel og orlov – deles om de hjemlige pligter, hvis vi ønsker mere reel ligestilling på arbejdsmarkedet.«
Karriere med baby på armen
Som mor til fire nu voksne børn er Nina Smith selv eksemplet på, at det godt kan lade sig gøre at kombinere børn med en blomstrende karriere. Men det har også, understreger hun, krævet nogle klare valg og fravalg. Da hun i 1994 blev udnævnt til landets første kvindelige vismand, havde hun en baby på to måneder under armen. Da hun fik sit første barn, studerede hun økonomi på Aarhus Universitet, og efter fødslen var hun tilbage i forelæsningslokalet ugen efter fødslen, mens faderen passede barnet det meste af tiden. Hun har faktisk aldrig været på egentlig barsel med nogle af børnene.
Det er, understreger hun, bestemt ikke et eksempel, hun opfordrer andre til at efterleve. I hendes optik er hendes egne erfaringer ikke særligt interessant; det er, mener hun, langt vigtigere at få knækket koden, så flere dygtige kvinder kan blive dygtige ledere.
»Samfundet har investeret vildt i os kvinder, fordi det er os, der får de længste uddannelser. Vi er sådan set også de dygtigste, når vi forlader universiteterne. Det er jo et tab af kolossalt ledertalent, hvis vi så alligevel ender med at lade mændene løbe med alle lederstillingerne,« lyder det fra Nina Smith.