En samlet indsats
Selvom loven forhindrer virksomheder i at indsamle data om etnicitet, så er der alligevel meget, virksomhederne kan gøre for at øge diversiteten blandt ledere og medarbejdere, mener Gine Maltha Kampmann.
Første skridt er at forstå, at der er tale om en kompleks problemstilling, som ikke kan fikses med en snuptagsløsning.
Man skal sætte ind flere steder, forklarer hun:
En god start er som nævnt at reflektere over de biases, man har. Også gerne sammen med de andre i ansættelsesudvalget – et udvalg, der i øvrigt også skal være diverst for at undgå et for snævert syn på, hvem de gode kandidater er. »Vi har det jo med at ansætte dem, der ligner os selv,« som hun pointerer.
Et andet vigtigt skridt er ifølge Gine Maltha Kampmann at fjerne identitetsmarkørerne i ansættelsesprocessen, så ansøgerne for eksempel ikke behøver at oplyse deres navn og oprindelsesland.
»Jo mere anonymt, man kan gøre de første dele af ansættelsesprocessen, desto mindre risiko er der for, at man ubevidst kommer til at udvælge kandidaterne på baggrund af noget, som ikke har noget med deres kvalifikationer at gøre,« siger hun.
Hverken Gine Maltha Kampmann eller Muneeza Rosendahl er dog fortalere for, at hele ansøgningsprocessen gøres anonymt, som visse rekrutteringsbureauer anbefaler.
»Hvis der er noget, vi ved fra forskningen, så er det, at diversitet virker. Det er ganske enkelt god forretning. Men det bliver jo svært at arbejde målrettet for mere diversitet, hvis man ikke ved, hvem det er, man ansætter,« siger Muneeza Rosendahl, der mener, at man bør se »den levede erfaring« som en kompetence i sig selv. Med andre ord: Det er komme fra en anden baggrund gør, at man bringer noget andet med til bordet. Og det er i sig selv en kvalitet.
Det er alle, der vinder, når man formår at skabe en divers og mangfoldig arbejdsplads, mener Muneeza Rosendahl:
»Jo større diversitet, desto mere trygt føles det for alle at gå på arbejde, fordi man ikke føler, man skal passe ned i en eller en kasse. Og det gælder jo for alle.«
Samtidig er det vigtigt med nogle rollemodeller – også i ledelseslagene – som kan få andre til at søge samme vej, mener hun.
»Jeg kan godt forstå, hvis nogle minoriteter tøver med at gå efter lederposterne, hvis de kan se, at de, der sidder på ansvaret, stort set kun har dansk oprindelse. Det er det mønster, vi skal have brudt,« siger Muneeza Rosendahl.