Kasper Hjulmand tror på det flade hierarki og på at tilgodese dem, der ikke nødvendigvis fylder det store i omverdenens optik.
På klubplan udmøntede det sig i, at han dedikerede tid til dem, der stod lige bag de bedste. Han ville ganske enkelt give dem en grund til at være i skyggen af andre. For deres egen forståelses skyld og for hele tiden at holde dem så taktisk og fysisk skarpe, at de kunne træde et skridt frem uden de store problemer, hvis det blev nødvendigt.
”De usynlige helte” kalder han dem.
Fokus på spillerne uden for holdet
På landsholdet findes de også. Omtrent 50 spillere er en del af den indercirkel, som Kasper Hjulmand og hans trænerteam følger. Med 11 startende og en endnu mindre udskiftningsbænk betyder det, at der er mange, som har en, målt på spilletid, endog meget perifer tilknytning til det danske landshold.
Men de skal føle, at de hører til, og derfor er der skabt et virtuelt univers, hvor relevante videoklip fra fodboldkampe uploades, så det altid står klart, hvordan Kasper Hjulmand ønsker, det danske landshold skal spille.
Der er løbende feedback og spillerne kan altid ringe, hvis de ønsker mere individuel kritik. Alt sammen sat i værk for at skabe den nødvendige sammenhængskraft, så de er klar til at påtage sig ansvar, hvis det bliver påkrævet.
Ledelsesstilen og filosofien har ændret sig undervejs for Kasper Hjulmand, der har læst »et hav« af bøger og er med i forskellige ledelsesgrupper. Han ved i dag, hvor og med hvad han vil gå på kompromis, for ledelse er også at turde tage beslutninger.
»I begyndelsen var jeg meget åben om alle processer, hvor meget også blev lagt over på det enkelte individ. De skulle være med til at præge udviklingen. I dag ved jeg mere, hvornår det er relevant med andres input, og hvornår det ikke giver mening, fordi der ikke skal stilles spørgsmål ved alt«.
»På den måde tror jeg mere på en leders identitet end på ledelsesværktøjer. Det er så vigtigt for mig, at jeg som leder reelt er den, klubben eller organisationen er«, siger Kasper Hjulmand.
En særlig betydning
Over tid er landstrænernes ”hvorfor” blevet stadig vigtigere for ham. At der skal være et højere mål med det, man gør – og at det mål skal have noget generøst over sig.
»Jagten på trofæet er ikke i sig selv nok for mig længere. Det handler også om, hvilken glæde det trofæ giver andre. Landsholdet kan frembringe følelser, der rækker ud over det sædvanlige«.
»Da Jonas Wind (angriber i FC København og søn af målmandstræner i samme klub, Per Wind, red.) fik debut for landsholdet, sad han og rystede over hele kroppen, mens hans far græd af glæde. Det sker ikke i Champions League, og det fortæller mig, at det, vi laver, betyder noget«, siger Kasper Hjulmand.