Klimaledelse kræver nysgerrighed
»Vi skal igennem en samfundsomstilling. Det kræver tid, og vi vil komme til at se voldsomme forandringer, og det skal vi forberede os på«, konstaterer Sebastian Mernild og tilføjer:
»Rent teoretisk er det muligt at klare omstillingen til halvanden grad. Men nogle gange må man kigge op fra teoribøgerne. Vi har spildt mange, mange årtier, siden den første hovedrapport kom for cirka 30 år siden. Lige nu arbejder jeg på den sjette, og hovedkonklusionen er stort set den samme«, fortæller Sebastian Mernild.
For ham at se er der en tæt kobling mellem klimaforandringer, forbrug og ressourceudnyttelse – og dermed bæredygtighed.
»Skal vi udføre bæredygtig ledelse, må vi kende konsekvenserne af de valg, vi træffer som enkeltpersoner, som virksomhed og som stat. Hvert eneste valg, vi træffer i løbet af en dag, påvirker i større og mindre grad vores energiefterspørgsel og -forbrug – og dermed udledningerne af CO2, som i sidste ende påvirker klimaet«, siger han.
Derfor mener Sebastian Mernild, at klimaforandringerne i høj grad også er en ledelsesopgave. Uden effektive ledelsesbeslutningerne, kommer vi nemlig ikke videre med den grønne omstilling, fortæller han.
»Bæredygtige beslutninger skal forankres fra top til bund i en organisation, hvis vi skal nå i mål. Og her, mener jeg, at vi som ledere har et ansvar for at implementere en grønnere og mere klimavenlig profil i vores virksomheder. Som leder skal man turde tage nogle valg«, siger Sebastian Mernild.
Han er selv leder og mener, at bæredygtige beslutninger kan gavne både klimaet, konkurrencedygtigheden og økonomien. Faktisk ser han klimaforandringerne som en forretningsmulighed for danske virksomheder.
»Som ledere kan vi præge udviklingen ved at være nysgerrige og fremsynet. Det gælder om at se nye potentialer og markedsfordele. Vi kan være first movere hen imod en grøn omstilling ved at udvikle nye teknologier, vi kan sælge, og ved at være med til at påvirke verden omkring os«, fortæller Sebastian Mernild.
På den måde mener han, at klimaforandringerne kan påvirke os ”positivt” i forhold til at tvinge os til at være mere på forkant som det lille land, vi nu engang er.
»Vi skal være mere innovative end de andre lande. Tør vi satse? Hvor kan vi blive markedsledende? Hvordan kan vi være med til at definere løsningen? Det er nogle af de spørgsmål, der skal drive os fremad«, konstaterer Sebastian Mernild og tilføjer en vaskeægte punchline:
»Der kommer en god grøn løsning, men vi skal selv stå for at levere den«.