Forskning tyder på, at det kan have alvorlige konsekvenser, når der er ageism på spil, fortæller Anette Tybjerg-Jeppesen.
»Det kan både påvirke yngre og ældre, men især hos de ældre er der en tendens til, at de bliver demotiverede og mindre orienterede mod at videreuddanne sig eller søge nye udfordringer. Og det kan jo i sig selv være dyrt at have en medarbejder, der er demotiveret på grund af den kultur, der er på arbejdspladsen. Der er også studier, der viser, at det kan have en betydning for folks mentale sundhed, og når vi for eksempel bliver stressede eller deprimerede og skal sygemeldes, er det selvfølgelig dyrt for arbejdspladsen,« siger hun.
Ageism er blevet endnu mere aktuelt i en tid, hvor levealderen stiger i Danmark og resten af verden, og de fleste af os derfor skal være længere tid på arbejdsmarkedet.
»Vi ved fra både danske og internationale undersøgelser, at folk gerne vil gå på pension tidligere, end deres pensionsalder egentlig giver dem lov til. Når man spørger folk, hvor længe de regner med, at de er i stand til at arbejde, så ligger den alder højere, end når man spørger dem, hvornår de har lyst til at gå på pension. Så vi har brug for, at flere får lyst til at blive længere på arbejdsmarkedet og kan se fordelen ved det – på et større samfundsøkonomisk plan,« siger Anette Tybjerg-Jeppesen.
Hun forklarer, at man har undersøgt forskellige faktorer, som folk siger kan få dem til at blive længere på arbejdsmarkedet eller omvendt gå på pension tidligere.
»Det kan være meget konkrete ting som for eksempel at få mere fleksibelt arbejdsliv, flere fridage eller gå på nedsat tid, men det er jo også meget nemmere end at sige, at man gerne vil have en arbejdsplads, hvor der bliver sat mere pris på mig som ældre medarbejder. Det kan være svært at få sagt det højt, for det er sårbart.«
Anette Tybjerg-Jeppesen mener, at de fleste virksomheder står foran et arbejde med de ubevidste biases, som man også kender fra diskussioner om etnicitet og køn.
Blindrekruttering
Det var da også arbejdet med en mere overordnet diversitetspolitik, der sidste år fik Dansk Erhverv til at tænke nye tanker om alder. Ifølge Tina Buch Olsson var der nogle gode diskussioner i topledelsen i forbindelse med diversitetspolitikken.
»Vi taler selvfølgelig køn og etnicitet, men har understreget, at det også handler om alder. Der ligger et opmærksomhedspunkt, når vi rekrutterer, så vi har nu lagt ind i vores jobopslag, at vi opfordrer alle uanset køn, etnicitet og alder til at søge. Det er jo bare en lille sætning, men det var alligevel med til, at vi fik fokus på det i direktion og ledergruppe – har vi de her bias, når vi rekrutterer, er vi gode nok?,« siger hun og tilføjer, at det næste naturlige skridt vil være blindrekruttering – i hvert fald som et forsøg.
Du kan læse mere i Ledernes rekrutteringsguide.
»Jeg mener egentlig, at vi rekrutterer på den rigtige måde, men alene for at understøtte det her arbejde kunne det være spændende at gå skridtet videre, så den leder, der ser på ansøgningen første gang, ikke kan se navn, hvor man kommer fra, billede og slet ikke alder – eller regne alder ud. Men der findes ikke noget system til det endnu, så indtil videre har vi bare en opmærksomhed på det,« siger Tina Buch Olsson.
Ud over at erstatte seniorpolitikken med en livsfasepolitik, har Dansk Erhverv sat spot på organisationens kulturadfærd, som er måden, medarbejderne agerer på hver eneste dag. Her er der fokus på at respektere alle typer af forskelligheder – også alder.