Målrettet indsats mod kvinder
I afsnit fem af anden sæson besøger Karrierekvinder Securitas, hvor de taler med HR-direktør Maria Fagersbang. Hos Securitas har man lavet konkrete tiltag, for at tiltrække flere kvinder. Man har ryddet op i fordommene og sikret sig at de fysiske rammer som uniformer og sikkerhedsudstyr passer til kvinder. Og så har man sat fokuseret ind i gennem rekrutteringsevents målrettet kvinder.
»Det kan virke provokerende for nogle, at gå så målrettet efter kvinderne. Men i en branche med meget få kvinder, skal man som virksomhed prioritere at rekruttere og fastholde kvinderne. Man bliver også nødt til at forsøge at udvide talentpuljen gennem sin kommunikation, samarbejder og mere langsigtede tiltag, som skal tiltrække kvinder«, fortæller Rikke Østergaard.
Et strukturelt problem
»Det burde egentlig ikke være op til den enkelte virksomhed at løse dette problem. Selvfølgelig skal virksomhederne bidrage, men de bør mest af alt stå sammen, og kræve af deres brancheforeninger, at ligestilling bliver en prioritet. Der skal ændres nogle markante ting i vores samfund, vores uddannelser og vores arbejdsmarked, hvis vi skal have brudt med kønsopdelingen på arbejdsmarkedet«, konkluderer Naja Lind.
I Karrierekvinder-afsnittet kan du også høre Julie Rokkjær Birch, som er direktør ved Kvindemuseet og fortæller om nogle af de historiske strømninger, som har skabt det arbejdsmarked vi har i dag.
De to værter dykker også ned i, hvad de andre nordiske lande har gjort for at øge ligestillingen på arbejdsmarkedet. For som vi startede: Island, Norge, Finland og Sverige indtager de øverste pladser på listen over lande med mest ligestilling. Danmark er nummer 14.