Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 5

De traditionelle kønsroller trives i Danmark. Desværre.

2. July 2020

Danmark sakker bagud i ligestillingen på arbejdsmarkedet sammenlignet med andre nordiske lande.

Gå til Action card
Island, Norge, Finland og Sverige indtager toppen af World Economic Forums Gender Gap-liste, som viser uligheden mellem kønnene på arbejdsmarkedet. Danmark roder rundt på en 14. plads. Ja. En 14. plads.

Samtidigt tydeliggør en undersøgelse fra VIVE en stor ulighed i kønsfordelingen på det danske arbejdsmarked. Der er for eksempel under 1% kvinder i tømrerbranchen, og 96% kvinder blandt social og sundhedshjælpere.

Derfor er Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder gået på opdagelse i det kønsopdelte arbejdsmarked, for at undersøge om det har en effekt på ligestilling i Danmark.

Mandefag og kvindefag

»De fleste danskere vil sige, at det er menneskers eget frie valg, hvad de vil arbejde med. Problemet er bare, at de ikke selv har valgt. De er blevet præget af opdragelse, kultur, omgivelsernes forventninger og vores traditioner. Og det ender med at skabe et enormt opdelt arbejdsmarked. Og sjovt nok er det de såkaldte kvindefag, som taber på løn og status i samfundet«, siger Rikke Østergaard.

»Der er virkelig meget at vinde ved at få kvinder ind i mandefagene og mændene ind i kvindefaget. Men det er en lang rejse, for vi skal ind og bryde med nogle gamle normer og traditioner. Du skal overbevise den ene gruppe, om at de skal prøve noget nyt, og den anden om at byde det nye velkommen. Det kan godt skabe konflikt, men når det lykkes er resultaterne målbare«, tilføjer Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Målrettet indsats mod kvinder

I afsnit fem af anden sæson besøger Karrierekvinder Securitas, hvor de taler med HR-direktør Maria Fagersbang. Hos Securitas har man lavet konkrete tiltag, for at tiltrække flere kvinder. Man har ryddet op i fordommene og sikret sig at de fysiske rammer som uniformer og sikkerhedsudstyr passer til kvinder. Og så har man sat fokuseret ind i gennem rekrutteringsevents målrettet kvinder.

»Det kan virke provokerende for nogle, at gå så målrettet efter kvinderne. Men i en branche med meget få kvinder, skal man som virksomhed prioritere at rekruttere og fastholde kvinderne. Man bliver også nødt til at forsøge at udvide talentpuljen gennem sin kommunikation, samarbejder og mere langsigtede tiltag, som skal tiltrække kvinder«, fortæller Rikke Østergaard.

Et strukturelt problem

»Det burde egentlig ikke være op til den enkelte virksomhed at løse dette problem. Selvfølgelig skal virksomhederne bidrage, men de bør mest af alt stå sammen, og kræve af deres brancheforeninger, at ligestilling bliver en prioritet. Der skal ændres nogle markante ting i vores samfund, vores uddannelser og vores arbejdsmarked, hvis vi skal have brudt med kønsopdelingen på arbejdsmarkedet«, konkluderer Naja Lind.

I Karrierekvinder-afsnittet kan du også høre Julie Rokkjær Birch, som er direktør ved Kvindemuseet og fortæller om nogle af de historiske strømninger, som har skabt det arbejdsmarked vi har i dag.

De to værter dykker også ned i, hvad de andre nordiske lande har gjort for at øge ligestillingen på arbejdsmarkedet. For som vi startede: Island, Norge, Finland og Sverige indtager de øverste pladser på listen over lande med mest ligestilling. Danmark er nummer 14.

Mere om diversitet i ledelse

Jette Albinus står i sin uniform ude i skoven
Ledelse i forsvaret

Jette Albinus er tostjernet general, divisionschef og den højest placerede danske kvindelige soldat nogensinde

Som øverste chef for en kampstyrke på op mod 20.000 Nato-soldater i Letland er det 58-årige Jette Albinus’ opgave at tage kampen op mod Rusland, hvis Putin en dag får appetit på mere end Ukraine. Hun har i dag accepteret, at hun ikke blot er soldat, men også rollemodel – for andre kvinder og de minoriteter, der stadig kun udgør en brøkdel af det danske forsvar.
14 min.
Nina Mathiesen og Mari Randsborg på COBEs kontor
Kvindernes Kampdag

Her er 16 kvindelige ledere, der gør deres for at smadre statistikkerne

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi samlet en række artikler med succesfulde, kvindelige ledere, som vi alle kan lære noget af. Værsgo.
6 min.
Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
Frederik Sjørslev kigger ind i kameraet og har sin solsikkesnor rundt om halsen
Diversitet

Det kan være svært at gøre et supergodt førstehåndsindtryk, når man stammer. Alligevel er Frederik blevet direktør og leder for 900 medarbejdere

Der skulle 300 ansøgninger og 30 jobsamtaler til, før Frederik fandt en arbejdsgiver, der kunne se ud over hans stammen.
9 min.
Fodgængeroverfelt med en masse mennesker

Har vi overset, at diversitet også kan være svært?

Det er afgørende at se på diversitet som mere end ligelig repræsentation af køn, alder og etnicitet. Et forskningsprojekt viser, at brogede teams kan være både en fordel og en ulempe, afhængigt af hvordan ledelsen griber arbejdet an.
9 min.
Mette Hybschmann står ved et gelænder

»Vil du være topleder, kan udlandet være vejen frem – specielt hvis du er kvinde«

»Min præference har været at bo og arbejde i Danmark, men de interessante job, jeg har fået tilbudt, var ofte i udlandet,« lyder det fra CEO Mette Hybschmann, der har skabt sin karriere via globale job med virke i England, USA, Tyskland og senest Mellemøsten.
9 min.