Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 5

De traditionelle kønsroller trives i Danmark. Desværre.

2. juli 2020

Danmark sakker bagud i ligestillingen på arbejdsmarkedet sammenlignet med andre nordiske lande.

Gå til Action card
Island, Norge, Finland og Sverige indtager toppen af World Economic Forums Gender Gap-liste, som viser uligheden mellem kønnene på arbejdsmarkedet. Danmark roder rundt på en 14. plads. Ja. En 14. plads.

Samtidigt tydeliggør en undersøgelse fra VIVE en stor ulighed i kønsfordelingen på det danske arbejdsmarked. Der er for eksempel under 1% kvinder i tømrerbranchen, og 96% kvinder blandt social og sundhedshjælpere.

Derfor er Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder gået på opdagelse i det kønsopdelte arbejdsmarked, for at undersøge om det har en effekt på ligestilling i Danmark.

Mandefag og kvindefag

»De fleste danskere vil sige, at det er menneskers eget frie valg, hvad de vil arbejde med. Problemet er bare, at de ikke selv har valgt. De er blevet præget af opdragelse, kultur, omgivelsernes forventninger og vores traditioner. Og det ender med at skabe et enormt opdelt arbejdsmarked. Og sjovt nok er det de såkaldte kvindefag, som taber på løn og status i samfundet«, siger Rikke Østergaard.

»Der er virkelig meget at vinde ved at få kvinder ind i mandefagene og mændene ind i kvindefaget. Men det er en lang rejse, for vi skal ind og bryde med nogle gamle normer og traditioner. Du skal overbevise den ene gruppe, om at de skal prøve noget nyt, og den anden om at byde det nye velkommen. Det kan godt skabe konflikt, men når det lykkes er resultaterne målbare«, tilføjer Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Målrettet indsats mod kvinder

I afsnit fem af anden sæson besøger Karrierekvinder Securitas, hvor de taler med HR-direktør Maria Fagersbang. Hos Securitas har man lavet konkrete tiltag, for at tiltrække flere kvinder. Man har ryddet op i fordommene og sikret sig at de fysiske rammer som uniformer og sikkerhedsudstyr passer til kvinder. Og så har man sat fokuseret ind i gennem rekrutteringsevents målrettet kvinder.

»Det kan virke provokerende for nogle, at gå så målrettet efter kvinderne. Men i en branche med meget få kvinder, skal man som virksomhed prioritere at rekruttere og fastholde kvinderne. Man bliver også nødt til at forsøge at udvide talentpuljen gennem sin kommunikation, samarbejder og mere langsigtede tiltag, som skal tiltrække kvinder«, fortæller Rikke Østergaard.

Et strukturelt problem

»Det burde egentlig ikke være op til den enkelte virksomhed at løse dette problem. Selvfølgelig skal virksomhederne bidrage, men de bør mest af alt stå sammen, og kræve af deres brancheforeninger, at ligestilling bliver en prioritet. Der skal ændres nogle markante ting i vores samfund, vores uddannelser og vores arbejdsmarked, hvis vi skal have brudt med kønsopdelingen på arbejdsmarkedet«, konkluderer Naja Lind.

I Karrierekvinder-afsnittet kan du også høre Julie Rokkjær Birch, som er direktør ved Kvindemuseet og fortæller om nogle af de historiske strømninger, som har skabt det arbejdsmarked vi har i dag.

De to værter dykker også ned i, hvad de andre nordiske lande har gjort for at øge ligestillingen på arbejdsmarkedet. For som vi startede: Island, Norge, Finland og Sverige indtager de øverste pladser på listen over lande med mest ligestilling. Danmark er nummer 14.

Mere om diversitet i ledelse

Susan er mentor for Àstridur

Få dig en mentor eller en mentee - det udvikler dig som leder

Àstridur er mentee. Susan er hendes mentor. De kendte ikke hinanden på forhånd, men de får begge meget ud af mentorskabet, og det er der en god forklaring på, mener en ekspert i mentorskab.
7 min.
Karsten Mellon er ekspert i ledelse og har skrevet en bog om ydmyghed i ledelse

Boguddrag: Ydmyghed i Ledelse

Ledelsesforsker Karsten Mellon har skrevet bogen ”Ydmyghed i Ledelse”. Læs bogens interview med Ledernes administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris – og køb hele bogen med rabat.
8 min.
Kathrine Forsberg er chef for Atea
Ledelse med vilje

»Kathrine er meget direkte i sin kommunikation. Hende ved du, hvor du har«

Kathrine Forsberg valgte sin første arbejdsplads efter familievenlige arbejdstider – og fik fire børn på fem år, mens hun ledede 50 medarbejdere. I dag er hun CEO i Atea og drevet af stærke værdier, som kan få hende til at sige op, hvis hendes integritet er truet.
35 min.
Marianne Skov og hendes mand, Frank Skov, har valgt at dele deres barsel.

Majbritt og Frank har valgt at dele barslen: »Vi skal have rykket på forventningen om, at det er kvinden, der tager det meste af barslen«

9 min.
Lone Fønss Schrøder
Fra Mærsk til kryptovaluta

Lone Fønss Schrøder lærte en vigtig lektie af Hr. Møller

Lone Fønss Schrøder er en af de højest placerede danske ledere i den internationale forretningsverden. Hun bruger summen af sine ledelseserfaringer fra Mærsk, Ikea og Volvo på at revolutionere finansverdenen, som vi (troede), vi kendte den.
10 min.
Mirka Mozer

»Ildsjæle kræver også skarp ledelse«

Som øverste chef for 60 ansatte og 275 frivillige går Mirka Mozer på arbejde hver dag for at skabe varige sociale ændringer for udsatte grupper.
8 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.