Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 5

De traditionelle kønsroller trives i Danmark. Desværre.

2. juli 2020

Danmark sakker bagud i ligestillingen på arbejdsmarkedet sammenlignet med andre nordiske lande.

Gå til Action card
Island, Norge, Finland og Sverige indtager toppen af World Economic Forums Gender Gap-liste, som viser uligheden mellem kønnene på arbejdsmarkedet. Danmark roder rundt på en 14. plads. Ja. En 14. plads.

Samtidigt tydeliggør en undersøgelse fra VIVE en stor ulighed i kønsfordelingen på det danske arbejdsmarked. Der er for eksempel under 1% kvinder i tømrerbranchen, og 96% kvinder blandt social og sundhedshjælpere.

Derfor er Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder gået på opdagelse i det kønsopdelte arbejdsmarked, for at undersøge om det har en effekt på ligestilling i Danmark.

Mandefag og kvindefag

»De fleste danskere vil sige, at det er menneskers eget frie valg, hvad de vil arbejde med. Problemet er bare, at de ikke selv har valgt. De er blevet præget af opdragelse, kultur, omgivelsernes forventninger og vores traditioner. Og det ender med at skabe et enormt opdelt arbejdsmarked. Og sjovt nok er det de såkaldte kvindefag, som taber på løn og status i samfundet«, siger Rikke Østergaard.

»Der er virkelig meget at vinde ved at få kvinder ind i mandefagene og mændene ind i kvindefaget. Men det er en lang rejse, for vi skal ind og bryde med nogle gamle normer og traditioner. Du skal overbevise den ene gruppe, om at de skal prøve noget nyt, og den anden om at byde det nye velkommen. Det kan godt skabe konflikt, men når det lykkes er resultaterne målbare«, tilføjer Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Målrettet indsats mod kvinder

I afsnit fem af anden sæson besøger Karrierekvinder Securitas, hvor de taler med HR-direktør Maria Fagersbang. Hos Securitas har man lavet konkrete tiltag, for at tiltrække flere kvinder. Man har ryddet op i fordommene og sikret sig at de fysiske rammer som uniformer og sikkerhedsudstyr passer til kvinder. Og så har man sat fokuseret ind i gennem rekrutteringsevents målrettet kvinder.

»Det kan virke provokerende for nogle, at gå så målrettet efter kvinderne. Men i en branche med meget få kvinder, skal man som virksomhed prioritere at rekruttere og fastholde kvinderne. Man bliver også nødt til at forsøge at udvide talentpuljen gennem sin kommunikation, samarbejder og mere langsigtede tiltag, som skal tiltrække kvinder«, fortæller Rikke Østergaard.

Et strukturelt problem

»Det burde egentlig ikke være op til den enkelte virksomhed at løse dette problem. Selvfølgelig skal virksomhederne bidrage, men de bør mest af alt stå sammen, og kræve af deres brancheforeninger, at ligestilling bliver en prioritet. Der skal ændres nogle markante ting i vores samfund, vores uddannelser og vores arbejdsmarked, hvis vi skal have brudt med kønsopdelingen på arbejdsmarkedet«, konkluderer Naja Lind.

I Karrierekvinder-afsnittet kan du også høre Julie Rokkjær Birch, som er direktør ved Kvindemuseet og fortæller om nogle af de historiske strømninger, som har skabt det arbejdsmarked vi har i dag.

De to værter dykker også ned i, hvad de andre nordiske lande har gjort for at øge ligestillingen på arbejdsmarkedet. For som vi startede: Island, Norge, Finland og Sverige indtager de øverste pladser på listen over lande med mest ligestilling. Danmark er nummer 14.

Mere om diversitet i ledelse

Sheela Søgaard går på kontoret
Årets Leder 2022

Sheela Søgaard: »Som leder er jeg drevet af at få folks drømme til at gå i opfyldelse«

Sheela Maini Søgaard har som topchef transformeret BIG fra Bjarke Ingels’ danske arkitektfirma til et internationalt megabrand. Hun er en rollemodel, der sætter ligestilling og diversitet på dagsordenen, og så er hun godt i gang med at skabe ’fremtidens arbejdsplads’, hvor alles meninger tæller, og hvor det er rart og sjovt at være. Derfor kan Sheela Søgaard kalde sig Årets Leder 2022.
19 min.
Feminas chefredaktør Isabella Hindkjær sidder på en stenbænk
LEDERSKABET

Isabella Hindkjær og hendes ansatte får hadbeskeder og grænseoverskridende mails: »Jeg synes, det er virkeligt voldsomt, og jeg bliver simpelthen så rasende«

24 min.
Agnethe Bentzon sidder på en bænk på Novo Nordisks kontor
BÆREDYGTIG LEDELSE

Flygtninge har svært ved at få studiejob. Her gør man adgangen til en stilling lettere

Novo Nordisk rekrutterer målrettet efter nydanskere og studerende med flygtningebaggrund for at hjælpe dem i gang på det danske arbejdsmarked. »Det er jo mennesker, som er virkelig motiverede,« fortæller leder, Agnethe Bentzon.
15 min.
Katja Moesgaard
LGBT+

»Vi er stadig der, hvor ledere ikke tør fortælle, at de er homoseksuelle, af frygt for at skade karrieren«

Virksomhederne skal arbejde meget hårdere på at sikre reel inklusion og diversitet, siger Katja Moesgaard, der er en af de få topchefer, der åbent fortæller, at hun tilhører LGBT+-miljøet.
9 min.
Portræt af Ea Andersen
BÆREDYGTIG LEDELSE

I IKEA øver ledere og medarbejderne sig i kønsneutrale pronominer

»Der er flere og flere af de unge, som bryder med normerne for køn. Derfor er vi også nødt til at klæde lederne på til at vide noget om det,« mener de hos IKEA, hvor de har omklædningsrum ”for alle”, og uniformerne ikke længere er til enten kvinder eller mænd.
20 min.
Martin Skou Heidemann og medarbejder Sidsel Boet
BÆREDYGTIG LEDELSE

Det skal være slut med lumre bemærkninger og letpåklædte damer i skurvognen

I Martin Skou Heidemanns tømrervirksomhed er målet, at der skal være minimum 25 procent kvindelige lærlinge. Derfor er der nultolerance overfor sexistiske kommentarer, og de nøgne damer er taget ned fra væggen i skurvognene.
17 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.