Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 4

Derfor handler ligestilling ikke kun om kvinder

1. juni 2020

Vindermænd, tabermænd og retten til barsel. Skal vi have reel ligestilling, er det også vigtigt at kæmpe for mænds rettigheder.

Gå til Action card
»Vores podcast hedder Karrierekvinder. Vi har lyserøde bryster som logo. Vi taler ofte om kvinder. Men vi har overraskende nok også en stor mandlig lytterskare, hvilket vi er rigtig glade for. Det er nemlig enormt vigtigt, at mænd engagerer sig i ligestilling, da det er ofte mænd, der sidder på de poster, der skal forfremme kvinderne«.

Sådan fortæller Rikke Østergaard, som er én af de to værter på Podcasten Karrierekvinder, der er sponsoreret af Lederne.

I afsnit 4 af anden sæson af podcasten taler værterne Rikke Østergaard og Naja Lind med flere mænd, der på forskellig vis arbejder for ligestilling. Man forbinder nemlig ofte ligestillingsdebatten med kvinder. Men ifølge de to værter, bør debatten også handle om mænds rettigheder:

»Når vi taler ligestilling af køn, vil de fleste automatisk tænke på kvinder. Men mænd ligger også under for kønnede stereotyper og forventninger til, hvordan de skal opføre sig. I nogle brancher eller på hjemmefronten kan det være en kamp for mænd at få lov at tage en del af barslen«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Hvordan taler vi om mænd?

De to værter har besøgt organisationen DareGender, der arbejder for at fremme mænds stemme i ligestillingsdebatten. Her taler de med deres mandlige ligestillingsaktivist Rasmus Hald Møller, som fortæller om de specifikke ligestillings-udfordringer, der eksisterer for manden.

Én af dem er måden, vi taler om mænd i samfundet. Ligesom vi har ord for en karrierekvinde, men ikke for en karrieremand, har vi også ordet tabermænd, men ikke taberkvinde.

Vores måde at omtale kønnene på afspejler den måde, vi opfatter kønnene på. Når vi stadig bruger ord som tabermænd forstås mandens liv altså som en konkurrence, hvor det handler om at søge opad. Og er man ikke en vinder – så er man en taber.

Den konkurrenceprægerede mentalitet er altså noget, der fylder for mange mænds identitet. Og mentaliteten kan i sidste ende føre til, at mænd ender på samfundets bund, hvis de ikke lykkes med karriere- eller familieliv.

En fælles indsats

»Det vigtige er, at ligestilling ikke bliver en kamp mellem kønnene, men en fælles indsats. Så det aldrig bliver et spørgsmål om, hvem der har det hårdest eller værst, men at vi sammen arbejder på at skabe bedre og mere frie rammer for både kvinder og mænd til at være, som de vil«, siger Rikke Østergaard.

De to værter konkluderer, at der er behov for at mænd kommer med i samtalen om ligestilling. Ikke kun fordi mænd sidder på de afgørende poster, men også fordi mænd har noget at opnå ved en større grad af ligestilling. Der er altså brug for at sige fra over for stereotyper – både dem om mænd og kvinder.

Mere om diversitet i ledelse

Susan er mentor for Àstridur

Få dig en mentor eller en mentee - det udvikler dig som leder

Àstridur er mentee. Susan er hendes mentor. De kendte ikke hinanden på forhånd, men de får begge meget ud af mentorskabet, og det er der en god forklaring på, mener en ekspert i mentorskab.
7 min.
Karsten Mellon er ekspert i ledelse og har skrevet en bog om ydmyghed i ledelse

Boguddrag: Ydmyghed i Ledelse

Ledelsesforsker Karsten Mellon har skrevet bogen ”Ydmyghed i Ledelse”. Læs bogens interview med Ledernes administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris – og køb hele bogen med rabat.
8 min.
Kathrine Forsberg er chef for Atea
Ledelse med vilje

»Kathrine er meget direkte i sin kommunikation. Hende ved du, hvor du har«

Kathrine Forsberg valgte sin første arbejdsplads efter familievenlige arbejdstider – og fik fire børn på fem år, mens hun ledede 50 medarbejdere. I dag er hun CEO i Atea og drevet af stærke værdier, som kan få hende til at sige op, hvis hendes integritet er truet.
35 min.
Marianne Skov og hendes mand, Frank Skov, har valgt at dele deres barsel.

Majbritt og Frank har valgt at dele barslen: »Vi skal have rykket på forventningen om, at det er kvinden, der tager det meste af barslen«

9 min.
Lone Fønss Schrøder
Fra Mærsk til kryptovaluta

Lone Fønss Schrøder lærte en vigtig lektie af Hr. Møller

Lone Fønss Schrøder er en af de højest placerede danske ledere i den internationale forretningsverden. Hun bruger summen af sine ledelseserfaringer fra Mærsk, Ikea og Volvo på at revolutionere finansverdenen, som vi (troede), vi kendte den.
10 min.
Mirka Mozer

»Ildsjæle kræver også skarp ledelse«

Som øverste chef for 60 ansatte og 275 frivillige går Mirka Mozer på arbejde hver dag for at skabe varige sociale ændringer for udsatte grupper.
8 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.