Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 4

Derfor handler ligestilling ikke kun om kvinder

1. juni 2020

Vindermænd, tabermænd og retten til barsel. Skal vi have reel ligestilling, er det også vigtigt at kæmpe for mænds rettigheder.

Gå til Action card
»Vores podcast hedder Karrierekvinder. Vi har lyserøde bryster som logo. Vi taler ofte om kvinder. Men vi har overraskende nok også en stor mandlig lytterskare, hvilket vi er rigtig glade for. Det er nemlig enormt vigtigt, at mænd engagerer sig i ligestilling, da det er ofte mænd, der sidder på de poster, der skal forfremme kvinderne«.

Sådan fortæller Rikke Østergaard, som er én af de to værter på Podcasten Karrierekvinder, der er sponsoreret af Lederne.

I afsnit 4 af anden sæson af podcasten taler værterne Rikke Østergaard og Naja Lind med flere mænd, der på forskellig vis arbejder for ligestilling. Man forbinder nemlig ofte ligestillingsdebatten med kvinder. Men ifølge de to værter, bør debatten også handle om mænds rettigheder:

»Når vi taler ligestilling af køn, vil de fleste automatisk tænke på kvinder. Men mænd ligger også under for kønnede stereotyper og forventninger til, hvordan de skal opføre sig. I nogle brancher eller på hjemmefronten kan det være en kamp for mænd at få lov at tage en del af barslen«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Hvordan taler vi om mænd?

De to værter har besøgt organisationen DareGender, der arbejder for at fremme mænds stemme i ligestillingsdebatten. Her taler de med deres mandlige ligestillingsaktivist Rasmus Hald Møller, som fortæller om de specifikke ligestillings-udfordringer, der eksisterer for manden.

Én af dem er måden, vi taler om mænd i samfundet. Ligesom vi har ord for en karrierekvinde, men ikke for en karrieremand, har vi også ordet tabermænd, men ikke taberkvinde.

Vores måde at omtale kønnene på afspejler den måde, vi opfatter kønnene på. Når vi stadig bruger ord som tabermænd forstås mandens liv altså som en konkurrence, hvor det handler om at søge opad. Og er man ikke en vinder – så er man en taber.

Den konkurrenceprægerede mentalitet er altså noget, der fylder for mange mænds identitet. Og mentaliteten kan i sidste ende føre til, at mænd ender på samfundets bund, hvis de ikke lykkes med karriere- eller familieliv.

En fælles indsats

»Det vigtige er, at ligestilling ikke bliver en kamp mellem kønnene, men en fælles indsats. Så det aldrig bliver et spørgsmål om, hvem der har det hårdest eller værst, men at vi sammen arbejder på at skabe bedre og mere frie rammer for både kvinder og mænd til at være, som de vil«, siger Rikke Østergaard.

De to værter konkluderer, at der er behov for at mænd kommer med i samtalen om ligestilling. Ikke kun fordi mænd sidder på de afgørende poster, men også fordi mænd har noget at opnå ved en større grad af ligestilling. Der er altså brug for at sige fra over for stereotyper – både dem om mænd og kvinder.

Mere om diversitet i ledelse

Sheela Søgaard går på kontoret
Årets Leder 2022

Sheela Søgaard: »Som leder er jeg drevet af at få folks drømme til at gå i opfyldelse«

Sheela Maini Søgaard har som topchef transformeret BIG fra Bjarke Ingels’ danske arkitektfirma til et internationalt megabrand. Hun er en rollemodel, der sætter ligestilling og diversitet på dagsordenen, og så er hun godt i gang med at skabe ’fremtidens arbejdsplads’, hvor alles meninger tæller, og hvor det er rart og sjovt at være. Derfor kan Sheela Søgaard kalde sig Årets Leder 2022.
19 min.
Feminas chefredaktør Isabella Hindkjær sidder på en stenbænk
LEDERSKABET

Isabella Hindkjær og hendes ansatte får hadbeskeder og grænseoverskridende mails: »Jeg synes, det er virkeligt voldsomt, og jeg bliver simpelthen så rasende«

24 min.
Agnethe Bentzon sidder på en bænk på Novo Nordisks kontor
BÆREDYGTIG LEDELSE

Flygtninge har svært ved at få studiejob. Her gør man adgangen til en stilling lettere

Novo Nordisk rekrutterer målrettet efter nydanskere og studerende med flygtningebaggrund for at hjælpe dem i gang på det danske arbejdsmarked. »Det er jo mennesker, som er virkelig motiverede,« fortæller leder, Agnethe Bentzon.
15 min.
Katja Moesgaard
LGBT+

»Vi er stadig der, hvor ledere ikke tør fortælle, at de er homoseksuelle, af frygt for at skade karrieren«

Virksomhederne skal arbejde meget hårdere på at sikre reel inklusion og diversitet, siger Katja Moesgaard, der er en af de få topchefer, der åbent fortæller, at hun tilhører LGBT+-miljøet.
9 min.
Portræt af Ea Andersen
BÆREDYGTIG LEDELSE

I IKEA øver ledere og medarbejderne sig i kønsneutrale pronominer

»Der er flere og flere af de unge, som bryder med normerne for køn. Derfor er vi også nødt til at klæde lederne på til at vide noget om det,« mener de hos IKEA, hvor de har omklædningsrum ”for alle”, og uniformerne ikke længere er til enten kvinder eller mænd.
20 min.
Martin Skou Heidemann og medarbejder Sidsel Boet
BÆREDYGTIG LEDELSE

Det skal være slut med lumre bemærkninger og letpåklædte damer i skurvognen

I Martin Skou Heidemanns tømrervirksomhed er målet, at der skal være minimum 25 procent kvindelige lærlinge. Derfor er der nultolerance overfor sexistiske kommentarer, og de nøgne damer er taget ned fra væggen i skurvognene.
17 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.