Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 9

Talentudvikling kan fremme diversitet

14. december 2020

Beløn medarbejdere med de egenskaber og værdier, virksomheden gerne vil repræsentere. Det udrydder de bias og usagte dynamikker, som ellers får chefens bedste ven forfremmet.

Gå til Action card
I nogle virksomheder mærkes en trykket stemning i de måneder, hvor der afholdes udviklingssamtaler og besluttes lønstigninger. For i de måneder finder medarbejderne ud af, om de er købt eller solgt.

Men behøver det at være sådan?

Beløn dét talent, som virksomheden har brug for

»I alt for mange virksomheder bliver medarbejdere belønnet med løn eller forfremmelser, fordi chefen godt kan lide dem, eller fordi de har været der i lang tid. Men hvad nu hvis man forfremmede og gav lønforhøjelser til dem, der har dét, som virksomheden har brug for, til at opnå dens strategi og mål? « spørger Rikke Østergaard, som er én af de to værter på podcasten Karrierekvinder.

Altså – hvis man som virksomhed har et mål om at rette sig mere internationalt, er det de medarbejdere, som taler flere sprog, har en god interkulturel forståelse eller et stort internationalt netværk, der er vigtige talenter for virksomheden.

Vil virksomheden være mere digitalt drevet, bør man belønne de omstillingsparate og innovative medarbejdere. Og vil virksomheden have et større fokus på diversitet – ja, så er det kvinder og folk med forskellige kulturelle baggrund, som er de talenter, man bør belønne.

»Det lyder måske ikke revolutionerende, men det er det. For det fjerner de bias og usagte dynamikker, som gør, at chefens bedste ven bliver forfremmet. Og på den måde åbner man også op for en gruppe, som ofte bliver overset. Kvinderne«, fortsætter Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Når talentudvikling skaber diversitet

En af de virksomheder, som er lykkedes med at få flere kvinder ombord, er kommunikationsbureauet Advice. Virksomheden har en kvindelig CEO, men har også en lige fordeling mellem kønnene ned igennem ledelsen og mellemlederne. Hos Advice har man aldrig haft et direkte fokus på kvinder og diversitet. Til gengæld har talentudvikling altid været en prioritet.

»Advice har fået skabt en kultur, der gør plads til individet, og hvor man hylder og hjælper hinanden. Det er resultaterne som tæller, og de forstår at anerkende de personer, som bliver forfremmet«, fortæller Naja Lind.

Rikke Østergaard kan ikke være helt objektiv i hendes vurdering af Advice. Hun arbejder der nemlig selv som branding- og marketingdirektør. Men hun kan fortælle, hvordan det føles som del af virksomheden:

»Advice er meget transparent omkring udviklingsmuligheder og forfremmelser. Det gør, at albuerne bliver mindre spidse, og alle fokuserer på det gode arbejde«, siger hun.

I afsnit 9 af anden sæson af Karrierekvinder kan du også høre om, hvorfor denne tilgang til talentudvikling kan have positiv effekt på kvinderne, samt hvordan fleksibilitet spiller ind i Advices succes.

Mere om diversitet i ledelse

Susan er mentor for Àstridur

Få dig en mentor eller en mentee - det udvikler dig som leder

Àstridur er mentee. Susan er hendes mentor. De kendte ikke hinanden på forhånd, men de får begge meget ud af mentorskabet, og det er der en god forklaring på, mener en ekspert i mentorskab.
7 min.
Karsten Mellon er ekspert i ledelse og har skrevet en bog om ydmyghed i ledelse

Boguddrag: Ydmyghed i Ledelse

Ledelsesforsker Karsten Mellon har skrevet bogen ”Ydmyghed i Ledelse”. Læs bogens interview med Ledernes administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris – og køb hele bogen med rabat.
8 min.
Kathrine Forsberg er chef for Atea
Ledelse med vilje

»Kathrine er meget direkte i sin kommunikation. Hende ved du, hvor du har«

Kathrine Forsberg valgte sin første arbejdsplads efter familievenlige arbejdstider – og fik fire børn på fem år, mens hun ledede 50 medarbejdere. I dag er hun CEO i Atea og drevet af stærke værdier, som kan få hende til at sige op, hvis hendes integritet er truet.
35 min.
Marianne Skov og hendes mand, Frank Skov, har valgt at dele deres barsel.

Majbritt og Frank har valgt at dele barslen: »Vi skal have rykket på forventningen om, at det er kvinden, der tager det meste af barslen«

9 min.
Lone Fønss Schrøder
Fra Mærsk til kryptovaluta

Lone Fønss Schrøder lærte en vigtig lektie af Hr. Møller

Lone Fønss Schrøder er en af de højest placerede danske ledere i den internationale forretningsverden. Hun bruger summen af sine ledelseserfaringer fra Mærsk, Ikea og Volvo på at revolutionere finansverdenen, som vi (troede), vi kendte den.
10 min.
Mirka Mozer

»Ildsjæle kræver også skarp ledelse«

Som øverste chef for 60 ansatte og 275 frivillige går Mirka Mozer på arbejde hver dag for at skabe varige sociale ændringer for udsatte grupper.
8 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.