Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 9

Talentudvikling kan fremme diversitet

14. december 2020

Beløn medarbejdere med de egenskaber og værdier, virksomheden gerne vil repræsentere. Det udrydder de bias og usagte dynamikker, som ellers får chefens bedste ven forfremmet.

Gå til Action card
I nogle virksomheder mærkes en trykket stemning i de måneder, hvor der afholdes udviklingssamtaler og besluttes lønstigninger. For i de måneder finder medarbejderne ud af, om de er købt eller solgt.

Men behøver det at være sådan?

Beløn dét talent, som virksomheden har brug for

»I alt for mange virksomheder bliver medarbejdere belønnet med løn eller forfremmelser, fordi chefen godt kan lide dem, eller fordi de har været der i lang tid. Men hvad nu hvis man forfremmede og gav lønforhøjelser til dem, der har dét, som virksomheden har brug for, til at opnå dens strategi og mål? « spørger Rikke Østergaard, som er én af de to værter på podcasten Karrierekvinder.

Altså – hvis man som virksomhed har et mål om at rette sig mere internationalt, er det de medarbejdere, som taler flere sprog, har en god interkulturel forståelse eller et stort internationalt netværk, der er vigtige talenter for virksomheden.

Vil virksomheden være mere digitalt drevet, bør man belønne de omstillingsparate og innovative medarbejdere. Og vil virksomheden have et større fokus på diversitet – ja, så er det kvinder og folk med forskellige kulturelle baggrund, som er de talenter, man bør belønne.

»Det lyder måske ikke revolutionerende, men det er det. For det fjerner de bias og usagte dynamikker, som gør, at chefens bedste ven bliver forfremmet. Og på den måde åbner man også op for en gruppe, som ofte bliver overset. Kvinderne«, fortsætter Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Når talentudvikling skaber diversitet

En af de virksomheder, som er lykkedes med at få flere kvinder ombord, er kommunikationsbureauet Advice. Virksomheden har en kvindelig CEO, men har også en lige fordeling mellem kønnene ned igennem ledelsen og mellemlederne. Hos Advice har man aldrig haft et direkte fokus på kvinder og diversitet. Til gengæld har talentudvikling altid været en prioritet.

»Advice har fået skabt en kultur, der gør plads til individet, og hvor man hylder og hjælper hinanden. Det er resultaterne som tæller, og de forstår at anerkende de personer, som bliver forfremmet«, fortæller Naja Lind.

Rikke Østergaard kan ikke være helt objektiv i hendes vurdering af Advice. Hun arbejder der nemlig selv som branding- og marketingdirektør. Men hun kan fortælle, hvordan det føles som del af virksomheden:

»Advice er meget transparent omkring udviklingsmuligheder og forfremmelser. Det gør, at albuerne bliver mindre spidse, og alle fokuserer på det gode arbejde«, siger hun.

I afsnit 9 af anden sæson af Karrierekvinder kan du også høre om, hvorfor denne tilgang til talentudvikling kan have positiv effekt på kvinderne, samt hvordan fleksibilitet spiller ind i Advices succes.

Mere om diversitet i ledelse

Sheela Søgaard går på kontoret
Årets Leder 2022

Sheela Søgaard: »Som leder er jeg drevet af at få folks drømme til at gå i opfyldelse«

Sheela Maini Søgaard har som topchef transformeret BIG fra Bjarke Ingels’ danske arkitektfirma til et internationalt megabrand. Hun er en rollemodel, der sætter ligestilling og diversitet på dagsordenen, og så er hun godt i gang med at skabe ’fremtidens arbejdsplads’, hvor alles meninger tæller, og hvor det er rart og sjovt at være. Derfor kan Sheela Søgaard kalde sig Årets Leder 2022.
19 min.
Feminas chefredaktør Isabella Hindkjær sidder på en stenbænk
LEDERSKABET

Isabella Hindkjær og hendes ansatte får hadbeskeder og grænseoverskridende mails: »Jeg synes, det er virkeligt voldsomt, og jeg bliver simpelthen så rasende«

24 min.
Agnethe Bentzon sidder på en bænk på Novo Nordisks kontor
BÆREDYGTIG LEDELSE

Flygtninge har svært ved at få studiejob. Her gør man adgangen til en stilling lettere

Novo Nordisk rekrutterer målrettet efter nydanskere og studerende med flygtningebaggrund for at hjælpe dem i gang på det danske arbejdsmarked. »Det er jo mennesker, som er virkelig motiverede,« fortæller leder, Agnethe Bentzon.
15 min.
Katja Moesgaard
LGBT+

»Vi er stadig der, hvor ledere ikke tør fortælle, at de er homoseksuelle, af frygt for at skade karrieren«

Virksomhederne skal arbejde meget hårdere på at sikre reel inklusion og diversitet, siger Katja Moesgaard, der er en af de få topchefer, der åbent fortæller, at hun tilhører LGBT+-miljøet.
9 min.
Portræt af Ea Andersen
BÆREDYGTIG LEDELSE

I IKEA øver ledere og medarbejderne sig i kønsneutrale pronominer

»Der er flere og flere af de unge, som bryder med normerne for køn. Derfor er vi også nødt til at klæde lederne på til at vide noget om det,« mener de hos IKEA, hvor de har omklædningsrum ”for alle”, og uniformerne ikke længere er til enten kvinder eller mænd.
20 min.
Martin Skou Heidemann og medarbejder Sidsel Boet
BÆREDYGTIG LEDELSE

Det skal være slut med lumre bemærkninger og letpåklædte damer i skurvognen

I Martin Skou Heidemanns tømrervirksomhed er målet, at der skal være minimum 25 procent kvindelige lærlinge. Derfor er der nultolerance overfor sexistiske kommentarer, og de nøgne damer er taget ned fra væggen i skurvognene.
17 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.