Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 3

Vil vi have diversitet på danske arbejdspladser, skal ledelsen skal gå forrest

5. maj 2020

Et intensivt udviklingsforløb omkring ligestilling og diversitet skal hjælpe danske arbejdspladser med at skabe en mere divers kultur.

Gå til Action card
Diskussionen om, hvad en god virksomhedskultur er, har aldrig fyldt mere end i 2020. Oveni hjemmearbejde og Teams-møder, er MeToo, krænkelser og diskrimination blevet en del af vores hverdags-vokabular.
Diversitetsdebatten har sat skub i et fokus på kulturen i danske virksomheder. Mange virksomheder forsøger at ændre på deres vilkår, for at skabe bedre betingelser for særligt kvinder. Men vilkår og kultur hænger ikke nødvendigvis sammen, mener Naja Lind, som er antropolog og én af de to værter på podcasten Karrierekvinder, som sponsoreres af Lederne:

»Det er rigtig vigtigt at skelne imellem vilkår og kultur, når det kommer til diversitetsdebatten. Rigtig mange virksomheder implementerer i dag vilkår, som bør gøre det mere attraktivt og nemmere for kvinder at gøre karriere. Men hvis de har en arbejdskultur, der modarbejder diversitet, kan det være lige meget. I værste fald, kan det betyde at gabet mellem mænd og kvinder bliver endnu større«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

GenderLab: Start en samtale om diversitet

Vil man virkelig skabe forandring, skal vilkår og kultur gå hånd i hånd. Men at ændre en indgroet kultur er hårdt arbejde. Og vil man få sin organisation til at implementere løsningerne, skal de også være med til at skabe dem. Og her kommer GenderLab ind i billedet.

»CBS og Kvinfo har skabt GenderLab, som er et intensivt udviklingsforløb omkring ligestilling og diversitet. Her inddrager man medarbejderne i at identificere, udvælge og løse forskellige diversitetsproblemer i virksomheden. På den måde får man altså arbejdet med løsninger sammen, og får startet en samtale omkring diversitet i virksomheden« fortæller Rikke Østergaard fra Karrierekvinder.

I tredje afsnit af sæson 2 af Karrierekvinder er podcast-duoen på besøg hos Deloitte, der har brugt GenderLab i deres organisation. Hos Deloitte har man identificeret et behov for at få flere kvinder op igennem ledelseslagene. Og man har måttet erkende, at der skal sættes ind på kulturen. Her bliver GenderLab altså en del af løsningen.

Gør kulturændring til et mål for ledere

»Man kan ikke ændre kultur natten over. Det handler om at have flere tiltag, hvor man i nogle spor prøver at ændre på de langvarige og svære ting, og i andre spor arbejder med easy wins. Og så skal man sætte mål og evaluere«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard bakker op og siger:

»Ligesom man i en virksomhed har salgsmål og omsætningsmål, så skal man også have det for kultur. Ledere skal måles på at de bakker op om forandringerne, ansætter diverst og selv er med til at skabe en hensigtsmæssig kultur. Gør de ikke det, så er det ikke den rigtige arbejdsplads for dem. Det lyder måske voldsomt, men det ville vi ikke synes, hvis det handlede om mere almindelig resultatmåling. Og det er den forandring, der skal til.«

Mere om diversitet i ledelse

Sheela Søgaard går på kontoret
Årets Leder 2022

Sheela Søgaard: »Som leder er jeg drevet af at få folks drømme til at gå i opfyldelse«

Sheela Maini Søgaard har som topchef transformeret BIG fra Bjarke Ingels’ danske arkitektfirma til et internationalt megabrand. Hun er en rollemodel, der sætter ligestilling og diversitet på dagsordenen, og så er hun godt i gang med at skabe ’fremtidens arbejdsplads’, hvor alles meninger tæller, og hvor det er rart og sjovt at være. Derfor kan Sheela Søgaard kalde sig Årets Leder 2022.
19 min.
Feminas chefredaktør Isabella Hindkjær sidder på en stenbænk
LEDERSKABET

Isabella Hindkjær og hendes ansatte får hadbeskeder og grænseoverskridende mails: »Jeg synes, det er virkeligt voldsomt, og jeg bliver simpelthen så rasende«

24 min.
Agnethe Bentzon sidder på en bænk på Novo Nordisks kontor
BÆREDYGTIG LEDELSE

Flygtninge har svært ved at få studiejob. Her gør man adgangen til en stilling lettere

Novo Nordisk rekrutterer målrettet efter nydanskere og studerende med flygtningebaggrund for at hjælpe dem i gang på det danske arbejdsmarked. »Det er jo mennesker, som er virkelig motiverede,« fortæller leder, Agnethe Bentzon.
15 min.
Katja Moesgaard
LGBT+

»Vi er stadig der, hvor ledere ikke tør fortælle, at de er homoseksuelle, af frygt for at skade karrieren«

Virksomhederne skal arbejde meget hårdere på at sikre reel inklusion og diversitet, siger Katja Moesgaard, der er en af de få topchefer, der åbent fortæller, at hun tilhører LGBT+-miljøet.
9 min.
Portræt af Ea Andersen
BÆREDYGTIG LEDELSE

I IKEA øver ledere og medarbejderne sig i kønsneutrale pronominer

»Der er flere og flere af de unge, som bryder med normerne for køn. Derfor er vi også nødt til at klæde lederne på til at vide noget om det,« mener de hos IKEA, hvor de har omklædningsrum ”for alle”, og uniformerne ikke længere er til enten kvinder eller mænd.
20 min.
Martin Skou Heidemann og medarbejder Sidsel Boet
BÆREDYGTIG LEDELSE

Det skal være slut med lumre bemærkninger og letpåklædte damer i skurvognen

I Martin Skou Heidemanns tømrervirksomhed er målet, at der skal være minimum 25 procent kvindelige lærlinge. Derfor er der nultolerance overfor sexistiske kommentarer, og de nøgne damer er taget ned fra væggen i skurvognene.
17 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.