Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 3

Vil vi have diversitet på danske arbejdspladser, skal ledelsen skal gå forrest

5. maj 2020

Et intensivt udviklingsforløb omkring ligestilling og diversitet skal hjælpe danske arbejdspladser med at skabe en mere divers kultur.

Gå til Action card
Diskussionen om, hvad en god virksomhedskultur er, har aldrig fyldt mere end i 2020. Oveni hjemmearbejde og Teams-møder, er MeToo, krænkelser og diskrimination blevet en del af vores hverdags-vokabular.
Diversitetsdebatten har sat skub i et fokus på kulturen i danske virksomheder. Mange virksomheder forsøger at ændre på deres vilkår, for at skabe bedre betingelser for særligt kvinder. Men vilkår og kultur hænger ikke nødvendigvis sammen, mener Naja Lind, som er antropolog og én af de to værter på podcasten Karrierekvinder, som sponsoreres af Lederne:

»Det er rigtig vigtigt at skelne imellem vilkår og kultur, når det kommer til diversitetsdebatten. Rigtig mange virksomheder implementerer i dag vilkår, som bør gøre det mere attraktivt og nemmere for kvinder at gøre karriere. Men hvis de har en arbejdskultur, der modarbejder diversitet, kan det være lige meget. I værste fald, kan det betyde at gabet mellem mænd og kvinder bliver endnu større«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

GenderLab: Start en samtale om diversitet

Vil man virkelig skabe forandring, skal vilkår og kultur gå hånd i hånd. Men at ændre en indgroet kultur er hårdt arbejde. Og vil man få sin organisation til at implementere løsningerne, skal de også være med til at skabe dem. Og her kommer GenderLab ind i billedet.

»CBS og Kvinfo har skabt GenderLab, som er et intensivt udviklingsforløb omkring ligestilling og diversitet. Her inddrager man medarbejderne i at identificere, udvælge og løse forskellige diversitetsproblemer i virksomheden. På den måde får man altså arbejdet med løsninger sammen, og får startet en samtale omkring diversitet i virksomheden« fortæller Rikke Østergaard fra Karrierekvinder.

I tredje afsnit af sæson 2 af Karrierekvinder er podcast-duoen på besøg hos Deloitte, der har brugt GenderLab i deres organisation. Hos Deloitte har man identificeret et behov for at få flere kvinder op igennem ledelseslagene. Og man har måttet erkende, at der skal sættes ind på kulturen. Her bliver GenderLab altså en del af løsningen.

Gør kulturændring til et mål for ledere

»Man kan ikke ændre kultur natten over. Det handler om at have flere tiltag, hvor man i nogle spor prøver at ændre på de langvarige og svære ting, og i andre spor arbejder med easy wins. Og så skal man sætte mål og evaluere«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard bakker op og siger:

»Ligesom man i en virksomhed har salgsmål og omsætningsmål, så skal man også have det for kultur. Ledere skal måles på at de bakker op om forandringerne, ansætter diverst og selv er med til at skabe en hensigtsmæssig kultur. Gør de ikke det, så er det ikke den rigtige arbejdsplads for dem. Det lyder måske voldsomt, men det ville vi ikke synes, hvis det handlede om mere almindelig resultatmåling. Og det er den forandring, der skal til.«

Mere om diversitet i ledelse

Susan er mentor for Àstridur

Få dig en mentor eller en mentee - det udvikler dig som leder

Àstridur er mentee. Susan er hendes mentor. De kendte ikke hinanden på forhånd, men de får begge meget ud af mentorskabet, og det er der en god forklaring på, mener en ekspert i mentorskab.
7 min.
Karsten Mellon er ekspert i ledelse og har skrevet en bog om ydmyghed i ledelse

Boguddrag: Ydmyghed i Ledelse

Ledelsesforsker Karsten Mellon har skrevet bogen ”Ydmyghed i Ledelse”. Læs bogens interview med Ledernes administrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris – og køb hele bogen med rabat.
8 min.
Kathrine Forsberg er chef for Atea
Ledelse med vilje

»Kathrine er meget direkte i sin kommunikation. Hende ved du, hvor du har«

Kathrine Forsberg valgte sin første arbejdsplads efter familievenlige arbejdstider – og fik fire børn på fem år, mens hun ledede 50 medarbejdere. I dag er hun CEO i Atea og drevet af stærke værdier, som kan få hende til at sige op, hvis hendes integritet er truet.
35 min.
Marianne Skov og hendes mand, Frank Skov, har valgt at dele deres barsel.

Majbritt og Frank har valgt at dele barslen: »Vi skal have rykket på forventningen om, at det er kvinden, der tager det meste af barslen«

9 min.
Lone Fønss Schrøder
Fra Mærsk til kryptovaluta

Lone Fønss Schrøder lærte en vigtig lektie af Hr. Møller

Lone Fønss Schrøder er en af de højest placerede danske ledere i den internationale forretningsverden. Hun bruger summen af sine ledelseserfaringer fra Mærsk, Ikea og Volvo på at revolutionere finansverdenen, som vi (troede), vi kendte den.
10 min.
Mirka Mozer

»Ildsjæle kræver også skarp ledelse«

Som øverste chef for 60 ansatte og 275 frivillige går Mirka Mozer på arbejde hver dag for at skabe varige sociale ændringer for udsatte grupper.
8 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.