Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 3

Vil vi have diversitet på danske arbejdspladser, skal ledelsen skal gå forrest

5. May 2020

Et intensivt udviklingsforløb omkring ligestilling og diversitet skal hjælpe danske arbejdspladser med at skabe en mere divers kultur.

Gå til Action card
Diskussionen om, hvad en god virksomhedskultur er, har aldrig fyldt mere end i 2020. Oveni hjemmearbejde og Teams-møder, er MeToo, krænkelser og diskrimination blevet en del af vores hverdags-vokabular.
Diversitetsdebatten har sat skub i et fokus på kulturen i danske virksomheder. Mange virksomheder forsøger at ændre på deres vilkår, for at skabe bedre betingelser for særligt kvinder. Men vilkår og kultur hænger ikke nødvendigvis sammen, mener Naja Lind, som er antropolog og én af de to værter på podcasten Karrierekvinder, som sponsoreres af Lederne:

»Det er rigtig vigtigt at skelne imellem vilkår og kultur, når det kommer til diversitetsdebatten. Rigtig mange virksomheder implementerer i dag vilkår, som bør gøre det mere attraktivt og nemmere for kvinder at gøre karriere. Men hvis de har en arbejdskultur, der modarbejder diversitet, kan det være lige meget. I værste fald, kan det betyde at gabet mellem mænd og kvinder bliver endnu større«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

GenderLab: Start en samtale om diversitet

Vil man virkelig skabe forandring, skal vilkår og kultur gå hånd i hånd. Men at ændre en indgroet kultur er hårdt arbejde. Og vil man få sin organisation til at implementere løsningerne, skal de også være med til at skabe dem. Og her kommer GenderLab ind i billedet.

»CBS og Kvinfo har skabt GenderLab, som er et intensivt udviklingsforløb omkring ligestilling og diversitet. Her inddrager man medarbejderne i at identificere, udvælge og løse forskellige diversitetsproblemer i virksomheden. På den måde får man altså arbejdet med løsninger sammen, og får startet en samtale omkring diversitet i virksomheden« fortæller Rikke Østergaard fra Karrierekvinder.

I tredje afsnit af sæson 2 af Karrierekvinder er podcast-duoen på besøg hos Deloitte, der har brugt GenderLab i deres organisation. Hos Deloitte har man identificeret et behov for at få flere kvinder op igennem ledelseslagene. Og man har måttet erkende, at der skal sættes ind på kulturen. Her bliver GenderLab altså en del af løsningen.

Gør kulturændring til et mål for ledere

»Man kan ikke ændre kultur natten over. Det handler om at have flere tiltag, hvor man i nogle spor prøver at ændre på de langvarige og svære ting, og i andre spor arbejder med easy wins. Og så skal man sætte mål og evaluere«, siger Naja Lind.

Rikke Østergaard bakker op og siger:

»Ligesom man i en virksomhed har salgsmål og omsætningsmål, så skal man også have det for kultur. Ledere skal måles på at de bakker op om forandringerne, ansætter diverst og selv er med til at skabe en hensigtsmæssig kultur. Gør de ikke det, så er det ikke den rigtige arbejdsplads for dem. Det lyder måske voldsomt, men det ville vi ikke synes, hvis det handlede om mere almindelig resultatmåling. Og det er den forandring, der skal til.«

Mere om diversitet i ledelse

Jette Albinus står i sin uniform ude i skoven
Ledelse i forsvaret

Jette Albinus er tostjernet general, divisionschef og den højest placerede danske kvindelige soldat nogensinde

Som øverste chef for en kampstyrke på op mod 20.000 Nato-soldater i Letland er det 58-årige Jette Albinus’ opgave at tage kampen op mod Rusland, hvis Putin en dag får appetit på mere end Ukraine. Hun har i dag accepteret, at hun ikke blot er soldat, men også rollemodel – for andre kvinder og de minoriteter, der stadig kun udgør en brøkdel af det danske forsvar.
14 min.
Nina Mathiesen og Mari Randsborg på COBEs kontor
Kvindernes Kampdag

Her er 16 kvindelige ledere, der gør deres for at smadre statistikkerne

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi samlet en række artikler med succesfulde, kvindelige ledere, som vi alle kan lære noget af. Værsgo.
6 min.
Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
Frederik Sjørslev kigger ind i kameraet og har sin solsikkesnor rundt om halsen
Diversitet

Det kan være svært at gøre et supergodt førstehåndsindtryk, når man stammer. Alligevel er Frederik blevet direktør og leder for 900 medarbejdere

Der skulle 300 ansøgninger og 30 jobsamtaler til, før Frederik fandt en arbejdsgiver, der kunne se ud over hans stammen.
9 min.
Fodgængeroverfelt med en masse mennesker

Har vi overset, at diversitet også kan være svært?

Det er afgørende at se på diversitet som mere end ligelig repræsentation af køn, alder og etnicitet. Et forskningsprojekt viser, at brogede teams kan være både en fordel og en ulempe, afhængigt af hvordan ledelsen griber arbejdet an.
9 min.
Mette Hybschmann står ved et gelænder

»Vil du være topleder, kan udlandet være vejen frem – specielt hvis du er kvinde«

»Min præference har været at bo og arbejde i Danmark, men de interessante job, jeg har fået tilbudt, var ofte i udlandet,« lyder det fra CEO Mette Hybschmann, der har skabt sin karriere via globale job med virke i England, USA, Tyskland og senest Mellemøsten.
9 min.