Mads Nipper er CEO i Grundfos og én af hovedtalerne på Ledelsens Dag.
Mads Nipper er CEO i Grundfos og én af hovedtalerne på Ledelsens Dag.
Mads Nipper:

»Der er ingen ledere, der ikke har mulighed for at gøre en positiv forskel i andre folks liv«

Foto Christian Als
19. november 2020

Ifølge CEO i Grundfos handler ledelsesgerningen i dag om langt mere end at drive en forretning. Det handler også om at yde nogle bidrag, som samfundet har glæde af. Han ser derfor bæredygtighed som ét af de vigtigste emner for ledere lige nu og fremover.

Gå til Action card

Noget af det første, Mads Nipper gjorde, da han begyndte som CEO i Grundfos, var at nedlægge bæredygtighedsafdelingen.

Han er nemlig af den overbevisning, at hvis du som leder for alvor vil implementere bæredygtighed i din virksomhedsstrategi, skal der løftes i flok og ikke kun af en bestemt gruppe.

»Det fik den indikation, at alle andre mennesker sagde: ”Jamen alle tiders. Bæredygtighed er de 16 mennesker, der sidder der” – og det vil sige, at det ikke er de 18.984 andre ansattes job«.

»Det er en fundamental fejl for bæredygtighed. Derfor valgte vi at bringe bæredygtighed ind i ledelsessystemet. Det, tror jeg, er det, vi alle sammen skal gøre«, fortæller han under sit oplæg til Ledelsens Dag.

Bæredygtighedsrejsen er ifølge Mads Nipper ikke nem. Derfor er det vigtigt, at du som leder beslutter dig for, om det virkelig er noget, du vil, inden du kaster dig ud i det.

»Det er fuldstændig afgørende som leder på alle niveauer at træffe et fundamentalt personligt valg om, hvorvidt du ønsker at gå ned ad denne vej. Du vil ikke blot møde meget modstand fra aktionærer, der ønsker afkast, du vil også møde meget modstand fra folk, der vil sige: ”Hvordan gør vi så det her”?«, fortæller han og tilføjer:

»Der vil komme en masse spørgsmål, som du ikke kan svare på. For hvis det her var nemt, så var alle virksomheder allerede i gang og havde løst det«.

Vil gøre en positiv forskel for andre

I sin mangeårige karriere som leder har Mads Nipper fulgt et princip om at vælge at gøre en positiv forskel i andre menneskers liv.

Hvis alle tænkte det ind i deres ledelsesgerning, så mener han, at man ville nå langt med at skabe mere bæredygtige samfund, selv om der er mange udfordringer.

»Som leder er du nok det vigtigste menneske i dine ansattes liv, og derfor har du mulighed for at påvirke deres liv i en god retning. Du kan hjælpe dem med at spore sig ind på, hvordan de får et bredere perspektiv på, hvad det vil sige at arbejde. Du kan få dem til at føle, at de er en del af noget større, end de nogensinde selv kan opnå i deres liv«, siger han og fortsætter:

»Det er det, virksomheder kan gøre for mennesker. Derfor er der ingen ledere, der ikke har mulighed for at gøre en positiv forskel i andre folks liv«.

Han mener ikke, at man behøver at være en stor spiller som Grundfos eller Ørsted for at blive mere bæredygtig. Alle virksomheder kan pege deres forretning i den retning, hvis de vil.

»Her er det topchefens opgave at få det gjort klart, hvad det er for en rolle, virksomheden spiller, og spørge sig selv: ”Hvad ville verden savne, hvis din virksomhed ikke var der?”«.

»Alle ledere i virksomheden skal hjælpe medarbejderne med at se det, forstå det og forklare dem, hvordan de kan bidrage til det«, fortæller han.

Tre ben i en bæredygtig virksomhed

Mads Nippers tilgang til bæredygtighed er, at virksomheden har tre ben: Footprint, der handler om hvilken skade virksomheden gør – eksempelvis hvor meget CO2, den udleder.

Handprint, der handler om, hvilken positiv forskel ens produkter og ydelser gør, og hvordan man får det maksimale ud af dem.

Og til sidst Blueprint, der handler om, hvordan du som leder – ud over dit daglige arbejde – kan bidrage med at italesætte en bæredygtig dagsorden, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med din virksomhed.

Et eksempel på det er den rolle, som Mads Nipper sammen med 12 andre har påtaget sig som formænd for regeringens klimapartnerskaber.

»Det gjorde jeg ikke, fordi vi skulle sælge flere pumper i Grundfos. Det gjorde jeg fundamentalt set for at sikre, at Danmark kunne være rollemodel og trække verden et bedre sted hen og være endnu mere innovative i forhold til grønne løsninger«, fortæller han.

Ifølge Mads Nipper er bæredygtighed ét af topchefernes vigtigste emner lige nu, og du skal være indstillet på, at ledelsesgerningen ikke er særlig snæver længere.

»Den er faktisk meget bredere. Du engagerer dig meget mere med de interessenter, virksomheden har, og gerningen er også at yde nogle bidrag, som samfundet har glæde af, og dermed også som virksomheden indirekte har glæde af«, afslutter Mads Nipper.

 
Gik du glip af Ledelsens Dag 2022?
Ledelsens Dag 2022

Her er alt det, du (måske) gik glip af til Ledelsens Dag 2022

Vi har samlet alt det spændende, der skete på Ledelsens Dag, så du kan få et overblik lige her.
12 min.
Ledelsens Dag 2021
LEDELSENS DAG 2021

Her er alt det, du (måske) gik glip af til Ledelsens Dag 2021

Vi har samlet alt det spændende, der skete på Ledelsens Dag, så du kan få et overblik her.
Helle Østergaard Kristiansen er CEO i Danske Commodities og er nomineret til Årets Leder 2021
nomineret til årets leder 2021

Hun blev selv vist en kæmpe tillid. Nu har hun baseret hele sin ledelsesstil på det

Helle Østergaard Kristiansen har brudt glasloftet i energisektoren og er kåret til den 25. mest indflydelsesrige forretningskvinde i verden - fordi andre har vist hende en kæmpe tillid. Som topchef for Danske Commodities er hun derfor allermest optaget af selv at give ansvar og tillid til sine medarbejdere. Helle Østergaard Kristiansen er nomineret til Årets Leder 2021.
12 min.
Årets Leder 2021

Her er de nominerede til Årets Leder 2021

Lederne uddeler i år for 20. gang prisen som Årets Leder og kan nu afsløre dette års nominerede, som alle er kendetegnet ved at have leveret ekstraordinære resultater - inden for vidt forskellige områder og på hver deres måde.
3 min.
Per Bank er nomineret som Årets Leder 2021
Nomineret til Årets Leder 2021

Per Bank: »Jeg siger tingene, som de er - uanset budskabet«

Med et nej tak til hjælpepakker, en hjælpende hånd til underleverandørerne og løbende forsyning af alt fra leverpostej til toiletpapir viste Salling Group sit sande ansigt, da Corona-krisen lammede Danmark. Det har givet en enorm stolthed blandt de 55.000 ansatte i Føtex, Bilka, Netto og resten af koncernen, konstaterer topchefen Per Bank. Han er blandt de nominerede til Årets Leder.
11 min.
Herrelandsholdets træner, Kasper Hjulmand, er kåret til Årets Leder 2021.
nomineret til årets leder 2021

»Al god ledelse starter med at vide så meget, som muligt, om dig selv«

Kasper Hjulmand har sammen med landsholdet skabt en succes og en fortælling, der er endnu større end de flotte resultater på banen. Bag succesen gemmer sig en strategi, en brutalt ærlig ledelsesform og tydelige værdier, som landstræneren definerede allerede inden han overtog posten. Han er blandt de nominerede til Årets Leder.
12 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.