Mads Nipper er CEO i Grundfos og én af hovedtalerne på Ledelsens Dag.
Mads Nipper er CEO i Grundfos og én af hovedtalerne på Ledelsens Dag.
Mads Nipper:

»Der er ingen ledere, der ikke har mulighed for at gøre en positiv forskel i andre folks liv«

Foto Christian Als
19. november 2020

Ifølge CEO i Grundfos handler ledelsesgerningen i dag om langt mere end at drive en forretning. Det handler også om at yde nogle bidrag, som samfundet har glæde af. Han ser derfor bæredygtighed som ét af de vigtigste emner for ledere lige nu og fremover.

Gå til Action card

Noget af det første, Mads Nipper gjorde, da han begyndte som CEO i Grundfos, var at nedlægge bæredygtighedsafdelingen.

Han er nemlig af den overbevisning, at hvis du som leder for alvor vil implementere bæredygtighed i din virksomhedsstrategi, skal der løftes i flok og ikke kun af en bestemt gruppe.

»Det fik den indikation, at alle andre mennesker sagde: ”Jamen alle tiders. Bæredygtighed er de 16 mennesker, der sidder der” – og det vil sige, at det ikke er de 18.984 andre ansattes job«.

»Det er en fundamental fejl for bæredygtighed. Derfor valgte vi at bringe bæredygtighed ind i ledelsessystemet. Det, tror jeg, er det, vi alle sammen skal gøre«, fortæller han under sit oplæg til Ledelsens Dag.

Bæredygtighedsrejsen er ifølge Mads Nipper ikke nem. Derfor er det vigtigt, at du som leder beslutter dig for, om det virkelig er noget, du vil, inden du kaster dig ud i det.

»Det er fuldstændig afgørende som leder på alle niveauer at træffe et fundamentalt personligt valg om, hvorvidt du ønsker at gå ned ad denne vej. Du vil ikke blot møde meget modstand fra aktionærer, der ønsker afkast, du vil også møde meget modstand fra folk, der vil sige: ”Hvordan gør vi så det her”?«, fortæller han og tilføjer:

»Der vil komme en masse spørgsmål, som du ikke kan svare på. For hvis det her var nemt, så var alle virksomheder allerede i gang og havde løst det«.

Vil gøre en positiv forskel for andre

I sin mangeårige karriere som leder har Mads Nipper fulgt et princip om at vælge at gøre en positiv forskel i andre menneskers liv.

Hvis alle tænkte det ind i deres ledelsesgerning, så mener han, at man ville nå langt med at skabe mere bæredygtige samfund, selv om der er mange udfordringer.

»Som leder er du nok det vigtigste menneske i dine ansattes liv, og derfor har du mulighed for at påvirke deres liv i en god retning. Du kan hjælpe dem med at spore sig ind på, hvordan de får et bredere perspektiv på, hvad det vil sige at arbejde. Du kan få dem til at føle, at de er en del af noget større, end de nogensinde selv kan opnå i deres liv«, siger han og fortsætter:

»Det er det, virksomheder kan gøre for mennesker. Derfor er der ingen ledere, der ikke har mulighed for at gøre en positiv forskel i andre folks liv«.

Han mener ikke, at man behøver at være en stor spiller som Grundfos eller Ørsted for at blive mere bæredygtig. Alle virksomheder kan pege deres forretning i den retning, hvis de vil.

»Her er det topchefens opgave at få det gjort klart, hvad det er for en rolle, virksomheden spiller, og spørge sig selv: ”Hvad ville verden savne, hvis din virksomhed ikke var der?”«.

»Alle ledere i virksomheden skal hjælpe medarbejderne med at se det, forstå det og forklare dem, hvordan de kan bidrage til det«, fortæller han.

Tre ben i en bæredygtig virksomhed

Mads Nippers tilgang til bæredygtighed er, at virksomheden har tre ben: Footprint, der handler om hvilken skade virksomheden gør – eksempelvis hvor meget CO2, den udleder.

Handprint, der handler om, hvilken positiv forskel ens produkter og ydelser gør, og hvordan man får det maksimale ud af dem.

Og til sidst Blueprint, der handler om, hvordan du som leder – ud over dit daglige arbejde – kan bidrage med at italesætte en bæredygtig dagsorden, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med din virksomhed.

Et eksempel på det er den rolle, som Mads Nipper sammen med 12 andre har påtaget sig som formænd for regeringens klimapartnerskaber.

»Det gjorde jeg ikke, fordi vi skulle sælge flere pumper i Grundfos. Det gjorde jeg fundamentalt set for at sikre, at Danmark kunne være rollemodel og trække verden et bedre sted hen og være endnu mere innovative i forhold til grønne løsninger«, fortæller han.

Ifølge Mads Nipper er bæredygtighed ét af topchefernes vigtigste emner lige nu, og du skal være indstillet på, at ledelsesgerningen ikke er særlig snæver længere.

»Den er faktisk meget bredere. Du engagerer dig meget mere med de interessenter, virksomheden har, og gerningen er også at yde nogle bidrag, som samfundet har glæde af, og dermed også som virksomheden indirekte har glæde af«, afslutter Mads Nipper.

 
Portrætbillede af Andre Rogaczewski

AI kommer til at ændre din lederrolle – Netcompanys direktør André Rogaczewski har flere bud på hvordan

Ledere der formår at være nyskabende, har de bedste fremtidsudsigter, når AI for alvor forandrer verden. Og det kommer til at ske, siger André Rogaczewski, CEO i Netcompany. Han mener, at nogle lederjob endda kan blive mere interessante, hvis lederen udnytter de nye muligheder.
8 min.
Pia Hauge og Katrine Sperling

Farvel til det overfladiske og fortravlede lederliv: Velkommen til ’langsom ledelse’

Kan du forestille dig et arbejdsliv, hvor du ikke hopper forpustet rundt fra tue til tue, men hvor der er tid og rum til fordybelse, refleksion og pauser? Og hvor du derfor giver din hjerne mulighed for at fungere optimalt? Så er ’langsom ledelse’ måske løsningen, lyder det fra Katrine Sperling og Pia Hauge, der nu præsenterer en ny model for det bæredygtige arbejdsliv som leder.
15 min.
Mette Lykke sidder i en sofa på kontoret

Et postkort fra en fremmed gav Mette Lykke det sidste skub til at sige op i McKinsey og gå egne veje

Mette Lykke var medstifter af den populære træningsapp Endomondo. I dag er hun topchef i Too Good To Go, der vil redde verden for madspild. Vi har mødt den 42-årige vestjyde til en snak om hendes stærke virketrang. Og om at have sig selv med i rollen som leder.
11 min.
Jesper Thiel Thomsen sidder på en soundboks i et rødt lokale

Jesper gik direkte fra gymnasieelev til CEO: »Jeg har stadig vildt meget at lære som leder«

Da Jesper Theil Thomsen som blot 19-årig stiftede og blev direktør for højttalervirksomheden Soundboks, var han meget umoden, både som menneske og som leder. I dag – som 28-årig direktør for 100 ansatte – begår han stadig fejl, men han arbejder stenhårdt på at få bedre styr på, hvem han er, og hvordan han gerne vil være som leder.
11 min.
Braw Bakir på et Netto lager ved siden af en bunke paller
ledelse med vilje

Braw Bakir gik fra ungarbejder i Netto til direktøren for det hele: »Hvis man er sådan en, som folk godt kan lide at hjælpe, får man også succes«

Nettos 39-årige landechef Braw Bakir lever højt på sit drive, sin energi og sin sociale intelligens. Efter at have arbejdet sig op fra bunden, kender han hver kvadratcentimeter af Nettos 530 butikker, og hvis der er noget, han ikke har styr på, løser han det ved at ansætte ’folk, der er klogere end mig selv’.
49 min.
Kontorstol med jakke over ryggen

Er der brug for dig som leder, når AI slår igennem?

Kunstig intelligens, eller AI, præger allerede arbejdslivet, for eksempel når det gælder rekruttering. Men der er meget mere på vej. Thomas Terney, der har en ph.d. i kunstig intelligens – og selv er leder – fortæller, hvordan ledere kan ruste sig til de nye tider. Blandt andet hvorfor du bør betragte en chat-robot som en almindelig medarbejder.
10 min.