Per Bank er nomineret som Årets Leder 2021
Per Bank er nomineret til Årets Leder 2021. Foto: Christian Als
Nomineret til Årets Leder 2021

Per Bank: »Jeg siger tingene, som de er - uanset budskabet«

27. oktober 2021

Med et nej tak til hjælpepakker, en hjælpende hånd til underleverandørerne og løbende forsyning af alt fra leverpostej til toiletpapir viste Salling Group sit sande ansigt, da Corona-krisen lammede Danmark. Det har givet en enorm stolthed blandt de 55.000 ansatte i Føtex, Bilka, Netto og resten af koncernen, konstaterer topchefen Per Bank. Han er blandt de nominerede til Årets Leder.

Gå til Action card

Noget af det, der kendetegner mig som leder, er, at jeg siger tingene, som de er, uanset budskabet. Medarbejderne ved, hvor de har mig. Når vi har diskuteret færdig, kan vi enten være enige eller uenige, men kollegaerne ved, hvad de får.

Som topleder skal du kunne mestre både det operationelle, det taktiske og det strategiske. Samt hele tiden kunne flekse imellem niveauerne. Ikke fordi du som topleder skal blande dig i alle detaljer, men fordi du skal kende din forretning og branche godt nok til at forstå, hvad der foregår, så du kan tænke to træk frem, sætte retning og være en aktiv part i udførelsen. Jeg elsker at være i frontlinjen, tale med kunder og kollegaer i vores butikker og varehuse. Det er der, jeg kan se, om vores strategi virker.

Mit vigtigste formål som leder er at drive en økonomisk sund og bæredygtig virksomhed. En god bundlinje er forudsætningen for at skabe arbejdspladser og skatteindtægter og gør det muligt at give tilbage til samfundet via vores ejere, Salling Fondene. En sund økonomisk forretning skaber også grundlaget for, at vi kan bidrage til klima, bæredygtighed og social ansvarlighed.

Per Bank er nomineret som Årets Leder 2021
Under corona-pandemien har jeg været endnu mere kommunikerende end normalt. Dagligvarehandlen fik hurtigt en central placering i samfundsdebatten umiddelbart efter nedlukningen, og her valgte jeg tidligt at engagere mig åbent i debatten, fordi der var tale om en krisesituation og derfor behov for klar, tydelig og konsistent kommunikation, både indadtil i organisationen over for medarbejdere, men i høj grad også i forhold til kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere, siger Per Bank. Foto: Christian Als

Som topleder er min fornemste opgave at sætte et stærkt hold, for det er forudsætningen for, at virksomheden ikke er afhængig af enkeltpersoner. Som leder skal du udstikke en klar retning og strategi, så alle kender deres opgaver og roller. Og give rum og handlefrihed til, at alle kan bidrage optimalt. Du skal også huske at lytte til folk, der er klogere end dig selv, inden for deres speciale. Derudover skal du have tillid til dig selv og til organisationen, så du er i stand til at træffe beslutninger – også de svære – hurtigt, og eksekvere lynhurtigt på dem. Ikke mindst i en super omskiftelig branche som detailhandel er det helt afgørende.

Betydningen af kommunikation kan faktisk ikke overvurderes. Jeg er helt bevidst om at prioritere kommunikation og dialog i en travl hverdag. På godt og ondt bliver topchefer mere og mere forbundet med og symbolet på den virksomhed, de står i spidsen for. Det stiller krav til, at du er tydeligt og aktivt kommunikerende – både internt og eksternt. Det er også vigtigt for mig, at mine ledere er synligt kommunikerende, så jeg ikke er det eneste ansigt på virksomheden

Under corona-pandemien har jeg været endnu mere kommunikerende end normalt. Dagligvarehandlen fik hurtigt en central placering i samfundsdebatten umiddelbart efter nedlukningen, og her valgte jeg tidligt at engagere mig åbent i debatten, fordi der var tale om en krisesituation og derfor behov for klar, tydelig og konsistent kommunikation, både indadtil i organisationen over for medarbejdere, men i høj grad også i forhold til kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere. Det var meget vigtigt at undgå hamstring og panik, og det var baggrunden for, at jeg stillede op foran tv-kameraerne på pressemøder sammen med regeringen for at fortælle, at vi fortsat kunne sikre forsyninger af mad til danskerne.

Corona-krisen lærte mig som leder, at vores model i Salling Group virker. Vi var ekstremt eksekverings-dygtige på alle niveauer i virksomheden, uanset om det gjaldt afmærkning i butikkerne, opstilling af sprit-dispensere eller omfordeling af medarbejdere på et helt lavpraktisk plan. Ledere på alle niveauer i organisationen var fra dag ét klar til at tage ansvar, fordi de er vant til det og helt bevidste om, at det er deres rolle, ligesom alle medarbejdere i dén grad udlevede vores værdier om passion og agilitet. Det har betydet meget, at det blev anerkendt, at vi tog ansvar for samfundet i det omfang, vi kunne, som en stor virksomhed, hvad enten det handlede om at takke nej til statslige corona-hjælpepakker som den første virksomhed, eller om at sikre leverandører med likviditetsudfordringer lynhurtig afregning. Det har giver en utrolig stolthed i hele koncernen, at vi så markant var med til at hjælpe samfundet igennem krisen.

Jeg ser en klar sammenhæng mellem bundlinje, bæredygtighed og socialt ansvar. Indtjening er helt afgørende for, at vi kan fortsætte med at udvikle vores forretning. Men også for, at vi kan spille en relevant rolle i samfundet og påvirke vores omverden positivt. Uden ressourcer til at bakke op om vores ambitioner inden for klima, bæredygtighed og social ansvarlighed, så forbliver det luftige ambitioner og uforpligtende snak. Med en stærk og økonomisk bæredygtig forretning i ryggen kan vi sætte handling bag ordene.

Tre skarpe til Per Bank

  1. Hvad betyder det for dig at blive nomineret til Årets Leder? Jeg er primært optaget af, om det går forretningen og mine kolleger godt. Personlige priser eller hædersbeviser er i den sammenhæng ikke så vigtige, men selvfølgelig er det et skulderklap at blive anerkendt af fagfæller og andre ledere, hvilket naturligvis er motiverende. Men de, der fortjener anerkendelse, er vores 55.000 medarbejdere. Uden dem var der ingen nominering.
  2. Hvorfor tror du, at du er blevet nomineret? Jeg har stået i spidsen for Salling Group siden 2012, og i den periode har virksomheden – sagt i al i al beskedenhed – undergået en omfattende transformation, så den i dag formentlig står stærkere end nogensinde, både økonomisk og konkurrencemæssigt, men også i forhold til at være tydelig omkring, hvad det er for en rolle, Salling Group har i samfundet, og hvor vi kan gøre en forskel. Alt det er resultatet af en ægte holdindsats mellem medarbejdere, ledere og ejere og langtfra en enkeltmands værk. Jeg selv, og andre ledere, løber nok med meget af omtalen og anerkendelsen. Men jeg er også fuldstændigt bevidst om, at jeg kun kan stå frem med troværdighed, fordi jeg ved, hvordan der bliver arbejdet hårdt, passioneret og fokuseret hver dag for at holde et tårnhøjt fagligt niveau i virksomheden.
  3. Hvad er de vigtigste krav til en leder i 2021? Det vigtigste krav til en leder i 2021 er at drive purposedrevet ledelse. Der skal være et formål med at drive forretning. En ting er, hvordan vi kan tjene penge; en anden ting er, hvordan vi kan bidrage til samfundet, og hvad vi kan skabe. Det optager mine kolleger i en grad, som vi aldrig har set før.
Fold ud

Det er helt afgørende for os i Salling Group at yde et positivt samfundsbidrag. Som 100 procent dansk, fondsejet virksomhed går alt, hvad vi tjener, enten tilbage i forretningen, for at udvikle den til gavn for kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere, eller bliver delt ud til velgørende formål fra Salling Fondene. Det er helt afgørende for vores selvforståelse i Salling Group, for vores motivation og for vores daglige indsats, at vi ved, at vi på den måde er med til at bidrage til noget, der er større end den daglige drift.

Lige nu er de tre ting, der optager mig mest som leder:

  1. Vi skal have integreret vores opkøb af Tesco Polen, det største opkøb nogensinde.
  2. Forsyningssituationen med stigende råvarepriser og ubalance i transportsektoren med fare for store forsinkelser.
  3. Hvordan kommer vi videre med vores klimaambition, hvor vi som branche har en stor udfordring med at få kunder til at handle mere klimavenligt og få vores leverandører med på rejsen, især mindre og mellemstore udenlandske virksomheder, som slet ikke er samme sted som os?

På det generelle plan er den store udfordring at skaffe arbejdskraft på alle niveauer - lige fra kollegaen på lageret til den digitale udvikler. Det har aldrig været sværere. Og så er jeg meget optaget af, hvordan vi udvikler Salling Group i en retning, der gør os endnu mere interessant at vælge til for nye kandidater. Her kommer purpose og ansvarlighed til at spille en endnu større rolle end tidligere.

Per Bank er nomineret som Årets Leder 2021
Det er helt afgørende for vores selvforståelse i Salling Group, for vores motivation og for vores daglige indsats, at vi ved, at vi på den måde er med til at bidrage til noget, der er større end den daglige drift, siger Per Bank.  Foto: Christian Als

Der er et stærkt fit mellem virksomheden og min personlighed og mine evner. Du kan ikke være leder i retail og hele tiden svæve over vandene og være den store strateg. Helt lavpraktiske daglige spørgsmål som prisen på en liter mælk er potentielt af enorm betydning, fordi konkurrencen er hård og marginerne minimale. Jeg tror 100 procent på virksomhedens værdier og lever dem i det daglige. Jeg kan fuldstændig skrive under på vores corporate values og har dem også som ledestjerne for, hvordan jeg er uden for Salling Group.

Jeg har helt sikkert lavet mange fejl. For eksempel burde vi tidligere have erkendt, at vores svenske forretning ikke kunne udvikles i tilstrækkelig grad, og derfor burde vi have solgt den tidligere, end vi fik gjort, for at sikre et mere fokuseret Saling Group. Man skal turde fejle og lære af det.

Jeg er mest stolt af, at vi via fondene har delt mere end 1,5 milliard kroner ud til samfundet siden 2012. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi vi lykkedes med at tilbagekøbe virksomheden fra A.P. Møller – Mærsk. Det betyder rigtig meget, at vi ikke længere giver en del af overskuddet væk til andre. Jeg er også stolt over at være founding father til kandidatuddannelsen ’Commercial og Retail Management’ på Aarhus universitet. Det er en helt ny retning inden for et felt, hvor Danmark står stærkt med virksomheder som Jysk, Bestseller, Arla med flere. Vi har etableret en ny indgangsvinkel til en branche i en stærk udvikling, og det kan forhåbentlig både være med til at løse rekrutterings-udfordringen og sikre en pipeline til virksomhederne.

Per Bank er nomineret som Årets Leder 2021

Per Bank

Karriere:

  • Administrerende direktør i Salling Group (2012-nu)
  • Kommerciel direktør i Tesco UK (2011-2012)
  • CEO Tesco, Ungarn (2009-2011) • CEO Coop (2004-2009)
  • Logistik-direktør i Coop (2001-2004)
  • Logistikchef i Inwear og Masterfoods (1998-2001)
  • Produktionsingeniør i Danfoss (1992-1998)

Født 1967

Uddannet produktionsingeniør i 1992, Reserveofficer i Forsvaret.

Bestyrelsesmedlem og medlem af Repræsentantskabet i Danmarks Nationalbank, bestyrelsesmedlem i Egmont. Ridder af Dannebrog.

Gift med Heidi Farsøe Bank, folketingsmedlem og byrådsmedlem i Aarhus for Venstre. Parret har to sønner og er bosiddende i Aarhus

Fold ud

Mit bedste råd til nybagte ledere er, at de skal gøre sig umage. De skal arbejde benhårdt, være entusiastiske og lade være med at tænke på, hvad de skal i næste job, eller næste job. Tænk kun på at levere resultaterne i dag. Hvis du gør det, så bliver du også opdaget. Personligt har jeg aldrig stræbt efter at blive topleder, men har kæmpet for gøre det så godt som muligt i det, jeg nu var i, og så er der sket noget karrieremæssigt. Alt for mange har for travlt med at tænke på karriereplaner i stedet for at levere i deres nuværende job.

Det er vigtigt for mig at kunne koble fra, når jeg holder fri. Det er en forudsætning for at kunne være tilstede der, hvor jeg er. Jeg arbejder det, der er nødvendigt, og begynder helst tidligt om morgenen, så jeg har aftenen helt fri, når det muligt. Men alt afhænger af, hvilke store projekter jeg arbejder på.

Action Card

Per Banks 3 bedste ledelsesråd

  1. Levér resultater i det job, du har. Tænk ikke for meget over karriereplaner.
  2. Det er vigtigt konstant at udvikle dine menneskelige færdigheder, således at du kan begå sig på alle niveauer i organisationen. Det er ikke nok kun at gøre chefen glad, du skal have alle med.
  3. Vær autentisk og vær dig selv. Vi leder alle på forskellige måder, men det vigtigste er, at omgivelserne ved, hvor de har dig.

De nominerede til Årets Leder 2021

Herrelandsholdets træner, Kasper Hjulmand, er kåret til Årets Leder 2021.
nomineret til årets leder 2021

»Al god ledelse starter med at vide så meget, som muligt, om dig selv«

Kasper Hjulmand har sammen med landsholdet skabt en succes og en fortælling, der er endnu større end de flotte resultater på banen. Bag succesen gemmer sig en strategi, en brutalt ærlig ledelsesform og tydelige værdier, som landstræneren definerede allerede inden han overtog posten. Han er blandt de nominerede til Årets Leder.
12 min.
Gitte Aabo er direktør for GN Hearings og nomineret som Årets Leder 2021
Nomineret til Årets Leder 2021

»Alle i mit ledelsesteam skal være lige så optagede af deres kollegers succes, som de er af deres egen«

GN Hearings topchef Gitte Aabo er ikke ledertypen, der står på en ølkasse og brøler ordrer ud i lokalet. Hun er af natur introvert og insisterer på at lede sine næsten 5000 medarbejdere i virksomheden via teamwork, hvor alle spiller hinanden bedre. Hun er nomineret til Årets Leder 2021.
12 min.
Årets Leder 2021

Her er de nominerede til Årets Leder 2021

Lederne uddeler i år for 20. gang prisen som Årets Leder og kan nu afsløre dette års nominerede, som alle er kendetegnet ved at have leveret ekstraordinære resultater - inden for vidt forskellige områder og på hver deres måde.
3 min.
Helle Østergaard Kristiansen er CEO i Danske Commodities og er nomineret til Årets Leder 2021
nomineret til årets leder 2021

Hun blev selv vist en kæmpe tillid. Nu har hun baseret hele sin ledelsesstil på det

Helle Østergaard Kristiansen har brudt glasloftet i energisektoren og er kåret til den 25. mest indflydelsesrige forretningskvinde i verden - fordi andre har vist hende en kæmpe tillid. Som topchef for Danske Commodities er hun derfor allermest optaget af selv at give ansvar og tillid til sine medarbejdere. Helle Østergaard Kristiansen er nomineret til Årets Leder 2021.
12 min.