Herrelandsholdets træner, Kasper Hjulmand, er kåret til Årets Leder 2021.
Kasper Hjulmand er nomineret som Årets Leder 2021.  Foto: Bo Amstrup, Ritzau/Scanpix
nomineret til årets leder 2021

»Al god ledelse starter med at vide så meget, som muligt, om dig selv«

27. oktober 2021

Kasper Hjulmand har sammen med landsholdet skabt en succes og en fortælling, der er endnu større end de flotte resultater på banen. Bag succesen gemmer sig en strategi, en brutalt ærlig ledelsesform og tydelige værdier, som landstræneren definerede allerede inden han overtog posten. Han er blandt de nominerede til Årets Leder.

Gå til Action card

Som leder handler det om at finde ud af så meget, som muligt, om dig selv. Hvem er du? Hvad tror du på? Hvilke værdier står du på? Hvad er vigtigt for dig? Du skal kende svarene på de spørgsmål, før du kan levere ærlig og autentisk ledelse i de situationer, du kommer i.

Al god ledelse handler om mennesker. God ledelse kommer i mange afskygninger. Der er ikke én sandhed i min verden, men god ledelse handler blandt andet om at finde en måde, hvor man sammen med dem, man leder, får delt en drøm, som giver mening, og at man bruger sig selv bedst muligt til at hjælpe dem, man leder, til at opnå og opfylde den drøm, vi har til fælles. Det er for mig god ledelse.

Min vigtigste opgave som leder er at skabe følgeskab. At formå at lave en stærk vision, som vi alle sammen føler for, og så at se sig selv som tjener for holdet - for medarbejderne. Jeg skal forsøge at hjælpe andre til at vokse, til at udvikle sig, og blive så dygtige som muligt. At formulere en stærk vision og så hjælpe; det er mine to vigtigste formål.

Vi vil vinde pokaler, men også samle og inspirere Danmark gennem fodbolden. Som dansk landstræner mener jeg, at det vigtigste er at repræsentere Danmark. Men hvad er Danmark så? Det satte jeg mig for undersøge, inden jeg tiltrådte som landstræner. Jeg interviewede tidligere statsministre, blandt andre Helle Thorning-Schmidt, tidligere ministre, folk fra kulturlivet, erhvervsledere og kolleger fra sportens verden. Alt sammen for at få nogle bud på, hvad der kendetegner os i Danmark. Jeg fik rigtig meget ud af det, uden at jeg i dag kan sige, at jeg har sandheden om, hvad danskhed er. Men der var en række fællesstræk, som jeg har taget med mig, og som jeg arbejder videre med på landsholdet i form af tre kerneværdier. Det er tre værdier, eller kompetencer, der udtrykker, hvordan vi spiller, og hvordan vi kommunikerer, som giver os en stor tryghed i, hvem vi selv er.

Kasper Hjulmand er nomineret til årets leder 2021
Hver gang landsholdet samles, minder vi allerførst hinanden om, hvem vi er. Jeg får spillere hjem fra 23 steder i Europa. De flyver fra hver deres forskellige arbejdspladser med forskellige kulturer og forskelligt værdigrundlag. Derfor skal vi nulstille det hele og finde ud af, hvem vi er, siger Kasper Hjulmand.  Foto: Jens Dresling, Ritzau/Scanpix

De tre kerneværdier er:

  1. Tillid. I Danmark er vi gode til tillid. Mange organisationer og virksomheder er bygget på tillid, og vi er et af de lande, som har den allerhøjeste grad af social tillid på verdensplan. På holdet italesætter vi altid, at vi har tillid til hinanden. De kan stole på, at det, jeg siger, det mener jeg.
  2. Læring. Vi er ikke så mange mennesker i Danmark, så vi skal være dygtige til at bruge viden og læring på forskellige måder - og sætte det rigtigt sammen.
  3. Holdet. Den tredje kerneværdi, jeg tog med mig fra de mange samtaler, er kollektivet, altså det at sammensætte et hold af forskellige typer, at forstå og respektere andre, der er anderledes end dig selv, og sammen kunne danne det stærkeste hold. Den identitet har været ekstremt vigtig for mig og for holdet.

Hver gang landsholdet samles, minder vi allerførst hinanden om, hvem vi er. Jeg får spillere hjem fra 23 steder i Europa. De flyver fra hver deres forskellige arbejdspladser med forskellige kulturer og forskelligt værdigrundlag. Derfor skal vi nulstille det hele og finde ud af, hvem vi er. Vi taler om, at holdet er det vigtigste. Vi taler om, at der er skjulte helte, det vil sige spillere og stabsmedlemmer, som gør en kæmpe indsats, men som måske ikke får opmærksomhed i pressen. Og vi taler om, at alting handler om, hvordan vi gør tingene sammen. Derefter kigger vi på, hvad vi har foran os, hvordan vi vil udtrykke vores identitet igennem kampene og igennem den kommunikation, vi har. Det er helt konkret den måde, vi går til det på.

Herrelandsholdets træner, Kasper Hjulmand, er kåret til Årets Leder 2021.

Tre skarpe til Kasper Hjulmand

  1. Hvad betyder det for dig, at blive nomineret til Årets Leder? Det betyder rigtig meget for mig. Når jeg kigger på, hvem der både er blevet nomineret, og valgt til årets leder, så er det jo mennesker, som jeg har set op til og er blevet inspireret af. Nogle af dem er jeg så heldige at kende og har talt med. Jeg er meget beæret og taknemmelig over, at være nomineret til denne pris.
  2. Hvorfor tror du, at du er blevet nomineret? Jeg tror, at det hænger sammen med, at vi på landsholdet har formuleret en klar drøm, som vi synes giver mening, og som er vores brændstof. Vores drøm er at vinde, samtidig med at vi samler og inspirerer Danmark gennem fodbolden. Det er vores motivation: At bruge vores kraft til at hjælpe og give mening til andre. Vi vil for eksempel anspore børn til at bevæge sig mere og lære gennem fodbolden, og lære dem at respektere andres forskelligheder og arbejde sammen som et team.
  3. Hvad er de vigtigste krav til en leder i 2021? De vigtigste krav for en leder i 2021 er, at vide så meget som muligt om sig selv. Det er at finde kernen i sig selv, finde den kraft, alle mennesker har og som vi tror på – de grundlæggende værdier, de grundlæggende linjer og værdisæt i dit liv, som du står på. Det mener jeg, er det vigtigste for en leder i dag.
Fold ud

Jeg er allermest stolt som leder, når jeg oplever en symbiose med befolkningen. Når vi kan høre piger og drenge og mænd og kvinder i alle aldre sige, at landsholdet er relevant og i øjenhøjde, at vi betyder noget for dem, og at de kan spejle sig i os, bliver jeg enormt stolt og enormt glad. Det handler meget om den følelsesmæssige kontakt til folket; til vores fans og til vores befolkning. Jeg er også meget stolt, når spillerne siger til mig, at de kan være sig selv og kan udtrykke sig selv på holdet. Det er den bedste følelse, jeg kan have, når jeg er på et hold, der virkelig fungerer, og jeg kan se, at hver enkelt føler sig fri til at udtrykke sig selv og spiller på sit højeste niveau, og at alle fra staben føler, at de bidrager med det, de kan – og vi vinder!

Når jeg føler, at jeg er lykkedes som leder, er det en kollektiv fornemmelse. Det er ikke bare mig - det er alle omkring os, der er lykkedes. Vores verden er enormt egoistisk, og præget af, at den enkelte skal have succes, men vi forsøger at skabe et miljø, hvor man faktisk kan glæde sig på andres vegne. I en kamp i marts i år tog jeg relativt brutalt en af vores stjernespillere, Yussuf Poulsen, ud fem minutter inde i anden halvleg, og erstattede ham med en ung knægt, Andreas Skov Olsen. Så snart han kom på banen, hørte jeg Yussuf Poulsen komme med opmuntrende råb til ham. Andreas Skov scorede to mål i den kamp, og efter kampen løb Yussuf Poulsen over til ham og var superglad på hans vegne. Det er den følelse af samhørighed og holdfølelse, som jeg mener, er noget af det vigtigste på et fodholdhold. Og det vigtigste i livet i øvrigt. At man kan tilsidesætte sig selv for holdets bedste.

Jeg tror på brutal ærlighed. Hvis en af mine spillere er det forkerte sted på banen, eller spiller bolden det forkert sted hen, bliver han irettesat meget ”lige på og uden omsvøb”. Og det sker, mens hele holdet og hele staben er samlet. Jeg vil have, at alle hører kritikken, for det kunne lige så godt være en anden spiller, der begik fejlen. Jeg er meget direkte, når det handler om noget rent fagligt, altså fodbold. Hvis det handler om noget personligt, er det noget helt andet. Men så længe det handler om det fodboldmæssige, er det sådan, jeg irettesætter fejl.

Jeg er sådan lidt halvtysk i forhold til at have hård disciplin. Vi vil gerne have benhård disciplin på holdet, men så længe, vi er ansvarlige, og alle i staben og spillerne er ansvarlige for sig selv, kan vi faktisk opleve en stor frihedsgrad - samtidig med en meget hård disciplin.

Kasper Hjulmand er nomineret til årets leder 2021
Jeg er allermest stolt som leder, når jeg oplever en symbiose med befolkningen. Når vi kan høre piger og drenge og mænd og kvinder i alle aldre sige, at landsholdet er relevant og i øjenhøjde, at vi betyder noget for dem, og at de kan spejle sig i os, bliver jeg enormt stolt og enormt glad, siger Kasper Hjulmand.  Foto: Ritzau/Scanpix

Man kan ikke blive dygtigere til noget som helst, uden at fejle. Jeg har selv lavet masser af fejl, og jeg tror, at jeg laver fejl hver dag. Det vigtigste er at reflektere og tænke over sine fejl. En af de fejl, jeg tænker meget over, er situationen, da Christian Eriksen faldt om i Parken, og hvor vi fik at vide, at vi skulle ind og spille igen. Jeg ville ønske, at jeg havde haft overskuddet til at genne alle ind i en bus og køre til Helsingør. Det kunne formentlig ikke have ladet sig gøre, men jeg er i stadig irriteret over, at jeg ikke gjorde det. Jeg har ingen problemer med at formulere over for andre, at det kunne jeg have gjort på en anden måde.

Herrelandsholdets træner, Kasper Hjulmand, er kåret til Årets Leder 2021.

Kasper Hjulmand

  • 2020-: Landstræner for Danmark
  • 2016-2019: FC Nordsjælland, cheftræner
  • 2014-2015: Mainz, cheftræner
  • 2011-2014: FC Nordsjælland, cheftræner
  • 2008-2011: FC Nordsjælland, first team coach
  • 2006-2008: Lyngby, cheftræner
  • 2003-2006: Lyngby, ITU-træner
  • 1999-2003: Lyngby (U18)

Bachelor i idræt fra Københavns Universitet.

Aktiv karriere i Randers FC, Herlev og B93. Stoppede som 26-årig efter flere skader.

Født i 1972.

Bosat i Allerød og gift med Vibeke. Parret har tre børn.

Fold ud

Det er vigtigt for mig, at vi altid forsøger at rykke grænserne. Når familien er på skiferie, spørger jeg altid mine børn, om de har været nede at ligge? Hvis ikke, har de ikke udfordret sig selv nok. Jeg forventer også, at både spillere og min stab går til grænsen i jagten på at blive dygtigere. Og så kommer vi til at lave fejl alle sammen. Så længe vi hele tiden forsøge at rykke grænsen, bliver der lavet fejl. Men så længe, vi forsøger at lære af dem, så vi næste gang bliver endnu stærkere og endnu skarpere, så er det faktisk en helt naturlig del af udviklingen.

Hvis vi er fokuserede på at blive dygtigere hver eneste dag, så kommer resultaterne også. Jeg og holdet bliver målt og vejet på resultaterne. Måden, vi skaffer de bedst mulige resultater på, er ved at være enormt fokuserede på, hvordan vi bliver bedre, og hvordan vi bliver dygtigere sammen. Hvordan vi enkeltvis kan bidrage mest muligt til, at vi bliver så effektive og dygtige og så præsterende som overhovedet muligt. Vi har et enormt stort fokus på at blive dygtigere sammen hver dag.

Vi vil vinde, og så vil vi samtidig være generøse. Det giver mening at stå med pokalen, hvis vi samtidig husker at være generøse, for så får vi en rigtig god megafon at tale ud fra, og vi kan gøre en masse ting for andre. Spillerne og staben er sammen om at være topambitiøse og samtidig generøse. Vi vil vinde, men vi vil også give noget tilbage. I går så jeg, at Pierre Emile Højbjerg (landsholdsspiller fra Tottenham Hotspurs, red.) har doneret 250.000 kroner til børneafdelingen i Skjold, hvor han kommer fra. Den kobling mellem at være ambitiøs og generøs giver mening. Når du har den mening med dit job, og det du gør, så giver det mening at jagte pokalerne. Så giver det mening at jagte bundlinjen.

Kasper Hjulmand
Foto: Christian Als

Der er masser af ledelse i en fodboldkamp. Der er hundredevis af beslutninger, der skal træffes, bare for at eksekvere en fodboldkamp. Inden kampen gennemtænker vi alle mulige scenarier. Hvis det sker, gør vi det. Ofte ender det med nogle helt andre scenarier, hvor du skal træffe en hurtig beslutning. Bagefter bruger vi meget tid på at evaluere de her scenarier for at finde ud af, hvad vi kunne have gjort anderledes.

Mit bedste råd til unge ledere er, de skal være nysgerrig på, hvem de selv er. Jeg ved, at det lyder klichefyldt, men ikke desto mindre mener jeg, at det vigtigste er at finde ud af, hvem man er, hvad man tror på og at være sig selv. Når du kender din egen kerne og ved, hvem du er er, skal du turde være dig selv i det, give hvad du har og være ærlig omkring, hvem du er. Det er mit bedste råd

Action Card

Kasper Hjulmands 4 gode råd om ledelse

  1. Identitet. Find dig selv. Tro på den person, du er. Tro på dig selv. Vær dig selv - altid. Brug det du er, og den du er hver dag. Man kalder det ofte autencitet og det kræver refleksion over, hvad man helt grundlæggende tror på i livet. Det bedste følgeskab skabes af ledere som, ud over at være fagligt dygtige, er rigtige mennesker med alt, hvad det indebærer. Så husk at være leder og tænk over, hvad kun du kan gøre.
  2. Det drejer sig om holdet. Skab og del en meningsfuld drøm og hjælp dine medarbejdere til at gøre deres tid værdifuld. Jeg synes, god ledelse handler om at hjælpe - at tjene andre. Det kræver, at man skal lytte og forstå. Sejrene kommer, når holdet fungerer, så du er til for holdets bedste.
  3. Mod: “Succes er at gøre det rigtige”. Ud fra din egen identitet og hvad der er “holdets” (virksomhedens) bedste, ved du ofte, hvad “det rigtige” er. Det kræver mod at eksekvere det, du tror på. Det er helt afgørende at være i stand til at træffe modige beslutninger.
  4. Hold af dine medarbejdere. Jeg tror grundlæggende på, at man med ubetinget kærlighed, tillid og tryghed, kan få det bedste ud af mennesker. Hvis man grundlæggende er følelsesmæssigt tryg, kan man også presses mere, og man er villig til at gå langt, for at holdet får succes.

Jeg bruger i øvrigt dette Marcus Aurelius citat, som en ledestjerne i mit eget liv også som leder. Dette kunne egentlig være mit bedste råd:

"Giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre. Mod til at ændre de ting de ting, jeg kan. Og visdom til at se forskellen”

Andre artikler om Ledelsens Dag

LedelsensDag2024_056-wide
ÅRETS LEDER 2024

Kolleger, chefer og venner tegner et samstemmende billede af Årets Leder 2024: Hun har hele pakken

Ambus' CEO, Britt Meelby Jensen, beskrives som knusende dygtig og ambitiøs, og samtidig lyttende, ordentlig, transparent og sjov – og dermed den helt rigtige modtager af prisen som Årets Leder 2024.
15 min.
Jens Bjørn Andersen sidder på et havemøbel
Sporskifte

Et år efter han blev kåret til Årets Leder, har Jens Bjørn Andersen genopfundet sig selv

Han var en af Danmarks mest succesrige topchefer, men nu giver Årets Leder 2023, Jens Bjørn Andersen, sine erfaringer videre til andre ledere: Sæt klare mål og kommuniker dem grundigt, vær åben, transparent og lyttende – og husk på, at der også skal være et liv udenfor jobbet, lyder nogle af de vigtigste ledelsesråd fra den tidligere DSV-chef.
10 min.
Aarets-Leder_de-nominerede_2024_1920x960-(1)
Ledelsens Dag 2024

Her er de nominerede til Årets Leder 2024

Fire markante ledere fra Ambu, Kræftens Bekæmpelse, Danske Bank og Red Barnet kan løbe med landets fornemste lederpris.
5 min.
Johanne Schmidt-Nielsen står foran en væg på et kontor
Nomineret til årets leder 2024

Johanne Schmidt-Nielsen: »Jeg håber aldrig, at jeg stopper med at tvivle«

Med Johanne Schmidt-Nielsen for bordenden har Red Barnet øget sine indtægter markant og skabt øget fokus på børn og unges rettigheder verden over. Derfor er hun nomineret til Årets Leder 2024.
8 min.
Carsten Egeriis smiler
NOMINERET TIL ÅRETS LEDER 2024

Carsten Egeriis: »Som topleder bliver du nødt til at vise noget skrøbelighed«

Han har som CEO i Danske Bank indført en mere moderne og åben kultur og er godt i gang med at genopbygge tilliden blandt kunder og medarbejdere. Derfor er Carsten Egeriis nomineret til Årets Leder 2024.
7 min.