Thomas Ravn-Pedersen er CEO for Verdens Bedste Nyheder og var en af hovedtalerne til Ledernes konference Bæredygtig Ledelse
Bæredygtig ledelse

Verden går ad h... til. Heldigvis er der en plan, du kan følge

Foto Astrid Maria Rasmussen
11. december 2020

FN’s verdensmål kan bruges som en konkret plan for en bedre verden, siger direktøren for Verdens Bedste Nyheder. Men det kræver en indsats fra alle – især ledere.

Gå til Action card
Det står skidt til. Rigtigt skidt. Ud over pandemien er verden stadig ramt af klimakrisen. Både i Danmark og i resten af verden har klimaforandringerne skabt ekstremt vejr med katastrofer, flygtninge og fattigdom til følge. Og udviklingen accelererer med eksponentiel hastighed.

Scenen er sat til konferencen Bæredygtig ledelse, der i den forløbne uge blev afviklet i både København og Aarhus. Sebastian Mernild har lige været på scenen. En international topforsker, der har vist graf på graf på graf til forsamlingen af ledere, og gjort det helt klart, at verden er af lave.

Så måske er det tid til et mere positivt syn på verden? Det kan Thomas Ravn-Pedersen, der er direktør og chefredaktør hos Verdens Bedste Nyheder, heldigvis præsentere.

»Der kan godt være en risiko for, at jeg kommer til at fremstå som ham den jublende, lalleglade idiot, der siger: ”Bare rolig, det skal nok gå”. Men ikke desto mindre, så håber jeg at kunne formidle nogle af de ting, der faktisk går godt, og som kan give os håb om, at vi kan lykkes med denne her omstilling«, fortæller han.

Formålet med det uafhængige medie, han står i spidsen for, er netop at formidle nyheder om bæredygtighed og verdensmål i en konstruktiv tone.

Og hvordan gør man så det, når det hele går ad h... til, som klimaforskeren lige har vist få sekunder før? Endda på et tidspunkt, hvor coronapandemien i den grad har gjort 2020 til et kriseår?

Thomas Ravn-Pedersen er CEO for Verdens Bedste Nyheder og var en af hovedtalerne til Ledernes konference Bæredygtig Ledelse

Thomas Ravn-Pedersen

Fold ud

En krise er en mulighed for et vendepunkt

Én af hovedpointerne fra Thomas Ravn-Pedersen er, at vi kan bruge kriser som en mulighed.

»Det er lige præcis midt i en krise, som den vi er i nu, at vi også skal sige: ”Hvad er det så, vi vil, når vi kommer ud af den?”«.

For faktisk går det godt på en række områder: Kulkraft er på vej ud. Sol og vindenergi vækster. Der bliver plantet træer verden over, og vi er begyndt at få klimavalg rundt omkring. Der bliver også født et nogenlunde stabilt antal mennesker på verdensplan. Vi lever længere, og børnedødeligheden falder.

Og ja, der er klima- og coronakrise. Men vi har verdens vigtigste plan, til at hjælpe os, siger Thomas Ravn-Pedersen:

»Vi har verdensmålene. Det, verdensmålene fortæller os, er, at vi kan bygge en bedre verden. Der var nogle, der over tre år planlagde de her verdensmål, netop med henblik på at kunne imødegå en global pandemi, som vi har i øjeblikket«.

En film fra FN understreger ifølge Thomas Ravn-Pedersen behovet for at følge planen. Og i filmen er også fem pointer, som er vand på hans mølle: Der er nemlig en vej frem.

Fem veje til at handle på verdensmålene

Filmen fra FN giver fem bud på en vej frem mod verdensmålene i lyset af de seneste års begivenheder:

  1. Covid-19 giver mulighed for at se på verden, som den er. Den vej, vi bevæger os ud af, fører ingen vegne, så vi er nødt til at ændre kurs.
  2. Vi skal reducere CO2-udledningerne med 50 procent inden 2030.
  3. Vi skal sikre ligestilling – ulighed for kvinder er en global udfordring.
  4. De unge skal på banen. Ikke som symbolhandlinger – de skal sidde med ved bordet.
  5. Vi skal fokusere på de små beslutninger, vi hver især træffer, som skaber mere eller mindre bæredygtighed.
Fold ud

Verdensmålene kan blive en løftestang for god ledelse

Særligt det sidste punkt er ét, Thomas Ravn-Pedersen hæfter sig ved: Vi kan hver især skabe mere eller mindre bæredygtighed gennem de beslutninger, vi træffer – store som små.

»Det er det, der kan have allerstørst effekt, for det gælder dig og mig. Det er beskeden om, at vi alle er en del af det her. Og endnu mere som ledere, fordi vi træffer beslutninger hver eneste dag, som kan være mere eller mindre bæredygtige«, siger Thomas Ravn-Pedersen.

Et fokus på bæredygtighed har vist sig at være en løftestang for mange virksomheders brand, og det har også haft en positiv effekt på evnen til at tiltrække unge talenter, fortæller han. Og andre virksomheder er ligefrem blevet straffet for at mangle en klar strategi for netop bæredygtighed.

Hvor skal du starte? 3 tips fra Thomas Ravn-Pedersen

De små og mellemstore virksomheder savner viden, inspiration og konkrete tips til at starte arbejdet med verdensmål, viser en rapport fra Lederne. Thomas Ravn-Pedersen giver her tre tips til, hvor du kan starte.

  • Vores mål er et projekt, der har oversat verdensmålene til 197 danske målepunkter. Bag projektet står blandt andet Danmarks Statistik og 2030-panelet.
  • SDG Accelerator er et program med støtte fra Industriens Fond, der har udviklet en række værktøjer, som kan hjælpe små og mellemstore virksomheder (SMV) med at bruge verdensmålene som løftestang for nye forretningsmuligheder.
  • Fra filantropi til forretning hjælper ligeledes virksomheder med viden og værktøjer inden for verdensmålene. Bag projektet står Dansk Industri og Industriens Fond.
Fold ud
Thomas Ravn-Pedersen forstår også godt, at det kan være svært for mange ledere at tage hul på arbejdet med verdensmålene. For der er nok at tage fat på, og det er måske ikke alt, der er helt lige til.

»De helt store problemer er vores transport, det vi spiser, og måden vi bygger på. Men tænk også over, hvad I kan gøre på virksomhedsniveau. Tænk over de små forandringer: Taxakørsel, flyrejser, affaldssortering og så videre«, siger han og slutter med en klar opfordring til lederne:

»Alle jer med magt har et kæmpe ansvar, for I kan jo bruge den«.

Action Card

5 gode råd til at arbejde med bæredygtig ledelse

Thomas Ravn-Pedersens fem gode råd til dig, der gerne vil lede efter verdensmålene.

  1. Udnyt dit ledelsesrum maksimalt
  2. Vær nysgerrig
  3. Find de verdensmål, hvor I i forvejen er stærke – og dem, hvor I er udfordret
  4. Fortæl om det, I gør – udadtil og indadtil
  5. Husk, at der er styrke i hver en beslutning, du tager