
Bæredygtighed er adgangsbilletten til fremtiden
Din virksomheds overlevelse afhænger af, at du som leder får omsat FN’s verdensmål til handling, siger dansk ledelsesforsknings grand old man, Steen Hildebrandt. Her er, hvad du skal gøre.
»For den enkelte virksomhed er spørgsmålet ikke, om bæredygtighed er noget, der skal tages alvorligt eller ej. Det skal tages alvorligt, hvis virksomheden vil overleve. Kunderne, investorerne, medarbejderne, banken og samfundet forventer det«
Arbejdet med verdensmålene koster tid og kræfter. Men det betaler sig.
»Det koster penge i begyndelsen. Men det skal man tage i stiv arm, for investeringen kommer tilbage. Bæredygtighed er adgangsbilletten til at tjene penge i fremtiden,« siger Steen Hildebrandt.
Som leder kan du eksempelvis starte med at gå forrest med de gode vaner i forhold til at spare på el, vand og varme, undgå madspild, ressourcespild og udnytte affald. Under corona-krisen har mange virksomheder for eksempel fået øjnene op for, at man tidligere har brugt millioner af kroner på rejser, som nu sagtens kan undværes.
»Ikke alle rejser er overflødige, men en stor del af dem er ikke nødvendige. Rejser, møder og dét, de er afledt af – organisationsformer, ledelsesstrukturer, lederkompetencer, undervisning, uddannelse – alt det, skal tages op til overordnet strategisk overvejelse i alle virksomheder og institutioner verden over. Det vil ske, og det vil få umådeligt store konsekvenser«, siger Steen HiIdebrandt.
Start med at få overblik
Så, hvor starter du som leder?
Først og fremmest handler det om at lære de 17 verdensmål at kende. Derfra kan du tegne et billede af, hvor din virksomhed står i forhold til de enkelte verdensmål. Og af den undersøgelse finder du ud af, hvor din virksomheds udfordringer er.

Han forklarer, at virksomhedens ledere har brug for viden om hele virksomhedens værdikæde. Der skal ses på sammenhænge mellem produktionsprocesser, råvarer, bygninger og CO2-udledninger. Lederne må derfor analysere, måle og beskrive alle handlinger og initiativer for at vide, hvor virksomheden er.
Det drejer sig eksempelvis om tekniske sammenhænge, og de konsekvenser det har for klimaet. Men det handler også om sociologiske og samfundsmæssige aspekter. Al verdensmålsledelse begynder med en analyse.

Målene hænger sammen
Nogle af verdensmålene vil måske forekomme fjerne og uvedkommende, mens andre vil være meget relevante og nærværende for din virksomhed. Det er der ikke noget mærkeligt ved, ifølge Steen Hildebrandt. Verdensmålenes relevans hænger sammen med den virkelighed, branche og konkurrencesituation, som den enkelte virksomhed befinder sig i. Men efterhånden, som man arbejder med målene, vil man se, at målene hænger sammen. De fleste mål vil derfor gradvist kunne ses som relevante.
Det kan være en hjælp at inddrage de 169 delmål og de officielle FN-indikatorer i arbejdet med verdensmålene. Det kan biddrage til at gøre status over, hvordan virksomheden klarer sig i forhold til alt fra affald, indkøb, leverandører, transport og sundhed – til virksomhedens bidrag til at beskæftige udsatte borgere, ligestilling og uddannelse samt biodiversitet, forurening, vand- og energiforbrug og partnerskaber.

Stil dig selv de centrale spørgsmål
Næste store skridt er at komme ned i virksomhedens fundament og se på virksomhedens identitet, historie, formål, idegrundlag og mission. Med udgangspunkt i den analyse formuleres visionen for virksomhedens situation om ti år.
Her er det i sidste ende topledelsen og en eventuel bestyrelse, der skal finde svarene på en række spørgsmål: Hvor vil vi hen? Vil vi arbejde med verdensmålene som en ny strategisk rettesnor? Vil vi gå ind i diskussionen om virksomhedens fremtidige identitet, placering i samfundet, forhold til naturen osv.? I hvilket omfang, hvordan og hvor hurtigt vil vi inkorporere verdensmålenes formuleringer, ønsker og krav i virksomhedens strategi og planer? Kan vi selv klare opgaven, eller er vi nødt til at få hjælp og inspiration udefra?
»Verdensmålene fører os ned i de mere eksistentielle diskussioner. Det kræver energi, tid, engagement, nærvær, mod og ærlighed og ikke mindst åbenhed«, siger Steen Hildebrandt og advarer:
»Ledelsen skal ikke gå ind i sådan en proces, hvis de ikke vil noget nyt. De skal ikke gå i gang, hvis de tror, at det kun drejer sig om justeringer og korrektioner på en allerede fastlagt kurs og strategi«.
Det afgørende er altså, at ledelsen har et klart blik for, at det ikke handler om business as usual, men om business as unusual.
Involver medarbejderne i arbejdet
Når det bliver klart hvilken virksomhed, man ønsker at være om fem-ti år, starter processen med at identificere de gab og huller, der skal lukkes, for at man kan komme i mål.
Det bliver tydeligt, hvilke initiativer, projekter, investeringer og ændringer i produktion, processer, indkøb, marketing, salg, personale og vedligeholdelse, som du og resten af ledelsen skal iværksætte og gennemføre i de kommende år.
Det er derfor vigtigt, at du som leder involverer medarbejderne og inddrager dem i prioriteringen og udvælgelsen af de forskellige bæredygtige initiativer og mål. De verdensmål, der prioriteres, skal operationaliseres og kobles til de konkrete opgaver, så det giver mening for medarbejderne. En måde at gøre dét på er eksempelvis ved at oprette råd, eller projekt- og arbejdsgrupper på tværs i organisationen, hvor ledelse og medarbejdere arbejder sammen om verdensmålene.

Et nyt ledelses- og organisationssyn
Verdensmålene repræsenterer i virkeligheden et nyt ledelses- og organisationssyn – et slags involverings- og partnerskabssyn, mener Steen Hildebrandt. For lederen skal have bundet virksomhedens forskellige afdelinger, sektioner og funktioner sammen. Det bliver derfor nødvendigt at eliminere silotænkning, så ledere og medarbejdere kan arbejde på tværs. Og så skal ledelsen lederne give plads til medarbejderne.
»I alt for mange virksomheder er medarbejderne reduceret til meget mindre, end de i virkeligheden er. Medarbejderne skal respekteres for de mange kompetencer og for den medansvarlighed, som de repræsenterer. Og på den baggrund er det en selvfølge, at medarbejderne er en del af virksomhedens nye engagement i verdensmålene og bæredygtige udvikling«, fremhæver Steen Hildebrandt.
Medarbejderne er uundværlige, hvis virksomheden vil tage varige skridt ind i en ny epoke, hvor verdensmål bliver det nye fundament for en sund og bæredygtig økonomi i virksomheden.
Der skal handles nu
Verdensmålene lægger ikke op til småjusteringer og korrektioner. De skal transformere den verden, vi lever i. Og verden er os alle – ikke mindst den enkelte virksomhed, den enkelte leder og den enkelte medarbejder.
»Verdensmålene er ikke et problem, men en mulighed, som lederne skal gribe. Der skal handles nu, og det haster. Verden er på vej mod meget alvorlige tilstande, såfremt vi ikke ændrer retning. Derfor skal vi transformere nu,« konkluderer Steen Hildebrandt.
Du må hellere komme i gang.