Connie Hedegaard er bestyrelsesformand for Concito og en af hovedtalerne til Ledernes Konferencetour 2021
Connie Hedegaard er bestyrelsesformand for Concito, tidligere klimakomissær i EU – og en af hovedtalerne til Ledernes Konference Tour 2021 Foto: Christian Als
LEDERNES KONFERENCE TOUR 2021

»En vis utålmodighed skader ikke. Vi skal rykke nu!«

27. april 2021

Danske ledere skal rykke nu, hvor verdens leder sætter klima på dagsordenen, og efterspørgslen stiger på alt det, vi kan på det område. Det siger Connie Hedegaard, der er hovedtaler ved konferencen Fremtidens klima – den største udfordring og den største mulighed den 28. april.

Gå til Action card

Hvad er den vigtigste udfordring, danske ledere står over for nu i forhold til klimadagsordenen?

At omsætte diverse ambitiøse mål til konkret handling og konkrete løsninger såvel i produktionen som i selve virksomheden.

Hvilke personlige lederegenskaber bliver der især brug for?

Der bliver brug for mod, strategisk tænkning, evne og vilje til at tænke på tværs af siloer og overskue kompleksiteten. Og så skader en vis utålmodighed ikke. Nu skal vi altså rykke!

Lær af de succesfulde, der formår at forene det grønne og innovative – blandt andet ved at definere en klar baseline, at sætte målbare mål og at prioritere at nå dem ned gennem hele organisationen. Se eksempelvis på coronakrisen: De ledere, der tog ansvaret på sig for de svære beslutninger, og som var i stand til at kommunikere, hvorfor de handlede som de gjorde – dem fik man respekt for.

Connie Hedegaard, f. 1960

Formand for bestyrelsen i Danmarks grønne tænketank Concito siden 2015

Tidligere klimakommissær i EU, klima- og energiminister, samt miljøminister

Har også arbejdet som chef for Radioavisen, været vært på DR2 Deadline og journalist på Berlingske Tidende

Uddannet Cand.mag. i litteraturvidenskab og historie

Fold ud

Hvor ser du de største muligheder for danske ledere inden for klima?

Jamen, at have styr på virksomhedens og produkternes klimaregnskab er simpelthen vigtigt – ikke bare for konkurrenceevnen i fremtiden, men også for virksomhedens omdømme, the reputational risk. Det er license to operate.

Og der er store muligheder for dem, der rykker nu. EU gør klimaet til omdrejningspunkt for genopretningen efter corona, Præsident Biden afsætter ufattelige summer til Build Back Better. Det samme sker i Korea, i Japan, i Kinas 5-årsplan. Efterspørgslen efter det, vi er dygtige til, vokser: Vind, integration af vedvarende energi, energieffektivisering og ressourceoptimering, vandløsninger, digitalisering og komponenter til el-biler.

Hvis du skulle give ét råd til danske ledere, hvad ville det så være?

Klimadagsordenen er kommet for at blive, så der er ingen grund til at vente på, at andre fortæller dig, hvad du skal gøre. Ryk nu! Om det er energiforbruget i jeres bygninger, maden i kantinen, virksomhedens transportløsninger, indkøbssiden eller nye skridt, der kan tages i produktionen. Der er ikke én opskrift.

Men lær af de bedste – måske brancheorganisationen kan hjælpe? Og sørg for at inddrage medarbejderne. Når først topledelsen har fokus på området, siger erfaringerne, at der kan komme mange konkrete forslag til forbedrede og mere klimavenlige processer fra de ansatte.

Relaterede artikler

Mikkel Severin sidder foran en sort baggrund
Emotionel intelligens

Han er emotionel vejleder for landets topledere. Her er det vigtigste, han fortæller dem

Du kan være verdens skarpeste og fagligt bedst funderet leder, men uden emotionel intelligens bliver dine resultater i bedste fald gennemsnitlige; i værste fald skaber du et spor af destruktion og mistrivsel omkring dig, siger Mikkel Severin, der lærer topchefer at forstå og kontrollere deres følelser – og at lytte.
13 min.
Rane Willerslev sidder i en rød sofa
Sådan er min dag

Rane Willerslev er topchefen uden computer og skrivebord

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev har et utraditionelt kontor, hvor nogle normale elementer mangler, og hvor en ‘Freud-briks’ spiller en rolle. Her smider han sig for at læse mails eller tage en powernap imellem de mange aftaler i løbet af dagen.
5 min.
Kontorstol med jakke over ryggen

Er der brug for dig som leder, når AI slår igennem?

Kunstig intelligens, eller AI, præger allerede arbejdslivet, for eksempel når det gælder rekruttering. Men der er meget mere på vej. Thomas Terney, der har en ph.d. i kunstig intelligens – og selv er leder – fortæller, hvordan ledere kan ruste sig til de nye tider. Blandt andet hvorfor du bør betragte en chat-robot som en almindelig medarbejder.
10 min.
Kræn Østergård
En uge med Coops topchef

Manden bag Irmas lukning havde forudset stormvejret, men fik tårer i øjnene, da han skulle fortælle det til organisationen

Under kodenavnet ’Operation ABC’ blev lukningen af Irma og den store reorganisering af Coop forberedt i dybeste hemmelighed gennem et halvt år. Coops topchef, Kræn Østergaard Nielsen, fortæller her om processen og om de afgørende dage før, under og efter ledelsesbeslutningen blev offentliggjort.
12 min.
Lars Sander Matjeka går tur med sine hunde på Amager Strandpark

»Jeg er virkelig overrasket over, hvor mange ledere der ikke trives«

Da Lars Sander Matjeka blev fyret som CEO i Aller Media i 2020, gik han målrettet i gang med at finde et nyt toplederjob. Tilbuddene kom, men det gjorde tvivlen også: Er det virkelig prisen værd? En tanke han til sin overraskelse deler med de fleste af de ledere, han i dag er rådgiver for.
17 min.
Læs Emilia van Hauens klumme
Emilia van Hauen

Her er det vigtigste du skal vide om dine unge medarbejdere

Ungdomsoprøret handler om et mere menneskeligt samfund og en bedre balanceret arbejdskultur. Tag det til dig som leder! Og få nogle redskaber til at skabe bro mellem generationerne.
3 min.