Connie Hedegaard er bestyrelsesformand for Concito og en af hovedtalerne til Ledernes Konferencetour 2021
Connie Hedegaard er bestyrelsesformand for Concito, tidligere klimakomissær i EU – og en af hovedtalerne til Ledernes Konference Tour 2021 Foto: Christian Als
LEDERNES KONFERENCE TOUR 2021

»En vis utålmodighed skader ikke. Vi skal rykke nu!«

27. April 2021

Danske ledere skal rykke nu, hvor verdens leder sætter klima på dagsordenen, og efterspørgslen stiger på alt det, vi kan på det område. Det siger Connie Hedegaard, der er hovedtaler ved konferencen Fremtidens klima – den største udfordring og den største mulighed den 28. april.

Gå til Action card

Hvad er den vigtigste udfordring, danske ledere står over for nu i forhold til klimadagsordenen?

At omsætte diverse ambitiøse mål til konkret handling og konkrete løsninger såvel i produktionen som i selve virksomheden.

Hvilke personlige lederegenskaber bliver der især brug for?

Der bliver brug for mod, strategisk tænkning, evne og vilje til at tænke på tværs af siloer og overskue kompleksiteten. Og så skader en vis utålmodighed ikke. Nu skal vi altså rykke!

Lær af de succesfulde, der formår at forene det grønne og innovative – blandt andet ved at definere en klar baseline, at sætte målbare mål og at prioritere at nå dem ned gennem hele organisationen. Se eksempelvis på coronakrisen: De ledere, der tog ansvaret på sig for de svære beslutninger, og som var i stand til at kommunikere, hvorfor de handlede som de gjorde – dem fik man respekt for.

Connie Hedegaard, f. 1960

Formand for bestyrelsen i Danmarks grønne tænketank Concito siden 2015

Tidligere klimakommissær i EU, klima- og energiminister, samt miljøminister

Har også arbejdet som chef for Radioavisen, været vært på DR2 Deadline og journalist på Berlingske Tidende

Uddannet Cand.mag. i litteraturvidenskab og historie

Fold ud

Hvor ser du de største muligheder for danske ledere inden for klima?

Jamen, at have styr på virksomhedens og produkternes klimaregnskab er simpelthen vigtigt – ikke bare for konkurrenceevnen i fremtiden, men også for virksomhedens omdømme, the reputational risk. Det er license to operate.

Og der er store muligheder for dem, der rykker nu. EU gør klimaet til omdrejningspunkt for genopretningen efter corona, Præsident Biden afsætter ufattelige summer til Build Back Better. Det samme sker i Korea, i Japan, i Kinas 5-årsplan. Efterspørgslen efter det, vi er dygtige til, vokser: Vind, integration af vedvarende energi, energieffektivisering og ressourceoptimering, vandløsninger, digitalisering og komponenter til el-biler.

Hvis du skulle give ét råd til danske ledere, hvad ville det så være?

Klimadagsordenen er kommet for at blive, så der er ingen grund til at vente på, at andre fortæller dig, hvad du skal gøre. Ryk nu! Om det er energiforbruget i jeres bygninger, maden i kantinen, virksomhedens transportløsninger, indkøbssiden eller nye skridt, der kan tages i produktionen. Der er ikke én opskrift.

Men lær af de bedste – måske brancheorganisationen kan hjælpe? Og sørg for at inddrage medarbejderne. Når først topledelsen har fokus på området, siger erfaringerne, at der kan komme mange konkrete forslag til forbedrede og mere klimavenlige processer fra de ansatte.