Nina Mathiesen og Mari Randsborg på COBEs kontor
Kvindernes Kampdag

Her er 16 kvindelige ledere, der gør deres for at smadre statistikkerne

8. marts 2024

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi samlet en række artikler med succesfulde, kvindelige ledere, som vi alle kan lære noget af. Værsgo.

Gå til Action card

Statistikkerne lyver ikke. Der er markant færre kvinder end mænd på de danske ledelsesgange. Jo højere ledelseslag, desto skævere kønsfordeling. Øv.

Det er selvfølgelig ikke fordi kvinder er dårligere ledere end mænd. Og det er ikke noget problem at finde kvinder, der brillerer på alle ledelsesniveauer. Især ikke når man læser med her på Lederstof.dk, hvor vi igen det seneste år har bragt lige mange artikler med kvindelige som med mandlige ledere.

Her er et udvalg af dem. En række af vores artikler med dygtige og succesrige, kvindelige ledere. Tjek listen, læs med, og bliv inspireret, uanset hvem du selv er.

Bestyrelsesdronningen

Lene Skole er en af dansk erhvervslivs virkelige sværvægtere. Hun har været Lundbeckfondens topchef siden 2014 og et erfarent og yderst kompetent bestyrelsesmedlem. Hun er netop blevet udpeget til bestyrelsesformand for Ørsted og er i forvejen næstformand for bestyrelserne i Nordea, Falck, ALK-Abelló og Lundbeck. Mød hende i vores podcast Ledelse med vilje eller i artiklen her:

Reformatoren

Anitha Danielsen er relativt ny som leder. Men på kort tid har hun gjort en kæmpestor forskel. Da hun tiltrådte som leder på Gentofte Akutklinik, var medarbejderne opgivende, frustrerede og havde let til tårer. Blot 10 måneder senere vandt afdelingen en arbejdsmiljøpris. Læs, hvordan hun greb ledelsesopgaven an her:

Professoren

Der er få mennesker, der forstår ledelse både i teori og praksis bedre end Majken Schultz. Hun er højt estimeret ledelsesprofessor på CBS og har også være tilknyttet universitetet i Oxford. Samtidigt er hun formand for Carlsbergfondet og næstformand i bryggeriet, ligesom hun har siddet i bestyrelserne for Realdania, Danish Crown og Bang & Olufsen. Hun har lagt mærke til noget vedrørende køn:

Ildsjælen

Eva Secher leder med sine ord ikke efter lykken. Hun leder efter at kunne gøre en forskel, og det gør hun i allerhøjeste grad i sit job som direktør for Mændenes Hjem. »Det handler om, at jeg gerne vil kunne se, at det betyder noget, at jeg er her,« siger hun i artiklen her, hvor Lederstof.dk har besøgt hendes arbejdsplads på Vesterbro:

Udlandsprofilen

Mette Hybschmann er overhovedet ikke typen, der accepterer tingenes tilstand, hvis de ikke er rimelige. Som for eksempel den manglende ligestilling på det danske arbejdsmarked. Men hvad gør hun så? Hun tager derhen, hvor mulighederne er, og det har foreløbigt bragt hende til store lederjob i Tyskland, USA og Mellemøsten. Læs, hvordan hun er lykkedes og få hendes opfordring til andre kvinder med i historien her:

Museumschefen

Kunstens verden ligger grundlæggende i et helt andet univers end arbejdsmarkedets. Men på et museum mødes de to. Arbejdsmiljø, lønforhandling, strategi og forretning kræver ledelse, og det forstår Marie Nipper, der sidste år tiltrådte som direktør på Arken. Vi var med hende i de første måneder, og det kan du også komme i denne historie om, hvordan hun greb den store ledelsesopgave an:

Direktørduoen

Hvorfor skal én leder stå øverst med hele ansvaret? Det spørgsmål er der ikke mange, der stiller sig selv, men det har de gjort hos arkitektfirmaet COBE, og de kom ikke på et godt svar, så nu har de ikke én, men to CEO’er. Mød Nina Mathiesen og Mari Randsborg, der deler det øverste ansvar, og bliv inspireret til en hel ny måde at drive topledelse på:

Magtmennesket

Der er én dansker på det amerikanske magasin Times’ årlige liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer: Margrethe Vestager. EU-kommissæren er yderst bevidst om sin magt. Hun er gået efter den og forstår hvilket ansvar, der følger med den. Både når hun som i denne uge udstikker en bøde på 13,5 milliarder til Apple, og når hun i det daglige er et forbillede for sine 900 medarbejdere og alle andre, der ser op til hende. Forstå hendes syn på ledelse i denne artikel:

Iværksætteren

Dygtige iværksættere er ikke nødvendigvis dygtige ledere, men det er Mette Lykke. Da hun i 2012 sagde ja til at blive CEO for Endomondo, som hun havde været med til at grundlægge, var det egentligt ikke det, hun ønskede. Men hun valgte topledelse til, og i dag er hun øverste direktør i Too Good To Go, der i de seks år, hun har siddet for bordenden, er gået fra 10 til 1.200 ansatte fordelt på 17 lande. Mød hende her:

Familiemennesket

Hvis du tænker, at man ikke både kan prioritere sin familie og bestride et vigtigt lederjob, så skal du læse med her. Lotte Bruun Jensen er direktør i virksomheden Osvald Jensen A/S, men det, som ligger hende mest på sinde, er hendes familie, hendes pårørende og hendes venner – og det har hun meldt klart ud i virksomheden. Mød hende i vores podcastserie Lederskabet eller i denne artikel, der også fortæller, hvordan Lotte Bruun Jensens syn på work-life balance er en del af en større trend, hvor især yngre ledere nægter at lade sig opsluge af arbejdet med hud og hår.

Forandringslederen

Mette Kaagaard er på mange måder en af de typer, vi har for få af. Hun er uddannet maskiningeniør (en uddannelse, hvor kønsfordelingen er endnu skævere end i topledelse), og hun er ikke blot selv brudt så godt og grundigt gennem glasloftet, at hun i dag er topchefen i Microsoft Danmark – hun kæmper også for andre kvinders mulighed for at nå til tops. Mød en leder drevet af viljen til konstant forandring i vores podcast Ledelse med vilje eller lige her:

Z'eren

Der tales meget om de unge. Om generation Z. Hvem ved mest om dem? Hvordan skal de ledes? Sofie Henriksen forstår generationen bedre end de fleste, for hun tilhører den selv og har været ramt af samme tvivl og udfordringer, som hendes medarbejdere oplever. Mød en leder, der tør være åben og sårbar og 100 procent sig selv:

CEO'en

Ifølge Danmarks Statistik er 86,4 procent af de administrerende direktører for virksomheder med over 50 ansatte mænd. Britt Melbye er ikke blot en de resterende 15,6 procent. Som CEO i C25-virksomheden AMBU har hun måske det største job overhovedet blandt kvinderne i det danske erhvervsliv. Hun har klaret sig til tops uden hjælp, og engang var hun imod kvoter som middel til at få flere kvinder til tops, men hun har skiftet holdning undervejs:

Motivatoren

Man skal kunne noget særligt, hvis man som leder ikke bare skal være chef for 60 lønnede medarbejdere, men også få 275 frivillige til at lægge et seriøst stykke arbejde og gå i samme retning. Det kan Mirka Mozer. Gennem ti år har hun været direktør i Diversity Works (tidl. Indvandrer Kvindecenter), hvor hun både har skabt arbejdspladser og gjort organisationen økonomisk bæredygtig. Næste måned skifter Mirka Mozer til jobbet som generalsekretær i Dansk Folkehjælp, men det er stadig værd at læse vores lederportræt, der begynder på spisehuset ’Send flere krydderier’:

Cheflægen

Landets fødeafdelinger er pressede. Mangel på jordemødre og sygeplejersker stresser personalet og fører til stramme vagtplaner, der giver nye problemer. Men ikke på regionshospitalet i Horsens. Her er Marie Storkholm chefen, og hun har skabt en arbejdskultur, hvor alle giver feedback til alle, og hvor selv den nyeste medarbejder må løbe med egne ideer uden at spørge om lov. Derfor er der ingen problemer med at skaffe personale, og derfor blev Marie Storkholm nomineret til Årets Leder 2023. Mød hende her:

Som jeg skrev i indledningen, er kvinderne på denne liste blot et meget lille udvalg af de ledere, du kan møde på Lederstof.dk. Siden vi lancerede Lederstof.dk i 2020 har vi skrevet godt 500 artikler. I 48 procent af de artikler, der har haft en tydelig hovedperson, har hovedpersonen været en kvinde. Siden det sidst var 8. marts, har fordelingen været præcis 50/50.

Hvis du har lyst til at følge med, så skriv dig op til vores nyhedsbrev her, eller følg Lederstof.dk på Facebook eller LinkedIn. Har du en idé til en god historie om kvinder (eller mænd) og livet med ledelse, så send mig en mail på ahv@lederne.dk.

Relateret indhold

Charlotte Jensen står og snakker med en kvindelig gaffeltruckfører i IKEAs varelager
Ligestilling

IKEA vil ikke længere finde sig i, at så få kvinder kører gaffeltruck

Møbelgiganten IKEA har i dag en ligelig fordeling af mænd og kvinder i bestyrelse, direktion og blandt samtlige 3.100 medarbejdere. Men der er stadig hjørner af koncernen, hvor balancen halter, for eksempel på lageret, der totalt domineres af mænd. Derfor bliver alle ledere nu målt på, om kønsbalancen er i orden i alle afdelinger – også på de områder, hvor kvinderne er i overtal.
10 min.
Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
Frederik Sjørslev kigger ind i kameraet og har sin solsikkesnor rundt om halsen
Diversitet

Det kan være svært at gøre et supergodt førstehåndsindtryk, når man stammer. Alligevel er Frederik blevet direktør og leder for 900 medarbejdere

Der skulle 300 ansøgninger og 30 jobsamtaler til, før Frederik fandt en arbejdsgiver, der kunne se ud over hans stammen.
9 min.
Fodgængeroverfelt med en masse mennesker

Har vi overset, at diversitet også kan være svært?

Det er afgørende at se på diversitet som mere end ligelig repræsentation af køn, alder og etnicitet. Et forskningsprojekt viser, at brogede teams kan være både en fordel og en ulempe, afhængigt af hvordan ledelsen griber arbejdet an.
9 min.
Mette Hybschmann står ved et gelænder

»Vil du være topleder, kan udlandet være vejen frem – specielt hvis du er kvinde«

»Min præference har været at bo og arbejde i Danmark, men de interessante job, jeg har fået tilbudt, var ofte i udlandet,« lyder det fra CEO Mette Hybschmann, der har skabt sin karriere via globale job med virke i England, USA, Tyskland og senest Mellemøsten.
9 min.
Eva Secher kigger ind i kameraet

Eva Secher er leder på samfundets yderste kant: »Personligt leder jeg ikke efter lykken, jeg leder mere efter mening«

Du skal kun blive leder, hvis du har ambitioner om at gøre en forskel, mener Eva Secher, der er direktør for Mændenes Hjem på Vesterbro i København. Hun går hver dag på arbejde for at gøre livet lidt mere tåleligt for hjemløse, stofmisbrugere og andre udsatte borgere.
9 min.