Maks Jørgensen sidder ved sin golftaske på en bænk
 Driftschef i Frederiksberg Forenede Boligselskaber, Maks Jørgensen, nyder en runde golf hver onsdag takket være seniordage og fleksibiliteten i hans lederjob. Foto: Christian Als
SENKARRIERE

Maks på 66 er driftschef og regner med at fortsætte til de 70: »Lederjobbet er med til at holde mig i gang«

13. november 2024

Seniordage og stor fleksibilitet i jobbet har givet Maks Jørgensen mere tid til at spille golf og passe hus og have. Men det er ikke altid nemt for en leder at skrue ned for arbejdslivet – her får du nogle bud på, hvad du selv kan selv gøre.

Gå til Action card

Hver onsdag klokken 11.00 forlader Maks Jørgensen kontoret og sætter kurs mod golfbanen. Det lille drilske spil er både hans og hustruens helt store passion, også selv om det er, hvad han selv betegner som en tidsrøver.

»Der går mange timer med det, men heldigvis er mit lederjob i dag så fleksibelt indrettet, at det kan lade sig gøre at booke en bane samme tid hver uge,« siger Maks Jørgensen.

Han arbejder i dag som driftschef i Frederiksberg Forenede Boligselskaber. Som 66-årig kunne han egentlig gå på pension næste år, men han agter at fortsætte, indtil han bliver 70.

»Min far var maskinchef og stoppede som 67-årig, men døde bare tre år senere. Jeg er ret overbevist om, at det var af kedsomhed,« siger Maks Jørgensen.

MaksJoergensen_portrait_1280x1920_009-min
»Jeg kan stadig rigtig godt lide at gå på arbejde. Jeg har et interessant lederjob, nogle supergode kolleger, og så er det med til at holde mig i gang,« fortæller Maks Jørgensen. Foto: Christian Als

Seniordage og stor fleksibilitet
Selv om han godt kan mærke, at energien ikke er den samme som for 10 eller 20 år siden, trives han i jobbet og med ansvaret for de i alt 12 medarbejdere. Det skyldes dels, at han kan holde seks ekstra seniordage om året, dels at han i stor udstrækning kan planlægge arbejdsdagen selv.

»Jeg har rigtig mange aftenmøder, der giver en del afspadsering. Det betyder, at jeg kan gå tidligt eller holde helt fri, når jeg har brug for det.«

Når han lige nu har tænkt sig at blive på arbejdsmarkedet et godt stykke ud over pensionsalderen, hænger det også sammen med hans privatøkonomi. Han har tidligere været selvstændig, men mistede stort set hele sin pensionsopsparing, da Amagerbanken krakkede.

»Derfor måtte jeg for 13-14 år siden starte helt forfra med min opsparing. Det betyder derfor en del økonomisk, at jeg bliver nogle år ekstra, blandt andet fordi man i dag får en bonus, hvis man arbejder ud over den officielle pensionsalder,« siger Maks Jørgensen.

MaksJoergensen1920x1280_landscape005-min
»Det betyder derfor en del økonomisk, at jeg bliver nogle år ekstra, blandt andet fordi man i dag får en bonus, hvis man arbejder ud over den officielle pensionsalder,« siger Maks Jørgensen. Foto: Christian Als

Nedsat tid gav tid til familien
Seniordage er kun et af flere redskaber, man kan bruge i senkarrieren. I flere virksomheder og organisationer kan både medarbejdere og ledere også gå på seniortid. Det indebærer, at man kun arbejder fire dage om ugen. Ordningen er typisk skruet sådan sammen, at man går ned i løn svarende til de timer, man arbejder mindre, mens pensionsbidraget er uændret.

En af dem, der har prøvet seniortid, er 61-årige Anne-Mette Stender, der indtil for nylig var HR-chef i Home. Hun brugte den ekstra ugentlige fridag til som udgangspunkt altid at holde fri om mandagen, så hun havde en forlænget weekend at se frem til hver uge.

For hende var lønnedgangen ikke nogen faktor. Det var meget mere vigtigt at få mere kvalitetstid med familien efter nogle meget travle arbejdsår, hvor hun ofte følte, at hun arbejdede for meget. Lige nu er hun på udkig efter sit næste lederjob og håber, at hun kan få et med samme vilkår.

»Home fik en bedre udgave af mig på den måde. Jeg havde stadig fuldt fokus på mit arbejde, men bare fire dage om ugen i stedet for fem, så jeg kunne give mere tid til min familie. Det betød utroligt meget for mig,« siger Anne-Mette Stender.

Anne-MetteStender05_1920x1280
»Home fik en bedre udgave af mig på den måde. Jeg havde stadig fuldt fokus på mit arbejde, men bare fire dage om ugen i stedet for fem, så jeg kunne give mere tid til min familie. Det betød utroligt meget for mig,« siger Anne-Mette Stender. Foto: Mathilde Bech

Svært at tilrettelægge senkarrieren
Home er en del af Danske Bank-familien, hvor seniordeltid er en mulighed (der dog skal godkendes af arbejdsgiver i hvert enkelt tilfælde) for alle. Når man fylder 60, har man ret til at få nedsat arbejdstiden til 80 procent, og ned til 60 procent, når man fylder 64. Tilsvarende ordninger findes i mange andre større virksomheder, men ifølge ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt er det langtfra normen på det danske arbejdsmarked.

»Jo højere oppe du er i hierarkiet, jo sværere kan det være for ledere at få lov at tilrettelægge senkarrieren på en lidt anden måde, for eksempel ved at gå på nedsat tid. Virkeligheden er desværre, at mange virksomheder ikke tænker i de baner og end ikke har overvejet at udarbejde en seniorpolitik,« siger Michael Uhrenholt, der er teamchef for ledelsesrådgiverne i Lederne.

Både han og hans rådgiverkolleger bliver jævnligt konsulteret af lidt ældre ledere, der er nervøse for, om de kan fortsætte med at holde til presset. De har typisk en frygt for, om det kan få konsekvenser for dem, hvis de rejser spørgsmålet om seniortid eller mere ferie.

»Desværre kan den frygt være velbegrundet. I nogle virksomheder, hvor man stadig har en meget klassisk ledelseskultur, vil det blive opfattet som om, at man ikke længere vil være med på holdet, og derfor risikerer at havne på udskiftningsbænken,« siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholdt er vært på den nye podcast Lederskabet

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er leder af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Fold ud

Tilknytning bliver konkurrenceparameter
Han opfordrer alle virksomheder – uanset størrelse – til at begynde at gøre sig nogle tanker om, hvilke muligheder, de vil give deres medarbejdere i senkarrieren.

»Fordi vi kommer til at mangle arbejdskraft i endnu højere grad end i dag, bliver virksomhederne nødt til at indstille sig på en ny tid, hvor det bliver et konkurrenceparameter at kunne tilknytte ledere og medarbejdere længst muligt. Det kræver også, at der kommer en bevidsthed om, at vi ikke alle kan fortsætte med at arbejde med samme intensitet.«

I Michael Uhrenholts optik er det en problemstilling, virksomhederne bør tage meget alvorligt. For de risikerer ikke kun at miste de +60 eller +65-årige.

»Det handler også rigtig meget om at skabe tryghed for de ledere, der måske kun er i starten eller midten af 50’erne, og som så småt begynder at overveje deres senkarriere. Hvis de ikke kan se sig selv i virksomheden om 10 eller 15 år, fordi der ikke er nogen seniorpolitik, vil de måske overveje, om de ikke skal et andet sted hen, hvor de ting er på plads. På den måde kan en virksomhed miste mange pivdygtige ledere, som bliver svære at erstatte.«


Bliv klogere på de økonomiske fordele ved at udskyde din pension

Overvejer du, om det kan betale sig at blive på arbejdsmarkedet? Der er flere ordninger, som gør det attraktivt at udskyde dit otium. Se overblikket her: Økonomiske fordele ved at udskyde pensionen 

Fold ud

Tag et grundigt realitetstjek
Hvis du er leder på en arbejdsplads, hvor der ikke er nogen nedskrevet seniorpolitik, er det Michael Uhrenholts anbefaling, at du selv proaktivt forsøger at rejse spørgsmålet. Men gør det ikke uden først at tage, hvad han kalder et grundigt realitetstjek.

»Hvis du er ansat et sted, hvor grundfilosofien er, at arbejdstimer er lig med kvalitet, og at lederne altid forventes at være til stede og gå forrest ved at lægge mange timer, vil det formentlig være svært at gøre noget ved det bestående. Så start med at tjekke ind i, hvilken virkelighed du befinder dig i«, lyder det fra Michael Uhrenholt.

Viser det sig, at der faktisk er en vis interesse for sagen, gælder det om at tale de positive sider op. Både for den enkelte leder, men i lige så høj grad for virksomheden. Slå på, hvor gavnligt det vil være, at man fortsat kan trække på ældre lederes erfaring, og fremhæv, at +60-årige typisk ikke skal hente små børn og er helt uden andre bindinger. Helt lavpraktisk kan virksomheden også spare nogle penge på den lønnedgang, som en deltidsordning fører med sig, og man får nogle muligheder for at uddelere opgaver – og dermed udvikle – andre og måske yngre medarbejdere.

Hvis man når så vidt, at der skal udarbejdes en egentlig seniorpolitik, er det Michael Uhrenholts erfaring, at deltid er det klart mest effektive greb. En eller to ugers ekstra ferie eller nogle ekstra seniordage gør ikke altid den store forskel på, om du trives bedre i senkarrieren, fastslår han.

»En 4-dages arbejdsuge kan til gengæld gøre en kæmpe forskel, fordi du så får muligheden for tre dages sammenhængende restitution.«

Ledere bliver ældre og ældre
At der er tale om en problematik, som er højaktuel lige nu, illustreres af, at gennemsnitsalderen på Ledernes ca. 135.000 medlemmer er 50,5 år og har været støt stigende de seneste år.

I 2023 var andelen af medlemmer mellem 55-59 år således steget til 19 procent fra 15 procent fem år tidligere. Samme udvikling viste sig i en undersøgelse fra DI, der konstaterede, at andelen af ledere i det private erhvervsliv, der har rundet det halve århundrede, er steget fra 35 til 44 procent siden 2010.

For Anne-Mette Stender dokumenterer tallene, at både lederne selv og deres arbejdsgivere bliver nødt til at få nogle alternative løsninger, ’så også ledere kan få en senkarriere, der forhåbentlig bliver både lang og god’, som hun udtrykker det.

»Vi ved jo godt, at det bliver sværere og sværere at rekruttere i fremtiden, og at vi alle sammen skal arbejde noget længere. Men det kræver så også, at der er nogle ordninger, så ledere kan fortsætte i jobbet, selv om de kommer op i årene. Jeg er nok ikke den eneste, der har behov for at skrue arbejdslivet sammen på en lidt anden måde som 61-årig,« siger Anne-Mette Stender.

Maks Jørgensen er enig i, at der – i takt med at de danske ledere bliver ældre og ældre – er et øget behov for nogle ordninger, der kan sikre, at lederne både kan holde til – og har lyst til – at fortsætte langt op i alderen.

For ham har seniordagene og den store frihed i arbejdet for eksempel gjort en stor forskel. Og han håber, at mange andre virksomheder vil begynde at tænke i samme baner. For det er hans faste overbevisning, at mange ældre ledere faktisk gerne vil fortsætte i jobbet, fordi de – ligesom han –synes, det er både sjovt og givende.

»Jeg kan stadig rigtig godt lide at gå på arbejde. Jeg har et interessant lederjob, nogle supergode kolleger, og så er det med til at holde mig i gang, så jeg ikke ender ligesom min far,« siger Maks Jørgensen.

Action Card

Her er ledelsesrådgiver Michael Uhrenholts bedste råd til dig, der gerne vil planlægge din senkarriere

  1. Begynd at overveje i god tid. Det er vigtigt, at det er dig selv, der tager beslutningen om, hvordan du gerne vil have, at din senkarriere skal se ud. Ellers risikerer du, at andre træffer beslutningen for dig. Derfor er det en god ide at begynde at tænke over, hvordan de sidste år i dit arbejdsliv skal se ud, i rigtig god tid.
  2. Få de private overvejelser på plads. Det kan være svært at forestille sig en tilværelse, hvor du ikke længere er leder og ikke længere går på arbejde eller er på nedsat tid. For mange er jobbet og rollen som leder blevet en del af identiteten. Derfor er det også vigtigt at afsætte god tid til refleksionerne og tankeprocessen om din senkarriere. Et godt sted at starte er derhjemme. Hvordan ser drømmene ud i privatlivet, både nu og i fremtiden? Hvad siger din eventuelle partner? Dine planer skal også hænge sammen økonomisk, så sørg for at få lavet det store tjek på opsparing, pension, huslån m.m. – og tag bank og pensionsselskab med på råd.
  3. Tag et virkelighedstjek på jobbet. Nogle virksomheder har en nedskrevet seniorpolitik, men det er langt fra normen. Hvis du arbejder et sted, hvor mange timer er lig med kvalitet, er det nok ikke sandsynligt, at der vil være lydhørhed overfor dine ønsker om for eksempel nedsat tid. Nogle steder kan du risikere, at det bliver taget decideret ilde op, hvis du signalerer, at du gerne vil arbejde mindre – og dermed ikke længere er ’er en del af holdet’.
  4. Hvilken ordning passer dig? Der er mange muligheder for at skrue sin seniorkarriere sammen. Nogle vil gerne have lidt længere ferie, andre gerne mere fleksibilitet eller orlov. Min vurdering er, at en egentlig nedsættelse af arbejdstiden har den største effekt. En ekstra ugentlig fridag kan gøre en meget stor forskel, men vær opmærksom på, at der – naturligvis – følger en lønnedgang med. Som regel kan man dog bevare sin pensionsordning.
  5. Overvej jobcrafting som alternativ. Måske er det hverken mere ferie eller nedsat tid, der vil passe dig bedst, men i stedet et reboot af dit arbejdsliv, hvor du tænker dit job og dine arbejdsopgaver helt om. Det kan være, at der er andre interessante arbejdsopgaver, hvor du stadig kan gøre brug af din viden og erfaring, men med mindre ansvar, end du har i dag.
  6. Husk at holde dig ajour. Uanset hvilken model for senkarrieren, du vælger, er det afgørende, at du forbliver relevant på arbejdsmarkedet. Så sørg for løbende faglig udvikling, for eksempel i form af videre- og efteruddannelse, og prioriter især digitale færdigheder, herunder AI.

Relateret indhold

En leder står foran sine varehusmedarbejdere

Disse 3 ord kan gøre dig til en bedre leder

Ledere har ofte så meget fokus på de store linjer, at de glemmer det allermest basale. Som for eksempel at hilse godmorgen. Og dermed misser de en oplagt og helt gratis mulighed for at skabe følgeskab, lyder det i ny bog.
8 min.
Ældre medarbejder står blandt yngre kolleger
SENKARRIERE

Sådan får du dine ældre medarbejdere til at blive længere i jobbet

Nedsat tid, seniordage og mere fleksibilitet er nogle af de værktøjer, du som leder kan bruge til at fastholde seniorer i virksomheden. Men der er også nogle bløde ledelsesgreb, du kan bruge. Helt gratis endda.
7 min.
En ældre kollega sidder med sine kolleger
Fastholdelse

5 gode råd: Sådan undgår du, at dine medarbejdere smutter

Folk skifter oftere job end tidligere. Og samtidig må virksomhederne kæmpe for at finde ny hænder. Derfor er der lige nu ekstra god grund til at forsøge at holde på de gode medarbejdere, du allerede har. Tre eksperter fortæller dig hvordan.
8 min.
Flere generationer i et lokale

Enighed på tværs af generationer: Sådan er den gode leder

Der er flere ligheder mellem de forskellige generationers syn på arbejdslivet, end de senere års debat om ikke mindst Generation Z har kunnet give indtryk af, viser ny, omfattende generationsanalyse. Det gælder også i spørgsmålet om god ledelse.
6 min.
En kvinde går gennem et kontor

Alle virksomheder har brug for at gøre noget godt for verden. Som mellemleder risikerer du at betale prisen

Hvad kan motivere dine medarbejdere? Det kan din virksomhedens indsats for en bedre verden. Desværre lever den bare sjældent op til forventningerne, og derfor har du særligt som mellemleder et kæmpestort problem, siger en ekspert.
7 min.
Palle Knudsen står foran en blå baggrund

Da Visma-direktøren begyndte at bruge AI, ændrede det hverdagen: »Jeg har fået en ny, superklog kollega«

Palle Knudsen er Chief Revenue Officer i Visma Dataløn og bruger hver dag kunstig intelligens i sit arbejde. Det har ændret både hans arbejdsdag og fritid.
8 min.