Jeanette Bursche sidder på toppen af Rundetårn
»I min optik er der ikke noget, der er finere eller vigtigere end noget andet. Vi er alle uundværlige i forhold til at give de besøgende en god oplevelse og passe på Rundetaarn, og det kan vi kun gøre, hvis alle trives og føler sig trygge her,« siger Jeanette Bursche, direktør i Rundetaarn. Foto: Christian Als
KARRIEREVALG

Jeanette startede som studentermedhjælper i billetlugen. Efter 24 år er hun kommet helt til tops. Bogstaveligt talt endda

18. september 2024

Da Jeanette Bursche blev udnævnt til direktør for Rundetaarn, blev hun chef for mange af de kolleger, hun tidligere arbejdede sammen med, blandt andet som billetsælger og rengøringsassistent.

Gå til Action card

»Nå, du er nok blevet en rigtig lille leder!«

Jeanette Bursche husker stadig ordene fra en kollega, som øjensynligt ikke brød sig om, at hun pludselig var rykket ud af medarbejderflokken og ind på ledelsesgangen.

»Det er ikke altid let at blive chef for sine tidligere kolleger, og det var en ret svær overgang for mig, specielt i starten,« siger hun.

Heldigvis for Jeanette Bursche har hun kun hørt meget få syrlige bemærkninger af samme karakter. Tværtimod har hendes kolleger i stor stil bifaldet hendes ret specielle karriereforløb, der i en tid, hvor hyppige jobskifte er det mest naturlige, adskiller sig på ét markant punkt: Hun har kun arbejdet et sted hele sit voksenliv og har – bogstaveligt talt, fristes man til at sige – arbejdet sig helt til tops som direktør for et af Københavns mest kendte og elskede vartegn, Rundetaarn, i hjertet af København.

»Fordi jeg har arbejdet mig op fra bunden og prøvet stort set alle funktioner, føler jeg i dag en utroligt stor opbakning. Mange her har jo fulgt hele min rejse,« siger Jeanette Bursche


JeanetteBursche011_1920x1280
Jeanette Bursche startede karrieren med at sælge billetter i billetlugen, men arbejdede sig siden op som direktøren for det hele. Foto: Christian Als

Chefen tilbød mere ansvar
Tilbage i 2001 hørte Jeanette Bursche, der voksede op i Frederiksberg i en klassisk arbejderfamilie, via en studiekammerat, at der var et ledigt job som studentermedhjælper i billetsalget. Hun søgte, fik jobbet og faldt pladask for den særlige aura, der omgiver Christian den IV’s berømte bygningsværk fra 1642, der tiltrækker 700.000-800.000 besøgende hvert år.

»Jeg oplevede at komme til et helt unikt sted, hvor man tager rigtigt godt vare på hinanden, og hvor man hurtigt kan få meget ansvar, hvis man gerne vil have det,« siger Jeanette Bursche.

Hun læste på det tidspunkt etnologi på Københavns Universitet, men måtte ret hurtigt sande, at Rundetaarn trak så meget, at det ikke gav mening at gøre studiet færdigt. Da hendes chef fik nys om studiestoppet, kom han forbi hende i billetlugen og spurgte: ’Skal du så ikke have noget mere ansvar her?’ Helt konkret tilbød han hende at overtage Rundetaarns butik, fordi den savnede noget kærlighed.

»Jeg husker tydeligt, at jeg sad nede i lugen og tænkte, at det kan jeg da ikke finde ud af, men endte med at sige ja tak.«


’Fakkelbærer for tårnånden’
Derfra er det gået slag i slag. Jeanette Bursche kom i de næste år til at bestride stort set alle jobfunktioner i Rundetaarn, og hun var både kontorfuldmægtig, personalechef og souschef, inden direktøren gennem 38 år, Jesper Vang Hansen, gik på pension, og hun fik jobbet som hans afløser efter en omfattende ansættelsesproces.

Hvad tror du, at Jesper Vang Hansen så i dig, da han så tidligt tilbød dig mere ansvar?

»Hvis jeg skal prøve at se det igennem hans briller, tror jeg måske, han har oplevet, at jeg hurtigt blev en fakkelbærer for det, vi herinde kalder ’tårnånden’. Det er en bevidsthed om, at vi, der er så heldige at arbejde her, skal tage vare på Rundetaarn, vel vidende at vi kun er en lillebitte del af dets 400-årige historie.«


JeanetteBursche008_1920x1280

Jeanette Bursche

Jeanette Bursche, direktør Rundetaarn

Født i 1979 i København.

Uddannet cand.soc. HRM på CBS.

2001-nu: Rundetaarn
2001-2003 Assistent, billetsalg
2003-2005 Kontorassistent og butiksansvarlig
2005-2010 Kontorfuldmægtig
2010-2013 Personalechef
2013-2020 Souschef
2020-2023 Konstitueret direktør
2023-nu Direktør

Gift, tre børn, bor på Christianshavn.

Foto: Christian Als

Fold ud

’Jeanette fra billetsalget’
Selv om nogle af medarbejderne stadig husker hende som ’Jeanette fra billetsalget’ og har set hende svinge rengøringsmoppen i sneglegangen, oplever hun ikke problemer med at sætte sig igennem som leder.

»Nu er autoritet ikke lige det, jeg bruger mest som leder, men jeg tror faktisk, at det indgyder respekt, at jeg præcist ved, hvordan det er at sidde i billetlugen, og hvordan det er at rengøre toiletterne, når der står turister udenfor og bare venter på, at du er færdig. Medarbejderne påskønner, at jeg virkeligt kan sætte mig i deres sted, fordi jeg selv har prøvet det hele og ved, hvor skoen kan trykke. Jeg ser det som en kæmpe fordel, at jeg næsten kan gætte deres behov hurtigere end de selv kan,« siger Jeanette Bursche.

Skyggesiden af det indgående kendskab, hun har til Rundetaarns drift, er, at hun nogle gange tager sig i at gøre tingene selv, hvis hun synes, noget går lidt langsomt. Hver dag vandrer hun mange meter op og ned ad tårnet fra sit kontor tæt på toppen og samler automatisk papir og andet affald op, hvis det ligger og flyder. Det samme gælder mange andre praktiske opgaver, som hun lige får fikset selv.

»Jeg har falkeblik i forhold til at opdage, om der mangler flyers, eller om der er andet, der skal ordnes. Og så er jeg nok lidt slem til nogle gange selv at gøre det, fordi det er hurtigere. Men det kan man godt blive slidt lidt ned af, og jeg er også blevet bedre til at bede andre gøre det.«

Det er jo egentlig heller ikke din opgave. Du skal tænke store tanker om strategi og udvikling og den slags?

»Det er rigtigt, og det gør jeg også, men hovedopgaven må da for søren være at sikre, at arbejdspladsen trives. Og nogle gange indebærer det, at jeg giver et nap med; det må bare ikke tage overhånd.«


Fakta om Rundetaarn

Rundetaarn er et af Danmarks mest kendte og besøgte bygningsværker. Grundstenen blev lagt i 1637, og fem år senere stod tårnet færdigt som første del af Trinitatis-komplekset, som var bestemt til at rumme tre ting: Observatoriet på toppen af tårnet, Universitetsbiblioteket på etagen over Trinitatis Kirke og kirken selv nedenunder.

Tårnet er opført af Danmarks mest byggeglade konge, Christian IV, som selv har skitseret den berømte gyldne rebus på dets facade, der kan oversættes: Led, Gud, den rette lære og retfærdighed ind i kong Christian IV’s hjerte.

Rundetaarn i sig selv er 34,8 meter højt, men inklusive observatoriet på toppen måler det 41,55 meter.

På toppen af Rundetaarn ligger det ældste fungerende observatorium i Europa. Christian IV byggede tårnet, så astronomerne fra Københavns Universitet kunne kigge stjerner højt hævet over byens lys og røg, og i århundreder var det centrum for dansk astronomi og udgangspunkt for både meteorologiske målinger og landmåling.

Rundetaarn rummer Ole Rømers planetmaskine, der viser planeternes stilling netop nu. Fra Solen i midten kan man lade blikket vandre over Merkur og Venus til den lille hvide kugle, som forestiller Jorden.

Rundetaarn er en del af Trinitatis Kirke med selvstændig økonomi, og modtager ikke økonomisk støtte fra stat eller kommune, men finansierer løn, program, drift og vedligehold primært via entréindtægter. Rundetaarn har siden 1987 rådet over Bibliotekssalen som rum til udstillinger, koncerter og kulturelle aktiviteter, og bygningen (tårnet) er fredet.

Rundetaarn havde 795.000 gæster i 2023.

(Kilde: https://www.rundetaarn.dk)

Fold ud

’Uddannelsesmæssigt gadekryds’
Jeanette Bursche er meget bevidst om, at hun ikke har nogen klassisk lederbaggrund. Faktisk beskriver hun sig som et uddannelsesmæssigt gadekryds. Ud over etnologistudiet, som hun droppede ud af, har hun taget en bachelor i psykologi, der senere blev suppleret med en kandidatuddannelse i Human Ressource Management. Altså langt fra noget snorlige uddannelsesforløb.

»Jeg ser det faktisk som en styrke, og jeg synes også, det er en vigtig pointe for de unge, der er ved at finde deres vej nu: At selv om du ikke tager den lige vej fra A til B, skal det nok gå alt sammen. Det synes jeg selv, at jeg er et omvandrende bevis på.«

Som mere eller mindre autodidakt leder er Jeanette Bursche optaget af, at alle medarbejdere skal føle, at de er lige vigtige, uanset om de har et studiejob, er fastansatte, eller hvilken funktion de løser.

»I min optik er der ikke noget, der er finere eller vigtigere end noget andet. Vi er alle uundværlige i forhold til at give de besøgende en god oplevelse og passe på Rundetaarn, og det kan vi kun gøre, hvis alle trives og føler sig trygge her,« siger Jeanette Bursche, der i dag er chef for 11 fastansatte medarbejdere i staben, 30 studentermedhjælpere fra mange forskellige studieretninger og 14 astronomer, der bemander observatoriet allerøverst i Rundetaarn.


JeanetteBursche009_1280x1920
»Nu er autoritet ikke lige det, jeg bruger mest som leder, men jeg tror faktisk, at det indgyder respekt, at jeg præcist ved, hvordan det er at sidde i billetlugen, og hvordan det er at rengøre toiletterne,« fortæller Jeanette Bursche. Foto: Christian Als

Vil vælges til som leder
Hvad er det allervigtigste for dig selv som leder?

»Det er helt klart, at folk skal være glade for at være her. Og så vil jeg gerne være en leder, der er valgt til.«

Hvordan skal det forstås?

»Det betyder rigtigt meget for mig og mit selvværd som leder, at jeg fik jobbet i konkurrence med flere end 70 ansøgere. Men det er også vigtigt, at jeg føler, at jeg møder opbakning på daglig basis blandt medarbejderne. Vi er en meget familiær arbejdsplads, hvor folk har været her mellem 10 og 30 år, og hvor udskiftningen er meget lille, og derfor har vi et meget tæt forhold til hinanden, hvor det ikke ville give mening at lede meget autoritært.«

Opfatter du dig selv som en meget atypisk chef?

»Det tror jeg godt, man kan sige. Det er meget vigtigt for mig at være et ordentligt, venligt og empatisk menneske, og jeg leder nok på en meget subtil måde. Det betyder ikke, at det er ledelsesløst, men jeg prøver at lede meget indfølende og respektfuldt,« siger Jeanette Bursche.


Vidste du, at Rundetaarn har en hul kerne?

Bag de små nicher i sneglegangen gemmer Rundetaarn på en hul kerne. Den hule kerne er en lang muret cylinder, som strækker sig fra bunden til toppen af tårnet, hvor der i dag er en vindeltrappe.

I 1760’erne begyndte man at opmåle Danmark for at lave det første præcise kort, der dækkede hele landet. Landmålingen var dengang en sidegren af astronomien, og Rundetaarn var derfor centrum for arbejdet.

Om sommeren var landmålerne i gang ude i landet, og om vinteren rentegnede de deres kort. For at kontrollere målingerne lagde de et net af trekanter ud over Danmark med udgangspunkt i Rundetaarns hule kerne. Kernen blev derfor Danmarks geografiske nulpunkt.

(Kilde: https://www.rundetaarn.dk)

Fold ud

Giver stor medindflydelse
For nylig fik hun en ahaoplevelse, da hun på opfordring fra en medarbejder læste bogen ’Gid min chef var en høvding’. Ved at studere ledelse hos oprindelige folk beskriver de to forfattere, Christian Groes og Dennis Nørmark, en ledelsesform, hvor ’høvdingen’ leder gennem ydmyghed og underlægger sig fællesskabet i stedet for at dominere det. Det ramte noget dybt i Jeanette Bursche, der følte, at der for første gang blev sat ord på, hvordan hun gerne vil lede.

»Når man er en type leder, som sjældent markerer sig, og arbejder lidt i kulissen, og lader medarbejderne have stor medindflydelse, så kan man godt selv gå med tanken om det nu også er egentlig ledelse. Heldigvis stod jeg efter at have læst bogen tilbage med en god følelse af, at min måde at lede på er lige så legitim og identificérbar, som mere traditionelle ledelsesformer. Jeg mærker jo hver dag, hvor glade folk er for at mærke, at jeg stoler på, at de selv kan løse opgaverne.«

Selv om Jeanette Bursche leder subtilt og uden store armbevægelser, er hun ikke bange for at træffe kontante beslutninger med ret store konsekvenser. Det viste hun tidligere i år, da hun satte et loft over, hvor mange, der kan besøge Rundetaarn. I 2023 havde Rundetaarn 795.000 gæster, og det var for mange til, at alle kunne sikres en god oplevelse, mente hun, og har derfor siden april i år lukket færre gæster ind end tidligere, også selv om det koster på indtjeningen. Forventningen er, at besøgstallet falder med 140.000 i år, svarende til 4-5 millioner kroner i mistet billetindtægt.

»Det ligger mig utroligt meget på sinde at give alle, der kommer her, en god oplevelse«, siger Jeanette Bursche, der de næste år til gengæld vil skrue mere op for Rundetaarn som et oplevelsessted med relevante udstillinger, koncerter og familiearrangementer med stjernekiggeri i fokus.


JeanetteBursche001_1920x1280
»Det er meget vigtigt for mig at være et ordentligt, venligt og empatisk menneske, og jeg leder nok på en meget subtil måde. Det betyder ikke, at det er ledelsesløst, men jeg prøver at lede meget indfølende og respektfuldt,« siger Jeanette Bursche. Foto: Christian Als

Er slet ikke færdig med Rundetaarn
I hendes optik skal Rundetaarn fortsætte med at være en attraktion i sig selv, men tårnet skal også bruges til at fortælle historier, ’der kan løfte mennesker i indsigt og udsigt’, akkurat som tanken var med det observatorium, der er placeret på toppen af Rundetaarn, og som i århundreder var centrum for dansk astronomi og udgangspunkt for både meteorologiske målinger og landmåling.

Den 45-årige tårndirektør har snart brugt 25 år i Rundetaarns tjeneste. Og hun kan stadig ikke forestille sig at arbejde noget andet sted.

»Jeg er slet ikke færdig og har rigtig meget på hjerte i forhold til at forløse potentialet i det her sted. Så medmindre jeg falder totalt af på den, og det være til tårnets bedste, at jeg træder tilbage, vil jeg aldrig forlade Rundetaarn,« siger Jeanette Bursche, der hver eneste dag opfatter det som en kæmpe ære, at hun får lov til at være vogter af en så vigtig kulturarv.

Står det til hende, vil hun også slutte sin noget utraditionelle karriere i Christian den IV’s gamle bygning, og dermed fortsætte det morgenritual, hun har haft fra første dag, hun blev ansat, i en rum tid endnu.

»Når jeg møder ind på arbejde, klapper jeg altid tårnet lidt og siger: Vi er her stadig. Og alt er godt.«


Action Card

Her er Jeanette Bursches 3 råd om ledelse

  1. Et godt narrativ skaber mening. Find fortællingen, og arbejd med den indad i ledelsen, men vis den også i output til gæsterne
  2. Fremhæv værdien og ligeværd af samtlige funktioner i virksomheden, sig godmorgen og tak for i dag
  3. Vær generøs! Fejr de små sejre med forkælelse. Vi skal have det godt, og alle ansatte skal føle sig velkommen hver dag

Relateret indhold

Christian Alsø kigger ud af et vindue

På sin vej mod erhvervslivets top glemte Christian Alsø det allervigtigste: Nemlig at være sig selv

Som ung forsøgte Christian Alsø at fremstå som den perfekte leder med svar på alt. Men så indså han, at det er langt vigtigere at lytte, være nysgerrig og frem for alt turde være sig selv. Mød den nye topchef i Bravida Danmark.
9 min.
Brian Kornum kigger frem

Brian blev udsat for omsorgssvigt og seksuelt misbrug som barn. Han kom ud på den anden side som en empatisk leder

Brian Brochmann Kornum oplevede seksualovergreb og talrige andre svigt som lille. I dag er han ejer af og direktør i egen virksomhed og frivillig leder på Roskilde Festival og står frem med sin historie for at anspore alle ledere til at tale åbent om de svære ting og også konfrontere medarbejdere, der har det svært.
8 min.
Jette Albinus står i sin uniform ude i skoven
Ledelse i forsvaret

Jette Albinus er tostjernet general, divisionschef og den højest placerede danske kvindelige soldat nogensinde

Som øverste chef for en kampstyrke på op mod 20.000 Nato-soldater i Letland er det 58-årige Jette Albinus’ opgave at tage kampen op mod Rusland, hvis Putin en dag får appetit på mere end Ukraine. Hun har i dag accepteret, at hun ikke blot er soldat, men også rollemodel – for andre kvinder og de minoriteter, der stadig kun udgør en brøkdel af det danske forsvar.
14 min.
Poul Pedersen kigger ud over sit mejeri

Mr. Thise om at sige farvel til sit livsprojekt: »Det har været frygteligt at stoppe, nærmest deprimerende«

I mere end tre årtier var Poul Pedersen drivkraften bag Thise Mejeri. Her fortæller den nu pensionerede direktør om at skabe en succes på trods. Om prisen for op til 18 timers arbejdsdage. Og om den følelse af både glæde og tomhed, han nu sidder tilbage med.
13 min.
Rasmus Meyer går på stranden

26-årige Rasmus har skabt en lederkarriere i Sierra Leone

Rasmus Meyer var bare 22 år, da han blev udnævnt til landechef for det danske shippingselskab OBT i Sierra Leone. Siden da er både omsætning og medarbejderskare firdoblet. Den autodidakte leder har skabt en arbejdsplads med plads til både kulturforskelle og fejl.
12 min.
Lone Damsgård kigger ud mod horisonten

Lone har kæmpet med ensomhed i lederjobbet. Og hun er langt fra den eneste

Ny undersøgelse viser, at mange ledere føler sig socialt og fagligt ensomme. Ledere vil gerne fremstå stærke og handlekraftige og tøver derfor med at åbne op for egne problemer og følelser, lyder det fra ekspert.
9 min.