Sådan er min dag

Det gav ro og frihed, da Mette Maix tog kontrol over sin kalender

Foto Martin Bubandt
14. juni 2023

Mette Maix lægger vægt på frihed – som administrerende direktør i Rosendahl Design Group tog hun kontrollen tilbage over sin kalender, og nu har hun med egne ord sat sig selv yderligere fri. Hun er stoppet som direktør og overvejer, hvad næste fase af arbejdslivet skal indeholde.

Mette Maix
»Det har aldrig været et succeskriterie for mig at arbejde mest muligt. Hellere mindst muligt og effektivt,« siger Mette Maix. Foto: Martin Bubandt
Gå til Action card

Jeg slår øjnene op omkring halv seks. Jeg er udpræget a-menneske, og morgenen er den bedste tid på dagen for mig. Jeg fordyber mig bedre og er mere produktiv om morgenen.

Det første, jeg gør, er at lave en kop kaffe og måske læse lidt nyheder og tænde for P1. Som direktør så jeg også på omsætningstal fra dagen før. Det er en gammel vane, fra da jeg var i dagligvarehandelen. Der kigger man på omsætningstal som det første om morgenen, og det gjorde jeg stadig, også selvom Rosendahl Design Group ikke er helt så afhængige af den daglige omsætning. Jeg kigger også på kalenderen og ser, hvad der ligger af møder for lige at få fokus på det.

Jeg prøver også at få min motion lagt ind om morgenen. Jeg løber to gange om ugen, altid ude for jeg gider ikke et løbebånd, og vinterbader et par gange om ugen. Når det bliver lysere og varmere, kan jeg godt lide at svømme.

Mine morgener er også vigtige, hvis jeg for eksempel har meget travlt i en periode. Jeg har fire bestyrelsesposter, og der kan være noget forberedelse, og selvom jeg måske synes, at jeg burde gøre det om aftenen, er det meget nemmere for mig om morgenen. Jeg får hurtigere tænkt mig om og fanget noget, jeg skal være opmærksom på.

I foråret 2023 begyndte jeg efterhånden at få nogle tanker om, at sætte mine erfaringer og kompetencer ind i nogle nye rammer. Bruge dem på en anden måde efter, at jeg har været leder i 20 år. Det var ikke fra den ene dag til den anden, men når man tænker over, hvad der giver mening i livet, og mærker, at der er noget, man vil, så må man se sig selv i øjnene og sige: ‘Ok, måske skulle du tage at gøre det’. Derfor sagde jeg op og stoppede i begyndelsen af juni. Jeg var nødt til at sætte mig selv fri for at finde ud af, hvad det er for en vision eller passion, jeg vil forfølge. Det er ikke minutiøst fastlagt endnu, men jeg vil gerne fordybe mig i det paradigmeskift, der sker omkring ansvarlig transformation og bæredygtige virksomheder. Det kan for eksempel være via bestyrelsesarbejde eller rådgivning i stedet for at arbejde med daglig drift, men jeg vil give mig tid og rum til at sammensætte næste fase af mit arbejdsliv. Det bliver måske et fint patchwork-tæppe af muligheder.

Selvom jeg er stoppet som direktør, vil min dag vil nok stadig have mange aktiviteter om morgenen. Det vil stadig være min bedste tid på dagen. Og jeg tror stadig der kommer en del møder, men jeg håber der bliver mere tid til ‘sjov’ i form af bøger eller rejser og så videre.

Mette Maix

Født 1969 i Aalborg

2020-2023 Administrerende direktør i Rosendahl Design Group.

2017-2019 Administrerende direktør i Flying Tiger Copenhagen.

2016-2017 Administrerende direktør i Berlingske Media.

2012-2016 Kædedirektør i Føtex.

2011-2012 Marketingdirektør i Tesco, Slovakiet.

2001-2010 Flere lederstillinger i Coop, bl.a. kædedirektør i SuperBrugsen 2009-2010.

1994-2001 Flere lederstillinger i FDB.

Uddannet cand.negot, SDU 1994. Stanford Executive Program 2022.

Bestyrelsesposter: Matas, Aarstiderne, Coffee Collective, Good Foods Group og UNICEF Danmark.

Fold ud

Der har sjældent ligget beskeder til mig på telefonen om morgenen. Det handler jo også om, hvilken kultur man har i virksomheden. I mit seneste job havde jeg ikke - med mindre, det virkelig brændte på – kontakt med kolleger efter arbejdstid eller i weekender og ferier. Når jeg tog på ferie, sagde jeg gerne, at jeg ikke kom til at kigge på mine mails, men hvis der virkelig var noget vigtigt, kunne man sende en sms.

Jeg mødte mellem halv ni og ni. Jeg arbejdede mest fra kontoret (i Hørsholm nord for København, red.), men det har været meget fleksibelt. Hvis jeg havde møder i København, arbejdede jeg måske hjemme, men generelt kan jeg godt lide at være til stede sammen med andre og have nogen at spise frokost med. Jeg har sørget for at holde en rigtig frokostpause. Jeg bliver ikke en god version af mig selv, hvis ikke jeg får spist og slappet af til frokost. Det giver energi, og jeg har brug for det rum, hvor jeg sidder og snakker med nogen.

Jeg har ikke nogen PA, og det er et meget bevidst valg. I mange år havde jeg nogle fantastiske PA’er, så det er ingen kritik af dem, men jeg oplevede, at jeg fik en distance til min egen tid. Og din egen tid er jo faktisk det vigtigste, du har. Jeg besluttede, at det skulle være anderledes, og derfor styrer jeg 100 procent min kalender. Jeg kan kun skælde ud på mig selv, hvis jeg har lagt for meget ind, og jeg kan selv tage noget ud og flytte rundt. Min kalender var ikke offentlig i Rosendahl Design Group. Ikke fordi jeg har noget at skjule, og folk kunne stadig se, hvornår jeg var optaget, men det er mit liv og min tid. Folk spørger tit, om jeg ikke skal have hjælp til det, men det betyder meget for mig at have kontrollen selv. I mit forrige job måtte jeg nogle gange gå ud på toilettet for at få fred, når det bimlede og bamlede, og når jeg kiggede på kalenderen om morgenen, kunne jeg se, at noget pludselig havde rykket sig. Det vil jeg ikke ud i igen.

Mette Maix
»Din egen tid er jo faktisk det vigtigste, du har,« siger Mette Maix, der styrer sin egen kalender. Foto: Martin Bubandt

Jeg elsker at have travlt og have mange bolde i luften, og kalenderen hos Rosendahl Design Group var ikke mindre fyldt end tidligere, men det, at jeg selv har ansvaret, giver mig ro og frihed og større rum til kreativitet og inspiration. Jeg er meget struktureret og har høj selvdisciplin, men jeg er også meget entreprenant, og hvis der ikke er tid til dét, og det hele går op i rutiner og strukturer, trives jeg ikke. Der skal være tid til at lege lidt.

Jeg tjekker mail løbende, men er blevet mere og mere bevidst om, at det ikke skal styre min hverdag. Hvis jeg læser en mail, kommer jeg nemt til at fordybe mig i det emne, og så kommer det til at styre min dag eller måske den næste time. Jeg har ikke fundet vidundermidlet, men jeg er meget bevidst om, at en mail godt kan få lov at vente, og så sætter jeg måske et flag ved, hvis jeg skal huske at se på den senere. Hvis jeg læser alt med det samme, bliver det mailen, der styrer min tid og prioriteter.

Jeg tager mange notater under møder. Det er ikke nødvendigvis noter, jeg kigger på senere, men det hjælper mig til at koncentrere mig og huske bedre. Jeg bruger en digital notesbog, der føles som at skrive på papir. Der har jeg også alle mine filer og kalender.

Jeg drikker helst kun te i stedet for kaffe efter frokost. Af hensyn til nattesøvnen. Men hvis jeg synes, jeg mangler energi i løbet af dagen, hjælper det at komme udenfor. Lige at komme ud at bevæge mig lidt omkring. I designgruppen brugte mange walk and talk i stedet for at sidde og holde møde, og det vil jeg gerne blive bedre til. Men jeg kunne godt lide at gå ned til vores designere og snakke med dem og se, hvad der var gang i. Det var ligesom en slikbutik for mig.

Det kan måske lyde som om, jeg bare klarer det hele på den halve tid, men jeg har masser af overspringshandlinger, for eksempel et sudoku-spil på min telefon.

Det har aldrig været et succeskriterie for mig at arbejde mest muligt. Hellere mindst muligt og effektivt. Jeg tæller dog ikke, hvor mange timer, jeg arbejder på en uge, men det er ikke ekstremt. I mit seneste job, tog jeg som regel hjem ved 17-18-tiden. Der kan være noget forberedelse til bestyrelsesarbejde, og det ligger jo uden for min almindelige arbejdstid, men jeg har aldrig i min karriere arbejdet særlig meget om aftenen eller i weekenderne.

Mette Maix læner sig op ad søjle
»Jeg sagde op og stoppede i begyndelsen af juni. Jeg var nødt til at sætte mig selv fri for at finde ud af, hvad det er for en vision eller passion, jeg vil forfølge,« siger Mette Maix. Foto: Martin Bubandt

Jeg læser meget, både fag- og skønlitteratur. Jeg har for nylig læst Delphine de Vigans krimi ‘Børnene er konger’. Den handler om vores digitale univers og børn, der bliver voksne og lægger sag an mod deres forældre, der har været influencere og vist børnene frem til verden. En anden bog jeg virkelig er begejstret for, apropos hele tiden at være på, er ‘Det hele handler ikke om dig’ af Niels Overgaard. Det er sundt for os at være opmærksomme på, hvad vi kan kontrollere og ikke kan kontrollere og bruge vores selvdisciplin. Og jeg har lige læst en bog om bæredygtighed for at dykke ned i en faglighed omkring det emne.

Jeg kan også lide podcasts. Man kan jo lave noget andet samtidig med, at man kommer i dybden med et emne. For eksempel hører jeg ‘Genstart’ eller ‘Orientering’, der hurtigt giver mig noget viden, mens jeg løber, kører bil eller gør rent.

Telefonen er jo et redskab, der er kommet for at blive, men jeg læser ikke mails på den om aftenen, og jeg er blevet bedre til at have den på lydløs. Den er dog med i soveværelset, for den er også mit vækkeur. Hvis jeg skal klare en hverdag, hvor der sker meget, skal jeg have ordentlig tid til at få sovet og slappet af, og jeg går ret tidligt i seng, ved 22-tiden.

Mere fra Sådan er min dag

Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
David Heinemeier Hansson kigger ud af vinduet
Sådan er min dag

David har skabt en milliardforretning uden at arbejde sig halvt ihjel. Her er hans opskrift på en effektiv arbejdsdag

For David Heinemeier Hansson er 8 timer om dagen mere end rigeligt til både at være topchef, programmør og forfatter til flere internationale bestsellerbøger om ledelse.
7 min.
Nanna Schultz udenfor stryger håret bag øret
Sådan er min dag

»Vi bliver nødt til at gøre op med idéen om, at flere timer er lig med mere succes«

Ifølge Nanna Schultz hænger et succesrigt arbejdsliv tættere sammen med et liv i balance end antallet af timer på kontoret. I hendes virksomhed Momkind er 30 timer om ugen normalen. Alligevel kan også hun opleve symptomer på stress. Men det arbejder hun med.
8 min.
Rane Willerslev sidder i en rød sofa
Sådan er min dag

Rane Willerslev er topchefen uden computer og skrivebord

Nationalmuseets direktør Rane Willerslev har et utraditionelt kontor, hvor nogle normale elementer mangler, og hvor en ‘Freud-briks’ spiller en rolle. Her smider han sig for at læse mails eller tage en powernap imellem de mange aftaler i løbet af dagen.
5 min.
Karen Frøsig
Sådan er min dag

Det er vigtigt, at man har nogle overspringshandlinger

Sydbanks direktør Karen Frøsig har en travl arbejdsdag, som hun blandt andet håndterer ved hjælp af papir og blyant, tidlige løbeture og de vigtige overspringshandlinger.
4 min.
Anders Dons sidder ved vandet med sin hund
Sådan er min dag

Deloittedirektøren vinterbader før han hopper i morgenens mails og sms’er

Vinterbadning, en notesbog og en særlig behandlingsform, der hjalp ham efter en hjernerystelse, er vigtige elementer for Anders Dons, dansk og nordisk CEO i Deloitte, der har en lang arbejdsdag med møder væg til væg.
7 min.