Mere end en kaffeklub
Men hvor stor forskel kan du egentlig være med til at gøre, når du sidder i en bestyrelse? En hel del, hvis du spørger tidligere tv-vært Sisse Fisker, der er bestyrelsesformand for Smilfonden og bestyrelsesmedlem i Sol og Strand-fonden og det uvildige rådgivningshus, Dit Finanshus.
»En bestyrelse kan virkelig rykke noget – særligt når virksomheden er i opstartsfasen,« fastslår hun.
Sisse Fisker stiftede i 2014 Smil-fonden, der er en forening, som støtter børn med alvorlige og kroniske sygdomme. Hun var en overgangsdirektør for fonden, men er nu tilbage i rollen som bestyrelsesformand. Og det er der en særlig grund til.
»Jeg fandt ud af, at der hurtigt går drift i den, når man sidder som daglig leder. Og det er hverken det, jeg er bedst til, eller det, der driver mig. Jeg vil hellere bruge min tid på at tænke i udvikling. Er strategien den rigtige? Er der områder af forretningen, som står svagt? Potentialer, vi ikke har udnyttet? Det er superfedt at være med til. Og det er virkelig noget, der bliver lyttet til – ikke mindst i nye virksomheder, hvor få mennesker skal forsøge at udfylde en masse roller på én gang,« siger hun.
Ifølge Sisse Fisker kan der være mere arbejde forbundet med at sidde i en bestyrelse i en opstartsvirksomhed end i et stort, veletableret firma, hvor strategien allerede er »gennemarbejdet og toptjekket«, som hun udtrykker det.
Hvad er det sværeste ved at sidde i en bestyrelse?
»Man skal vænne sig til det ansvar, der følger med, især når man er, som jeg er, formand for en bestyrelse. Man kan jo i sidste ende blive stillet økonomisk til regnskab for de beslutninger, man træffer. Eller ikke træffer. Og samtidig vil man gerne opleve, at man leverer og skaber værdi for virksomheden. Så man skal ikke gå bestyrelsesvejen, hvis man i forvejen har travlt. Det kræver overskud og plads i kalenderen,« siger Sisse Fisker, der skønner, at det hurtigt kan løbe op i 5-10 timers arbejde om ugen at sidde i en bestyrelse.
Derfor er det vigtigt, påpeger hun, at du brænder for sagen. Det vil nemlig ikke bare øge chancen for, at du leverer en god indsats, men også gøre arbejdet mere meningsfuldt.
»Det er supergivende at være med til at gøre en forskel for et område, som man synes er vigtigt. Og hvor man kan mærke, at ens kompetencer bliver bragt i spil,« siger Sisse Fisker, der i sit bestyrelsesarbejde blandt andet trækker på sin erfaring som journalist og nu forsøger at dygtiggøre sig i arbejdet med ESG og bæredygtighed.
Hvad vil du give af råd til andre, der gerne vil i gang med bestyrelsesarbejde?
»Glem alt om de bestyrelser, du læser om i Børsen. Gå i stedet efter mindre organisationer, som laver noget, der interesser dig, og hvor du mener, du har noget værdifuldt at byde ind med,« siger hun.
»Uanset hvad skal du turde række ud – både til virksomheder, men også til mennesker i dit netværk, som enten selv kan åbne nogle døre for dig eller som kender nogen, der kender nogen. Så vær opsøgende, og vis dit engagement,« siger Sisse Fisker.