Lars Sander Matjeka var topchef hos Aller Media, men blev fyret i 2020
Foto: Charlotte de la Fuente / Ritzau Scanpix
Fyret

Topchefen røg ud: Sådan kommer han videre

26. oktober 2020

Da Lars Sander Matjeka pludselig blev fyret som CEO for Aller, havde han brug for at lukke helt ned. Ingen møder. Ingen telefonopkald. Nu skal han lande et nyt topjob.

Gå til Action card

Fyringen kom som en overraskelse.

Lars Sander Matjeka og bestyrelsen skulle på et møde egentlig have drøftet planen for at vende et underskud i årsregnskabet til plus. I stedet fik han på mødet beskeden om, at hans tid som topchef for Aller Media var forbi.

Det var i januar 2020, og udover få interviews om sin exit lukkede han kort efter fyringen ned for sit professionelle virke i to måneder. Han ville ned i tempo. Ingen møder. Ingen telefonopkald. Han dedikerede sin tid til at være sammen med sin hustru og sine to døtre.

»Jeg havde brug for at lande – for det er en kolbøtte at blive fyret«, siger han.

Siden april har han skruet op for det projekt, det er at finde et nyt job. At befinde sig i limbo mellem et job, man er fyret fra, og et nyt job, man endnu ikke har fundet, er ubehageligt for de fleste mennesker. Men Lars Sander Matjeka udstråler en høj grad af ro omkring sin situation.

Opgør med et tabu

»Jeg har personligt en holdning om, at alt er præcis, som det skal være. Du kan kalde det fatalistisk, men jeg har det sådan, at nu er det sådan, det er – og det er okay«, siger han.

Men hvordan er det som topchef nærmest at være synonymet med en virksomhed den ene dag og den næste være fravalgt og hældt ud? Hvordan kommer du som leder videre, når omverdenen – berettiget eller ej – giver dig prædikatet fiasko?

Lars Sander Matjeka har valgt at åbne for den proces, han befinder sig i lige nu – et ofte tabubelagt sted, selv om hver anden dansker ifølge undersøgelser mindst én gang i livet prøver at blive fyret.

Lars Sander Matjeka om at blive fyret fra Aller

Lars Sander Matjeka tiltrådte som topchef i Aller Media i marts 2017 efter at have haft forskellige roller, blandt andet som forretningsudvikler og direktør i to datterselskaber i den familieejede virksomhed.

I løbet af 18 måneder lykkedes det ifølge ham selv at øge antallet af abonnenter betragteligt, og underskud blev vendt til plus i det første hele regnskabsår. Derfra begyndte han og hans direktionskollegaer at arbejde på en ny strategi, men den blev der sat en brat stopper for i januar 2020 på mødet med bestyrelsen. Samtidig fik Lars Sander Matjeka at vide, at hans tid som administrerende direktør var slut.

»Bestyrelsen og jeg havde et forskelligt billede af, hvad Aller skulle i fremtiden. Og det er altid ejerne og bestyrelsen, der træffer beslutningen om, hvem der skal sidde for bordenden. Jeg har altid været bevidst om, at jobbet som topchef i en koncern er til låns lige såvel, som jeg er til låns«, siger han.

Men hvordan var det for dig, at din strategi faktisk blev underkendt?

»Det har jeg det fint med. Sådan er det. Jeg tror stadigvæk, at den ville have flyttet Aller et andet og rigtigt sted hen. Jeg føler heller ikke, at jeg skulle have gjort noget andet. Jeg har en rigtig fornemmelse med det, jeg leverede – og det er ikke, fordi jeg ikke har efterrationaliseret og kigget indad. Men jeg anerkender, at hvis bestyrelsen ikke længere tror på den strategi, vi har lagt, så skal vores veje skilles. Jeg har intet at skamme mig over. Jeg har gjort mit bedste hver eneste dag og ville gøre det igen«.

I sager om topchefers farvel til virksomheder er det næsten kutyme at skrive efter ”gensidig aftale”. Sådan var ordlyden også, da Lars Sander Matjeka forlod Aller-koncernen tilbage i januar 2020.

Et par dage efter fyringen afslørede han imidlertid i et interview med FINANS, hvad de fleste nok allerede anede: Der var tale om en fyring.

»Jeg har nogle værdier, jeg forsøger at leve mit liv efter, fordi jeg i bund og grund har en ambition om at være et godt menneske. En af værdierne er sandhed. Jeg vil gerne kalde en spade for en spade. Det ville være i strid med mine egne kerneværdier, hvis jeg sagde, at det var efter gensidig aftale«, siger han og tilføjer:

»Det er naturligvis vigtigt for mig at optræde loyalt, i forhold til den virksomhed jeg har forladt. Men jeg vil ikke videre i min karriere baseret på en løgn om min afsked«, siger han.

Fold ud

Fra direktør til ingenting

Som topchef bliver man for omverdenen nærmest personificeringen af virksomheden. Man er i vælten, og man får lov at fortælle de gode historier i opgangstider. Men man er også den, der må stå mål for nedskæringer og afskedigelser. Efter knap tre år var det pludselig slut for Lars Sander Matjeka. Hvordan oplevede han det? Det er ikke første gang, han får det spørgsmål, fortæller han.

»Jeg har fået forskellige versioner af det spørgsmål en del gange. Første gang blev jeg overrasket. Der lød det: Hvordan er det den ene dag at være administrerende direktør for en stor organisation og den næste ingenting«?

»Jeg blev overrasket, for selvfølgelig har jeg lagt passion, energi og sjæl i rollen som administrerende direktør i Aller. Men det var ikke min identitet. Jeg var Lars – ægtemand, far, ven og alt muligt andet. Rollen har altid været en dimension blandt mange andre«, siger han.

Den tilgang har han været meget bevidst om.

»Havde du mødt mig for 15 år siden, så var jeg mit job, jeg var min titel. Jeg har mødt og arbejdet sammen med mange mennesker, hvis identitet lå i jobbet, titlen og virksomheden, men da de ikke længere skulle være der, så brød deres verden sammen. Det ville jeg ikke«, siger han.

Relationer forsvandt

Selv om han hele tiden var klar over, at jobbet som topchef var til låns, krævede det en mental omstilling på flere niveauer ikke længere at stå i spidsen for en virksomhed, forklarer han.

»Den ene dag bimler og bamler det hele. Den næste dag er alt roligt. Den ene dag bærer du et stort ansvar og har alle antenner ude, den næste dag er ansvaret væk, og du behøver ikke længere have antennerne ude«, siger han.

Og han blev også overrasket over nogle af de ting, der mødte ham. For selv om han selv var meget bevidst om, at jobbet som topchef kun var én af flere dimensioner i hans liv, var det tilsyneladende ikke sådan, offentligheden, netværk og kollegaer så på sagen.

Jeg havde fået nogle relationer, som, jeg troede, var en relation mellem et andet menneske og Lars. Men det viste sig – kan jeg se nu – at være en relation mellem et andet menneske og den administrerende direktør

Lars Sander Matjeka

»Det, der har overrasket mig mest, er, at det viste sig, at jeg havde fået nogle relationer, som, jeg troede, var en relation mellem et andet menneske og Lars. Men det viste sig – kan jeg se nu – at være en relation mellem et andet menneske og den administrerende direktør i Aller. Der har jeg brugt lidt ressourcer på at fundere over, hvad det egentlig handlede om«, siger han.

Kulturelt tillægges topchefer noget særligt, mener han, og det er vigtigt at være bevidst om i hverdagen.

»Hvis jeg – før jeg blev topchef – havde et synspunkt eller en holdning, så var det ét synspunkt blandt andre. Efter jeg blev administrerende direktør, oplevede andre mine synspunkter som noget, jeg havde besluttet. Men hey, jeg ved ikke alt, og jeg vil gerne høre alle synspunkter. Det skulle jeg aktivt give plads til«.

»Jeg vænnede mig eksempelvis til at sige meget direkte, at nu har jeg et synspunkt – det er ikke nødvendigvis sådan, det er, og jeg blev meget bevidst om, at det er et vilkår som topchef, at mine ord vægtes meget bogstaveligt«, siger han.

Er fyrede personer dårligere mennesker?

Lars Sander Matjeka er på vej videre i sin karriere. Men han ved godt, at det stadig er hans fyring, der vækker omverdenens interesse.

Den skriver sig ind i det klassiske narrativ om storhed og fald. Men han håber også, at åbenheden om fyringen er med til at bryde den klassiske fortælling om fyrede – eller i hvert fald give den nuancer. Derfor har han intet imod at kigge tilbage og tale om sin exit.

»Jeg kan se, at jeg bidrager til at bryde et tabu om at blive fyret. At bryde tabuet var ikke mit mål, da jeg stillede op i offentligheden første gang, men det har jeg det fint med. Hver anden medarbejder på det danske arbejdsmarked prøver at blive fyret mindst én gang i deres karriere. Men vi må ikke rigtigt tale om det. Hvorfor egentlig?«.

Lars Sander Matjeka

 • 48 år
 • Begyndte som shippingelev hos Mærsk og fik sit første lederjob som 21-årig. Han har i sin karriere blandt andet været chefkonsulent i EDB Gruppen, marketingchef hos it-virksomheden Cognos, chef for en forretningsenhed hos Gorm Larsen & Partners og marketing- og kommunikationsdirektør i SAS Institute
 • I 2013 kom han til Aller som forretningsudvikler, i 2015 blev han direktør for det Aller-ejede DG Media og i 2016 ligeledes for det Aller-ejede OTW, hvorefter han i marts 2017 blev tilbudt jobbet som administrerende direktør for Aller Media.
 • Uddannet fra CBS med en HD i udenrigshandel suppleret med diverse executive-programmer.
Fold ud

»Det er de færreste mennesker, der bliver fyret, fordi de er dårlige mennesker. De fleste bliver fyret, fordi der eksempelvis er behov for andre kompetencer, på grund af divergerende syn på fremtiden eller på grund af nedskæringer. Er vi så mindre værdifulde mennesker? Nej, selvfølgelig ikke«, siger han.

Tre møder om dagen og intensivt brug af netværk

Lars Sander Matjekas mission går lige nu ud på at jagte en rolle som administrerende direktør eller en beslægtet rolle i en direktion. Sådanne job hænger ikke på træerne – og da slet ikke i jobdatabaserne – så Lars Sander Matjeka arbejder intensivt med sit netværk.

»Fra påske og til sommerferien holdt jeg et hav af møder med folk på alle niveauer, fordi det har været min oplevelse fra tidligere, at et nyt job kan komme alle steder fra. Jeg har kørt med en høj mødekadence med op mod tre møder om dagen«, siger han.

Lars Sander Matjekas drøm er at lande et nyt direktørjob, hvor han kan bidrage til en transformation i en virksomhed og gerne med et digitalt element.

Inspireret af Snabe og Trolle

Han er selv stærkt inspireret af ledelsesfilosofierne i Jim Hagemann Snabe og Mikael Trolles ledelsesbog Dreams & Details: Genopfind din virksomhed og dit lederskab – mens det stadig går godt. Den handler blandt andet om, hvor udfordrende det er at omstille virksomheder med mange år på bagen.

I en tid med så store teknologiske og samfundsmæssige forandringer er der behov for at sadle om hurtigt, lytte til markedet, fornemme kunderne – og så vil vores billede af den alvidende topchef være en illusion, mener Lars Sander Matjeka.

»Jeg vil meget hellere stille mig op foran medarbejdere og bestyrelse og sige, at jeg kender destinationen, jeg kender nogle af trinene – men at jeg ikke har det komplette billede af ruten, og at det er en opgave, vi skal løse sammen«, siger han.

Han savner at være en del af noget større og i praksis udleve den metier, han brænder for, og som han i en årrække også har skrevet klummer om i flere dagblade – nemlig ledelse.

»På den måde er jeg en cirkushest. Jeg elsker at stå på ølkassen, vise retning, udvikle virksomheder, skabe resultater og tænde lyset i andres øjne. Og jeg ved, at jeg er god til det«, afslutter han.

Action Card

Lars Sander Matjekas fem gode råd til fyrede ledere

 1. Ro til at gro
  Giv dig selv tid til at lande på begge ben efter fyringen og fokusere mere på blot at være end at gøre en masse. Langsommelighed får ofte tingene til at gå hurtigere.
 2. Værdier som GPS
  Gør dig klart, hvilke værdier der er vigtige for dig i livet. Klare værdier er som en GPS, der vil gøre det lettere for dig at vælge det rette job og afgøre, hvilken virksomhed du ønsker at arbejde for.
 3. Følg energien
  Vær hele tiden opmærksom på, hvilke aktiviteter og mennesker der henholdsvis giver og dræner dig for energi. Tilvælg alt det, der giver dig energi.
 4. Brug netværket
  Ræk ud til netværket og bed om hjælp, for der er uden tvivl et hav af ressourcer, som vil dig det godt. Desuden besættes langt de fleste job via netværk, vurderer han.
 5. Vær (tål)modig
  Vær bevidst om, at det tager tid at finde drømmejobbet – og hav derfor også modet til at takke nej til et job, hvis det ikke er det rette for dig.

Mere om topledelse

Sisse Fisker

Sådan får du din første bestyrelsespost

Drømmer du om at sidde i en bestyrelse? Her er, hvad du skal kunne. Og hvordan du kommer i gang.
7 min.
Portrætbillede af Andre Rogaczewski

AI kommer til at ændre din lederrolle – Netcompanys direktør André Rogaczewski har flere bud på hvordan

Ledere der formår at være nyskabende, har de bedste fremtidsudsigter, når AI for alvor forandrer verden. Og det kommer til at ske, siger André Rogaczewski, CEO i Netcompany. Han mener, at nogle lederjob endda kan blive mere interessante, hvis lederen udnytter de nye muligheder.
8 min.
Allan Levann og Mina Akbari peger entusiastisk på hinanden
Omvendt mentorskab

Allan Levann er succesrig CEO og ledelsesekspert. Hans mentor er en ung afghansk flygtning.

Allan Levann, der er CEO i High Performance Institute, bruger 26-årige Mina Akbari som ’omvendt mentor’ for at blive klogere på unges syn på samfundet og verden - og for at få udfordret de bias, han ikke engang vidste, han havde.
10 min.
Nina Mathiesen og Mari Randsborg står og sidder ved et bord

Arkitektfirma har delt CEO-posten i to: »En kæmpe lettelse ikke længere at skulle stå alene på kommandobroen«

I snart et år har arkitektfirmaet Cobe haft to CEO’s. Det har ikke bare givet hurtigere og bedre beslutninger, men også mere plads til nytænkning. Ordningen kræver dog et personligt match ud over det sædvanlige, fortæller de to direktører.
8 min.
Fodboldtræner Bo Henriksen

Fodboldtræner Bo Henriksen fik vendt udviklingen på en arbejdsplads i krise: »Den rigtige kultur kan skabe mirakler«

Da Bo Henriksen blev hyret som træner af FC Zürich, kom han til en kriseramt arbejdsplads. Det gav kultursammenstød, da den smilende dansker ankom med sine vittigheder og endda spurgte spillerne, hvad han kunne gøre for dem, men manden, der er kendt som højrøstet indpisker og taler om kærlighed som ledelsesværktøj, har fået succes.
12 min.
Mette Maix
Sådan er min dag

Det gav ro og frihed, da Mette Maix tog kontrol over sin kalender

Mette Maix lægger vægt på frihed – som administrerende direktør i Rosendahl Design Group tog hun kontrollen tilbage over sin kalender, og nu har hun med egne ord sat sig selv yderligere fri. Hun er stoppet som direktør og overvejer, hvad næste fase af arbejdslivet skal indeholde.
5 min.