Hvis vi ikke allerede levede i usikre tider, så kom vi i den grad til det den 2. april, hvor USA’s præsident Trump afslørede de toldsatser, han ville pålægge resten af verden. Det kastede den internationale samhandel, som danske virksomheder har levet godt af i mange år, ud i akut krise.
Hvor toldsatserne ender, står endnu uklart. Det er der i det hele taget meget, der gør. Men ét er sikkert: Den verdensorden, vi tog for givet, er der ikke længere. Og måske må vi i Danmark og resten af Europa indse, at vores vigtigste allierede ikke længere er på vores side.
Dermed kan det meget vel være et af de tidspunkter, hvor verden ændrer sig så drastisk, at det er afgørende for hver enkelt – ikke mindst hver enkelt leder – at stå på den rigtige side af historien, mener professor i politisk økonomi Poul Fritz Kjær fra CBS. Han mener, at det er blevet tid til det, han kalder »patriotisk ledelse.«
»Patriotisk ledelse handler om at tage ansvar for, hvilke værdier man som leder repræsenterer – og hvilke strukturer man bidrager til at styrke eller svække,« forklarer han.
Det handler ikke om klaphat og flagviftende nationalisme. Faktisk handler det slet ikke om Danmark – for vi er alt for små til at kunne klare os selv. Patriotisk ledelse handler om at bruge sin indflydelse som leder på at støtte op om alle de lande, vi deler interesser, værdier og åbne markeder med.
»Det er virkelig vigtigt, at vi indser, at det er Europa og de europæiske løsninger, der skal til – ikke dansk nationalisme. Det er her i Europa, at vi på kortest mulig tid skal opbygge uafhængige kompetencer, færdigheder og kapabiliteter – militært, teknologisk, finansielt og så videre – så vi ikke står i en situation, hvor vi kan blive afpresset af USA eller Kina eller andre.«
1939, 1989 eller bare en oliekrise?
Poul Fritz Kjær ved, hvad han taler om, når det kommer til de aktuelle usikre tider og deres implikationer for samfund og virksomheder. Han er professor i politisk økonomi og retssociologi på CBS. Derudover har han en cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet, en ph.d. i retsvidenskab fra Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze samt en doktorgrad i sociologi fra Goethe Universitetet i Frankfurt am Main. Blandt forskere er han kendt som ophavsmand til teorien om Den Politiske Økonomis Ret, og i både danske og internationale medier optræder han hyppigt som ekspert med geopolitiske analyser og forklaringer. Alligevel er han usikker på, hvor hårdt den aktuelle ustabilitet vil ramme.
»Spørgsmålet er, hvor stor en omvæltning vi står over for. Er det et 1939, et 1989 – eller bare en oliekrise?« spørger han med henvisning til Anden Verdenskrigs begyndelse, Murens fald og 1970’ernes globale økonomiske nedtur.
»Vi kan ikke vide det endnu. Men det ser ud, som om vi meget hastigt er på vej mod et af de helt store momenter i historien, hvor alt vendes på hovedet. Også for alle ledere.«
Han bruger netop Murens fald som et tydeligt eksempel på, hvor hurtigt det kan gå, når en ny virkelighed rammer.
»Hvis du var mellemleder i DDR i 1989, så levede du dagen efter et andet sted, hvor der var brug for en helt anden måde at være mellemleder på. Og hvis det er en omvæltning af den kaliber, der er sat i gang, så rammer det jo stort set samtlige ledere i Danmark – både offentligt og privat. På forskellige måder og med forskellig intensitet, men det vil ramme,« siger han.