Christian Jaspers er vicedirektør i Totalkredit
»Hvis man sørger for at agere med dialog og samarbejde over for sit team og hele sin organisation, er der også en accept af, at der er nogle, som har flere stjerner på skuldrene end andre, og at det er en del af de personers jobbeskrivelse at skulle træffe beslutninger,« siger Christian Jaspers. Foto: Christian Als

Fra topstyring til dialog: Flere ledere tager deres medarbejdere med på råd

6. juli 2021

Fortsat flere ledere lægger vægt på samarbejde og dialog med deres medarbejdere. Men at du bedriver ”blød” ledelse, fratager dig ikke for ansvaret for at træffe beslutninger.

Gå til Action card

Dialog og samarbejde er i stigende grad nøgleord for ledere i private danske virksomheder, når de selv skal beskrive ledelsesformen i den virksomhed, de er ansat. Det viser en ny undersøgelse fra Økonomisk Institut på Aarhus Universitet udarbejdet i samarbejde med Lederne.

I 2006 vurderede godt en tredjedel, 35 procent, af lederne i virksomhederne, at ledelsesformen i deres virksomhed i høj eller meget høj grad var karakteriseret ved dialog og samarbejde. Da forskerne fra Aarhus Universitet i 2019 stillede samme spørgsmål igen til godt 2.800 ledere og medlemmer af Lederne, var andelen, der betegner ledelsesformen på dén måde, steget til 57 procent. 

Det er altså næsten tre ud af fem ledere, som nu oplever, at samarbejde og dialog ligger øverst i værktøjskassen med ledelsesværktøjer. En af dem er Christian Jaspers, som er vicedirektør i Totalkredit.

»Jeg vil næsten vende det om og sige, at hvis ikke ledelse gik ud på samarbejde og dialog, hvad skulle det så gå ud på? I min verden er samarbejde og dialog helt essentielle værktøjer for, at ledelsen kan skabe retning, fremdrift og nå sine mål. Man når ikke noget som leder alene, men derimod ved at få sit team til at bakke op om en vision. Og det er for mig helt naturligt, at alle i teamet bliver hørt og får lov til at bidrage til vejen frem mod målet med dét, de hver især står for,« siger Christian Jaspers.

Hvordan vil du beskrive ledelsesformen i virksomheden, hvor du selv er ansat?

Michael Uhrenholt, der er ledelsesrådgiver og teamchef hos Lederne, genkender tendensen i den nye undersøgelse fra sine samtaler med Ledernes medlemmer.

»Topstyring har helt klart været på retur i de senere år, og mange virksomheder har valgt en fladere struktur med flere og mere selvstyrende teams. Det hænger også godt sammen med en ledelsesstil, hvor der lægges mere vægt på dialog, samarbejde og værdibaseret ledelse,« siger Michael Uhrenholt. 

Dialogbaseret ledelse

Det opsigtsvækkende skifte i ledelsesstilen i løbet af de seneste 15 år dokumenteres i en ny forskningsrapport af Tor Eriksson og Valdemar Smith fra Økonomisk Institut på Aarhus Universitet.

Forskerne har i 2006, 2014 og 2019 gennemført identiske undersøgelser i samarbejde med Lederne – senest i 2019 med deltagelse af 2.816 ledere og medlemmer af Lederne.

Fold ud

Behov og teknologi ændrer sig hurtigt

I Totalkredit sidder Christian Jaspers som leder for et team på 10 medarbejdere, der har ansvaret for at bygge en ny digital platform til cirka én million kunder i Totalkredit-samarbejdet. For at få tandhjulene til at passe sammen både på strategisk og operationelt niveau, er dialog og samarbejde nødvendige overskrifter i det daglige udviklingsarbejde, understreger han.

»Det handler blandt andet om, at vi agerer i en verden, hvor tingene kører hurtigere og hurtigere, og tingene stadig bliver mere komplekse og uoverskuelige. Behov og teknologier ændrer sig lynhurtigt, og i den proces vil jeg påstå, man kun kan være succesfuld, hvis man anvender blød ledelse over for sine medarbejdere. De ledelsesmodeller, som kunne bruges for 30-40 år siden, er forældede og passer slet ikke til den hastighed og kompleksitet, vi ser i dag,« mener Christian Jaspers.

Christian Jaspers er vicedirektør i Totalkredit
Foto: Christian Als

Ledere stykker billedet sammen

Det er dog samtidig vigtigt at understrege, at dialog og samarbejde ikke er de eneste redskaber, lederen har brug for. For det er, pointerer Christian Jaspers, stadig lederens ansvar at træffe beslutninger på baggrund af det arbejde og de input, teamet leverer.

»Der skal jo være én, som siger: Nu tror vi på, det er bedst at køre til højre omkring bjerget eller kravle over det eller bore en tunnel igennem det. Men at træffe den beslutning uden først at have haft dialog, kommer man ikke langt med. For at få en sag belyst, er du som leder nødt til at se den fra så mange forskellige vinker som muligt. Og har du et team på 10 personer, som alle hver især bidrager med 10 procent af billedet, er det lederens job til sidst at stykke billedet sammen,« mener Christian Jaspers.

Hvordan vil du beskrive ledelsesformen i virksomheden, hvor du selv er ansat?

En af forskerne bag den nye undersøgelse, Tor Eriksson, bider ikke kun mærke i, at de blødere ledelsesformer vinder mere og mere frem i virksomhederne. Han påpeger, at der samtidig er en tendens til, at ledelsens mod til at skære igennem er faldet.

Christian Jaspers er enig i, at det er et opmærksomhedspunkt, men i Totalkredit oplever han ikke, at ledelsen er beslutningsangst eller mangler evnen til at skære igennem.

»Hvis man sørger for at agere med dialog og samarbejde over for sit team og hele sin organisation, er der også en accept af, at der er nogle, som har flere stjerner på skuldrene end andre, og at det er en del af de personers jobbeskrivelse at skulle træffe beslutninger,« siger Christian Jaspers.

Relaterede artikler

Magnus Larsson

Har du lige været på lederkursus? Så er du med stor sandsynlighed på vej mod nyt job

Lederuddannelser risikerer at give deltagerne et negativt syn på arbejdspladsen og lyst til at søge væk. Problemet er, at uddannelserne ofte præsenterer et utopisk verdensbillede, der får arbejdspladsen til at fremstå alt for kompleks, siger en forsker, der fulgte deltagerne i et lederudviklingsprogram.
6 min.
Lego campus
Hybrid ledelse

Hos Lego skal kontoret passe til medarbejderne – ikke omvendt

4 min.
5 ting headhuntere kigger efter

5 ting headhuntere kigger efter til lederjob – og 2 ting, du selv kan gøre for at komme i spil

Mere end hver anden leder blev sidste år forsøgt rekrutteret til et nyt job. Hvad leder headhunterne efter, og hvordan kan du selv komme i spil, hvis du er på kig efter nyt arbejde?
3 min.
En konkurrenceklausul forhindrede Jesper Düring Lausen i at arbejde i 10 måneder

Hver sjette lederkontrakt indeholder en klausul: Jesper fik ti måneders karantæne fra sit nye arbejde

6 min.
Abtion har gode erfaringer med en firedags arbejdsuge

Her sikrer en fire dages arbejdsuge mere effektivitet og tilfredse medarbejdere

Det kan være positivt for både produktivitet og velvære kun at arbejde fire dagen om ugen, viser erfaringerne hos møbelvirksomheden Umage, it-virksomheden Abtion og Odsherred Kommune. Resultaterne er gode - både for medarbejderne og arbejdspladsen.
9 min.
At indsætte fordybelsestimer i en hektisk arbejdsdag giver god mening
Fordybelsestid

Bliver du også afbrudt hele tiden? Spær din kalender, så du har tid til fordybelse. Det giver bedre resultater

Fordybelsestimer, notesbøger og pulsure er ingredienserne i et stort fordybelses-eksperiment, som skal give øget arbejdsglæde, trivsel og - ikke mindst - bedre kvalitet i arbejdet for ledere og ansatte i pensionsselskabet Velliv. Og resultaterne viser, at det faktisk virker.
12 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.