Mindre spildtid
Tiden siden overgangen til fire dages arbejdsuge har – ifølge Søren Ravn Christensen - været ekstremt succesrig for Umage. Omsætningen er fordoblet og overskuddet er syv gange så højt, hvilket i høj grad skyldes kundernes lyst til at købe møbler under corona, men også en øget effektivitet.
Cirka halvdelen af arbejdsopgaverne i Umage består af salg, ordre, logistik og regnskab, mens den anden halvdel er kreative opgaver som design, foto, video, web og SoMe. Alle opgaver kan udføres, selv om medarbejderne holder fri om fredagen. Og på færre timer. Så hvis man ser på virksomhedens regnskabstal, har det ikke nedsat produktiviteten. Tværtimod.
Ifølge Umage selv, har virksomheden opnået 20 procent større output på de fire arbejdsdage fremfor de tidligere fem, og oven i det har man fået mere tilfredse medarbejdere og mindre sygefravær.
»Det handler om optimeringer og mindre spildtid. Vores møder er nu enten på 20 eller 40 minutter; aldrig længere. Alle skal have en opgave til mødet, der skal tages beslutninger, og møderne må ikke have karakter af statusopdateringer,« siger Søren Ravn Christensen.
Umage har også skruet ned for antallet af mails, som den enkelte skal bruge tid på, ved at opfordre alle til at gøre sig klart: »Hvad vil jeg have ud af den her mail?« Og »hvem skal beslutte hvad?« Desuden opfordrer ledelsen til at undlade brugen af cc-mails, og til kun at tjekke cc-mails én gang om ugen.
»Jeg kan mærke, at folk har fået mere overskud, og glæder sig til de tre fridage. Men det handler om at finde et balancepunkt. Arbejder man for presset og for længe, kan der hurtigt opstå fejl, og det fører til mere ikke-gavnligt stress,« siger Søren Ravn Christensen fra Umage.
Kommune håber på øget serviceniveau
Det er ikke kun i det private, at fire dages arbejdsugen er blevet valgt til på nogle arbejdspladser.
300 administrative medarbejdere i Odsherred Kommune har siden efteråret 2019 afviklet deres 37 ugentlige arbejdstimer fra mandag til torsdag. Her har man valgt en model, hvor der arbejdes 35 timer om ugen, fordelt mellem klokken 8.00-19.00 på ugens fire første dage, og to timer på et valgfrit tidspunkt. Fredagen holder medarbejderne fri.
I Odsherred er der i første omgang tale om et forsøg, der løber over tre år. For kommunen er målet at undersøge, om det er er muligt at opnå bedre service til kommunens borgere - og samtidig være en fleksibel og attraktiv arbejdsplads, der bedre er i stand til at rekruttere nye medarbejdere.
For ikke at drage forhastede konklusioner på forsøget, evalueres det undervejs af forskerne Janne Gleerup og Henrik L. Lund fra Roskilde Universitet. De er sat til at vurdere, hvad den fire dages arbejdsuge betyder for både medarbejderne og for serviceniveauet for kommunens borgere og virksomheder.