Rebecca Andersen står i en elevator
»Jeg tænker over, hvordan jeg kan gå ledervejen, når jeg nu har specialiseret mig i sociale medier. Lige nu er sociale medier ofte lidt på siden af resten af marketingforretningen. Men om 10 år er det jo en meget mere integreret del af den måde, man tænker kommunikation på,« siger Rebecca Andersen, der drømmer om at blive leder. Foto: Andreas Beck
Lederdrømme

»Jeg drømmer om at blive den person, min chef var for mig«

Foto Andreas Beck
9. May 2024

Rebecca Andersen er 27 år gammel, SoMe-manager for B&O – og så drømmer hun om at blive leder. Mette Maix giver hende gode råd til, hvordan hun når det.

Gå til Action card

Den leder, der ansatte mig i B&O, tog en kæmpe chance med mig. Jeg var 24 år gammel og havde aldrig haft et fuldtidsjob før. Men han tog mig ind, lærte mig op og coachede mig til at blive en bedre og bedre medarbejder. Han er nok en af de bedste ledere, jeg har haft.

Jeg vil gerne blive leder, fordi jeg drømmer om at være den person, min chef var for mig. Hvis jeg kunne være den person, der fik unge, uprøvede kvinder ind og gav dem noget ansvar og viste dem, at de kunne få succes. Og så kan jeg bare godt lide at have indflydelse på de ting, jeg beskæftiger mig med. Derfor prøver jeg også, alt jeg kan at sidde med i de lokaler, hvor der bliver taget beslutninger på mit nuværende arbejde.

I dag arbejder jeg som Global Social Media Consultant for B&O. Men jeg har været interesseret i sociale medier i mange år. Det startede allerede, da Instagram kom ud, mens jeg gik i gymnasiet. Mig og mine veninder gik vildt meget op i tage billeder af hinanden og at opbygge nogle fede feeds med de rigtige filtre og de rigtige hashtags.

»Om 10 år håber jeg, at jeg stadig sidder i en designvirksomhed og arbejder med kommunikation og markedsføring. Allerhelst som en form for leder. På det tidspunkt skal jeg hyre en young gun til at lave det arbejde, jeg laver nu,« fortæller Rebecca Andersen. Foto: Andreas Beck

Jeg gik på et privat gymnasium, hvor der var et ret konkurrencepræget miljø, og alle drømte om at komme på CBS. Inklusive mig selv. Men da jeg kom på højskole, indså jeg, at jeg jo egentlig gerne ville lave noget, der havde noget med kultur og medier at gøre. Så jeg flyttede til Aarhus og begyndte at læse Medievidenskab på Aarhus Universitet.

Jeg elsker at fotografere. Så da jeg kom hjem fra højskole, begyndte jeg at tage penge for det – og blev også booket ind som fotograf for nogle modelbureauer. At fotografere kan få mig i et kreativt flow, som jeg elsker. Og så kan jeg bare virkelig godt lide at tage billeder, som folk føler sig smukke på.

Da jeg læste en kandidat i Visuel Kultur, havde jeg en mentor – Marie Louise Dunker hedder hun. Og hun er supersej. Det var hende, der lærte mig, at man ofte som kvinde skal give 110 procent for at blive set. Så det gør jeg mig umage for at gøre i mit arbejde i dag. Jeg vil gerne være sådan en, som folk ved, de kan regne med.

»Jeg vil gerne blive leder, fordi jeg drømmer om at være den person, min chef var for mig. Hvis jeg kunne være den person, der fik unge, uprøvede kvinder ind og gav dem noget ansvar og viste dem, at de kunne få succes,« siger Rebecca Andersen. Foto: Andreas Beck

Jeg mærkede stress første gang, da jeg læste min bachelor i Aarhus. Og jeg har haft perioder, hvor jeg har været meget stresset i mit nuværende arbejde. Så det er noget, jeg er opmærksom på. Men jeg er ikke så bange for det længere – jeg kender symptomerne nu. Men vi taler også meget åbent om det på mit arbejde, og det vil jeg også blive ved med.

Jeg tænker over, hvordan jeg kan gå ledervejen, når jeg nu har specialiseret mig i sociale medier. Lige nu er sociale medier ofte lidt på siden af resten af marketingforretningen. Men om 10 år er det jo en meget mere integreret del af den måde, man tænker kommunikation på.

Det kan nogle gange være lidt svært at sætte sig i respekt som ung på arbejdsmarkedet. Jeg tror ikke, der er så mange ældre, som har lyst til at få et godt råd fra en 27-årig. Det har ikke nødvendigvis noget med mig at gøre, men noget at gøre med, at jeg er 27 år gammel. Men jeg synes, at virksomheder generelt burde tage de yngre stemmer lidt mere ind. Især når det kommer til kommunikation og sociale medier.

Jeg er inspireret af min mor og min bedstemor. De har altid gjort sig enormt umage med deres arbejde. Det betød nogle gange, at min mor skulle arbejde hen over vores sommerferie, men hun gjorde det ikke af pligt. Hun gjorde det, fordi hun var glad for sit arbejde, og fordi hun syntes, det var vigtigt. Hun viste mig, at man som leder må gå forrest og en gang i mellem være den, der tager de svære opgaver, så de andre kan holde fri.

Om 10 år håber jeg, at jeg stadig sidder i en designvirksomhed og arbejder med kommunikation og markedsføring. Allerhelst som en form for leder. På det tidspunkt skal jeg hyre en young gun til at lave det arbejde, jeg laver nu. Digitale medier og internettet generelt går stærkt. Og de unge forstår det bare bedre end de ældre.

»Jeg kan godt lide at have indflydelse på de ting, jeg beskæftiger mig med. Derfor prøver jeg også, alt jeg kan at sidde med i de lokaler, hvor der bliver taget beslutninger på mit nuværende arbejde,« fortæller Rebecca Andersen. Foto: Andreas Beck

Bestyrelsesformand for Aarstiderne, Mette Maix' gode råd til Rebecca

Hvor er det dejligt, at du drømmer stort. Det er vigtigt, at du siger dine drømme højt for, at du kan opfylde dem. Og det gør du allerede nu. Men der skal være vilje bag. Og du skal være klar på at følge dem op med handling. Det er du allerede godt i gang med. Bliv endelig ved med det. Din begejstring, din kreativitet, din åbenhed og din viljestyrke strømmer ud af din fortælling om dig selv. Det smitter, og jeg sidder smilende og tænker ’sikke et talent’.

Det er de færreste chefer, der er tankelæsere. Det er derfor vigtigt, at du er proaktiv og taler højt om dine drømme. Derfor er det supergodt, at du allerede er åben og i gang med at italesætte dine ambitioner. Udover at tale med din nærmeste chef, kan du også med fordel drøfte dem med HR, kollegaer eller andre i dit netværk. Det kan være med til at åbne op for både flere muligheder, men også gode diskussioner om alternative veje eller muligheder, som du ikke lige have tænkt på. Så vær åben, transparent og proaktiv, når det gælder dine drømme.

Ved selv at lege med Instagram, fotografering, bygge teori på med Medievidenskab og nu have et arbejde som SoMe-ansvarlig i B&O, har du vist, at du kan tilegne dig nye fagligheder, begå dig i forskellige miljøer og drømme endnu større – nu om designvirksomhed og kommunikation. Det er vigtigt, at du bliver ved med at investere i din udvikling, tilføje nye kompetencer og tænke bredde frem for specialisering, når du gerne vil være chef. Lad være med at tænke karriereudvikling så traditionelt, men leg med tanken om, at du sagtens kan tage flere hop til siden – det kan være et nyt ansvarsområde indenfor kommunikation, eller du kan tilføje mere ansvar til din nuværende rolle, komme på tværfaglige projekter eller afprøve andre roller eller brancher på sigt. Det handler om, at du skal have udvidet din værktøjskasse i stedet for blot at følge den traditionelle karrierestige, der kun går opad.

Mette Maix
Mette Maix er tidligere CEO for Rosendahl Design Group. I dag er hun bestyrelsesformand for Aarstiderne.  Foto: Martin Bubandt

Den inspirerende og respektfulde måde, du beskriver din chef, din mor og mormor på og dit eget ønske om at give unge kvinder samme muligheder som dig, viser, at du har et positivt og inspirerende menneskesyn. Hold fast i det.

Husk selv at tage nogle chancer, som din chef gjorde med dig, så du kan udvikle dine fremtidige medarbejdere, fremfor at være fastlåst af traditionelle kompetencevurderinger. Det vil bringe dig langt og gøre dig til en både attraktiv og eftertragtet leder. Der er behov for ledere som dig. Dem, som kan motivere, som kan sætte en retning, som kan give fra sig, og som kan skabe fællesskaber. Der vil blive mere og mere behov for fællesskaber, hvor der er plads til både at være sig selv, udvikle sig og samtidig være en del af noget større. Det tror jeg, at du med dine holdninger, inspirerende væremåde og talent kan være med til at skabe.

Vi er i en brydningstid, hvor den teknologiske udvikling strømmer ind, nye arbejdsformer opstår, og samtidig bliver vi ældre og ældre. Ingen kan endnu helt regne ud, hvordan det fremtidige arbejdsliv vil folde sig ud. Derfor er det vigtigt, at du følger dit hjerte og din intuition. Vær på forkant, opsøg nyt og tag for dig af de muligheder og drømme, som giver mening for dig og måtte komme din vej. Du vil få et langt arbejdsliv med mange forskellige faser, du vil formentlig få nye drømme og søge nye muligheder undervejs. Det er ikke altid til at vide, hvad omstændighederne byder os. Så tænk i muligheder fremfor ”er det nu klogt?”. Og lad være med at være bange for at fejle. Det er en del af at lære. Og af at drømme.

Jeg glæder mig til at følge dig.

Mere fra Lederdrømme

Daniel Nymand Pedersen kigger ind i kameraet
Lederdrømme

Sådan kickstartede Daniels frivillige arbejde hans lederdrømme

Daniel Nymand Petersen indså, at han gerne ville være leder, mens han var frivilligt aktiv i en studenterforening på DTU. Tidligere CEO i Lundbeck, Deborah Dunsire, giver ham sine bedste råd om, hvordan han kommer dertil.
5 min.
Rebecca Holmberg Jensen griner og står foran en orange væg
Lederdrømme

»Jeg vil gerne være leder, fordi jeg vil rykke ved vores samfund«

31-årige Rebecca Holmberg Jensen har været sociolog, folkeskolelærer, iværksætter og fuldmægtig. Nu drømmer hun om at blive leder. Generalsekretær for Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen giver hende gode råd til, hvordan hun opnår det.
6 min.
Rasmine Brams sidder foran en computer
Lederdrømme

Rasmine er 25 og chef for en af Nordens travleste restauranter: »For mig er lederjobbet meget mere end et arbejde«

Rasmine Brams skulle egentlig bare flippe burgere på McDonalds i sit sabbatår, men så prikkede hendes chef hende på skulderen. Nu er hun chef for en af de største McDonalds-restauranter i Norden.
7 min.
Karvan Shojaeipoor står foran en ambulance
Lederdrømme

»Du er ikke klog nok til gymnasiet,« fik Karvan at vide. Det var han så. Nu vil han være leder

33-årige Karvan Shojaeipoor har altid opnået det, han har sat sig for. Denne gang er det lederrollen, han går målrettet efter. CEO for Falck, Jakob Riis giver ham sine bedste råd til, hvordan han opnår det.
7 min.
Læs Emilia van Hauens klumme
Emilia van Hauen

Kære unge menneske: Derfor skal du være leder

Du er fra Generation Z og synes måske ikke, at det etablerede arbejdsmarked spejler dine værdier. Men netop derfor har vi brug for dig som fremtidens leder, og netop derfor vil du være god til det. Og så er der alt det, du får ud af det…
6 min.