2. Enigheden om, at diversitet i topledelsen betaler sig
Der hersker ikke længere tvivl om, at der er en sammenhæng mellem diversitet i ledelsen og bedre tal på bundlinjen. Flere analyser bekræfter sammenhængen.
»Vi kan i hvert fald se, at der er en sammenhæng. Det giver en genklang af, at diversitet i ledelse betaler sig – selv om kritikere altid vil kunne påpege, at det er vanskeligt at påvise kausaliteten. Men de færreste anfægter i dag, at diversitet er et plus for virksomheden«, siger Nanna Simone Jensen.
Én af de mange analyser af diversitet i ledelsen foretog analysehuset Damvad for Lederne i fjor. Den viste, at virksomheder, både økonomisk og målt på graden af bæredygtighedsinitiativer, klarer sig bedre med kvinder i bestyrelsen.
Virksomheder med diversitet i ledelsen havde en bruttofortjeneste, der var halvanden gang højere end virksomheder uden. Analysen viste endvidere, at 46 procent af virksomheder, der havde kvinder i bestyrelsen, udarbejdede ESG-rapporter, der giver omverdenen et indblik i bestræbelserne på at skabe en bæredygtig virksomhed. Kun 23 procent af virksomhederne uden kvinder i bestyrelsen udarbejdede bæredygtighedsrapporterne.
Julie Rokkjær Birch vurderer også, at der i dag er ved at være bred konsensus om, at diversitet giver en bedre bundlinje. Én af forklaringerne kan være, at den yngre generation – morgendagens talentmasse – ikke gider at indfinde sig under gammeldags patriarkalske normer.
»Jeg møder mange virksomheder, der sukker efter mere viden om, hvordan de kan blive mindre konforme og ad den vej få hul til en dygtig og ung talentmasse, der i deres jobjagt går efter en fed kultur, arbejde med mening og et moderne syn på køn«, siger Julie Rokkjær Birch.
3. Vi får nye rollemodeller, og billedet af toplederen ændrer sig
Vores stereotype billede af ledere ændrer sig i takt med, at vi får nye rollemodeller. Der er ikke længere samme lighedstegn mellem mænd og magt, som vi så tidligere. Især på den politiske scene har kvindelige politikere som blandt andre Margrethe Vestager vist, at magt sagtens kan forvaltes af personer, der ikke er iklædt mørke, stive jakkesæt.
Ifølge Julie Rokkjær Birch er den udvikling resultatet af nogle linjer, vi kan trække helt tilbage til 1950’erne.
»Dengang blev hjemmene elektrificeret, og det satte skub i en ny æra, hvor kvinder fik tid til at beskæftige sig med andet end husholdningen. Det førte til ungdomsbevægelsen og kvindebevægelsen, og vi så kvinder, der i højere grad blev en del af den politiske magt«, siger hun.
På trods af udviklingen med flere kvinder som rollemodeller – og en i Danmark generelt offensiv tilgang til ligestilling på det formelle plan – kniber det dog stadig med at få rykket de sidste meter. Ifølge Julie Rokkjær Birch kan forklaringen være det, hun kalder et »ligestillingsparadoks«.
»I de lande, hvor vi har haft en meget formel ligestilling, ser vi bemærkelsesværdigt nok, at den adfærdsmæssige del i befolkningen – paradoksalt nok – bliver mindre, og at nogle af de bedagede stereotyper forstærkes. Vi ender med at holde fast i kvinde- og mandefag. Og vi har stadig svært ved at se kvinder som ledere i det private erhvervsliv. I Danmark er vi faktisk ét af de lande med det mest kønsopdelte arbejdsmarked«, siger Julie Rokkjær Birch.
Nanna Simone Jensen bekræfter, at det stereotype billede hænger ved. Befolkningsundersøgelser, som Lederne foretager, viser stadig, at kvinder vurderer, at mænd har bedre muligheder for at blive ledere end kvinder. Men Nanna Simone Jensen oplever også, at det med små skridt ændrer sig, og at selv de mindste forsøg på at fastholde stereotyperne bliver slået ned i det offentlige rum.
Det skete for eksempel, da Berlingske-journalist Birgitte Erhardtsen for nylig i en klumme koblede kvinders påståede fokus på beklædning sammen med ringere muligheder for at spille en større rolle i erhvervslivet, fortæller Nanna Simone Jensen.
»Det gode ved klummen var, at vi fik en bred debat, som resulterede i en konsensus om, at vi er kommet videre. Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard betegnede selv synspunktet som gammeldags og skrev, at ledere kommer i alle aldre og størrelser. Vi så også andre kvindelige ledere, der blandede sig i debatten. Den modreaktion skal man ikke undervurdere i forhold til folks tro på, at der findes andre rollemodeller derude«, siger Nanna Simone Jensen.