Ny leder

Tre ud af fire unge ledere arbejder sig op i lederstillingen

11. februar 2021

Langt de fleste får deres første lederjob i en virksomhed, hvor de allerede arbejder. En helt naturlig fødekanal, lyder det fra Ledernes teamchef og ledelsesrådgiver, Michael Uhrenholt.

Gå til Action card
Når en ung leder for første gang sætter i sig chefstolen sker det ofte en virksomhed, hvor de forinden chefstillingen arbejdede som medarbejder.

Det viser en undersøgelse, som Lederne har gennemført blandt 1.011 unge ledere mellem 18 og 35 år.

I undersøgelsen er det således 78 procent af de unge ledere, som fik deres første lederstilling i den virksomhed, de allerede arbejdede i, mens de resterende unge ledere blev ansat direkte som leder i en virksomhed, de ikke tidligere havde arbejdet eller oprettede egen virksomhed, hvorigennem de fik deres første ledererfaringer.

»Selvom der findes lederuddannelser, gælder det for langt de fleste, at man ikke uddanner sig til at blive leder og derfor ikke går direkte ud og bliver leder et sted uden at have ledererfaring andre steder fra. Du skal først ind og bevise, at du har de rigtige holdninger og kan tage ansvar, før virksomheden vurderer, at du har lederpotentiale«, siger Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver i Lederne.

Derfor overrasker tallene heller ikke Michael Uhrenholt, der kalder det en naturlig fødekanal, at virksomheder udvælger nye ledere fra medarbejderstaben.

»Virksomheder udvikler sig jo hele tiden, hvor der kan opstå nye ledelsesområder og der sker jo også jobskifte i ledelseslagene, og når man så skal bruge en ny leder – og det gælder særligt linjelederne, altså dem med personaleansvar over medarbejdere – så er det helt naturligt, at virksomheden vælger én, som har en faglig indgang til området og som kender ’motoren’ det sted, de bliver ansvarlig for«, siger Michael Uhrenholt.

Mange bliver udvalgt til lederstillingen

Graver man ned i tallene blandt de unge ledere, som fik der første lederjob i en virksomhed, de allerede arbejdede i, viser tallene, at syv ud af ti blev valgt til en forfremmelse uden selv at have søgt den aktivt, mens 15 procent selv søgte en forfremmelse i en virksomheden, da muligheden bød sig.

De resterende 14 procent fortæller, at de fik deres første lederjob i en kombination mellem de to; fx ved at de blev opfordret af deres leder til at søge stillingen, hvorefter de fik den.

»Som leder er man jo en forlænget arm af topledelsen. Derfor undrer dig mig heller ikke, at mange virksomheder udser medarbejdere, som de vurderer har ledelsespotentiale og værdierne på plads«, siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholdt

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Fold ud
For er man allerede medarbejder har ens egen leder eller topledelse mulighed for at se en i øjnene, de kan se hvad man står for og de kan se, om man løfter og hvordan man løfter ansvar i det daglige, uddyber Michael Uhrenholt.

»Derfor kommer det heller ikke bag på mig, at man af de unge ledere oplever, at virksomheden havde udset sig dem som kommende leder. Det er jo alt andet lige så er det nemmere at hente en, som man kender indefra og ved tager ansvar end at prøve én udefra«, siger Michael Uhrenholt.

Relaterede artikler 

En ældre kollega sidder med sine kolleger
Fastholdelse

5 gode råd: Sådan undgår du, at dine medarbejdere smutter

Folk skifter oftere job end tidligere. Og samtidig må virksomhederne kæmpe for at finde ny hænder. Derfor er der lige nu ekstra god grund til at forsøge at holde på de gode medarbejdere, du allerede har. Tre eksperter fortæller dig hvordan.
8 min.
Flere generationer i et lokale

Enighed på tværs af generationer: Sådan er den gode leder

Der er flere ligheder mellem de forskellige generationers syn på arbejdslivet, end de senere års debat om ikke mindst Generation Z har kunnet give indtryk af, viser ny, omfattende generationsanalyse. Det gælder også i spørgsmålet om god ledelse.
6 min.
En kvinde går gennem et kontor

Alle virksomheder har brug for at gøre noget godt for verden. Som mellemleder risikerer du at betale prisen

Hvad kan motivere dine medarbejdere? Det kan din virksomhedens indsats for en bedre verden. Desværre lever den bare sjældent op til forventningerne, og derfor har du særligt som mellemleder et kæmpestort problem, siger en ekspert.
7 min.
Palle Knudsen står foran en blå baggrund

Da Visma-direktøren begyndte at bruge AI, ændrede det hverdagen: »Jeg har fået en ny, superklog kollega«

Palle Knudsen er Chief Revenue Officer i Visma Dataløn og bruger hver dag kunstig intelligens i sit arbejde. Det har ændret både hans arbejdsdag og fritid.
8 min.
Mikkel Severin sidder foran en sort baggrund
Emotionel intelligens

Han er emotionel vejleder for landets topledere. Her er det vigtigste, han fortæller dem

Du kan være verdens skarpeste og fagligt bedst funderet leder, men uden emotionel intelligens bliver dine resultater i bedste fald gennemsnitlige; i værste fald skaber du et spor af destruktion og mistrivsel omkring dig, siger Mikkel Severin, der lærer topchefer at forstå og kontrollere deres følelser – og at lytte.
13 min.
En kollage af shitstorms fra medier
Krisekommunikation

9 gode råd: Sådan kommunikerer du som leder, når krisen rammer

Ikke to kriser er ens, men de har alle det til fælles, at de kan få alvorlige konsekvenser for dit eget eller virksomhedens omdømme. Her giver en erfaren kommunikationsekspert sine bedste råd om krisekommunikation.
11 min.