Ny leder

Tre ud af fire unge ledere arbejder sig op i lederstillingen

11. February 2021

Langt de fleste får deres første lederjob i en virksomhed, hvor de allerede arbejder. En helt naturlig fødekanal, lyder det fra Ledernes teamchef og ledelsesrådgiver, Michael Uhrenholt.

Gå til Action card
Når en ung leder for første gang sætter i sig chefstolen sker det ofte en virksomhed, hvor de forinden chefstillingen arbejdede som medarbejder.

Det viser en undersøgelse, som Lederne har gennemført blandt 1.011 unge ledere mellem 18 og 35 år.

I undersøgelsen er det således 78 procent af de unge ledere, som fik deres første lederstilling i den virksomhed, de allerede arbejdede i, mens de resterende unge ledere blev ansat direkte som leder i en virksomhed, de ikke tidligere havde arbejdet eller oprettede egen virksomhed, hvorigennem de fik deres første ledererfaringer.

»Selvom der findes lederuddannelser, gælder det for langt de fleste, at man ikke uddanner sig til at blive leder og derfor ikke går direkte ud og bliver leder et sted uden at have ledererfaring andre steder fra. Du skal først ind og bevise, at du har de rigtige holdninger og kan tage ansvar, før virksomheden vurderer, at du har lederpotentiale«, siger Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver i Lederne.

Derfor overrasker tallene heller ikke Michael Uhrenholt, der kalder det en naturlig fødekanal, at virksomheder udvælger nye ledere fra medarbejderstaben.

»Virksomheder udvikler sig jo hele tiden, hvor der kan opstå nye ledelsesområder og der sker jo også jobskifte i ledelseslagene, og når man så skal bruge en ny leder – og det gælder særligt linjelederne, altså dem med personaleansvar over medarbejdere – så er det helt naturligt, at virksomheden vælger én, som har en faglig indgang til området og som kender ’motoren’ det sted, de bliver ansvarlig for«, siger Michael Uhrenholt.

Mange bliver udvalgt til lederstillingen

Graver man ned i tallene blandt de unge ledere, som fik der første lederjob i en virksomhed, de allerede arbejdede i, viser tallene, at syv ud af ti blev valgt til en forfremmelse uden selv at have søgt den aktivt, mens 15 procent selv søgte en forfremmelse i en virksomheden, da muligheden bød sig.

De resterende 14 procent fortæller, at de fik deres første lederjob i en kombination mellem de to; fx ved at de blev opfordret af deres leder til at søge stillingen, hvorefter de fik den.

»Som leder er man jo en forlænget arm af topledelsen. Derfor undrer dig mig heller ikke, at mange virksomheder udser medarbejdere, som de vurderer har ledelsespotentiale og værdierne på plads«, siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholdt

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Fold ud
For er man allerede medarbejder har ens egen leder eller topledelse mulighed for at se en i øjnene, de kan se hvad man står for og de kan se, om man løfter og hvordan man løfter ansvar i det daglige, uddyber Michael Uhrenholt.

»Derfor kommer det heller ikke bag på mig, at man af de unge ledere oplever, at virksomheden havde udset sig dem som kommende leder. Det er jo alt andet lige så er det nemmere at hente en, som man kender indefra og ved tager ansvar end at prøve én udefra«, siger Michael Uhrenholt.

Relaterede artikler 

Palle Knudsen står foran en blå baggrund

Da Visma-direktøren begyndte at bruge AI, ændrede det hverdagen: »Jeg har fået en ny, superklog kollega«

Palle Knudsen er Chief Revenue Officer i Visma Dataløn og bruger hver dag kunstig intelligens i sit arbejde. Det har ændret både hans arbejdsdag og fritid.
8 min.
Mikkel Severin sidder foran en sort baggrund
Emotionel intelligens

Han er emotionel vejleder for landets topledere. Her er det vigtigste, han fortæller dem

Du kan være verdens skarpeste og fagligt bedst funderet leder, men uden emotionel intelligens bliver dine resultater i bedste fald gennemsnitlige; i værste fald skaber du et spor af destruktion og mistrivsel omkring dig, siger Mikkel Severin, der lærer topchefer at forstå og kontrollere deres følelser – og at lytte.
13 min.
En kollage af shitstorms fra medier
Krisekommunikation

9 gode råd: Sådan kommunikerer du som leder, når krisen rammer

Ikke to kriser er ens, men de har alle det til fælles, at de kan få alvorlige konsekvenser for dit eget eller virksomhedens omdømme. Her giver en erfaren kommunikationsekspert sine bedste råd om krisekommunikation.
11 min.
En kvinde interviewer en mand til en jobsamtale

Her er 9 spørgsmål, du skal stille kandidaten til din næste ansættelsessamtale

Fejlansættelser kan koste dyrt. Her er ni gode spørgsmål, der kan hjælpe dig med at spotte den rigtige kandidat.
8 min.
Anna Malzer holder sit barn i sine arme blandt sæderne i teatersalen
NY LEDER

Det tog fem år. Nu forstår Danmarks yngste teaterdirektør det, hun har gjort galt som leder

Anna Malzer blev skræmt fra vid og sans, da hun opdagede, hvad jobbet indebar, og hvor dårligt hun var klædt på til det, da hun som 27-årig blev direktør for teatret Mungo Park. Fra sin barsel bruger hun tiden på at gentænke sit lederskab, når August på fem måneder sover.
13 min.
Medarbejders hund står på gulvet og ser op på dens ejer

Her må de tage hunden med på arbejde: »Alle ved, hvem Charlie er«

6 min.