Ny leder

Tre ud af fire unge ledere arbejder sig op i lederstillingen

11. februar 2021

Langt de fleste får deres første lederjob i en virksomhed, hvor de allerede arbejder. En helt naturlig fødekanal, lyder det fra Ledernes teamchef og ledelsesrådgiver, Michael Uhrenholt.

Gå til Action card
Når en ung leder for første gang sætter i sig chefstolen sker det ofte en virksomhed, hvor de forinden chefstillingen arbejdede som medarbejder.

Det viser en undersøgelse, som Lederne har gennemført blandt 1.011 unge ledere mellem 18 og 35 år.

I undersøgelsen er det således 78 procent af de unge ledere, som fik deres første lederstilling i den virksomhed, de allerede arbejdede i, mens de resterende unge ledere blev ansat direkte som leder i en virksomhed, de ikke tidligere havde arbejdet eller oprettede egen virksomhed, hvorigennem de fik deres første ledererfaringer.

»Selvom der findes lederuddannelser, gælder det for langt de fleste, at man ikke uddanner sig til at blive leder og derfor ikke går direkte ud og bliver leder et sted uden at have ledererfaring andre steder fra. Du skal først ind og bevise, at du har de rigtige holdninger og kan tage ansvar, før virksomheden vurderer, at du har lederpotentiale«, siger Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver i Lederne.

Derfor overrasker tallene heller ikke Michael Uhrenholt, der kalder det en naturlig fødekanal, at virksomheder udvælger nye ledere fra medarbejderstaben.

»Virksomheder udvikler sig jo hele tiden, hvor der kan opstå nye ledelsesområder og der sker jo også jobskifte i ledelseslagene, og når man så skal bruge en ny leder – og det gælder særligt linjelederne, altså dem med personaleansvar over medarbejdere – så er det helt naturligt, at virksomheden vælger én, som har en faglig indgang til området og som kender ’motoren’ det sted, de bliver ansvarlig for«, siger Michael Uhrenholt.

Mange bliver udvalgt til lederstillingen

Graver man ned i tallene blandt de unge ledere, som fik der første lederjob i en virksomhed, de allerede arbejdede i, viser tallene, at syv ud af ti blev valgt til en forfremmelse uden selv at have søgt den aktivt, mens 15 procent selv søgte en forfremmelse i en virksomheden, da muligheden bød sig.

De resterende 14 procent fortæller, at de fik deres første lederjob i en kombination mellem de to; fx ved at de blev opfordret af deres leder til at søge stillingen, hvorefter de fik den.

»Som leder er man jo en forlænget arm af topledelsen. Derfor undrer dig mig heller ikke, at mange virksomheder udser medarbejdere, som de vurderer har ledelsespotentiale og værdierne på plads«, siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholdt

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Fold ud
For er man allerede medarbejder har ens egen leder eller topledelse mulighed for at se en i øjnene, de kan se hvad man står for og de kan se, om man løfter og hvordan man løfter ansvar i det daglige, uddyber Michael Uhrenholt.

»Derfor kommer det heller ikke bag på mig, at man af de unge ledere oplever, at virksomheden havde udset sig dem som kommende leder. Det er jo alt andet lige så er det nemmere at hente en, som man kender indefra og ved tager ansvar end at prøve én udefra«, siger Michael Uhrenholt.

Relaterede artikler 

Nanna Vestgård

»Alle PowerPoints med tekst skal dø. Og det skal de NU!«

Alle ledere kan blive gode talere – også dig. Men det kræver, at du vil noget med dit publikum. Ellers ender folk med at tjekke mobilen i stedet for at høre efter. Det mener retoriker og tidligere taleskriver for fem ministre Nanna Vestgård.
9 min.
To kollegaer fra LB forsikring går en tur for at få en pause

I årevis har vi glemt de reelle pauser på kontoret. Men pauser bør være lederens strategiske værktøj

Et forsøg blandt travle kontormedarbejdere har vist, at især én type pause giver højere humør og bedre kundeservice.
11 min.
Myre, der kravler på en blad

Myretuen er den perfekte organisation – hvad kan du lære af den som leder?

Rundt om i verden eksisterer der nogle særdeles levedygtige organisationer kendetegnet ved loyale ansatte, der hverken forventer ros eller lønforhøjelse, uanset hvor meget tid de lægger i arbejdet. I øvrigt er der hverken ferie, kantine eller pensionsordning. Og ingen ledelse. Men organisationerne kan alligevel være en inspiration for ledere, fortæller en forsker, der har kigget nærmere på en arbejdsdag i en myretue.
9 min.
Dan Kärreman

Er du klar til slow management?

7 min.
Portrætbillede af forsker Magnus Larsson

Har du lige været på lederkursus? Så er du med stor sandsynlighed på vej mod nyt job

Lederuddannelser risikerer at give deltagerne et negativt syn på arbejdspladsen og lyst til at søge væk. Problemet er, at uddannelserne ofte præsenterer et utopisk verdensbillede, der får arbejdspladsen til at fremstå alt for kompleks, siger en forsker, der fulgte deltagerne i et lederudviklingsprogram.
6 min.
Lego campus
Hybrid ledelse

Hos Lego skal kontoret passe til medarbejderne – ikke omvendt

4 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.