Nej til korruption
Og vokset har OBT bestemt gjort, siden Rasmus Meyer overtog chefstolen.
Virksomheden håndterer i dag en tredjedel af alle skibe, der ankommer til havnen i Freetown, mens medarbejderskaren, der p.t. lyder på 125, forventes at være oppe på 200, inden året er omme.
Samtidig er omsætningen steget med op mod 400 procent.
»For mig er det et tal. Jeg kan godt lide at tjene penge, det er en motivationsfaktor, men vi skal tjene dem på en ordentlig måde. Vi har de danske værdier, som vi repræsenterer, og dem skal vi være stolte af,« siger han og banker i bordet med fingerspidserne.
De danske værdier handler blandt andet om at opbygge og vedligeholde et image og et omdømme af at være ordentlig, forklarer han:
»Korruption er ikke ukendt i den sierraleonske forretningsverden og arbejdskultur, og det gør vi ikke i OBT – det ved alle, vi laver forretning med. Det er let at være uetisk, men man kan komme rigtig langt med gode relationer og ærlighed. Det handler om at være loyal og tro over for de værdier.«
Frem for at pleje relationer med en brun kuvert, handler det om at opbygge venskaber, siger Rasmus Meyer, når han forklarer, hvordan OBT kommer uden om at betale bestikkelse i bytte for kontrakter.
»Privilegiet for os danskere er, at vi ikke tænker kommission og korruption ind i aftaler og venskaber. I stedet har det for mig handlet om at være social og åben,« siger han og tilføjer med et lidt genert smil og skuldertræk: »Jeg har egentlig bare været mig selv.«
Der er da også noget umiddelbart tillidsvækkende over den høje mand, der hverken fremturer med verdensmandsattitude, høj stemmeføring eller store armbevægelser. Han er rolig, tænker sig om, før han svarer og besidder en naturlig form for autoritet, der hverken er intimiderede eller aggressiv, men snarere inviterer til, at man slapper af i hans selskab.
Udover sin umiddelbare måde at være på, har Rasmus Meyer også brugt sin mavefornemmelse og intuition til at vurdere de folk, han skulle lave forretninger med. I dag er OBT så stor i Sierra Leone, at han ikke er involveret i alle forretninger og derfor heller ikke personligt ser alle nye forretningspartnere an, men en række af de store, gamle kunder kender han indgående efter flere års samarbejde.
»Vi har et godt forhold til hinanden med gensidig respekt og punktlighed,« siger han.
Ikke at betale korruptionspenge er firmapolitik, og Rasmus Meyer lægger ikke skjul på, at OBT går glip af nogle kontrakter på den baggrund. Men fordi markedet vokser, mener han stadig, at OBT »kan vinde terræn på at stå fast og samtidig kunne se sig selv i øjnene bagefter«:
»En ting er, at man som ngo går ud og påvirker en masse mennesker, men når vi som privat forretning også kan gøre det – udvikle vores ansatte, udvikle en branche og en industri – så tror jeg, at man kommer langt. Og det tror jeg også har noget at sige i forhold til Danmarks omdømme.«