Forandring for forandringens skyld
Når Svend Brinkmann iagttager ledelseslandskabet fra sin berømte briks, spiller det i høj grad ind på hans vurderinger, at ledere i disse år skal formå at navigere i stormfulde farvande, præget af pandemier, klimahændelser og et mere end almindeligt usikkert verdensbillede. Men når ledere af den grund taler om ’forandring som eneste konstant’, slår han bak. Netop i så usikre tider, som vi befinder os i nu, er der ikke brug for, at ledere konstant indfører forandring for forandringens skyld, mener Svend Brinkmann.
»If it ain’t broke, don’t fix it. Det er virkeligt noget, jeg går ind for. Og jeg synes, at der er en sygdom i den måde, mange ledere agerer på: De vil med vold og magt ind og sætte deres eget aftryk, og det betyder altid nye måde at gøre tingene på.«
Ifølge Svend Brinkmann burde man i stedet opfinde begreber som ’vedligeholdelsesledelse’ eller ’konsolideringsledelse’.
»Det har jeg ikke fundet nogen håndbog, der beskriver, for det er alt sammen forandringsledelse. Men i en tid, hvor det hele tilsyneladende ramler om ørene på os, skulle vi måske overveje at lægge den evindelige snak om forandringsledelse på hylden. Det er selvfølgelig lidt dramatisk sagt, men måske er det bedste, vi kan gøre lige nu at forsøge at redde stumperne lidt. Prøve at redde nogle af de grundlæggende institutioner i vores samfund, og prøve at bevare nogle relativt velfungerende arbejdspladser, så vi kan få et godt arbejdsliv og skabe noget, der har værdi for fællesskabet. I min optik er det derfor det modsatte af forandringsledelse, hvor man brænder hele lortet ned med jævne mellemrum, der er brug for.«
At blive ved med at gøre det samme er ikke rutine
Bliver det ikke et meget stillestående og museumsagtigt erhvervsliv og samfund, hvis lederne kun skal vedligeholde herfra?
»På engelsk er der en omfattende litteratur om det, man kalder ’the maintainers’ (vedligeholderne, red.), og hele pointen er, at det kræver utroligt stor opfindsomhed at vedligeholde noget i en verden, der forandrer sig hele tiden. At blive ved med at gøre det samme, er ikke bare rutine. Det er noget, der kræver kæmpe indsats og overblik. Og der er jo faktisk nogle ting, vi gerne vil have, skal forblive det samme. Vi vil gerne bevare et demokrati, vi vil gerne bevare gode arbejdspladser og en velfærdsstat, mange af os i hvert fald. Okay så, hvordan skal vi organisere os sammen? Hvordan skal det ledes, så det kan bevares?«
’Bevar for at forandre!’
Så indtil verden er tilbage i en normal tilstand, hvis det nogensinde sker, er det bedste ledere kan gøre at få lidt ro på og droppe alle forandringer for en tid?
»De Konservative havde engang et slogan, der hed, at man skal forandre for at bevare. Det, jeg taler for, er måske næsten det modsatte: Det er at bevare for at forandre. Der er selvfølgelig ting, der skal ændres, og ting der skal forbedres. Men for at vi kan forbedre verden, bliver vi nødt til at bevare et fundament, som vi er nogenlunde enige om og kan stå på. Når eller hvis verden bliver normal igen, kan vi så lægge planer for, hvordan vi kommer videre herfra,« lyder det fra Svend Brinkmann, professor, psykolog, forfatter m.m.