Det er vigtigt at være opmærksom på, at du i arbejdet med at lede opad finder balancen mellem at nikke ja til din chefs budskaber og sige fra. Selvom du gerne vil være medgørlig, skal du også udfordre og være det modspil, din chef har brug for.
Derfor er det vigtigt, at du ser nærmere på dine egne styrker og svagheder. Dine reaktionsmønstre kan nemlig påvirke relationen og din autoritet.
»Det kan være værd at tænke over: Hvad er mine styrker? Hvad er jeg god til? Hvordan kan jeg få mine målsætninger til at spille sammen med chefens og afdelingens? Hvordan kan jeg få mine resultater igennem, så jeg også får min chef med?«, siger Flemming Andersen.
At du kender din egen stil, styrker og svagheder ændrer ikke din chefs arbejdsstil. Men du kan blive mere bevidst om, hvad der henholdsvis hæmmer og letter samarbejdet med din chef.
Der vil nemlig altid være afhængighed mellem din chef og dig, og du vil som regel være mere afhængig af din chef end omvendt. Derfor er der en risiko for, at du automatisk ender med at agere alt for medgørligt, når chefen træffer en beslutning, selvom du med dit kendskab og din viden ved, at den vil være dårlig.
Udover at være et potentielt problem for virksomheden og organisationen kan det også påvirke din autoritet blandt dine medarbejdere.
»Du kan ende med at blive betragtet som ligegyldig, fordi du blot bliver en formidler af andres budskaber – hvis du bliver den, der uden videre omtanke blot overleverer sin overordnedes budskaber til medarbejderne. Så kan din autoritet være på spil, fordi de stærke medarbejdere ender med at bypasse dig og gå til den, der reelt træffer beslutningerne, fordi de mærker, at du ikke har nogen magt«, siger Flemming Andersen.
Det betyder omvendt ikke, at du skal optræde illoyalt over for din chef. Men det er vigtigt, at du i arbejdet med at lede opad får sagt ting – også de ting, der kan være vanskelige at få sagt.