KLIMALEDELSE

»Bæredygtighed er et fluffy begreb for mange«

Foto Andreas Beck
11. august 2022

Schoeller Plast tager del i den grønne omstilling ved at genanvende materialer i produktionen. Men det er ikke nok. Bæredygtighedsdagsordenen skal gennemsyre alt, mener COO Jan Bybjerg Pedersen. Og det budskab tager tid at få masseret ind.

Jan Bybjerg Pedersen står i havet og ser i kameraret
»Bæredygtighed skal gennemsyre hele virksomheden, så vi både siger og gør det samme, og alle forstår, hvorfor vi gør, det vi gør,« siger Jan Bybjerg Pedersen, COO i Schoeller Plast. Foto: Andreas Beck
Gå til Action card

Hvad gør man som leder i en virksomhed, der længe har arbejdet med cirkulær økonomi (at materialer får lov at cirkulere og blive genanvendt i stedet for at blive smidt ud, red.), men pludselig opdager, at begrebet bæredygtighed ikke vækker lige så stor genklang hos en stor del af organisationen? Og at man som ledelse ikke er helt enige om, hvad det betyder?

Det ved Jan Bybjerg Pedersen noget om. Han er COO i plastvirksomheden Schoeller Plast, som har genanvendt plastmaterialer siden 1960’erne.

»Bæredygtighed har været en del af vores butik i hele virksomhedens historie. Men inden for de seneste måneder er det gået op for mig, at det, de forskellige kalder bæredygtighed her i vores hus, måske slet ikke er det samme,« siger Jan Bybjerg Pedersen:

»For denne virksomhed har genanvendelse været naturligt altid. Men at udvide begrebet til, at bæredygtighed er alt fra affaldssortering til uddannelse, der sikrer, at medarbejderne har en fremtid, det er en stor opgave.«

Jan Bybjerg Pedersen sidder på en sten og ser ud i horisonten
»Når vi som ledelse aldrig har drøftet betydningen, giver det i høj grad basis for, at vi skal på en grundig uddannelsesrejse, så vi får masseret det meget grundigere ind i organisationen,« siger Jan Bybjerg Pedersen. Foto: Andreas Beck

Forståelsen halter
I dag arbejder Schoeller Plast med fokus på FN’s verdensmål 12 (Ansvarligt forbrug og produktion), 14 (Livet i havet) og 15 (Livet på land) blandt andet med fokus på genanvendelse, transport af fødevarer og opsamling af plast fra verdenshavene. Alligevel har ikke alle i organisationen helt købt ind på bæredygtighedsdagsordenen endnu.

»Der har ikke været modstand, men der har været en manglende forståelse. Mange af vores medarbejdere er vant til at bruge den sunde fornuft, men kæder det ikke sammen med bæredygtighed. Vi skal alle lære, at det ikke kun handler om at bruge ressourcerne rigtigt, men om at tænke flowet ind i hele virksomheden,« siger Jan Bybjerg Pedersen og uddyber:

»Det nye er koblingerne mellem, at vi genanvender materialer, at vi slukker en maskine, der ikke er i brug, og at vi affaldssorterer samt alle tænker på, at unødvendige handlinger kan medføre et uhensigtsmæssigt forbrug. Bæredygtighed skal gennemsyre hele virksomheden, så vi både siger og gør det samme, og alle forstår, hvorfor vi gør det vi gør,« siger Jan Bybjerg Pedersen.

Helhedsforståelsen er så vigtig, understreger COO’en.

»Bæredygtighed er så væsentligt et konkurrenceparameter, at ALLE – teknikere, operatører og produktionsfolk – skal være med til at løfte den del.«

Portræt af Jan Bybjerg Pedersen

Jan Bybjerg Pedersen

F. 1967, COO i Schoeller Plast.

Næstforperson i bestyrelsen i UN Global Compact Network Denmark, formand i Dansk Industri Vestsjælland, Næstformand i Holbæk Erhvervsforum.

30 års erfaring i plastbranchen.

Fold ud

Masserer budskabet ind
For at få dette budskab ud er Schoellers HR-afdeling sammen med produktionschefen og en bæredygtighedsanalytiker nu i gang med at forberede kurser og workshops om bæredygtighed for alle medarbejdere til efteråret.

»Vi skal starte med det helt basale og dermed forklare og lege med, hvorfor bæredygtighed betyder noget. Det skal masseres ind, og vi starter på et niveau, hvor vi skal sikre at få alle med,« siger Jan Bybjerg Pedersen. 

Arbejdet med bæredygtighed har været intensiveret i plastvirksomheden igennem de sidste 10 år.

»Vi startede en ny bølge af grøn omstilling i 2012, hvor vi var med i et af de første værdikædesamarbejder og begyndte at tale om cirkulær økonomi,« siger Jan Bybjerg Pedersen.

Før det havde plastvirksomheden groft sagt blot gjort det og ikke talt om det.

Jan Bybjerg Pedersen i naturen
»At udvide begrebet til, at bæredygtighed er alt fra affaldssortering til uddannelse, der sikrer, at medarbejderne har en fremtid, det er en stor opgave,« siger Jan Bybjerg Pedersen. Foto: Andreas Beck

»Ingen af os havde talt om bæredygtighed før. Kunderne havde heller ikke efterspurgt det, med mindre det handlede om et prisaspekt. Udviklingen tog også først fart i 2016-17, hvor vi udadtil begyndte at italesætte hvad, hvordan og hvorfor, vi gør de ting, vi gør.«

Her viste det sig dog at være et problem, at ledelsen ikke selv var enige om, hvordan de skulle fortolke bæredygtighed.

»Når vi som ledelse aldrig har drøftet betydningen, giver det i høj grad basis for, at vi skal på en grundig uddannelsesrejse, så vi får masseret det meget grundigere ind i organisationen. Det er samtidig en fantastisk mulighed for at få drøftet med vores mange medarbejdere, hvilke aspekter de ser i hverdagen,« siger Jan Bybjerg Pedersen.

Erfaringerne har fået Jan Bybjerg Pedersen til at reflektere over, hvordan den grønne omstilling kræver meget specifik og vedvarende kommunikation.

»Bæredygtighed er et fluffy begreb for mange. Vi har kommunikeret meget om det, men jeg må erkende, at vi ikke har gjort det systematisk nok, og at vi skal inkludere mere,« siger han.

HjerneroTOP-1920x960-wide--3
Hjernero

I Vestjylland har lederne lært nødvendigheden af at sige 'pyt' til det hele en gang imellem

Et intensivt lederprogram har vist en gruppe ledere på Viking Life-Saving Equipment, hvordan de kan give slip på bekymringer, tankemylder og overtænkning – og hvor vigtigt det er at kunne dele alt det svære med sine kolleger.
9 min.
GregersWedellWedellsborg_wide_1920x960
Ledelse med vilje

»Det skal være løgn«, tænkte Matas-direktøren, da kæden blev dømt død og borte på hans første arbejdsdag

Han fik sin vigtigste ledelseserfaring i en iskold sø som nybagt officer, og han opfatter sin kone som sin hemmelige ’superkraft’. Mød Gregers Wedell-Wedellsborg, der imod alle odds har formået at genoplive Matas-kæden.
48 min.
Camilla smiler
Ligestilling

Camilla Krohn har fået nok: »Det er tid til kvoter«

Det går stadig alt for langsomt med at få flere kvinder ind i toppen af dansk erhvervsliv, mener Falcks stabschef, Camilla Krohn, der selv arbejder intensivt med diversitet, inklusion og ligestilling blandt Falcks 25.000 ansatte. 
5 min.
Sara Green går ind til et kontor
Lønåbenhed

Er du klar til mere åbenhed om din egen og medarbejdernes løn?

I IT-konsulenthuset PicoPublish kan medarbejdere og ledere nærstudere, hvor deres egen løn ligger i forhold til kollegernes. Det har givet en mere fair lønpolitik og rettet nogle skævheder op, siger CEO Sara Green, der opfordrer alle ledere til at gå i gang med samme øvelse. Fra næste år bliver mere åbenhed nemlig et krav.
9 min.
Lederhjerne_ensom_wide_1920x960
Lederhjerne

Ensomhed i lederskabet er helt normalt – men vi taler slet ikke nok om det

Som leder forventes det, at du har overblikket, forvalter ansvaret og hjælper alle andre. Derfor kan det virke ekstra sårbart for en leder at tale højt om egne følelser, siger de to erhvervspsykologer, som ønsker, at vi får et bedre sprog for ensomhed i lederrollen