Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne
Louise Dinesen (tv) og Vibeke Lunding-Gregersen (th) er psykologer og værter på Lederstof.dk's podcast "Lederhjerne".
Podcast fra Lederstof.dk

Compassion er vejen til trivsel for både dig og dine medarbejdere

28. oktober 2020

Både ledere og medarbejdere oplever stress. Det har enorme konsekvenser for organisationer og deres ansatte, men alligevel bliver vi ved med at reproducere usunde rammer for arbejdslivet. Er du klar til at gøre noget ved det og bruge compassion i din ledelse?

Gå til Action card

Mange tænker ikke over det, eller måske ved de det slet ikke. At menneskets medfødte evne til compassion, og dermed til sunde relationer mellem mennesker, er vejen til både trivsel og præstationer. Også på arbejdspladsen.

Det mener de to psykologer Vibeke Lunding Gregersen og Louise Dinesen. Sammen er de to værter i Lederstof.dk’s podcast ”Lederhjerne”, hvor de præsenterer viden om hjernen, ledelse og om psykologien bag det at være menneske og leder.

Hvad er compassion?

»Compassion handler i bund og grund om sunde relationer mellem mennesker, og relationers betydning for vores overlevelse, udvikling og balance. Derfor bør relationsarbejde være et centralt element ledelse«, siger Louise Dinesen.

Compassion i ledelse er at have både sin egen og medarbejdernes trivsel på sinde. Altså at skabe rammer, der understøtter tillid og tryghed. Når både ledere og medarbejdere er trygge skaber det bedre trivsel, men i høj grad også performance. Derfor er der behov for, at vi skaber arbejdspladser, hvor der er plads til at være menneske med alt, hvad det indebærer.

I afsnit 3 af Lederhjerne giver de to psykologer eksempler på adskillige undersøgelser, der viser, at compassion betaler sig, fordi det både fører til forbedrede præstationer og til et sundere arbejdsliv.

Hvis du som leder skal sikre et mentalt bæredygtigt arbejdsliv for dig selv og andre, så skal du lære evolutionens mest værdifulde princip. Nemlig menneskets evne til at knytte sig til og drage omsorg for hinanden.

»Det handler om at skabe mere menneskelige rammer for tilværelsen ved at skabe sunde arbejdsliv for alle. Men det betyder ikke, at vi skal sætte udviklingen i stå. Vi skal til at handle. Til at lede. Og vi skal turde lede med udgangspunkt i de grundlæggende menneskelige præmisser, som evolutionen har belønnet os med gennem millioner af år ­— uden at vende teknologi og fremtiden ryggen«, siger Vibeke Lunding-Gregersen

Compassion er hverken er noget blødsødent eller noget, der hører privatlivet til. Compassion handler om visdom, om indsigt i evolutionsteori, neurovidenskaben og den grundlæggende psykologiske forståelse af menneskers natur, udvikling og behov.

En gammel analog hjerne 

At verden – mere end nogensinde før – har brug for compassion skyldes det moderne menneskes helt fundamentale problem: Vi lever i en verden med eksponentiel udvikling og vækst, men er udstyret med en gammel, analog hjerne. En hjerne, hvis primære opgave er sikre vores arts og egen overlevelse, forklarer de to psykologer.

»I et samfund præget af motivationskulturer, kriser, vækst og konkurrence skaber det ofte ubalancer i hjernens følelsesregulerende systemer. En ubalance der gør os både syge, og blinde over for hinanden. Og så træder den gamle driftstyrede hjerne ind på scenen«, siger Vibeke Lunding Gregersen.

»Derfor bliver vi nødt til at tage menneskehjernen og dens begrænsninger mere alvorligt, så vi kan ændre rammerne i vores organisationer og give hjernen bedre arbejdsbetingelser«, fortsætter hun.

Louise Dinesen & Vibeke Lunding Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne

Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen

  • Vibeke Lunding-Gregersen er autoriseret og specialistgodkendt psykolog samt autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er administrerende direktør i Mindwork og forfatter til bøgerne Hjernen på overarbejde og Kort & godt om compassion.
  • Louise Dinesen er chefpsykolog, selvstændig erhvervspsykolog og autoriseret arbejdsmiljørådgiver. Hun er tilknyttet Københavns Universitet, arbejder for Forsvarets masteruddannelse i ledelse og er redaktør på tidsskriftet Erhvervspsykologi.
Fold ud

Vær opmærksom på den nye del af hjernen

Hvis vi skal hjælpe hinanden og sikre organisationens levedygtighed, har vi som ledere brug for balance og adgang til nogle af de senere udviklede hjernefunktioner, der findes i den nye hjerne, som er den særlige menneskelige del af hjernen.

»Hvis du som leder skal sikre et mentalt bæredygtigt arbejdsliv for dig selv og andre, så skal du lære evolutionens mest værdifulde princip. Nemlig menneskets evne til at knytte sig til og drage omsorg for hinanden. Det er den nye hjerne og medmenneskelighed, der understøttes når der arbejdes med compassion og sunde trygge relationer«, siger Louise Dinesen.

Hvordan du konkret kan arbejde med compassion, kan du høre mere om i Lederhjerne, når de to psykologer taler om compassion. Det kan hjælpe dig selv, dine medarbejdere og hele din virksomheden, for det er vejen til at sikre et sundt arbejdsmiljø og god etik i organisationer.

Action Card

3 gode råd fra psykologerne

  1. Træk vejret – helt bogstaveligt. Få minutters rolig rytmisk vejrtrækning aktiverer det parasympatiske nervesystem og det beroligende system i hjernen. Vejrtrækningen har direkte effekt på hjerterytme og puls og giver dig mulighed for tanker, refleksioner og overvejelser, der ikke alene er drevet af den gamle hjernes behov for magt og dominans.
  2. Sæt tempoet ned! Prøv indimellem at sætte tempoet lidt ned; stop op, find ro, hold en pause, gå langsomt, tal langsomt. Det er alt sammen med til at skabe balance i de følelsesregulerende systemer — ikke kun hos dig selv, men også hos dine medarbejdere.
  3. Hav trivsel på sinde. Når I har travlt, og der er meget på spil, så husk at mennesker præsterer bedst, når de føler sig trygge og trives på arbejdspladsen. Overvej hvordan du som leder kan gøre noget i hverdagen, der viser, at du har medarbejdernes og din egen trivsel på sinde.

Flere podcasts fra Lederhjerne

Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Kan dine medarbejdere arbejde for meget hjemme?

Der er nye forventninger til et fleksibelt arbejdsliv efter pandemien. Men det stiller høje krav til ledernes evne til at skabe følgeskab og sammenhængskraft i deres teams.
37 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Hvornår finder de ud af, at du ingenting kan?

Har du nogle gange følelsen af, at du ikke er helt dygtig nok til det, du laver? At det kun er et spørgsmål om tid, før alle andre opdager det? Måske er du ramt af det såkaldte imposter-fænomen, siger to erhvervspsykologer.
35 min.
Vibeke Lunding-Gregersen og Louise Dinesen
Lederhjerne

Hvem passer på dig, når du passer på medarbejderne?

At skabe et godt arbejdsmiljø for dine medarbejdere er en central del af lederjobbet. Men vi taler sjældent om lederens psykiske arbejdsmiljø, siger to erhvervspsykologer.
36 min.
Erhvervspsykologerne Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen.
Lederhjerne

Involvér dine medarbejdere - også når du selv bliver presset

En stigende opmærksomhed på lederes adfærd og moral skaber et pres hos ledere. Men det kan faktisk betale sig at involvere dine medarbejdere i dine svære følelser, siger to erhvervspsykologer.
36 min.
Erhvervspsykologerne Louise Dinesen (th) & Vibeke Lunding-Gregersen er værter på podcasten Lederhjerne.
LEDERHJERNE

Det er ikke nok at lave regler imod krænkelser

MeToo har fået virksomheder til at formulere trivselspolitikker og sexismereglementer. Men de gode hensigter samler ofte støv i skuffen. Erhvervspsykologerne Louise Dinesen og Vibeke Lunding-Gregersen giver her deres bedste råd til, hvordan du som leder forebygger og håndterer krænkelsessager.
35 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding Gregersen er værter på Lederstof.dk's podcast Lederhjerne
Lederhjerne

Selvfølgelig har du misbrugt din magt som leder

Magten forandrer os. Helt fysisk dæmpes nogle aktiviteter i hjernen, når vi får magt. Desværre er det blandt andet vores empati, der bliver påvirket. Heldigvis er der noget, du kan gøre for at blive bevidst om din magt.
35 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.