Torben Larsen ansætter tidligere kriminelle hos Give Steel
Foto: Michael Drost-Hansen
Bæredygtig ledelse

Denne leder ansætter tidligere kriminelle og giver dem troen på sig selv

Foto Michael Drost-Hansen
27. juli 2022

Torben Larsen har en mission om at bygge mennesker op igen, efter de er faldet. Også selvom faldet var langt.

Gå til Action card

I et industrikvarter i udkanten af Brande ligger Give Steel. Inde i virksomhedens store grå produktionshaller smelter medarbejderne ståldele sammen til store konstruktioner, der er stærke nok til at bære enorme hustage. Men her er det ikke kun stålet, der arbejdes grundigt med.

»Vi oplever jo, at der er en del, der kommer hos os, som har forsøgt at være andre steder,« fortæller administrerende direktør Torben Larsen, mens han viser rundt i hallerne iklædt neongul refleksvest og hvid hjelm.

»Hvis der ikke er nogen, der holder hånden lidt under dem i starten, så bliver det hurtigt en ond spiral, men det oplever vi ikke herude.«

Torben Larsen og resten af hans lederteam har nemlig en mission om at bygge mennesker op igen, efter de er faldet, også selvom faldet var så langt, at de har alvorlige volds- eller narkotikadomme bag sig. For Give Steel har et ry for at samle medarbejdere op, som andre arbejdsgivere afviser efter at have fået stukket en plettet straffeattest i hånden.

»Jeg føler ikke, at jeg kan afvise en ansøger på grund af et stykke papir. Vi er nødt til at vide, hvem personen er, for der kunne jo sagtens være en super god medarbejder, som ikke er synlig på det her papir,« fortæller Torben Larsen.

For ham er livslang læring og udvikling en kultur, der gennemsyrer hans virksomhed. Lige meget hvilken baggrund en ny medarbejder kommer med, skal alle, der vil det, have en ny chance, siger han og fortæller:

»Nu har jeg for eksempel en, der er tidligere straffet. Det her er hans første job som 48-årig. Han har været i fængsel i 16 år, og han er lige gået i lære nu som 52-årig. Og det synes jeg jo er megafedt, at de siger: ”Jeg har fucket mit liv op, men nu vil jeg videre,” og det er vigtigt for dem,« understreger Torben Larsen med en tydelig begejstring i stemmen.

Kristian Eliseholm (tv.) er værkfører og CSR-medarbejder. Det betyder, at han hjælper nye medarbejdere med at passe ind på arbejdspladsen – også selvom nogle af dem har svært ved det.
Kristian Eliseholm (tv.) er værkfører og CSR-medarbejder. Det betyder, at han hjælper nye medarbejdere med at passe ind på arbejdspladsen – også selvom nogle af dem har svært ved det. »Kristian er god til at give udfordringer,« fortæller Ernst Bulow (th.), der er tidligere indsat.

Give Steel

Give Steel A/S producerer stålspær og stålkonstruktioner i Nordeuropa. Alle stålspær produceres i Danmark og kombinerer design, konstruktion, kvalitet og sikkerhed med moderne teknologi for en mere CO2-venlig produktion.

Give Steel har i mere end 40 år produceret stålspær til Danmark og resten af Skandinavien. Virksomheden beskæftiger i dag cirka 530 medarbejdere i Danmark, Polen og Tyskland. Firmaets ansættelsespolitik er, at ingen der henvender sig om en læreplads bliver valgt fra uanset baggrund og udfordring.

Torben Larsen har været administrerende direktør i Give Steel i 18 år, som han også ejer med Teil Bechmann Pedersen. Torben Larsen er uddannet landbrugsmekaniker, men har altid arbejdet med ledelse. Før sin ansættelse i Give Steel var han produktionsleder hos A-L STÅL. Torben Larsen sidder desuden i bestyrelsen hos High:five-fonden.

Fold ud

Grundig start

Siden Torben Larsen overtog virksomheden for 18 år tilbage med sin partner, har han haft et passioneret fokus på de mennesker, der arbejder i hans virksomhed. Mens han viser rundt i svejsehallerne hilser han genkendende til højre og venstre – alle ved navn. Han ved, hvem hans ansatte er, så godt, at han kan navnene på dem alle, siger han:

»Ja, alle 500 godt og vel. Jeg vil være ærlig og sige, at når vi ansætter en, går der minimum en måned eller to, inden jeg kan navnet. Så der er jo nogen nu, som jeg ikke kan navnene på, men jeg kan i hvert fald navnet på over 500 af de 530.«

Ud af de cirka 530 ansatte i virksomheden kommer 70 medarbejdere fra et hårdt eller udsat miljø – nogle direkte fra fængslet. Ofte kommer de selv og banker på, fordi en ven eller bekendt har anbefalet arbejdspladsen, eller fordi de ikke har haft held andre steder.

Selv mener Torben Larsen, at succesen i virksomheden allerede starter med en grundig samtale, som han selv tager med ansøgeren.

»Jeg tror, at der, hvor vi gør den største forskel, er, når vi møder en uopfordret ansøger, der kommer til vores dør. Så tager vi tiden til ham. Jeg bruger personligt en halv time eller tre kvarter på en ung knægt på 20 år, og så prøver jeg at forstå ham,« fortæller Torben Larsen.

Det er udgangspunktet for en god start, fortæller han, og grundlaget for det bedste samarbejde:

»Fordi så forstår vi, hvorfor de har den adfærd, de har.«

Torben Larsen ansætter tidligere kriminelle hos Give Steel
Hos Give Steel har administrerende direktør, Torben Larsen, et princip om, at give alle jobsøgere en chance for job og efteruddannelse.  Foto: Michael Drost-Hansen

Ærlig interesse

Når først ansættelsen er i hus, er det den uforbeholdne interesse i det enkelte menneske, der skaber en tillidsfuld relation:

»Det eneste, det her kræver, er bare en eneste leder, mellemleder, formand, teamleder – et eller andet – i din virksomhed, som interesserer sig for mennesker. Så er det muligt at hjælpe de her mennesker i gang,« siger Torben Larsen.

Og interessen skal være reel, ellers kan det lugtes på lang afstand, understreger han:

»De forstår godt, hvis det kommer indefra, eller hvis det er en facade, man tager på – som hvis man én gang om året til juleafslutningen fortæller, hvor godt det går. Nej, man skal sgu mene det her. De må ikke lige pludselig smutte. Hvis de lige pludseligt finder et nyt arbejde ud af det blå, så har man svigtet som leder. Så har man ikke været der, så er man ikke tæt nok på til at kunne mærke dem.«

'Det giver god mening for mig’

Mange af de mennesker, der kommer til Torben Larsen for at få et job, har lidt mange nederlag eller haft voldsomme oplevelser. Nogle har aldrig haft et reelt job før. Men oplæringen starter med at få dem til at tro på sig selv, fortæller Torben Larsen:

»Det der betyder aller, aller mest, når de står der og skal ud i et nyt job, det er jo ikke det der med, om de kan svejse eller bukke en plade eller noget. Nej, det der betyder noget, det der gør, at de har så mange muligheder for deres fremtid, er troen på sig selv. Der er så mange flere døre, du tør at gå ind ad, hvis du tror på dig selv,« siger han.

En af de medarbejdere, der hjælper med at få gode og glade medarbejdere ud af tidligere indsatte, er Kristian Eliseholm, som er CSR-medarbejder og værkfører. Han er kun midt i trediverne, men er startet som ungarbejder og kan i en ung alder snart fejre 25-års jubilæum.

»Tiden går jo, og jeg startede ret tidligt,« smiler han. Men arbejdet med kolleger med en lidt sværere baggrund, giver hans arbejde stor værdi, oplever han:

»Bare det at være med til at løfte de her unge mennesker og være en del af det, det giver mig rigtig meget, og det giver god mening for mig. Jeg synes bare, det er spændende at arbejde med lige den her type mennesker.«

Selvfølgelig kan det give udfordringer, når man ansætter folk, der har haft problemer eller et helt andet slags liv, fortæller Kristian Eliseholm. I starten forstod han ikke, hvorfor nogen af dem ikke bare gjorde, som de skulle – som man jo gør.

»Men som tiden er gået, bliver man anerkendende, og man lærer at forstå dem. De har jo ikke valgt deres fortid, de har jo en eller anden baggrund, måske nogle forældre, der ikke har været der for dem, eller hvad der nu er sket, de er kommet ud på et sidespor,« fortæller han.

Torben Larsen ansætter tidligere kriminelle hos Give Stel
Ernst Bülow (tv.) sad i fængsel, hvor han blev udlært i at smede før han kom til Give Steel. Kristian Eliseholm (th.) er værkfører og har ansvar for at efteruddanne og udvikle på de nye medarbejdere, der har brug for en ekstra støtte.  Foto: Michael Drost-Hansen

Kulturen over kompetencerne

Inde på værket står Ernst Bülow, som er i lære som klejnsmed. Torben Larsen ansatte ham, mens hans sad inde, så han kunne komme ud i arbejde:

»Han spurgte selvfølgelig, hvad jeg havde lavet, den dag, jeg blev ansat, og så har vi aldrig snakket om det mere, og der er ikke nogen, der kigger skævt til en. Vi arbejder på lige fod allesammen,« siger Ernst Bülow.

Kulturen i Give Steel er båret af ligeværd, fortæller Torben Larsen. Og det er ligegyldigt, hvilken baggrund, du kommer med:

»Grundlæggende har vi en kultur i virksomheden, hvor vi er helt klar over, at ingen af os er fejlfrie. Det vil jo sige, at når ingen af os mennesker er fejlfrie, så er vi i virkeligheden ret lige alle sammen.«

Gensidig respekt og den positive indstilling til mennesker former kulturen og værdierne – eller virksomhedens DNA, som Torben Larsen selv kalder det. Det er det vigtigste fundament for Give Steel, og det er noget, ledelsen vil gå langt for at værne om:

»Jeg husker stadigvæk en bestemt person i vores virksomhed, som jeg sagde farvel til efter tre år. Han var super dygtig til en masse ting – en mega fleksibel mand. Jeg var nødt til at sige farvel til ham, fordi han havde den forkerte holdning,« fortæller Torben Larsen og tilføjer efter en lille pause:

»At skulle sige farvel til en dygtig medarbejder for at beskytte sit DNA. Det var alligevel lidt af en oplevelse for mig.«

Ole Hessen High:Five

High:Five

High:five blev etableret i 2006 af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar på opfordring af daværende politidirektør i København, Hanne Bech Hansen, og med støtte fra Beskæftigelsesministeriet. I dag finansieres fonden af satspuljemidler.

Målet er at hjælpe udsatte unge mellem 15-30 år til et job, så de kan blive selvforsørgende.

Har flere end 3.000 virksomheder som samarbejdspartnere.

Har kontakt til ca. 600 nye unge om året, hvor 2-300 matches til job eller uddannelse.

Efter et år er omkring 70 procent af de unge i positiv udvikling med fast job eller i uddannelse.

Fonden arbejder desuden aktivt på at bryde fordomme om målgruppen ned både i det politiske lag og ude hos virksomhederne, og de arbejder på konkrete metoder, der kan resocialisere unge på kanten af loven. Siden 2013 har High:five også deltaget i et offentligt-privat samarbejde med virksomheder, fængsler og erhvervsskoler. I dette samarbejde deltager ansatte fra virksomhederne aktivt i uddannelsen af indsatte på korte AMU-forløb, som udspringer af virksomhedernes behov for arbejdskraft. Give Steel er én af de ca. 20 virksomheder, der uddanner indsatte.

Ole Hessel er direktør i fonden og tidligere ansat ved politiet i 25 år. Udover at være direktør i High:five-fonden sidder han som formand for Det Kriminalpræventive Råds Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Fold ud

Sådan ansætter du folk med en kriminel baggrund

Torben Larsen fra Give Steel er langt fra den eneste virksomhedsleder, der ansætter folk med pletter på straffeattesten eller balladefyldt baggrund med i bagagen. Men han er leder for en af de virksomheder, hvor netop denne mission gennemsyrer kulturen:

»Jeg plejer at sige om Torben, at hvis en fuld mand har været i byen en aften og falder i søvn ude foran porten til Give Steel, så vågner han med svejsebriller på. Det er jo lige at stramme den, men de gør rigtig meget. Det er der ingen tvivl om.«

Sådan fortæller Ole Hessel, som er direktør i High:five. High:five er en fond, der samarbejder med politiet, kriminalforsorgen, kommuner og virksomheder om at få unge på kanten af samfundet tilbage på sporet gennem et fast arbejde.

Spørger du ham, er der et enormt potentiale at hente i arbejdskraft, der ellers har hængt på kanten af samfundet. Det har Ole Hessel erfaret gennem mere en 10 års arbejde med målgruppen. Hvert år har High:five kontakt med omkring 600 utilpassede unge og tidligere kriminelle mellem 15 og 30 år, som de hjælper i kontakt med interesserede virksomheder. Betingelsen for af få hjælp af High:five er, at man er motiveret for at komme i arbejde, er ude af kriminalitet, ude af misbrug og har fast bopæl. Men er det fundament først på plads, er der meget at hente i netop denne målgruppe, fortæller Ole Hessel:

»Jeg har faktisk virksomheder, der hellere vil rekruttere gennem os, end direkte fra skolebænken, fordi vores målgruppe er mere motiveret for at gå i gang med arbejdet. Hvis du ved, der er en lille chance for, at der er nogen, der vil have dig, så arbejder du også hårdere, når nogen giver dig chancen. De ved godt, at det er nu eller aldrig. Derfor er de mere loyale og arbejdsomme end gennemsnittet,« siger han og tilføjer: »I det hele taget er der væsentligt færre udfordringer med den her målgruppe, end ledere derude tænker, der er.«

Lad dig ikke skræmme af paragraffer

Rekrutterer du fra kanten af samfundet, kan du med fordel tage fat i High:five-fonden, som tilbyder gratis og professionel hjælp med at screene og matche din organisation med en medarbejder. Men før du griber røret og giver Ole Hessel og hans konsulenter et kald, skal du gøre op med dig selv, om du kan få blikket væk fra straffeattesten og møde mennesket bagved, fortæller Ole Hessel:

»Paragraffer om tyveri, røveri og alvorlig vold kan se mere skræmmende og voldsomme ud på en straffeattest og tegne et helt andet billede af den person, der er bagved. Så det kræver, at du kan lægge straffeattesten til side og møder dem på ny,« siger han og understreger:

»Ofte ser paragraffen mere alvorlig ud, end selve handlingen er, når du først begynder at spørge ind til sagen. Det er noget af det første vi gør, når vi screener folk.«

Hvis du er rede til at se mennesket bag attesten, vil du ofte møde en person, der er helt anderledes og meget mere normal, end den person, der fremgår af papiret, er Ole Hessels erfaring.

Torben larsen ansætter tidligere kriminelle hos Give Steel
Torben Larsen ansætter folk i alle aldre - unge purke, der har brug for et skub til at komme ud af drengeværelset eller ældre, der ønsker en ny chance. Det er værdierne og holdningen, der afgør om de passer ind, fortæller han.  Foto: Michael Drost-Hansen

Ligeværdigt men ikke ens

Når først du har en ny kandidat, er det vigtigt at behandle dem som alle andre. De skal hverken have positiv eller negativ særbehandling, fordi det vigtigste er, at deres situation bliver normaliseret, understreger Ole Hessel:

»Vores bøn til alle lederne og virksomheder er, at de medarbejdere skal behandles ligesom alle mulige andre. Man må aldrig gøre forskel. Der kan være ting, man skal tage højde for og tage en snak om – det er en individuel vurdering. Men rammen for arbejdet – mødetider, opgaveløsningen og reglerne på arbejdspladser, de skal altid overholdes. Altid.«

Dog er forudsætningen for ligebehandling, at du arbejder efter nogle bestemte værdier, mener han:

»Indsigt, respekt og samarbejde. Indsigt i, hvordan de har det, respekt for, at de kommer fra noget andet end dig selv, hvilket gør at du måske skal spørge lidt mere ind til, hvordan de oplever arbejdspladsen. Og samarbejde om, hvordan man spiller dem bedst. Hele tiden med fokus på, at de kan bidrage med noget,« siger Ole Hessel.

Anerkendelse i øjenhøjde

Tilbage på Give Steels stålværk er Kristian Eliseholms gode råd at vise tillid og være anerkendende:

»Det er bare vigtigt, så kommer man bare mega langt. Der er ikke så meget hokuspokus i det. Det er bare at møde dem, hvor de er i livet og så tage den derfra.«

Det er Ole Hessel fra High:five enig i:

»Den her målgruppe har jo haft nederlag på nederlag på nederlag. Og mange er vokset op i udsatte familier, og de er blevet sorteret fra i vuggestue, børnehave, skolen og på uddannelserne, og så har de haft en milliard mislykkede praktikker. Så de skal have anerkendelse alene af den årsag, at de søger normalitet. De er ikke vant til at få ros og anerkendelse, så det kan man skrue lidt op for, men mantraet er at anerkende dem som personer.«

Selvom Kristian Eliseholm hjælper medarbejdere i gang i Give Steel, understreger han, at man skal “møde dem i øjenhøjde”. Og det er en vigtig pointe, mener Ole Hessel:

»Ofte har de været overhængt med sagsbehandlere, mentorer, og jeg ved ikke hvad, igennem livet, men i en virksomhed skal de bare have en buddy. Den nyansatte skal bare ikke tænke, at de får ekstra hjælp i form af en mentor. Det er den nyansatte, der skal passe ind i virksomheden, ikke omvendt. Det er væsentligt at holde fast i.«

Torben Larsen ansætter tidligere kriminelle hos Give Steel
Torben Larsen (tv.) har et veletableret samarbejde med både High;five-fonden, som har også sidder i bestyrelse for og kommunerne, som har får medarbejdere igennem. Men der er også flere ansøgere, der dukker op af sig selv.  Foto: Michael Drost-Hansen

Vi skal have alle med

Tilbage på Give Steel er Torben Larsen ikke i tvivl om, at meningen med hans virksomhed ikke kun er at skabe stålskelet til nye huse og lader, det er også at skabe fundamentet for de mange mennesker, der mangler et.

»Når vi kigger tilbage efter at have kørt sådan her i 18 år, så er der ingen tvivl om, at værdier er det, der driver en virksomhed. Det er det, der gør en forskel. Så det vil sige, at ordentlighed i alle sammenhænge i forhold til mennesker, miljø, kunder – hele vejen rundt – er de værdier, der bærer det.«

Og Give Steels værdier – respekt for mennesker, tillid, troværdighed – og den livslange læring, rækker udover produktionsvirksomheden i Brande. De hjælper både samfundet og det enkelte menneske:

»De bidrager ikke bare til vores maskine hver dag, de bidrager til Danmarks fælleskasse hver dag, og det der er allervigtigst for mig er, at de bidrager til sig selv. Det er livskvalitet i familien, det er at komme tilbage på sporet og få et godt liv,« siger Torben Larsen og understreger:

»Vi er jo nødt til at have alle med, fordi vi har jo ikke et bæredygtigt samfund, hvis ikke vi har det.«

Action Card

Ole Hessels bedste råd til dig, som gerne vil ansætte tidligere kriminelle

  1. Vid, hvad det levede liv er. Man skal vide, hvilket menneske man står med, så tag fløjlshandskerne af og spørg ind til vedkommendes baggrund, fortid og person. Vi skal kende fortiden og det liv, der er levet, for at kunne støtte i fremtiden. Så det er det første punkt, man skal jo vide, hvad man får ind ad døren, for at kunne støtte dem og hjælpe dem fremad.
  2. Se mennesket og se fremad. Papirer kan ikke illustrere et menneske. Der er forskel på adfærd og handling. Du kan se på en række kriminelle handlinger og sige: ”Hold da op, sikke en baryl”. Men når du møder mennesket, ser du vedkommendes adfærd, som kan være noget helt andet. Så se på den nuværende adfærd, hvilke kompetencer de afslører og se fremad.
  3. Normalisering. Ansøgeren skal behandles ligesom alle andre. Vi ønsker, at alle dem, der i lang tid har været kategoriseret som unormale – uden job, måske med misbrug of diagnoser og kriminel adfærd – bliver normale, selvforsørgende og i stand til at stå på egne ben. Forudsætningen er, at de skal behandles som alle andre – hverken får positiv eller negativ særbehandling. Dog med udgangspunkt i at være anerkendende med udgangspunkt i den enkelte persons baggrund og behov.
  4. Tydelig og hurtig kommunikation. Den her målgruppe er nogle gange ikke vant til gængs arbejdskultur. Der kan forekomme upassende adfærd – for eksempel et hårdt sprogbrug. Men målgruppen er typisk vant til direkte tale, så kommunikér løbende, så eventuel uhensigtsmæssig adfærd ikke når at lagre sig og blive normaliseret. Selvfølgelig skal feedbacken ske på en anerkendende måde, som tager udgangspunkt i gensidig forståelse.
  5. Brug eksisterende erfaringer. Hos High:five har de mere end 10 års erfaring med rådgivning af virksomheder – både før, under og efter ansættelse. Hvis du betræder nyt territorium ved at hyre fra fængslerne eller udsatte grupper af unge, så tag kontakt med – og vær løbende i kontakt med High:five. Så får du professionel hjælp – gratis.

Flere afsnit af podcasten Bæredygtig Ledelse

Morgensang hos advokatfirma Molt Wengel
Bæredygtig ledelse

Advokatfirma indførte mødefri formiddage. Nu kan de gå på weekend fredag kl. 12

Hos advokatfirmaet Molt Wengel er der ingen interne møder om formiddagen. I stedet sidder medarbejderne fordybet i opgaverne i såkaldte pomodorosprints. Det skaber gladere og mere effektive medarbejdere.
23 min.
Direktør Mads Nygaard snakker med en ung medarbejder
Bæredygtig ledelse

»Vores unge medarbejdere skal ikke bare være en kopi af dem, der styrer biksen«

Optikerkæden Louis Nielsen har stort fokus på at give sine unge medarbejdere en god start på arbejdslivet. Dels gennem grundig oplæring. Men også ved at give dem masser af ansvar og mulighed for at byde ind med egne ideer.
20 min.
Stifter og ejer af Glad Teknik sidder i et rum med sine kollegaer, blandt andet Daniel og Nikolaj
Bæredygtig ledelse

»Hvis du er dårlig til noget, er du gerne rigtig god til noget andet«

I Glad Teknik har omkring 80 procent af medarbejderne en diagnose som autisme eller ADHD. Det kræver særlige hensyn. Til gengæld får virksomheden gavn af de »superkræfter«, mennesker med diagnoser ofte har.
21 min.
IBM's CEO Thomas Kovsted
Bæredygtig ledelse

Her laver både topchefen og medarbejderne frivilligt arbejde: »Det er helt vildt, hvor meget glæde jeg tager med mig hjem«

IBM Danmark opfordrer sine ansatte til at lave frivilligt arbejde. Det giver stolthed og energi at hjælpe andre. Og gavner også forretningen.
18 min.
Ilse Møller og Lars Hansen står i Middelfart Sparekasses køkken og drikker kaffer
Bæredygtig ledelse

Ilse (69) og Lars (71) var bekymrede, da de mistede deres job. Men deres nye arbejdsplads er helt ligeglad med alder

 Middelfart Sparekasse tøver ikke med at ansætte medarbejdere på over 60. Det er nemlig ikke alderen, men fagligheden og virkelysten, der tæller.
21 min.
Lars Peter Brasen på gåtur i skoevn som en af sine faste pauser
Bæredygtig ledelse

Her får medarbejderne en ekstra pause, hvis de bruger den på en gåtur i skoven

Tankvognproducent tilbyder ikke bare medarbejderne gåture i arbejdstiden, men også en årlig bonus for at cykle til arbejde. De sundhedsfremmende initiativer gavner både medarbejderne og forretningen, forklarer direktøren, der drømmer om at skabe en arbejdsplads, hvor de ansatte ligefrem bliver sundere af at gå på arbejde.
17 min.