En giftig tavshedskultur
Lederstof har været på besøg hos TV 2’s nyhedsafdeling på Teglholmen i København nu et halvt år efter dokumentaren og halvandet år efter advokatundersøgelsen. I dag har alle medarbejdere og ledere været igennem et længere forløb bestående af både lederkurser, dialog- og feedbackworkshops, og senest har de også været på kursus i at genkende og stoppe krænkende adfærd eller sexisme. De er langt fra i mål, men de første og grundlæggende skridt på vejen tages nu.
De mange kurser følger en periode, hvor TV 2 selv var centrum af en mediestorm, men også en periode med en lang række interne erkendelser:
»Alle har jo kigget indad og tænkt, var der noget, jeg kunne have opdaget? Var der noget, jeg skulle have gjort anderledes? – Og ja, det var der jo åbenbart, fordi så var der nok en del, der havde været bedre,« siger administrerende direktør i TV 2, Anne Engdal Stig Christensen, med et vis eftertryk, da Lederstof møder hende på hendes kontor i den flotte glasbygning med udsigt udover Teglholmen havn.
Kritikken mod kulturen på TV 2 har været tyk, og ledelsen har stået for skud. En løssluppen og ambitiøs kultur havde en slagside, som man ikke talte om:
»Men det er ikke kun et spørgsmål om at opdage, om nogen var udsat for noget. Spørgsmålet er: Var der ikke en dialog, som vi skulle have insisteret på noget tidligere? Jo det var der,« understreger hun bestemt.
Tilbage i november 2021, måtte Anne Engdal Stig Christensen undskylde over for de kvinder og praktikanter, der havde oplevet sexisme eller hård tone fra ledelsen. Flere detaljer fra advokatundersøgelsen var overraskende, har hun tidligere udtalt. Men den største erkendelse lå i, at ledelsen måtte gøre noget for at styrke medarbejdernes tillid til, at de kan tale åbent om ubehagelige oplevelser. For der var ikke nok tillid til, at man blev lyttet til:
»Den største øjenåbner for mig var, at hård ledelse – og her snakker vi ikke om en ledelse, der laver krænkende handlinger – men hård ledelse er gift for en kultur, for det er det, der avler tavshedskulturen,« fortæller hun.
Ifølge Anne Engdal Stig Christensen betød tavshedskulturen, at medarbejdere sjældent talte åbent om ubehagelige oplevelser eller mistrivsel, fordi ledere var mere optaget af at producere nyheder end at føre personaleledelse.
»Så blev vi jo helt fra toppen af – altså fra mit skrivebord af – nødt til at insistere på, at opfattelsen af god ledelse skulle ændre sig. Det skal ikke bare dreje sig om at levere gode resultater.«