Hvad vil det sige at have grønne lederkompetencer?
Det afhænger af din stilling og den virksomhed, du sidder i. Hvis du er økonomichef, skal du nok være med til at udvikle et klima- eller ESG-regnskab. Hvis du er HR-leder, skal du formentlig få denne agenda masseret ind i hele organisationen. Hvis du står for indkøb, skal du lede efter nogle helt andre leverandører og indgå i helt andre typer samarbejder end før for at leve op til klimamålene. Der ligger også en generel lederkompetence i at forstå, hvad CO2-udledning betyder, hvad forskellen på klima og miljø er, hvad biodiversitet og økologi betyder og så videre. Det er et simpelthen et helt nyt sprog, du skal lære, og et helt nyt blik på forretningen.
Hvem skal have grønne lederkompetencer i fremtiden?
Alle! Jeg tror, man skyder sig selv i foden, hvis man ikke sætter sig ind i, hvad det betyder for ens område eller praksis. EU presser på for at skabe en bæredygtig økonomi, som formår at tænke mennesker og natur ind i forretningen. Kan du ikke leve op til de krav som virksomhed, har du ikke nogen forretning. Så uanset hvilken type leder, du er, skal du kunne det her fremover.
Hvordan får man grønne lederkompetencer?
Vi i Lederne er ved at skabe os et overblik over udbuddet af efteruddannelse på området. Der findes både offentlige og private udbydere, lige fra store konsulenthuse til en lang række mindre. Vi udbyder også selv kurser i bæredygtig ledelse og har været med til at udvikle en Master i Sustainable Leadership sammen med DTU. Et problem er, at virksomhederne ofte køber sig til lidt viden, men ikke til læring. Det vil sige, at de hyrer et hold konsulenter ind, som skal starte en grøn omstilling, men så snart de er væk igen, sker der ikke mere. Derfor er det så vigtigt, at lederen selv tilegner sig kompetencerne og ikke bare outsourcer området til andre. Det er en transformation og ikke bare en tjekliste.
Hvilke gevinster er der for lederen selv?
Fremtidens vindere bliver de virksomheder, der formår at leve op til det tredelte mål om økonomi, mennesker og planet. Du kan ikke tage det ene ud, uden at det hele braser sammen. Så fremtidens topledere bliver dem, der kan balancere de tre hensyn og skabe værdi.
Hvordan synes du, det går med den balance?
Der er virkelig brug for handling. Mange store virksomheder ved godt, at det er den vej, det går. Der er flere eksempler på CEO’s i de største virksomheder, der nærmest taler som klimaaktivister. Der er dog udfordringer blandt små og mellemstore virksomheder. Der er helt sikkert nogle gode eksempler, men for flertallet har bæredygtighed ikke førsteprioritet; de synes ikke, de mærker noget behov for at arbejde med det, og der er måske ikke ressourcer til at gå i gang med det. Men det kommer til at gå rigtig stærkt fremover, så derfor skal man i gang.
Hvorfor er det sådan?
Fordi det er et krævende sprog at lære. Vi ser også nogle eksempler på, at virksomheder faktisk gør noget, men ender i en sag om greenwashing og i en shitstorm, selv om intentionerne kan have været nok så gode, men man har manglet viden og kompetencerne til at gøre det rigtigt.