Jens Bjørn Andersen læner sig op ad gelænderet
»Jeg ser det i høj grad som en anerkendelse af selskabet og den udvikling, selskabet har været igennem. Jeg har jo ikke ene mand sørget for, at DSV er, hvor vi er i dag. Det har i høj grad været – og er – et samarbejde,« siger Jens Bjørn Andersen om at være nomineret til Årets Leder 2023. Foto: Christian Als
Årets leder

Jens Bjørn Andersen har skabt en global transportgigant

Foto Christian Als
5. oktober 2023

Benhård performance koblet med snusfornuft og købmandskab har været opskriften på at skabe verdens tredjestørste transportfirma. Nu skal Jens Bjørn Andersen gøre DSV grøn. Han er nomineret til Årets Leder 2023.

Gå til Action card

Jeg har aldrig læst en managementbog i mit liv. For mig handler ledelse om performance, snusfornuft og købmandskab; de samme tanker, der lå bag, da 10 vognmænd i 1976 gik sammen og skabte DSV. De var ikke drevet af en handelsskole-teoretisk tankegang. Det handlede om at træffe nogle beslutninger, lave noget performance og tjene nogle penge. Sund fornuft er stadig en vigtig del af vores kultur. Vi forsøger at undgå at gøre tingene så komplekse, at vi skal hyre en hær af konsulenter ind hele tiden, og vi har en meget flad organisation. Ofte siger vi bare: ’Det virker rigtigt det her, skal vi ikke bare gøre det?’

Det var en skræmmende oplevelse, da jeg som 26-årig første gang skulle lede andre mennesker. De fleste var ældre end mig selv, og nogle var på alder med mine forældre. Men jeg fandt ud af, at ledelse handler om, hvor vigtigt det er at kunne motivere sine medarbejdere. Hvis man ikke er glad og motiveret og synes, at der er et godt arbejdsmiljø, kan man ikke performe og skabe resultater sammen. Det har været kernen i min ledelsesstil lige siden.

DSV og jobbet fylder meget i mit liv. Jeg arbejder hver dag, hele året rundt. Det tror jeg, at mange ledere gør. Grænsefladen mellem, hvornår jeg arbejder, og hvornår jeg ikke arbejder, er blevet meget mere flydende, end da jeg startede, og hvor arbejdsdagen sluttede, når man forlod kontoret. Men jeg er også opmærksom på, at jobbet ikke må overtage mit liv fuldstændig. Jeg nægter at acceptere, at jeg ikke har tid til andre ting. Det prioriterer jeg rigtig meget. Jeg tror faktisk også, at jeg bliver en bedre leder, hvis jeg gør nogle andre ting. 


Gik du glip af Ledelsens Dag 2023?

Her er et tilbageblik fra en dag, der så fremad. Se, eller gense, Ledelsens Dag 2023 og hør blandt andre Margrethe Vestager, Claus Meyer og Mette Lykke. 

For at trives i DSV, skal man kunne lide at blive målt og vejet, fordi vores virksomhedskultur er funderet i performance. Det kan måske lyde lidt hårdt, men DSV er et børsnoteret selskab, og vi har tusindvis af investorer rundt omkring i verden, herunder hardcore kapitalister på Wall Street, der skal have et afkast. Når vi lover, at vi gør sådan og sådan, er det derfor ikke en option for os ikke at nå det. Personligt elsker jeg at sætte nogle mål op og så gøre alt, hvad vi kan for at nå dem.

Når vi lykkes med at opnå et af de større mål, udløser det nærmest endorfiner hos mig. Men glæden varer nogle gange meget kort, fordi den bliver afløst af en paranoia over, om vi når de næste mål. Du kan sammenligne det med en atlet, der lige har sat en ny verdensrekord, men kun kan slappe af i fem minutter, fordi alle kræver en ny verdensrekord umiddelbart efter. Det kan være meget hårdt, men det mindset er en utroligt vigtig del af vores kultur.

Jens Bjørn Andersen sidder ved en computer

Derfor er Jens Bjørn Andersen nomineret 

Jens Bjørn Andersen skal være Årets Leder, fordi han med enorm økonomisk succes har været med til at skabe en af verdens største transportkoncerner og samtidig går forrest for at dreje en ellers klimatung branche i en mere bæredygtig retning. Han skaber følgeskab med en stærk personlig stemme på de sociale medier, og han viste resolut handlekraft, da DSV hurtigt valgte at droppe sine aktiviteter i Rusland og Belarus efter invasionen af Ukraine.

Årets Leder er Danmarks fornemste hæderspris, uddelt af Lederne siden 2002. Prisen hylder ledere, som tager teten, tager os i hånden og tager de svære beslutninger - både i dagligdagen og i de afgørende øjeblikke. Ledere, der skaber ekstraordinære resultater, hvad end det har skabt diversiteten på arbejdspladsen, styrket bæredygtigheden, løftet økonomien til nye højder, motiveret medarbejderne til toppræstationer eller skabt helt nye markeder.

Juryen til Årets Leder 2023 består af Bjarne Corydon, Eva Zeuthen, Christian Jensby, Bodil Nordestgaard Ismiris, Pia Søltoft, Marianne Kirkegaard og André Rogaczewski.

Foto: Christian Als

Fold ud

Som leder er jeg nogenlunde, som jeg er som person. Jeg tror på, at en leder skal være autentisk. Med alle de fejl og mangler, man har. Det kan godt være svært og tage lang tid at komme til den erkendelse, fordi man tænker, at man som leder skal være en supermand, der aldrig tager fejl, har ret i alle diskussioner og ved alt om alt. Men du bliver nødt til at være som leder, som du er som individ og som person. Du bliver hurtigt afsløret, hvis du prøver at agere og være på en anden måde. 

Nøglen til ledelse er ret enkel for mig. Det handler om at opnå nogle resultater sammen med andre mennesker. Som leder er jeg ikke typen, der skal tale hele tiden. Jeg lytter meget og er optaget af at skabe et trygt rum, hvor de mennesker, der rapporterer til mig, kan diskutere og være uenige. I sidste ende er det min opgave at konkludere og træffe en beslutning baseret på alle de input, jeg har fået. Og det er jo ikke altid, at der er fuldstændig konsensus om den vej, vi vælger. Men man kan ikke lede på en måde, hvor man ikke træffer beslutninger eller ikke konkluderer, for så kommer man ikke nogen vegne.

Jens Bjørn Andersen står bag en sofa
»Jeg synes, det er spændende at sætte mig selv i scene på en lidt anden måde, så eksisterende og potentielt nye medarbejdere får et indtryk af, hvad DSV er for en type virksomhed,« fortæller Jens Bjørn Andersen. Foto: Christian Als

Hvis en medarbejder ikke lever op til mine forventninger, og det står på over lang tid, betyder det i sidste ende, at man ikke kan være ansat i vores selskab, for vi kan ikke være bekendt over vores kolleger eller vores kunder ikke at levere. Jeg er af den grundlæggende overbevisning, at folk går på arbejde med et ønske om at være en succes. Jeg synes også, at man kan forlange og forvente, at folk gør deres bedste – ligesom man kan forlange og forvente det af mig. Jeg er under et stort pres hele tiden for at performe og for at levere resultater. Det er også det, der driver mig, og det, jeg synes er utroligt spændende.

Med klimakrisen og den grønne omstilling står vores generation over for en gigantisk udfordring, som ingen er helt sikre på, hvordan vi skal overkomme. Den grønne omstilling er enormt kompleks, men ikke at levere på den grønne omstilling er simpelthen ikke en mulighed. Der er tale om en gennemgribende strukturel transformation af verden, som vi kender den, og det vil kræve samarbejde på tværs af erhvervslivet, det parlamentariske apparat og husholdningerne. Vi kan – uden at overdrive – kalde det verdenshistoriens største gruppeeksamen – og der er ingen reeksamen, så den skal altså bestås.

Jeg har sat mig selv for bordenden for at sikre, at vi når vores mål om at være CO2-neutral i 2050. Det er så vigtig en opgave, at jeg ikke kan outsource den til andre. Hvis jeg ikke giver klart udtryk for, at det er en rejse, vi skal foretage, og at vi mener det alvorligt, får det ikke nogen traction. Det betyder utroligt meget for mig personligt, og jeg er meget bevidst om, at det arbejde, vi laver nu, vil være altafgørende for fremtidige generationer og deres fremtid. Jeg er overbevist om, at vi nok skal nå i mål. Skåret ind til benet, fordi det er det rigtige at gøre.

Jens Bjørn Andersen står og smiler

Jens Bjørn Andersens reaktion

»Jeg er glad for det og meget stolt over at blive nomineret til Årets Leder. Jeg kender mange af de ledere, der tidligere er blevet nomineret, og det er folk, som jeg respekterer rigtig meget. Så at være iblandt dem gør mig rigtig glad. Jeg ser det i høj grad som en anerkendelse af selskabet og den udvikling, selskabet har været igennem. Jeg har jo ikke ene mand sørget for, at DSV er, hvor vi er i dag. Det har i høj grad været – og er – et samarbejde.«

»Jeg tænker, at nomineringen hænger sammen med, at jeg nu har været CEO i DSV i 15 år, og at vi i den periode er blevet en stor virksomhed, hvor vi sammen har fået skabt nogle gode resultater. Jeg håber også, at den grønne omstilling, vi er i gang med i DSV, har spillet ind. Det er noget, vi har brugt meget tid på at kommunikere. Jo mere, der bliver lagt vægt på det, jo mere selvforstærkende bliver det også, og jo mere får vi også lyst til at opnå de mål.«

Foto: Christian Als

Fold ud

Jeg ved godt, at det er kontroversielt, men jeg vil gerne appellere til politikere og beslutningstagere om ikke at være bange for regulering. Mange vil mene, at jeg som erhvervsleder ikke bør bede om regulering, fordi det er det frie marked, der skal bestemme. Men hvis du vil have en grøn omstilling, bliver vi nødt til at have nogle incentives på de grønne løsninger, og det modsatte på de traditionelle, også selv om det betyder, at vælgere overalt i Danmark får en dårligere privatøkonomi, fordi der kommer større afgifter på diesel og benzin.

Toplederens rolle er meget anderledes i dag end tidligere. Den handler meget om at være synlig, om at kommunikere og om at skabe en fællesskabsfølelse i selskabet. Derfor er jeg meget aktiv på LinkedIn og deler gerne billeder af mig selv i våddragt eller som 22-årig med langt hår. Det er jo dødssygt kun at se topledere i jakkesæt og slips levere seriøse budskaber, mens de sidder med foldede hænder bag skrivebordet. Jeg synes, det er spændende at sætte mig selv i scene på en lidt anden måde, så eksisterende og potentielt nye medarbejdere får et indtryk af, hvad DSV er for en type virksomhed.

Mit bedste råd til unge ledere er at tage den lidt med ro. Der er en tendens til, at karrieren skal gå superhurtigt i dag. Når du bliver 30, skal du minimum være underdirektør og have en villa på Strandvejen. Men vær lidt tålmodig, så skal de gode job nok komme. Prøv at fokusere på det job, du har nu, og på at levere en god performance, så skal du nok vokse internt. Vær opmærksom på at skabe et trygt miljø i det team, du leder. Og sørg for at være en likeable person, en som man har lyst til at arbejde for: Ydmyg, afslappet og absolut ikke arrogant. På engelsk siger man: Du må godt have confidence, men ikke arrogance. Hvem gider arbejde for en arrogant person? Det er der ikke nogen, der gør.

Jens Bjørn Andersen kigger ud af vinduet

Jens Bjørn Andersen og DSV

Jens Bjørn Andersen er født i 1966. Bor nord for København.

Begyndte sin karriere som speditørelev hos Samson Transport i 1988

Første lederjob i 1992 inden Samson blev opkøbt af DSV. Siden forskellige lederstillinger i DSV i Norge og England

I 2007 administrerende direktør for DSV Road Holding og fra 2008 administrerende direktør for hele DSV

Bestyrelsesposter i blandt andet Danmarks Nationalbanks Repræsentantskab, Nordea-Fonden og Børnecancerfonden.

DSV leverer og varetager forsyningskæde-løsninger for tusinder af virksomheder hver eneste dag – fra små familieejede firmaer til store globale virksomheder. Koncernen dækker globalt, men er samtidig til stede lokalt og tæt på kunderne. DSV har mere end 75.000 medarbejdere i over 80 lande.

Foto: Christian Als

Fold ud

Jeg føler egentlig aldrig, at jeg lader op. Det er jo både godt og skidt. Men jeg er næsten altid udenfor, når jeg ikke arbejder. Svømning er min store passion. Jeg var konkurrencesvømmer, da jeg var ung og genoptog det for 12 år siden. Jeg starter ofte med at svømme en time om morgenen, enten i havet eller i en swimmingpool, og jeg er også begyndt at eksperimentere med swimrun, hvor man skiftevis svømmer og løber. 

Jeg vil helst ikke tale om DSV og jobbet, når jeg er sammen med mine venner eller i svømmeklubben. Jeg får nok af DSV og strategi og målopfyldelse og alle mulige andre ting, når jeg er på kontoret.  Så jeg vil hellere tale om noget helt andet.

Jeg synes, at jeg har verdens fedeste job i en utrolig spændende branche. Jeg føler mig ufatteligt heldig og privilegeret over at være endt i hjørnekontoret her i DSV, hvor jeg startede som speditørelev – og den laveste i hierarkiet – i 1988. Jeg voksede op i Ballerup, gik i gymnasiet og havde ikke nogen karriereplan, men var egentlig bare ung og lidt forvirret. Når jeg af og til reflekterer over det, føler jeg faktisk, at det er en slags fairytale, en eventyragtig historie, jeg har været igennem, og jeg er utroligt glad for og meget ydmyg over at have fået mulighed for at vokse op igennem systemet.

Action Card

Jens Bjørn Andersens 4 bedste råd til andre ledere

  1. Vær disciplineret, tro på dine instinkter og hav tillid til dine medarbejdere. Som leder har du ansat dygtige folk, der hver dag går på arbejde for at bidrage til virksomhedens succes – sæt dem fri til at gøre det.
  2. Selvom det er vanskeligt at træffe en svær beslutning og føre den ud i praksis, er det som hovedregel altid det rigtige. De fleste beslutninger kræver naturligvis grundig omtanke, men det er vigtigt at undgå at væve eller nøle. Ikke-beslutninger er også beslutninger, og de kan risikere at blive dyre og skabe en træghed, der modarbejder virksomhedens mål.
  3. Der er andre og vigtigere ting i livet end arbejde. Hav andre steder, hvor du kan hente energi og overskud, du kan tage med ind i dit arbejde, så arbejdet ikke overtager dit liv. Sørg for at have nogle grundregler i dit arbejdsliv og selektere i, hvornår det er nødvendigt at involvere dig i detaljer, så du bruger din tid, der hvor det er mest relevant. Det er med til at frigøre tid til andet end arbejde.
  4. Resultater skaber ikke sig selv, så opstil klare mål for både dig selv og din organisation. Det skaber motivation, retning og fremdrift, og så er det grundlaget for at kunne arbejde systematisk mod at opnå de mål, du har sat. Og husk at nyde det, når du opnår dine mål – det tror jeg, mange af os gør for lidt.