Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder
Karrierekvinder – Sæson 2, Afsnit 6

Fremtidens arbejdspladser skal hellere være fleksible end stabile

4. september 2020

Podcast-duoen fra Karrierekvinder ser på fleksibilitet på arbejdspladsen og dens effekt på ligestilling. Der er ingen tvivl ─ fleksibilitet er ikke længere et medarbejdergode, men en forventning. 

Gå til Action card

Fleksibilitet på arbejdspladsen er vigtigere end nogensinde før. Sådan konkluderer Rikke Østergaard og Naja Lind i podcasten Karrierekvinder oven på deres seneste jagt på gode tiltag, der kan skabe mere ligestilling på det danske arbejdsmarked.

»Vi må nok indrømme, at temaet er betydelig mere relevant i dag i halen af coronakrisen, end det var for knap ét år siden, da vi planlagde episoden. Fremtiden er blevet sat på speed, og vi kan i dag ikke forestille os en hverdag uden fleksibilitet«, fortæller Naja Lind.

I podcastepisoden taler Rikke Østergaard og Naja Lind med Ib Enevoldsen, administrerende direktør i Rambøll, hvor man har indført ”familiepakker”.

Familiepakkerne er målrettet ansatte med børn under 10 år, særligt kvinderne, og har til formål at imødekomme de udfordringer, mange familier gennemgår, når de skal balancere både karriere og små børn. Hos Rambøll betyder det flere omsorgsdage til forældre, forventningsplan og returplan i forbindelse med barsel, karrierecoaching og mentorordning, ekstra pensionsindbetaling under barsel og mulighed for at gå ned i tid som leder

Fleksibiliteten i hverdagen er allerede meget udbredt i form af muligheden for at komme lidt senere eller gå tidligt. Her går man videre og tilbyder fleksibilitet i arbejdslivet som helhed.

»Rambøll tager fat i noget virkelig interessant med muligheden for at springe ud og ind af vores karriere – og have perioder, hvor arbejde fylder mindre – uden at blive straffet for det. Siden det oftest er kvinderne, der bliver straffet i årene omkring barsel, tror vi faktisk også, at det kan have en rigtig impact på kvindernes karrieremuligheder«, siger Rikke Østergaard. 

Rikke Østergaard og Naja Lind fra podcasten Karrierekvinder

Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Når de ikke laver Karrierekvinder, arbejder Rikke Østergaard som branding og marketing direktør hos kommunikationsbureauet Advice, og Naja Lind arbejder som seniorkonsulent, antropolog og virksomhedsejer af Lind Perspective.

Fold ud

Rikke Østergaard og Naja Lind må dog også konkludere, at fleksibilitet på arbejdspladsen rummer nogle faldgruber. Først og fremmest er det essentielt, at fleksibiliteten er en accepteret mulighed for både kvinder og mænd.

»Får vi ikke mændene med om bord og giver dem de samme muligheder i de kritiske faser af karrierelivet, risikerer vi den modsatte effekt. Er der perioder, hvor kvinder har mulighed for at sætte karrieren i et andet gear, men det samme ikke gør sig gældende for mænd, risikerer vi at forstørre gabet mellem mænd og kvinder frem for at mindske det«, siger Naja Lind.

Alligevel er der ingen tvivl hos de to podcastværter. Fleksibilitet er kommet for at blive, og den nye generation på arbejdsmarkedet kommer helt naturligt til at forvente, at de kan zappe rundt i deres karriere i højere grad end nu. De danske virksomheder har altså ikke et valg, hvis de fortsat skal tiltrække det bedste talent og få kvinderne med helt til tops.

I den seneste episode af Karrierekvinder deltager også fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen, som hjælper Rikke Østergaard og Naja Lind med at forudse, hvordan arbejdslivet bliver for os danskere de næste år, samt hvilken rolle teknologi kommer til at betyde i implementeringen af fleksibilitet på arbejdspladsen. 

Mere om diversitet i ledelse

Nina Mathiesen og Mari Randsborg på COBEs kontor
Kvindernes Kampdag

Her er 16 kvindelige ledere, der gør deres for at smadre statistikkerne

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi samlet en række artikler med succesfulde, kvindelige ledere, som vi alle kan lære noget af. Værsgo.
6 min.
Louisa Loran arbejder hjemme foran sin desk setup
Sådan er min dag

Louisa er Google-chefen, der kun arbejder hjemmefra

Louisa Loran klarer snildt 17 skarpe onlinemøder i træk, når hun arbejder remote fra sin villa med storslået udsigt ud over Øresund. Hun har valgt den fysiske tilstedeværelse på arbejdspladsen helt fra for at være tæt på sine børn.
7 min.
Frederik Sjørslev kigger ind i kameraet og har sin solsikkesnor rundt om halsen
Diversitet

Det kan være svært at gøre et supergodt førstehåndsindtryk, når man stammer. Alligevel er Frederik blevet direktør og leder for 900 medarbejdere

Der skulle 300 ansøgninger og 30 jobsamtaler til, før Frederik fandt en arbejdsgiver, der kunne se ud over hans stammen.
9 min.
Fodgængeroverfelt med en masse mennesker

Har vi overset, at diversitet også kan være svært?

Det er afgørende at se på diversitet som mere end ligelig repræsentation af køn, alder og etnicitet. Et forskningsprojekt viser, at brogede teams kan være både en fordel og en ulempe, afhængigt af hvordan ledelsen griber arbejdet an.
9 min.
Mette Hybschmann står ved et gelænder

»Vil du være topleder, kan udlandet være vejen frem – specielt hvis du er kvinde«

»Min præference har været at bo og arbejde i Danmark, men de interessante job, jeg har fået tilbudt, var ofte i udlandet,« lyder det fra CEO Mette Hybschmann, der har skabt sin karriere via globale job med virke i England, USA, Tyskland og senest Mellemøsten.
9 min.
Eva Secher kigger ind i kameraet

Eva Secher er leder på samfundets yderste kant: »Personligt leder jeg ikke efter lykken, jeg leder mere efter mening«

Du skal kun blive leder, hvis du har ambitioner om at gøre en forskel, mener Eva Secher, der er direktør for Mændenes Hjem på Vesterbro i København. Hun går hver dag på arbejde for at gøre livet lidt mere tåleligt for hjemløse, stofmisbrugere og andre udsatte borgere.
9 min.