Lederes motivation

Ledere går efter personlig udvikling og indflydelse – ikke høj løn

25. februar 2021

Flertallet af ledere vælger ledervejen ud fra et ønske om personlig udvikling og en ambition om at få indflydelse til at gøre tingene bedre, viser ny analyse fra Lederne.

Gå til Action card
Som leder har man et stor ansvar over for sine medarbejdere og sin arbejdsplads. Og selvom man godt kunne forestille sig, at ledere derfor forventer en høj løn til gengæld for alt ansvaret, er det faktisk ikke lønnen, som har drevet størstedelen af danske erhvervsledere til at blive ledere.

Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, hvor mere 6.100 ledere har svaret. I undersøgelsen er de mange tusinde ledere blevet spurgt om, hvad det var, der fik dem til at gå ledervejen – og her tæller lønnen ikke meget.

Den absolutte hovedårsag til at vælge ledelse er, at man har mulighed for udvikle sig. Hernæst kommer muligheden for indflydelse samt selve udfordringen ved at være leder.

»At være leder handler i dag ikke om at hive en høj løn hjem. Det kan man ligeså nemt gøre som specialist. Nutidens ledere går langt mere målrettet efter et personligt ønske om udvikling og efter at få indflydelse til at gøre ting anderledes og bedre, end hvad de har set folk gøre før dem«, siger Michael Uhrenholt, der er teamchef og ledelsesrådgiver i Lederne.

Mænd går mere op i løn og kvinder motiveres af personaleledelse

Selv om højere løn kun var et motiv for at blive ledere blandt 15 procent af lederne, så er der her en markant kønsmæssig forskel på, hvordan kvinder og mænd ser på det med lønnen.

Det er nemlig 18 procent af mændene, der svarer, at højere løn var et af de tre væsentligste motiver til at blive leder, mens det kun gælder for 9 procent af kvinderne.

»Jeg tror ikke, at den her forskel handler så meget om køn, som den handler om, hvor man er leder henne. Vi ved, at folk, som arbejder i konkurrenceprægede miljø – hvor der også er flest mænd og mandlige ledere – ofte er mere fokuseret på lønnen, fordi det er en blåstempling af ens arbejde. Altså handler det mere om, at de mandlige ledere er steder, hvor lønnen bare betyder mere. Min oplevelse er imidlertid, uanset køn, at løn ikke kan motivere på den lange bane, men at det til gengæld kan være demotiverende for den enkelte, hvis man oplever, at lønnen ikke er fair«, siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholdt

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Fold ud
Analysen viser også, at signifikant flere kvinder end mænd svarer, at lysten til personaleledelse var et af de tre væsentligste motiver til at blive leder; og ligesom med lønnen kommer det svar heller ikke bag på Ledernes teamchef og ledelsesrådgiver.

»Vi ved, at der er flere kvinder i fx omsorgsfag, ligesom der er flere kvindelige førstelinje-ledere, hvor man har personaleansvar over for mange medarbejdere, mens der – trods arbejdet med at få flere kvinder i ledelse – stadig er en større andel af mænd blandt chefer og direktører. Derfor er det ikke overraskende, at kvinderne er mere motiveret af personaleledelse og er optaget af at engagere, motivere og sætte det rigtige hold af medarbejdere i deres afdelinger, fordi mange mænds fokus er et andet sted qua deres stillinger«, siger han.

Relaterede artikler

En ældre kollega sidder med sine kolleger
Fastholdelse

5 gode råd: Sådan undgår du, at dine medarbejdere smutter

Folk skifter oftere job end tidligere. Og samtidig må virksomhederne kæmpe for at finde ny hænder. Derfor er der lige nu ekstra god grund til at forsøge at holde på de gode medarbejdere, du allerede har. Tre eksperter fortæller dig hvordan.
8 min.
Flere generationer i et lokale

Enighed på tværs af generationer: Sådan er den gode leder

Der er flere ligheder mellem de forskellige generationers syn på arbejdslivet, end de senere års debat om ikke mindst Generation Z har kunnet give indtryk af, viser ny, omfattende generationsanalyse. Det gælder også i spørgsmålet om god ledelse.
6 min.
En kvinde går gennem et kontor

Alle virksomheder har brug for at gøre noget godt for verden. Som mellemleder risikerer du at betale prisen

Hvad kan motivere dine medarbejdere? Det kan din virksomhedens indsats for en bedre verden. Desværre lever den bare sjældent op til forventningerne, og derfor har du særligt som mellemleder et kæmpestort problem, siger en ekspert.
7 min.
Palle Knudsen står foran en blå baggrund

Da Visma-direktøren begyndte at bruge AI, ændrede det hverdagen: »Jeg har fået en ny, superklog kollega«

Palle Knudsen er Chief Revenue Officer i Visma Dataløn og bruger hver dag kunstig intelligens i sit arbejde. Det har ændret både hans arbejdsdag og fritid.
8 min.
Mikkel Severin sidder foran en sort baggrund
Emotionel intelligens

Han er emotionel vejleder for landets topledere. Her er det vigtigste, han fortæller dem

Du kan være verdens skarpeste og fagligt bedst funderet leder, men uden emotionel intelligens bliver dine resultater i bedste fald gennemsnitlige; i værste fald skaber du et spor af destruktion og mistrivsel omkring dig, siger Mikkel Severin, der lærer topchefer at forstå og kontrollere deres følelser – og at lytte.
13 min.
En kollage af shitstorms fra medier
Krisekommunikation

9 gode råd: Sådan kommunikerer du som leder, når krisen rammer

Ikke to kriser er ens, men de har alle det til fælles, at de kan få alvorlige konsekvenser for dit eget eller virksomhedens omdømme. Her giver en erfaren kommunikationsekspert sine bedste råd om krisekommunikation.
11 min.