Inkluderende arbejdsplads
LGBT+

Ledere tager ansvaret for at beskytte seksuelle minoriteter på sig

19. august 2021

93 procent af ledere mener, at det er en ledelsesmæssig opgave at forebygge og håndtere diskrimination af medarbejdere, der identificerer sig som LGBT+-personer. Seks procent har haft medarbejdere, som er blevet chikaneret, mobbet eller diskrimineret.

Gå til Action card

Et overvældende flertal af danske ledere mener, at det er en ledelsesmæssig opgave at forebygge og håndtere chikane, mobning og diskrimination af medarbejdere, der identificerer sig som LGBT+-personer.

Det fremgår af en undersøgelse i Ledernes medlemspanel, som også viser, at 91 procent lederne mener, at det generelt er værdifuldt for en arbejdsplads med en mangfoldig medarbejderstab. Langt de fleste ledere, hvis medarbejdere har mødt problemer på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet, har da også fulgt op på det.

Det er positivt. Men der er stadig alvorlige problemer på nogle arbejdspladser. Seks procent af lederne har i løbet af de seneste tre år haft medarbejdere, som er blevet chikaneret, mobbet eller diskrimineret på grund af deres seksualitet eller kønsidentitet. Den slags er helt uacceptabelt og skal udryddes fra arbejdsmarkedet, mener Ledernes politiske direktør Torkild Justesen.

»Alle uanset seksualitet og kønsidentitet skal kunne gå trygt på arbejde og udføre sit job uden at blive diskrimineret af kolleger, ledelse eller kunder. Det skylder vi de enkelte medarbejdere, men det er i høj grad også vigtigt for virksomheden at have en kultur, hvor der er plads til alle. Trivsel er en forudsætning for at tiltrække og fastholde de dygtigste medarbejdere. Også for få en medarbejderstab med forskellige baggrunde, som giver de bedste forudsætninger for at tænke nyt,« siger direktør Torkild Justesen.

Langt de fleste ledere i undersøgelsen vurderer, at deres arbejdsplads er præget af respekt, ligestilling og åbenhed. Men ikke alle. Syv procent af lederne mener, at deres arbejdsplads er præget af fordomme over for LGBT+personer.

»Det er bekymrende og skadeligt, at den slags overhovedet foregår. Og vi kommer nok desværre heller ikke uden om, at det reelle problem er endnu større, fordi der formentlig er medarbejdere, som oplever problemer, uden at lederen ser eller hører om det,« siger Torkild Justesen.

Uanset hvem på din arbejdsplads, som eventuelt kunne finde på at behandle LGBT+personer dårligt, er det som leder dit ansvar at sikre, at det ikke sker.

»Det er vigtigt, at man som leder er bevidst om, hvilken kultur man har på arbejdspladsen, og hvordan man styrker den kultur, man gerne vil have. Lederne skal tage ansvar for sproget og tonen på arbejdspladsen og reagere, hvis den ikke er i orden. Medarbejderne skal vide, at det altid er okay at sige fra, hvis ens grænser overskrides. Og der bør være helt klare retningslinjer for rammerne i virksomheden, og hvem man kan gå til med ubehagelige oplevelser,« siger Torkild Justesen.

Action Card

Ledernes Kodeks for en LGBT+ inkluderende arbejdsplads

Omkring hver tiende dansker angiver, at de tilhører gruppen LGBT+, men 27% af gruppen føler ikke, at de kan være fuldt åbne om køn og seksualitet på deres arbejdsplads. Ledernes kodeks giver her seks anbefalinger til, hvordan alle uanset kønsidentitet og seksualitet trygt kan gå på arbejde og trives. Brug kodekset som inspiration til, hvordan I – både ledere og medarbejdere – skaber et åbent og inkluderende miljø på jeres arbejdsplads

  1. Vi er en inkluderende arbejdsplads, hvor der er plads til alle. Alle skal kunne gå på arbejde, som den de er, og føle sig værdsat, respekteret og inkluderet på arbejdspladsen.
  2. Vores sprog og tone skal afspejle inklusion og respekt. Den måde, vi taler sammen og om hinanden på arbejdspladsen, har betydning for kulturen, og det er ikke ligegyldigt, hvordan vi taler sammen, ytrer os, og hvad vi joker med i arbejdstiden.
  3. Som ledere skal vi kende vores ansvar. Ledere er rollemodeller og skal vise det gode eksempel. Chikane, mobning og diskrimination er et no-go, som har konsekvenser for hele arbejdspladsen: Den enkelte, fællesskabet og produktiviteten.
  4. Vi skal have klare retningslinjer. Som arbejdsplads skal vi have klare og kendte retningslinjer for, hvordan vi omgås hinanden med respekt. Det skal være tydeligt, hvor man kan gå hen med eventuelle ubehagelige oplevelser.
  5. Det skal altid være okay at sige fra. Vi skal have en arbejdspladskultur, hvor man tør sige fra over for chikane, mobning og/eller diskrimination, og hvor den enkeltes grænse respekteres.
  6. Vi har alle et ansvar. Vi har som ledere og medarbejdere alle et ansvar for at sikre inklusion og gribe ind, hvis vi oplever eller ser noget, der ikke burde foregå.