Performance og trivsel

LEGO Group: Mindfulness gør os mere effektive

23. oktober 2020

Loren Shuster, Chief People Officer & Head of Corporate Affairs i LEGO Group og tidligere Managing Director i Google, fortæller i denne Q&A om sin erfaring med mindfulness som ledelsesværktøj og de resultater, det skaber.

LEGO
Gå til Action card

Hvordan bruger du selv mindfulness som leder?

»Jeg mediterer mellem 20 og 40 minutter hver dag. Og så har jeg forskellige tools and tricks, som jeg bruger i løbet af arbejdsdagen. På vej ind til et nyt møde tager jeg ofte de sidste ti skridt meget, meget bevidst. Mærker, hvordan fødderne rammer gulvet, hvilken farve døren har, hvad lugter her af?

Det giver en ro og rydder hovedet, så jeg kan være opmærksom der, hvor jeg træder ind. Det hjælper også med at slippe det, der er sket tidligere på dagen«.  

Ændrer mindfulness på den måde, du er leder på?

»Jeg bliver mere tilstedeværende, mere engageret og mere omsorgsfuld i mødet med mine kolleger.

Det gælder selvfølgelig ikke altid – som alle andre kan jeg også blive kort for hovedet – men det forbedrer ganske enkelt kvaliteten af mit møde og engagement med andre mennesker«.

Bruger I også mindfulness mere organisatorisk i Lego?

»I mit eget ledelsesteam indleder vi alle ansigt til ansigt-møder med 15 minutters mindfulness.

Det kan lyde flippet, men jeg har en klar oplevelse af, at det gør os mere effektive som team. Vi får større fokus og forståelse for hinanden, og dermed bliver vi også mere åbne for hinandens idéer og tanker.

Mere bredt har vi også gennemført et pilotprojekt, hvor over 100 Lego-medarbejdere fra Billund var igennem et mindfulness-forløb over otte uger. Det virkede så godt, at vi også bredte forløbet ud til vores organisationer i London, USA og Singapore«. 

Hvilken effekt har det pilotprojekt haft?

»I de undersøgelser, vi lavede før og efter forløbet, svarede 94 procent af deltagerne, at de havde lært vigtige metoder, som de fortsat forventer at bruge.

Deres selvrapporterede evne til at fokusere steg med 30 procent, evnen til at prioritere opgaver med 25 procent og følelsen af emotionel balance med 26 procent«.

Medarbejdernes emotionelle balance: Hvorfor er det overhovedet vigtigt at beskæftige sig med som leder?

»Vi er en familieejet organisation, der har omsorg som en kerneværdi. Alt, hvad vi gør, er inspireret af børn. Når de føler sig trygge og trives, er de også nysgerrige, udforskende og legende.

Det samme gælder for medarbejderne i Lego. Det skal være et godt og psykisk trygt sted at være«.

Hvornår begyndte du at arbejde med mindfulness som ledelsesværktøj?

»Min personlige rejse med mindfulness begyndte helt tilbage i 1999. Jeg var på et tidageskursus og blev fuldstændig fascineret, fordi jeg på den korte tid oplevede, at mit sind blev roligt og fokuseret på en måde, jeg aldrig havde oplevet før.

Men dengang var mindfulness og meditation ikke helt accepteret, og da slet ikke i en organisatorisk sammenhæng.

Det ændrede sig, da jeg kom til Google. Det er en progressiv arbejdsplads, der var blandt de første til at arbejde med corporate mindfulness, og der havde jeg mulighed for at eksperimentere med metoden som ledelsesværktøj«.

Tre internationale topchefer, der også bruger mindfulness

Jack Dorsey, CEO for Twitter og Square

»Jeg står op klokken fem og mediterer i 30 minutter hver dag [...] Målet er at opbygge en fast rutine, hvor jeg gentager det samme hver eneste dag. Det skaber en stabil sindstilstand, som gør mig mere effektiv, når jeg skal reagere på noget uforudset«.

Padmasree Warrior, tidligere CTO i Cisco Systems

»Det er næsten som en reboot af din hjerne og din sjæl. Det gør det så meget roligere, når jeg skal svare på e-mails senere på dagen«. 

Dominic Barton, Global Managing Partner Emeritus i McKinsey & Company

»Når jeg er sammen med mennesker i løbet af dagen, er jeg fokuseret, jeg er til stede sammen med dem [...] Hvis du ikke er fokuseret, hvis du ikke er til stede, er det demotiverende for andre. De mister motivation. Hvis du ikke er til stede, kan du lige så godt lade være med at holde møder«.

Mere om performance og trivsel

7 gode råd hvis din medarbejder er psykisk syg
7 gode råd

Sådan gør du, hvis din medarbejder rammes af psykisk sygdom

Hver 3. dansker får i løbet af livet en psykisk sygdom. De mest udbredte sygdomme er depression og angst. Læs her, hvad du kan gøre for en ramt medarbejder.
5 min.
Jægerkorpsets chef, Jens Peter Blomqvist

Jægerkorpsets chef var den første danske soldat i Afghanistan – og den sidste mand hjem

Jens Peter Blomqvist hoppede som sidste mand på det allersidste fly under evakueringen af de danske statsborgere og tolke fra Kabul. 20 år tidligere var han den første jægersoldat i Afghanistan, da krigen begyndte. Hans bedste råd om ledelse gælder både i krig og i fred.
13 min.
Kasper Winther er nyuddannet og har oplevet mental mistrivsel

Passer du på dine unge medarbejdere, leder?

Flere og flere nyuddannede unge oplever mental mistrivsel i deres første job. Men hvordan passer du godt på dine unge medarbejdere? En tillidsfuld relation er et godt sted at starte.
12 min.
Rasmus Wernersson har prøvet at gå ned med stress som leder

Det koster dyrt, når ledere slider sig selv op i jobbet

Næsten hver femte leder føler sig stresset, og flere eksperter opfordrer nu til, at vi begynder at tage rammerne om lederes arbejdsvilkår meget mere alvorligt. For prisen kan være ekstremt høj, når ledere slider sig selv op i ønsket om at gøre det så godt for virksomheden som muligt. Det kan Rasmus Wernersson tale med om.
14 min.
Nikolaj Fries-Farsøe
Sorg

Når sorgen rammer: »Det værste er at tie og lade som ingenting«

Sorg kan ikke sættes på formel. Heller ikke på arbejdspladsen. Men når døden kommer, bør man have et beredskab, ellers risikerer man at både sygemeldinger og berøringsangst lammer organisationen. En præst mener, at ledere skal udnævne sorgambassadører.
12 min.
Sarah Rødbroe-Thrane
WORK/LIFE-BALANCE

Balance mellem privat- og arbejdsliv kan betale sig. Også økonomisk.

Når ledelsen har ekstra fokus på medarbejdernes trivsel og på balancen mellem arbejde og fritid, tjener virksomheden flere penge, viser dansk forskning.
9 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.