LEGO
Performance og trivsel

LEGO Group: Mindfulness gør os mere effektive

23. oktober 2020

Loren Shuster, Chief People Officer & Head of Corporate Affairs i LEGO Group og tidligere Managing Director i Google, fortæller i denne Q&A om sin erfaring med mindfulness som ledelsesværktøj og de resultater, det skaber.

Gå til Action card

Hvordan bruger du selv mindfulness som leder?

»Jeg mediterer mellem 20 og 40 minutter hver dag. Og så har jeg forskellige tools and tricks, som jeg bruger i løbet af arbejdsdagen. På vej ind til et nyt møde tager jeg ofte de sidste ti skridt meget, meget bevidst. Mærker, hvordan fødderne rammer gulvet, hvilken farve døren har, hvad lugter her af?

Det giver en ro og rydder hovedet, så jeg kan være opmærksom der, hvor jeg træder ind. Det hjælper også med at slippe det, der er sket tidligere på dagen«.  

Ændrer mindfulness på den måde, du er leder på?

»Jeg bliver mere tilstedeværende, mere engageret og mere omsorgsfuld i mødet med mine kolleger.

Det gælder selvfølgelig ikke altid – som alle andre kan jeg også blive kort for hovedet – men det forbedrer ganske enkelt kvaliteten af mit møde og engagement med andre mennesker«.

Bruger I også mindfulness mere organisatorisk i Lego?

»I mit eget ledelsesteam indleder vi alle ansigt til ansigt-møder med 15 minutters mindfulness.

Det kan lyde flippet, men jeg har en klar oplevelse af, at det gør os mere effektive som team. Vi får større fokus og forståelse for hinanden, og dermed bliver vi også mere åbne for hinandens idéer og tanker.

Mere bredt har vi også gennemført et pilotprojekt, hvor over 100 Lego-medarbejdere fra Billund var igennem et mindfulness-forløb over otte uger. Det virkede så godt, at vi også bredte forløbet ud til vores organisationer i London, USA og Singapore«. 

Hvilken effekt har det pilotprojekt haft?

»I de undersøgelser, vi lavede før og efter forløbet, svarede 94 procent af deltagerne, at de havde lært vigtige metoder, som de fortsat forventer at bruge.

Deres selvrapporterede evne til at fokusere steg med 30 procent, evnen til at prioritere opgaver med 25 procent og følelsen af emotionel balance med 26 procent«.

Medarbejdernes emotionelle balance: Hvorfor er det overhovedet vigtigt at beskæftige sig med som leder?

»Vi er en familieejet organisation, der har omsorg som en kerneværdi. Alt, hvad vi gør, er inspireret af børn. Når de føler sig trygge og trives, er de også nysgerrige, udforskende og legende.

Det samme gælder for medarbejderne i Lego. Det skal være et godt og psykisk trygt sted at være«.

Hvornår begyndte du at arbejde med mindfulness som ledelsesværktøj?

»Min personlige rejse med mindfulness begyndte helt tilbage i 1999. Jeg var på et tidageskursus og blev fuldstændig fascineret, fordi jeg på den korte tid oplevede, at mit sind blev roligt og fokuseret på en måde, jeg aldrig havde oplevet før.

Men dengang var mindfulness og meditation ikke helt accepteret, og da slet ikke i en organisatorisk sammenhæng.

Det ændrede sig, da jeg kom til Google. Det er en progressiv arbejdsplads, der var blandt de første til at arbejde med corporate mindfulness, og der havde jeg mulighed for at eksperimentere med metoden som ledelsesværktøj«.

Tre internationale topchefer, der også bruger mindfulness

Jack Dorsey, CEO for Twitter og Square

»Jeg står op klokken fem og mediterer i 30 minutter hver dag [...] Målet er at opbygge en fast rutine, hvor jeg gentager det samme hver eneste dag. Det skaber en stabil sindstilstand, som gør mig mere effektiv, når jeg skal reagere på noget uforudset«.

Padmasree Warrior, tidligere CTO i Cisco Systems

»Det er næsten som en reboot af din hjerne og din sjæl. Det gør det så meget roligere, når jeg skal svare på e-mails senere på dagen«. 

Dominic Barton, Global Managing Partner Emeritus i McKinsey & Company

»Når jeg er sammen med mennesker i løbet af dagen, er jeg fokuseret, jeg er til stede sammen med dem [...] Hvis du ikke er fokuseret, hvis du ikke er til stede, er det demotiverende for andre. De mister motivation. Hvis du ikke er til stede, kan du lige så godt lade være med at holde møder«.

Mere om performance og trivsel

Erhvervspsykologerne Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen.
Lederhjerne

Involvér dine medarbejdere - også når du selv bliver presset

En stigende opmærksomhed på lederes adfærd og moral skaber et pres hos ledere. Men det kan faktisk betale sig at involvere dine medarbejdere i dine svære følelser, siger to erhvervspsykologer.
36 min.
Casper Bengtson på Universal kontor

Pladeselskabsdirektøren hader businesslingo og smarte ledelsesmodeller

Casper Bengtson skal skabe kreative rammer for sine ansatte og holde artister som Tessa, Lukas Graham og Andreas Odbjerg glade. Det gør han ved at forsøge at være tilgængelig og altid tale konkret – og så insisterer han på, at medarbejderne skal møde ind på kontoret.
10 min.
Alexander Augustesen og medarbejdere i Zuuvi

»Hvis du vil tiltrække og fastholde unge medarbejdere, skal du give dem mulighed for at dyrke deres potentiale til det yderste«

Den tidligere FCK-spiller Alexander Augustesen har taget metoderne fra træningsbanen med ind på kontoret. ”Det er nødvendigt, hvis du skal kunne honorere den yngre generations krav om konstant selvudvikling,” siger den 27-årige direktør.
13 min.
Pause

Tre ledere sagde op uden at have det næste job på hånden. Pausen gav dem plads til at finde mening og gå nye veje.

20 min.
Christian Baltzer er CEO i Codan Danmark og dyrker hybrid ledelse.
Hybrid ledelse

»På skærmen er du nødt til at tro på, at du har folk med dig«

CEO i Codan Danmark Christian Baltzer kan sagtens gå 14 dage uden at se en medarbejder fysisk. Når han leder virtuelt, skal han være skarp på sin fortælling og skrue op for sine virkemidler.
5 min.
Louise Dinesen og Vibeke Lunding Gregersen er værter på Lederstof.dk's podcast Lederhjerne
Lederhjerne

Selvfølgelig har du misbrugt din magt som leder

Magten forandrer os. Helt fysisk dæmpes nogle aktiviteter i hjernen, når vi får magt. Desværre er det blandt andet vores empati, der bliver påvirket. Heldigvis er der noget, du kan gøre for at blive bevidst om din magt.
35 min.
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.

Luk
I din indbakke Konkrete værktøjer og viden om ledelse

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag ugentlig inspiration, værktøjer, portrætter, kurser og guides.